vakolás árak 2024

Akár 5 árajánlat 24 órán belül

Az Árkalauz gombra kattintva megtalálod, hogy hogyan épül fel a vakolás árazása. A Szakemberek, árak gombra kattinva pedig böngészni tudsz a szakemberek között. Minden árajánlatkérés ingyenes.

Akár

Akár 2000 Ft / ㎡

Nincs időd böngészni?

Díjmentes ajánlatkérés értékelt szakemberektől 2 perc alatt!

Fogadok munkát
Kele István

Burkoló

Hang-, tető-, hőszigetelés

Generálkivitelezés

Generál kivitelezés!Köműves-Hidegburkolatok.Hőszigetelés. ,gipszkartonozás. - Nappali - lépcső és fürdőszoba burkolatok magas minőségben. - tetőhéjazat csere cserép,pala ,zsindely ,cserepeslemez. -homlokzati hőszigetelések -régi tetők javítása,felújítása -kisebb bádogos munkák -ereszcsatornák -kémények bontása és építése -teraszlefedések -előtetők -kocsibeállók - belső és külső burkolatok készítése.
Bővebben
Révfülöp
Minősített jószaki

vakolás

3 200 Ft - 5 000 Ft / ㎡

25 megbízás
12 vélemény
2 válasz
38 fotó
Fogadok munkát
Nagy Milán

Szobafestő, tapétázó

Gipszkarton szerelés

Üdvözlöm, Nagy Milán vagyok, egyéni vállalkozó. 20 éves szakmai tapasztalattal, rövid határidővel vállalok festést-(tisztasági festést), tapétázást, gipszkarton szerelést,(álmennyezet, előtétfal, stb.) laminált és vinyl padló rakását. Precíz, gyors, tiszta munka! Keressen bizalommal!
Bővebben
Budapest - XI. kerület
Minősített jószaki

vakolás

3 000 Ft / ㎡

103 megbízás
48 vélemény
60 fotó
Fogadok munkát
Gergely Kis

Burkoló

Ablakcsere, nyílászáró beépítés

Bútorszerelő

Hidegburkolàst, melegburkolàst valamint nyílàszàró beépìtést vállalok kedvező àron, igény szerint anyagbeszerzéssel és kiszàllìtàssal! Gyors, preciz munkavégzés.
Bővebben
Tapolca
Minősített jószaki

vakolás

4 000 Ft - 6 000 Ft / ㎡

24 megbízás
21 vélemény
33 fotó
Fogadok munkát
Barta István ev

Szobafestő, tapétázó

Melegburkoló, parkettázás

Gipszkarton szerelés

Megbízható szakemberekkel dolgozom. 21éve vagyok a szakmába, több helyen dolgoztunk pl.....MATÁV,Budapest bank,Infó park,családi házak,Tatabánya üzletkoszpont és még sorolhatnám. Ha megbízható szakembere van szüksége ne habozzon hívjon!
Bővebben
Budapest - IV. kerület

vakolás

3 200 Ft - 5 500 Ft / ㎡

88 megbízás
73 vélemény
4 válasz
125 fotó

A vakolás ára 4500 Ft-tól indul (minden részfeladatával együtt), a sima vakolatfelhordás akár már 1600 Ft-tól elérhető (gépi vakolás esetén). A többletvakolás centinként 550 Ft-tól elérhető, a külső homlokzat vakolása 1300 Ft-tól. Irányárként: 157 nm-nyi falfelület vakolása 2 cm-es vastagságban gipszes vakolóanyaggal 1 500 000 Ft-ba kerül anyagárral együtt.

Vakolás árkalauz

A vakolat a falak elsődleges védelmét szolgáló anyagréteg, melyre már a külső burkolat vagy díszítő bevonat (pl. vékonyvakolat, festés, tapéta) kerül. Vakolást vállalhat kőműves, burkoló vagy szobafestő is, attól függően, hogy pontosan milyen feladatról van szó. Ahhoz, hogy megfelelő árajánlatot kapjunk a vakolásról és a lehető leghamarabb megtaláljuk a számunkra legjobb szakembert, érdemes tisztában lenni az aktuális vakolás árakkal. A vakolás árát számos tényező befolyásolja akár a felület-, az anyagminőség vagy a helyiség adottságainak függvényében. Rendszeresen visszatérő kérdés, hogy a gépi vagy a kézi vakolás jobb: mikor melyik éri meg.

A vakolás árának elemei

A vakolás árának százalékos megoszlása négy tényezőre

Jellemző vakolás egységárak

Művelet Minimum Átlag Maximum
Előkészítő munkák
Vakolat leverése
(oldalfal, mennyezet, csempe alatt)
1 500 Ft 1 750 Ft 3 810 Ft
Vakolat javítása oldalfalon 750 Ft 1 635 Ft 3 175 Ft
Felület durvítás
(pekkelés vagy peckelés)
780 Ft 1 150 Ft 1 480 Ft
Tapadóhíd képzése, mélyalapozás 635 Ft 1 080 Ft 1 550 Ft
Élvédők felhelyezése 760 Ft 1 110 Ft 1 500 Ft
Vakolaterősítő hálózás 350 Ft 699 Ft 1 200 Ft
Rabicháló mennyezeten 700 Ft 1 200 Ft 1 700 Ft
Egyszerű vakolás műveletek
Vakolás (portalanítás, kellősítés,
alapvakolat felhordás,
simítóréteg, simítás)
4 445 Ft 4 800 Ft 5 200 Ft
Kézi vakolás 4 500 Ft 5 655 Ft 6 350 Ft
Gépi vakolás 1 600 Ft 3 800 Ft 5 715 Ft
Oldalfal 1.5 cm vakolat
téglafelületen durvázva
1 000 Ft 1 625 Ft 2 500 Ft
Oldalfal 1.5 cm vakolás
cementhabarcs, mészhabarcs*
1 400 Ft 2 130 Ft 4 000 Ft
Oldalfal 2 cm-es perlites vakolat 1 400 Ft 2 150 Ft 3 500 Ft
Többletvakolás centinként 550 Ft 675 Ft 950 Ft
Horonyvakolás (fm) 1 250 Ft 1 450 Ft 1 550 Ft
Mennyezetvakolás 3 650 Ft 4 700 Ft 6 000 Ft
Vakolás síkfelület mennyezeten 1 500 Ft 2 750 Ft 4 000 Ft
Sík födém 1.5 cm vakolás 1 600 Ft 2 300 Ft 2 800 Ft
Külső vakolás műveletek
Külső homlokzat 1.5 cm-es
mészhabarcs vakolat színezés alá
1 300 Ft 2 100 Ft 2 800 Ft
Külső homlokzat 2 cm-es perlites
vakolat és színezés
2 600 Ft 3 050 Ft 3 900 Ft
Külső homlokzat fröcskölt
színezés kész vakolaton
500 Ft 900 Ft 1 400 Ft
Külső homlokzat dörzsölt vagy kapart
színezés kész vakolaton
800 Ft 1 200 Ft 1 800 Ft

Hogyan értelmezzük a vakolás árakat?

Vakolásra vonatkozó minimum, közép és maximum átlagárak négyzetméterre vetítve megyénként 2023 februárjában

A fenti árakat bruttó, azaz ÁFÁ-val növelt értéken közöljük, négyzetméterenként. Az egységárakat az iparági normák, publikusan elérhető árlisták és rendszerünkben található 893 szaki áradatai alapján állapítottuk meg.
*: Az oldalfalvakolat lehet cementhabarcs, mészhabarcs, a felület lehet mészkő, beton, tégla, ytong stb. Ezek függvényében az árak párszáz forinttal eltérhetnek. Az itt feltüntetett ár valamennyi verzióra vizsgálva adja meg az átlagárakat.

Fontos megjegyezni:

 • ÁFA-kérdés: A szakik a listaáraikat attól függően szokták bruttó vagy nettó összegekben megadni, hogy jellemzően lakossági vagy vállalati megrendelésre dolgoznak, illetve hogy maguk, mint vállalkozók ÁFA-fizetőek-e vagy sem. Lakossági megrendelőként nekünk mindig a bruttó összeget kell majd megfizetni, ha ÁFA-fizető vállalkozáson keresztül történik a megrendelés, az ÁFA később visszaigényelhető lesz. Mindig kérdezzünk rá, hogy a közölt árak nettó vagy bruttó árak, és hogy végül mennyi lesz a fizetendő összeg!
 • Tényleg ilyen olcsó? Néha a táblázatban egy bonyolultabbnak tűnő feladathoz látszólag olcsóbb minimálár tartozik. Ez azt jelenti, hogy valóban volt olyan szaki, aki ezt az árat közölte vállalási díjként.
 • Anyagárral vagy anélkül: Ahol kifejezetten tudjuk, hogy az adott ársávok anyagárat is tartalmaznak, ott ezt mindig jelezzük (jellemzően középkategóriás, standard anyagokat tartalmaznak az árak). Ugyanakkor lehetnek olyan tételek, ahol a minimálár anyag nélküli, míg a maximum ár már anyaggal együtt értendő.

A szakik nem mindig teszik egyértelművé, hogy a közölt ár csak munkadíj, tartalmazza a segédanyagokat, vagy kompletten, minden beépítésre kerülő anyaggal együtt értendő. Ezért nagyon fontos egyedi árajánlatot kérni, és mindig rákérdezni ezekre a részletekre is, mert enélkül nem lehet összehasonlítani a kapott árajánlatokat!

Célunk az itt közölt információkkal segítséget nyújtani a szakemberek árainak értelmezésében, és a reális piaci árak megtalálásában. Nem ritka, hogy akár egy egyszerűbb javítási munkára is érkezik olyan szaki, aki 10,000 Ft-ért, egy másik viszont 30,000 Ft-ért vállalja az adott munkát. Ezek reális árkülönbségek! Mindig mérlegeljünk az időfaktor (milyen sürgős a munka), mekkora a feladat, a költségvetés, és a legjobb szakember megtalálására szánt energia tekintetében! Ha tehetjük, kérjünk be több árajánlatot, vessük össze az árakat az itt közölt árakkal, és azt a szakit bízzuk meg a munkával, aki nem csak szimpatikus, de kellő referenciákkal és gyakorlattal is rendelkezik.
Ebben segít a JóSzaki!
Olvasd el blog cikkeinket is, nézd meg szakijaink válaszait egyes fogós szakmai kérdések kapcsán a SzakiVálaszon, vagy kalkulálj egy szobafestés árat magadnak! Keress szakit hozzád közel, mondd el, hogyan segíthetünk még!

Hogyan kalkulálnak a szakik vakolás árakat?

A szobafestők általában személyes felmérés után adnak árajánlatot, mert a fotók vagy egy telefonbeszélgetés során számos rejtett hiba nem derül ki, illetve a megrendelő nem minden esetben tudja helyesen felmérni a jelenleg a falon lévő anyagok típusát és minőségét. Általában egyösszegű árajánlatot fogunk kapni az egész munkára.
A számítás alapját a festendő felület nagysága fogja adni. Noha vannak előírások arra, hogy egy szobában a nem festendő területeket (ajtókat, ablakokat) pontosan hogyan vonjuk le az össz területből (pl. az 1 nm-nél nagyobb, összefüggő, nem festendő felületeket le kell vonni, de az ennél kisebbeket nem), de jellemzően nem történik meg a levonás, mivel az ablakpárkányok, ajtótokok környékét bonyolultabb lehet festeni.

💡JÓ TUDNI: Az árajánlatot növelni fogja, ha kb. 100-120 m-t meghaladó kézi anyagmozgatásra van szükség, mert a festés helyszíne nehezen megközelíthető helyen van, esetleg autóval nem lehet beparkolni az utcába. Ugyanilyen tényező a belmagasság, vagy homlokzatfestés esetén az épület magassága: iparági normák szerint az 5 m-es magasságban történő munka még létráról kivitelezhető, e felett már valamilyen állványozásra is szükség lesz, ami feláras. Ha magas emeletre kell felhordani anyagokat, az is feláras lehet.

Ha telefonban mindenképp szeretnénk egy becsült árat kapni, de csak a szoba alapterületével vagyunk tisztában, akkor egy körülbelüli első számításhoz általában az alapterületet hárommal felszorozva kapjuk meg a festendő felület méretét, és erre számolják az adott műveletek árát. Például egy 50 nm-es lakásban a falak festendő felülete 150 nm lesz - persze nem mindegy, hány szobára van osztva az adott lakás, mekkora felületek vannak csempézve, hány ablak és ajtó található benne stb.

A festők árlistáin sokféle részfeladatra találunk majd megadott árat. Egy lakás vagy szoba festése akár helyiségenként is különböző munkafázisokból állhat össze: ennek megfelelően az egyik szobában falkaparás, csiszolás, alapozás, glettelés, újabb alapozás, két réteg festés, színhatárképzés és díszléc ragasztás lesz a feladatok sora és a kalkuláció alapja, míg egy másik szobában lehet, hogy elég egy tisztasági festés (minimális faljavítás, alapozás és kétszeri gurítás).

Ha szeretnéd összehasonlítani a tisztasági festés, színre festés és a teljes falfelújítás árait, akkor próbáld ki szobafestés kalkulátorunkat! Egyszerűen add meg a szobák méreteit, és a legjellemzőbb műveletekkel és naprakész árakkal kiszámoljuk neked a várható munkadíjat és anyagköltséget három egyszerű lépésben - teljesen díjmentesen!

Próbáld ki szobafestés kalkulátorunkat most, kattints ide!

Vakolás árak - valós példák rendszerünkből

Gipszes vakolatot hord fel és simít el belső falfelületen egy kőműves
Egy 50 nm-es lakásban összesen 157 nm-es falfelület vakolása 2 cm-es vastagságban gipszes vakolóanyaggal 1 500 000 Ft-ba kerül anyagárral együtt. Gipsz nélkül: 1 397 300 Ft
Munkadíj: 910 600 Ft ugyanez 3 cm: 1 365 900 Ft
Anyagár: 580 900 Ft ugyanez 3 cm: 871 350 Ft
3 cm összesen: 2 237 250 Ft (gipsz nélkül: 2 095 000 Ft)

Gépi vakolás, a vakológép a falra juttatja a cementes habarcsot

Egy 100 nm-es házban oldalfalvakolat készítése, gépi felhordással, zsákos szárazhabarcs felhasználásával, 1 cm vastagságban.
A vakolandó felületek mérete összesen: 258.06 nm.
A kőművesek a következők szerint kalkulálnak (a feltüntetett árak nettó árak):

Alapvakolat anyagköltsége: 3 871 kg x 200 Ft = 774 200 Ft
Felhasznált víz költsége: 1.65 m3 x 485 Ft = 800.25 Ft
Kőműves munkadíj 28.4 munkaóra x 6 500 Ft = 184 600 Ft
Segédmunkás munkadíj: 61.9 munkaóra x 5 500 Ft = 340 450 Ft
Vakológép rezsidíj: 77.4 óra x 3 000 Ft = 232 200 Ft
Összesen nettó: 1 532 250 Ft
Összesen bruttó: 1 945 957 Ft

Vakolat simítása közelről

Egy 100 nm-es házban belső gipszes alapvakolat gépi felhordása 1 cm vastagságban (Rigips)
A munka tartalmazza a felület előkészítését, a munkadíjat és az anyagköltséget is.
A vakolandó felületek mérete összesen: 258.06 nm.

A kalkuláció az iparági normák szerint történik, a felmérést követően:
Gipszes alapvakolat gépi felhordása (1 cm):
Anyagköltség: nettó 1 505 Ft/m2
Az anyagköltség tartalmazza a helyszínre szállítás költségét max. 15 km-es távolságból, a normál anyagveszteséget, segédanyagok költségét is.
Munkadíj: nettó 2 795 Ft/m2
A munkadíj tartalmazza a teljes bérköltséget, függetlenül a helyszínen dolgozók végzettségétől és létszámától.
Összes nettó bekerülési költség: 4 300 Ft/m2

A megbízás teljes kivitelezési költsége (nettó): 1 109 658 Ft, ami kerekítve bruttó 1 409 500 Ft.

Jól látható, hogy a kőművesek eltérő számítási technikák szerint, különböző árak alapján egészen különböző árajánlatokat adhatnak, ezért vakolás esetén különösen érdemes gyorsított ajánlatkérést indítani. Ennek során akár 800 vakolást vállaló kőműves, szobafestő, burkoló és generálkivitelező kaphatja meg a feladatot, és törekedhet a legkedvezőbb ár-érték arányú ajánlattal a munka elnyerésére.

Tudtad, hogy már saját számítást is végezhetsz egy szobafestésre? Próbáld ki egyszerűsített szobafestés kalkulátorunkat, ahol megtudhatod, mennyibe kerülne nálad a festés, hogy mekkora felületet kell festeni, és hogy mennyi lesz a várható anyag- és munkadíj! Igen, a glettelést is beleértve! Kattints a linkre, és próbáld ki szobafestés kalkulátorunkat három egyszerű lépésben!

Vakolás árát befolyásoló tényezők

A vakolás árát az alapfelület felmérését követően lehet meghatározni, illetve meg kell ismerni a helyiség rendeltetését, és azonosítani kell a végső falburkolatot is. Mindezek értelmében az árakat a következőképp befolyásolják az egyes tényez��k:

A vakolás árát befolyásoló tényezők listája: az anyagszükséglet, használt anyag fajtája, felvitt vastagság, felület minősége, infrastruktúrra, különleges körülmények

Helyiség:

Ideális esetben teljesen üres helyiségben kell dolgozni, ahol a falak jól megközelíthetőek, és elegendő hely van a munkavégzésre. A szűk helyek, magas falak, lépcsőházak, zsúfolt terek nehezítik a munkát, növelik a munkadíjat.
Tényező lehet továbbá a megfelelő áram- és vízellátás biztosítása. Ez különösen fontos gépi vakolás esetén, hiszen a gép árammal működik, de a vízvételi lehetőség elengedhetetlen - bármilyen technikával is történjen a vakolás. Természetesen a szakiknak mindenre van megoldása, de a plusz költségekkel számolni kell.

A helyiség mérete - és főleg a falak felületének mérete - fogja döntően meghatározni az anyagigényt, a munkadíjat és a munkavégzés időigényét is.

FONTOS: Gépi vakolásra csak legalább 40-50 nm-nyi terület vakolása esetén kérhetünk árajánlatot. Az ennél kisebb felületeknél kézi vakolást vállalnak a kőművesek.

Alapfelület:

 • Falak tagoltsága: minél több az ív, kiszögellés, sarok, nyílászáró, annál magasabb az ár. Az éleket mindig élvédőzni szükséges - ez egyrészt növeli az anyagárat, másrészt lassítja a munkavégzést, így növeli a munkadíjat is.
 • Falak minősége: ez esetben számba kell venni az alapfelület anyagát, síkját és az esetleg feltárt hibák számát is. Ideális esetben a fal sík és függőleges, pormentes tégla- vagy betonfelület. Bármilyen ettől való eltérés növelheti a bekerülési költséget, az esetleg szükséges javítások külön tételt jelenthetnek. Ha a vakolás előtt mélyalapozásra van szükség, az növeli a költségeket és az időigényt is.
 • Takarás: a nyílászárók száma nem csak technikailag befolyásolja a vakolás sebességét, de a takarás szempontjából is figyelembe kell venni: noha kis tételnek tűnik, mégiscsak plusz költség a szakszerű maszkolás, fóliázás. Ugyanide sorolható a falfelületek portalanítása.

Anyagigény:

Ha valamilyen speciális rendeltetése lesz a helyiségnek (pl. vizes helyiség) vagy olyan környezeti tényezőket kell figyelembe venni, amik különleges tulajdonságú anyagokat kívánnak (pl. szárító vakolat, vízzáró vakolat), az lehet drágább. A díszítő vakolatok, egyedi színek vagy textúrák képzése külön költséget jelenthet.

Az anyagigény meghatározásánál a legfőbb szempont a vakolat vastagságának eldöntése. Az árat éppen ezért általában négyzetméterben és centinként határozzák meg a szakik - úgy a munkadíj mint az anyagköltség tekintetében. Általános szabálynak tűnik, hogy a gipszes vakolat felvitele munkaigényesebb (ezért drágább).

👷🏻‍♂️ JÓ TUDNI: A gipszes vakolatot nem kell glettelni, illetve anyagában glettelhető. Így bár a vakolás ára magasabb gipszes vakolat esetén, még mindig alacsonyabb lehet az össz költség, ha utána a glettelést megspóroljuk vagy jelentősen egyszerűsíteni tudjuk! A gipszes anyag ráadásul képes a páratartalom szabályozására, és általában vékonyabb rétegben kell felhordani mint a gipsz nélküli vakolatot. Azaz ha minden tényezőt figyelembe veszünk, bár a gipszes vakolat felhordásának munka- és anyagdíja magasabb, az egyéb tényezők tekintetében sok esetben olcsóbb és előnyösebb végeredményt kapunk.

Kiszállási díj, munkavégzés:

Természetesen befolyásolja az árat, ha a szakiknak - legyen kőműves vagy szobafestő - jelentős távolságból kell kiszállnia a helyszínre. Ilyen esetekben megoldást jelenthet a szállás foglalás helyben, vagy a beköltözés a munkavégzés idejére. Költségképző továbbá a helyszíni parkolási díj is.

A munkavégzésre vonatkozóan a legtöbb kőműves és szobafestő normál munkaidőben dolgozik. Ha a helyzet mégis rendkívüli munkavégzési időt kíván, az feláras lehet.

FONTOS: A szakemberek árlistáikon általában csak a munkadíjat adják meg, és a legtöbb esetben nettó árat közölnek, azaz a ténylegesen fizetendő ár 27%-kal magasabb lesz ÁFÁ-val együtt. Végleges árajánlatot a vakolás esetében is csak helyszíni felmérés után fognak tudni adni a kőművesek vagy festők, hiszen mint láthatjuk, számos olyan tényező is befolyásolhatja az árat, amik fényképekről vagy elbeszélésből nem meghatározhatók.

A gépi és kézi vakolás árának összehasonlítása

A gépi és kézi vakolás árának összehasonlítása mindig csak az adott feladatra értelmezhető. Az általános megközelítés, hogy nagyobb felületeken várhatóan a gépi, kisebb felületeken a kézi vakolás lesz az olcsóbb. Nézzük, hogy miért:
Alapvető különbség a gépi és kézi vakolás között, hogy a gépi vakolást csak kb. 50 négyzetmétert meghaladó felületek esetén szokták egyáltalán szolgáltatni a szakik. A vakológép egy többszáz kilós berendezés, aminek helyszínre szállítása kisteherautót igényel. Beszerzési költsége átlagosan 2-4 millió forint, rendszeres karbantartást, tisztítást igényel, tárolási költsége van. A kiszállítás és elszállítás, a gép mozgatása többletköltséget jelent, és kis felületek esetén jelentősen növeli a négyzetméter-árat. Ráadásul mivel praktikus a gépet a lehető legoptimálisabban kihasználni, általában nagyobb létszámú csapat esetén éri meg az üzemeltetése.
Kisebb felületeknél tehát nincs min gondolkodni: a kézi vakolás nem csak praktikusabb, de olcsóbb is.

“A gépi vakolat jelenlegi ára nálunk úgy néz ki hogy fel kell sínezni a falat a szép egyenes tiszta felületért. Ennek anyagköltsége elenyésző, a munkadíj pedig rezsiórabéres, mely jelenleg 3900 Ft/óra a szakmunkásoknak és 2900 Ft/óra a segédmunkásoknak. Ezt követően jön a gépi vakoló anyag, mint anyagköltség. A gépi vakolás a kézihez képest annyival könnyebb, hogy egyszer kell egy szép felületet húzni és anyagában elsimítani, utána azt már csak glettelni kell. A gépi vakolás díja 2700 Ft/nm, és a gépnek van egy bérleti díja ami napi 60 000 Ft általában (attól függően, hogy honnan van bérelve) A géppel kb. 80-100 nm-t lehet levakoIni naponta. A kézi időben sokkal hosszabb: kb. 5-7 nap ugyanazt a 100 nm-t teljesíteni. Persze attól függ, milyen vastagon megy rá a grund vakolat amire jön a simítóvakolat is, ami 2 nap kb. 8 órás műszakokra osztva a napokat. Ennek a munkadija grund + simitóvakolat kb. 3000-3500 Ft/nm. A felület, azaz a végeredmény ugyanaz. Összességében, ha lehetőség van rá akkor a gépi vakolást javaslom. Szebb, gyorsabb, tisztább.” Farkas Csaba Árpád

A gépi vakolás tehát gyorsabb, mint a kézi - nagyjából háromszor annyi felületet lehet egy nap bevakolni géppel mint kézzel. Az anyag kikeverése és felhordása egyenletesebben történik, a felhordás a nyeles szórópisztolyoknak köszönhetően akár a plafonig lehetséges létrák és egyéb bakok nélkül, így a szakiknak sokkal könnyebb a felületképzés.

A gépi és kézi vakolás minőségének összehasonlítása

A gépi és kézi vakolással készített vakolatok ránézésre azonosak. Fontos tudni, az élvédők és vakolósínek felhelyezése, bemérése, illetve az anyagfelhordást követően a simítás mindkét esetben kézzel történik - így lényegében a felületek “szépségében” különbséget nem tapasztalunk. A gépi vakolás annyival jelenthet nagyobb garanciát a minőségre, hogy általában csak magas minőségű, finom anyagokkal használják, hiszen a gép rendkívül értékes, és jó kondíciójának megtartása a kőműves érdeke lesz. A gépi felhordás kézzel utánozhatatlan: azonos erővel, azonos mennyiségű ��s tökéletesen homogén vakolóanyag kerül a falra. Ugyanakkor a szórópisztoly egyenletes mozgatásáért megintcsak egy ember felel - így a gépesítésben az emberi tényező kihagyhatatlan.

A vakolás menete

A vakolás menete: a helyiség előkészítése, a falfelületek előkészítése, a vakolósínek elhelyezése, a vakolat felhordása és a simítás

1. lépés: A helyiség előkészítése. A helyiség szükség szerinti kipakolása, a védendő berendezések fóliázása, maszkolása. Fontos, hogy a zárt helyiségek szellőzése megoldott legyen, hogy legyen víz- és áramvételi lehetőség. Az egyenletes hőmérséklet nem csak a munkavégzés idején, de a száradás során is előnyös.

FONTOS: Vakolni +5 és +30 °C között lehet.

2. lépés: A felület előkészítése. A felület portalanítása mellett különösen ügyelni kell a zsíros és olajos foltok eltávolítására. Amennyiben bizonyos foltok nem eltávolíthatók, akkor szigetelő festékkel érdemes őket előkezelni, “elrejteni”.
3. lépés: Vakolósínek, élvédők felhelyezése. Minden negatív és pozitív sarokba, a falak találkozásánál, ablakpárkányoknál kihagyhatatatlan elem az élvédő és egyéb vakolattartók felhelyezése. Ezek a sínek és élvédők fogják meghatározni a falak egyenességét, így fontos, hogy a beállításuk vízmérték szerint történjen.
4. lépés: Vakolóanyag előkészítése. Ha zsákos anyagról van szó, az anyag bekeverése. Ha előkevert anyagról, akkor annak simára keverése, szükség szerinti hígítása történik.
5. lépés: Alapozás. Szükség szerinti mélyalapozás a fal egyenletes szívóképességének biztosítása érdekében.
6. lépés: Vakolat felhordása. Általában több rétegben történik. Az egyes rétegek felhordását száradási idők szakítják meg. Az utolsó réteg felhordását követően simítják a szakemberek sírka a felületet általában egy hosszú alumínium simító segítségével. Ez a művelet nem gépesíthető - minden esetben kézi erővel történik.

Tipikus vakolás munkák

Tipikus vakolás munka lehet a horonyvakolás, a homlokzatfelújítás, a külső és belső vakolás valamint vakolatok javítása

Vakolat javítása

Lehullott, felázott, átázott vakolat helyi javítása, cseréje, pótlása. Ilyen estekben a pótlás méretét a derékszögekkel körberajzolható terület mérete szerint szokták megállapítani. A vakolat javítása szinte kivétel nélkül igényli a vakolat leverését az érintett területen, mélyalapozást, és különböző adalékanyagokkal vagy speciális receptek szerint feljavított habarcs bedolgozását.Mélyen vagy nagy felületen sérült vakolat esetében a legtöbb szakember teljes vakolatcserét javasol.

Homlokzatfelújítás vékonyvakolattal

Fröcskölt, dörzsölt vakolattal vagy vékonyvakolattal könnyen felújíthatjuk homlokzatunkat. A külső vakolás egyrészt utólagos külső hőszigetelés után a végső arculat meglakotására, másrészt a ház átszínezésére is kiváló.

Külső gépi vakolás

Új építésű házak teljes külső vakolatának elkészítése, mely történhet többféle vakolóanyaggal (pl. perlites külső vakolat, hőszigetelő vakolat vagy hagyományos mész-cement vakolattal).

A vakolás fogalma

Habarcs felhordása az épület falfelületére. A vakolat védi az alap falfelületet az időjárási hatásoktól, egyéb környezeti tényezőktől, így az épület élettartamát növeli, valamit megfelelő felületet képez a külső bevonatok számára. A téglafalak, betonfalak nem alkalmas fogadófelületei a festésnek vagy tapétázásnak - a vakolat így egyfajta “közvetítő közeg” a tartószerkezetek és a falfelületek díszeként szolgáló külső bevonatok között. A vakolásnak mint felületképző műveletnek kell elsősorban kialakítani a tökéletes éleket: a vízszintest, a függőlegest.
A vakolat részt vesz a falak páratartalmának szabályozásában (kül- és beltéren egyaránt, valamint változó mértékben hő- és hangszigetelő hatású.

Vakolható felületek típusai

 • Kőfal
 • Téglafal
 • Beton fal
 • Ytong (gázbeton) fal
 • Vályog- vagy vegyes falazatok

Vakolatok típusai

 • Hagyományos vakolatok: cement-, mész- vagy mész-cement vakolat
 • Gipszvakolat (glettelés alá vagy tapéta alá)
 • Szárító vakolat
 • Vízzáró vakolat
 • Sókötő vakolat
 • Vályogvakolat
 • Agyagvakolat
 • Akril vakolatok (kapart vakolat, vékonyvakolat)
 • Vákonyvakolat
 • Lábazati vakolatok (pl. gyöngyvakolat)
  Léteznek olyan vakolatok is, melyeknek bizonyos tulajdonsága feljavított, így:
 • Algásodás és penész elleni vakolat
 • Esőálló adalékokkal ellátott vakolat
 • UV- és időjárásálló, kifejezetten kültéri vakolatok

💡 TIPP: Ahogy a tapétáknál és festékeknél, úgy a vékonyvakolatoknál is ügyelni kell a gyártási számra. A színezett, természetes anyagokat tartalmazó vakolóanyagoknál ugyanis árnyalatnyi eltéréseket lehet tapasztalni a különböző időkben gyártott vakolatok között. Érdemes azonos gyártási dátumú csomagokat alkalmazni az adott felületen.

Szakemberek

Válaszd ki a lakhelyed!

Így azokat a szakikat látod, akik vállalnak kiszállást hozzád.

Nincs időd böngészni?

Díjmentes ajánlatkérés értékelt szakemberektől 2 perc alatt!