Árkalauz Villanyszerelés

Villanyszerelés árak, mesterek és tudnivalók [frissítve: 2020]

Amióta ismerjük és használjuk az elektromosságot, egyre több és egyre jobb gépeket gyártunk, hogy megkönnyítsük az életünket. Ám ezeket csak akkor tudjuk maradéktalanul kihasználni, ha házunkba, lakásunkba, üzletünkbe bevezettettük az áramot - és itt jönnek a képbe a villanyszerelők! Mielőtt azonban egy villanyszerelőtől árajánlatot kérsz, jó ha van egy átfogó képed a munkafolyamatokról és az aktuális árakról.Hogyan tovább?

Minden tiszta és világos? Már csak egy Szakira lenne szükséged? Kattints az árajánlatért!

Kérj ajánlatot

Milyen munkákat végez egy villanyszerelő?

Az áramszolgáltató szerepe

Új telepítésnél, illetve minden olyan esetben, amikor az áramfogyasztásunk hiteles mérése szóba jöhet, a főszereplő az áramszolgálató. A villanyszerelő jön, kialakítja a mérőhelyet, de az abba becsatlakozó kábel bekötése, a mérőhelyen a megfelelő műszerek elhelyezése és beindítása az áramszolgáltató dolga. Ugyanígy az éjszakai árammal kapcsolatos tevékenységeknél, a villanyórákkal kapcsolatos feladatoknál is előbb-utóbb feltűnik az áramszolgáltató embere. Ennek megfelelően van egy sor olyan munka a villanyszerelés témakörében, amelyeket nem tud bármelyik villanyszerelő elvállalni, mert az áramszolgáltató ezeket regisztrációhoz köti. Ha mérőhellyel vagy az abba kívülről becsatlakozó kábelekkel kapcsolatos munkát szeretnél elvégeztetni, bizonyosodj meg róla, hogy a kiválasztott szakember az áramszolgálatónál regisztrált villanyszerelő!

Árak az áramszolgálató közreműködésével végezhető villanyszerelési munkákhoz

Munka megnevezése Munkadíj/egység (Ft/db) Anyag/egység (Ft/db)
Mérőhely kialakítás légvezetéknek (a légvezeték az a föld felett haladó, a levegőben lógó vezeték) 70-100e 80-130e
Mérőhely kialakítás földkábelnek (a földkábel az a vezeték, amely a földben megy) 70-110e 120-220e
Mérőhely átvezetékezés teljesítmény bővítéshez 20-80e 5-60e (követelmény a szekrény, ha nincs, akkor csak annak az ára ebben az esetben 10.000 Ft.)
Villanyóra áthelyezés, villanyóra cseréje fázisszám változás miatt új mérőhely kialakítása szükséges, így a fentiek az igazak erre
Éjszakai áram bekötés új mérőhely kialakítása szükséges, így a fentiek az igazak erre

Villanybekötés árak

A villanybekötés sok felméréssel, papírmunkával és szereléssel jár, amelyet csak a áramszolgáltatónál regisztrált villanyszerelő mester végezhet el - a fenti bekezdésben leírtakkal összhangban. Ennek a költségei átlagosan 6000-8000 forintot tesznek ki óránként. Van olyan mester, aki ennek az árát teljesen más szempontok szerint számolja. Az áramszolgáltató közreműködésével történő szereléseket egy közös táblázatba gyűjtöttük (ld. fent!).

Villanyvezeték csere ár

A régi, elavult vagy veszélyessé vált villanyvezetékek cseréje hatalmas munka, főleg panellakásokban. Mivel ez rengeteg fúrással, faragással és véséssel jár, célszerű egy nagyobb felújítással egyszerre végezni. A villanyszerelők ide IS vonatkozó átlagolt árait a fenti táblázat tartalmazza. A megkérdezett mesterek egybehangzóan azt válaszolták az árakat firtató kérdésünkre, hogy ennél a munkánál különösen minden mindentől függ, azaz a helyszín, az igények, és még sok-sok változó ismerete nélkül előzetesen árat mondani nem igazán lehetséges.

Villanyóra áthelyezés, villanyóra csere árak

Lakásfelújítás, vagy iroda átalakítás során előfordulhat, hogy a villanyóra áthelyezése szükségessé válik. A villanyóra cseréje pedig egyrészt lehet hálózatkorszerűsítés során kötelezően végrehajtott, vagy személyesen kezdeményezett. A munkát mindkét esetben csak regisztrált villanyszerelő végezheti el, az áramszolgálató embereivel együttműködve. Vonatkozó árakkal kapcsolatos információkat részletesen a fenti táblázat tartalmaz. Ennél a villanyszerelési munkánál is igaz azonban, hogy a pontos helyszínismeret, méretek, előzetes állapotfelmérés nélkül, telefonon vagy emailben 100%-os árat, árajánlatot kapni - nem lesz lehetséges.

Fontos: a villanyórát minden azt érintő szerelés során hitelesíteni kell és le kell plombáltatni az áramszolgáltató embereivel!

Oszlopos mérőhely kialakítása, ára

Az egyik legtöbbször felmerülő igény az üres telekre kialakítandó mérőhely, hogy legyen mivel lefolytatni az építkezést. Ehhez legtöbbször oszlopos mérőhelyet kell kialakítani, ami, minthogy helyszíntől függetlenül mindig ugyanúgy néz ki, így összesen 220.000-300.000 Ft-ba kerül minden esetben.

Éjszakai áram bekötés ár

Az éjszakai áram egy takarékos megoldás, amelynek segítségével az általános díjszabásnál kedvezőbb áron üzemeltetheti azokat az elektromos berendezéseit, amelyek nem igényelnek folyamatos energiaellátást. (Ilyen például a bojler.) Az éjszakai áram-mérőre kapcsolt eszközöknek egy speciális berendezés segítségével (az áramszolgálató által központilag vezérelt kapcsolóóra) naponta legalább 8 órára biztosít villamos energiát az áramszolgálató, előre nem meghatározható időszakokban (igaziból mindig akkor, amikor a legkisebb a teljes nagy villamos hálózat összterhelése). Az ide vonatkozó árakat is fentebbi táblázatunk tartalmazza, azzal, hogy az éjszakai áram bekötésére a mérőhely kialakításánál megadottak érvényesek.

Ha jó szakemberrel dolgoztatsz, ilyet csak az áram bekötettetésekor láthatsz! - Illusztráció a Villanyszerelés árak c. cikkünkhöz.

Villámvédelmi felülvizsgálat ár

A villámvédelmi felülvizsgálat a a villámkárok ellen védő berendezések meglétének, szabályosságának és működőképességének ellenőrzése. Ezt a szakember átlagosan, jegyzőkönyvvel együtt 40.000 Ft-ért vállalja.

Érintésvédelmi felülvizsgálat ár

Az áramütés elleni védelem (érintésvédelem) célja, hogy a berendezések általunk érinthető részei meghibásodás, vagy akár üzemszerű működés közben ne kerülhessenek feszültség alá. Pl. egy mikrohullámú sütő fém részei meghibásodás következtében feszültség alá kerülhetnek, ha a mikró érintésvédelme nem megfelelő. Ennek átlagos alapára 20.000 Ft, illetve ehhez mérőpontonként +1.000 Ft-os költség is hozzájön (mérőpont=minden áramfogyasztó szerkezet, ami az adott villamoshálózaton működik, azaz pl. a tévé, a kávéfőző, a mosógép, stb.).

Villámhárító szerelés ára

A villámvédelmi rendszerek a villámcsapás okozta károkat hivatottak megakadályozni, illetve mérsékelni. A villámhárító rendszerek telepítésének ára szigetelt ingatlan esetén körülbelül 3-500.000 Ft, míg szigeteletlen ház esetén átlagosan 200.000 Ft.(anyagok+munkadíj!).

Villanytűzhely bekötés, javítás, csere, árak

Az elektromos tűzhely, köznapi nevén villanytűzhely, valamint főzőlap és sütő bekötését (rendszerint garanciával és pecséttel), valamint ezek javítását és új készülék vásárlása esetén a készülékek cseréjét (régi lekötése, új bekötése) villanyszerelő szakember kell, hogy elvégezze. Ezeket a munkálatokat 8.000-15.000 Ft-os összegért szokták elvállalni, az adott helyzet (helyszín, megközelíthetőség, a készülék jellemzői) és a feladat bonyolultságának függvényében.

Villanybojler bekötés, javítás, árak

A világon a legjobb dolgok egyike a meleg víz, melyet gáz-,vagy villanybojlerrel állítunk elő. A villanybojlerek bekötését, javítását és cseréjét a vizes, és emiatt fokozottan veszélyes közeg miatt csak szakemberrel végeztessük! A villanybojler bekötését a szakemberek 6000-8000 Ft-ért, javítását 10.000-30.000 Ft-os áron szokták elvállalni. Van, aki kizárólag Hajdú/Bosch/egyéb márkájú gépeket szerel, köt be, vagy cserél, erre érdemes előtte rákérdezni a Szakinál.

Hibakeresés, hibafeltárás, elhárítás

Példatörténet a villanyszerelés árainak előre-nehezen-kalkulálhatóságáról (Villanyszerelő tanácsadónk, Tápai Krisztián tollából)

“Amikor az ügyfél annyit tud mondani, hogy a fél házban nincs áram (vagy az egészben), akkor mi nem tudjuk előre, hogy ennek mi az oka, és ennek feltárása lehet 10 perc, de akár 2 óra is.

Ilyen esetben mi úgy számolunk, hogy minden megkezdett óra 5-8.000 Ft, plusz ilyenkor mindig van kiszállási díj (3.000-5.000 Ft), esetleg sürgősségi vagy hétvégi, ünnepnapi, vagy éjszakai felár, plusz a hiba feltárását követően a javítási munkálatok és a szükséges anyagok.

Valós példa:

2012. december 24. délután 14:00

Érden, egy családi házból azzal kerestek meg, hogy a fél lakásban elment az áram, azaz konyha fele, teljes nappali és még egy szoba sötét. Vendégek este jönnek, valamit kell azonnal kezdeni a helyzettel.

Kiszállás: 10.000 Ft.
Az egyik kötődobozban a szétégett kötést kb 30 perc alatt találtam meg, (6000 Ft.) és még menthető volt átvezetékezés nélkül, így csak kötést javítottam és kész: 3000 Ft.

Így jött ki az egy órás hadműveletre 19.000 Ft és mindenki örült, csak a párom nem, hogy leléptem.”

Mit várj el egy villanyszerelőtől?

 • Tudja, melyik vezeték a fázis! :)
 • Hatósági és szakmai előírások, valamint szabványokban és rendeletekben előírt képesítéssel, engedéllyel rendelkezzen!
 • A szabványok és rendeletek előírásai szerint villám- és érintésvédelmi tanúsítvány kiadására engedéllyel és jogosítvánnyal rendelkezzen!
 • Ne hagyjon csupasz végű, feszültség alatt levő vezetéket a falban, vagy a falon kívül!
 • Legyen nála multiméter (ami egy sokféle adat mérésére alkalmas multifunkcionális és digitális mérőeszköz), fázisceruza, szigetelőszalag és tudjon is bánni ezekkel!
 • Ha mérőhellyel kapcsolatos munkát végez, akkor az áramszolgáltatónál regisztrálva legyen!
 • Mondja meg előre, hogy kb. meddig lesz kikapcsolva az áram a lakásban, vagy ha erre szükség van, akkor az egész házban.
 • A kapcsolókat úgy kösse be, hogy azok tetejét megnyomva felgyulladjon a villany, alját megnyomva lekapcsolódjon és ne fordítva, kivéve, ha eleve fordítva kérjük.
 • Ha új villanyhálózatot épít ki, akkor adjon bekötési rajzot, hogy később is lehessen tudni hol mennek a kábelek a falban.
 • Az újonnan kiépített hálózat bírja ki, hogy az összes berendezés egyszerre működik. Mielőtt átveszed a munkát kapcsold be egyszerre a villanyfűtést, mikrohullámú sütőt, porszívót és az összes nagy fogyasztású gépet és nézd meg, hogy nem vágja-e le a biztosítékot.

Hogyan készülj fel arra, hogy egy villanyszerelő jön hozzád?

 • Pakolj el minden, a szerelés szempontjából felesleges bútort, tárgyat, felszerelést!
 • A lehetőségekhez mérten tedd hozzáférhetővé a szerelés tárgyát és a szerelési területet!
 • Vizes helyiségben történő munkavégzés esetén törölj szárazra mindent.
 • Ha a feladat természete megkívánja, keresd elő a lakás villamos hálózati tervét.
 • Ha falat kell bontani, készítsd elő az ehhez szükséges szerszámokat, valamint a helyreállításhoz/takarításhoz szükségeseket is.
 • Találd ki hova kerüljenek a kapcsolók, lámpák és hogy hova kellhet konnektor.
 • Ha vésni kell a kábelvezetékekhez, akkor az nagy porral járhat. Csukd be az ajtókat, hogy minél kevesebb por legyen a lakásban. A bútorokat vagy vidd ki a szobából vagy told össze egy helyre és takard le őket.
Csendélet villamos hálózati tervvel, dróttal és multiméterrel - Illusztráció a Villanyszerelés árak c. cikkünkhöz

Hogyan kérjél ajánlatot?

 • Szemléletesen, de röviden írd le neki a feladatot, amivel megkerested. Javítási munka esetén a rendszer vagy a készülék hibájának tüneteit és természetét, valamint hogy mivel próbálkoztál eddig.
 • Kérdezd meg mikor tudja elkezdeni a munkát, és hogy előreláthatólag mennyi ideig fog tartani.
 • Ha most dolgoztatsz először a villanyszerelővel, kérj tőle referenciát!
 • Tisztázd, hogy
 • szükség van-e teljes áramtalanításra a lakásban, és ha igen, meddig?
 • milyen egyéb felszerelésre vagy anyagra lesz szüksége?
 • milyen GARANCIÁT vállal a szakember?
 • Ha tudsz szerezni ingyen parkoló helyet, akkor ezt mondd el.
 • Tudd meg, hogy áramszolgáltatónál jegyzékbe van-e véve, mint szerelések, bekötések elvégzésére képesített és jogosult szakember! (Ha nem, az áramszolgáltató meg se nézi a munkáját.)
 • Tudd meg, hogy a gyártóknál elektromos készülékek bekötésére, szerelésére képesítéssel, engedéllyel rendelkezik-e! (Garanciális okokból fontos!)
 • Ha új hálózatot szeretnél, gondold végig milyen nagy teljesítményű készülékeket szeretnél használni a jövőben. Pl elektromos fűtés, elektromos tűzhely.

A költségeket befolyásoló tényezők

 • Ha a munkálat során a falakban futó vezetékeket ki kell bontani, az megdrágítja az egész projektet.
 • Ha sürgős kiszállást és javítást szeretnénk, az természetesen feláras.
 • Lehet-e ingyenesen parkolni a közelben?
 • Amikor egyik Szakinkat a villanyszerelés árakról kérdeztük, az alábbi választ kaptuk Tőle: “...szükséges a helyszíni felmérés. Nem mindegy milyen vezetéket kell kicserélni és mennyit, és hol. Vésni kell vagy csak behúzni a csőbe? Ezer kérdés után tisztul le, hogy hogyan határozható meg az ár. Példa - egy termosztát felszerelése 1000 Ft , viszont ha vezetéket is be kell húzni neki, akkor ugye tudni kellene hogy milyen hosszon. Mert annak órabér árat kell számolni. Oké, de mi van akkor, ha ezt a vezetéket két betonfödémen kell áthúzni? Akkor rögtön szükség van gépre, aminek kopása van, nameg a melós sem fog ingyen órákig fúrni-vésni. Hab a tortán, ha a termosztát olyan helyre kerül, amit nehezen lehet megközelíteni, esetleg állványra, vagy valami speciális eszközre van szükség. Nos, a termosztát felszerelése így lesz egyszer csak 15.500 Ft. Hupsz!...”
Kérj árajánlatot itt!

Villanyszerelés Árak - valós példák rendszerünkből

Szabadon álló villanyóra felszerelése

2016.06.20., Siófok

Üdvözlöm! Egy fél hátsótelek van a tulajdonomban az Alsó utcában. Ide szeretnék egy szabadon álló villanyórát. Ehhez kérnék árajánlatot és kérdezem, hogy mikorra sikerülne a kivitelezés. Az árajánlatba kérem írja meg, hogy a legolcsóbb megoldás mennyibe kerülne. A telekrész bármikor megtekinthető kívülről is egy hátso gyalogösvényről is. Kérem a gyors válaszát. Nem siófoki vagyok, ma délután vagy este lent leszek. Köszönöm.

Ártartomány: 15.000 - 30.000 Ft

Egy konyha teljes kábelezése

2016.05.17., Budapest

Kedves Szaki! Konyhafelújításnál kellene villanyszerelési munka, nevezetesen elvezetni az áramot és kiépíteni a kapcsolókat. Köszönöm előre is válaszát.

Ártartomány: 100.000-300.000 Ft

Villanybojler helyének kiépítése

2016.04.02., Budapest

Bp. XIV. kerületi családi ház pincehelyiségében egy 80 literes villanybojler helyének kiépítése.

Ártartomány: 50.000-100.000 Ft

Pontos árakhoz kérj ajánlatot itt!

Hasznosnak találtad? Oszd meg!
Villanyszerelők a JóSzakin

Szabó Ervin
238 értékelés alapján.
Sólyom József
242 értékelés alapján.
Tápai Krisztián
140 értékelés alapján.

Szakember vagy és nem vagy rajta a listánkon? Regisztrálj!

Regisztrálj Szakemberként!