mélyalapozás árak 2024

Akár 5 árajánlat 24 órán belül

Az Árkalauz gombra kattintva megtalálod, hogy hogyan épül fel a mélyalapozás árazása. A Szakemberek, árak gombra kattinva pedig böngészni tudsz a szakemberek között. Minden árajánlatkérés ingyenes.

Akár

Akár 250 Ft / ㎡

Nincs időd böngészni?

Díjmentes ajánlatkérés értékelt szakemberektől 2 perc alatt!

Fogadok munkát
Meszes Sándor

Szobafestő, tapétázó

Vállalok szobafestést elérhető áron. Mintás tapétát nem vállalok. Csak Magyarországon vállalok munkát. 2024 Augusztustól tudok vállalni előbb sajna nem.Láthatatlanban nem tudok árajánlatot adni. Hétvégén nem dolgozunk. Kérem csak azok jelentkezzenek akiknek felmérhetem és nem egyből kell csinálni a munkát. KÖSZÖNÖM. A szobafestőnek kétszer örülnek, amikor megjön és amikor elmegy. A köztes időt igyekszünk, jó kedvel és barátias kapcsolatban eltölteni. Munkaterületünkön az első, hogy mindig ügyelünk a tisztaságra melyet hullámpapírral illetve fóliával végzünk.
Bővebben
Budapest - VII. kerület
Minősített jószaki

mélyalapozás

200 Ft / ㎡

165 megbízás
92 vélemény
34 fotó
Fogadok munkát
Szalai Zsolt e.v

Szobafestő, tapétázó

Rendelhetők az alábbiak: - Szobafestés - Mázolás - Tapétázás (csak Vlies tapéta) - Poszter / fotótapéta - Enyves festék eltávolítás - Falak penészmentesítése - Tapéta eltávolítás - Díszléc - Rozetta - Dryvit hálózás - 3D fali panelek - Beltéri hőszigetelő tapéták - Lépcsőház festés - Családi házak beltéri festése - Lakások mázolása - Lakó épületek teljes körű festése - Ózongenerátoros levegő fertőtlenítés - Penészmentesítés vegyszer nélkül A maximális munkamagasság: 4 méter. Új! Magyarországon elsők között kínálom ingyenes ONLINE vizuális színtervező és kalkulátor szolgáltatásomat, hogy elképzelései még könnyebben megvalósulhassanak. Használja ki az online anyag- és területszámító kalkulátor, festékbolti színpaletta, színkereső és több ezer generált színkód (PPGcolor, NCS, RAL) előnyeit, hogy a lehető legpontosabban és legegyszerűbben választhasson a színek közül. Árlistából néhány kattintással azonnali árajánlatot készíthet. Hívjon a részletekért, és valósítsuk meg együtt álmai színeit! Csak Budapest kerületeiben dolgozom. #Cégek OFF ! #GARANCIA 24HÓ
Bővebben
Budapest - XIV. kerület
Minősített jószaki

mélyalapozás

500 Ft - 700 Ft / ㎡

57 megbízás
36 vélemény
9 válasz
40 fotó
Fogadok munkát
CsesCs- Csámpai

Szobafestő, tapétázó

Tisztelt partnerünk! Csapatunk azért jött létre ,hogy az ön igényeinek,elvárásainak megfelelő munkát biztosítsunk. Legyen az festés,tapétázás,gipszkartonszerelés,hideg-meleg burkolás,vagy Drywitozás. Oda figyelünk a tisztaságra és a minőséghez tartozó korrekt árkalkulációra. Referencia munkáinkat meg tekintheti az oldalunkon. Tiszteljen meg bizalmával és kérjen ajánlatot Vác és 40 km es vonzáskörzetében dolgozunk Üdvözlettel: CsésCs
Bővebben
Vác
Minősített jószaki
72 megbízás
42 vélemény
12 fotó
Fogadok munkát
Kurze Gábor András

Szobafestő, tapétázó

Üdvözlöm! ! Tisztelt megrendelőim. Június 15-től- 23-ig van van szabad kapacitásom tisztasági festésre! Kisebb munkákat is tudok az önök kérésére megcsinálni ami pl 1 kisebb lakás csak tisztasági kifestése ami már pl ezelőtt 2-3 éve volt lefestve és csak koszos kicsit, vagy egy beázás utáni festés ,előtér, kis konyha,fürdőszoba,vagy egy fal lefestése, vagy ablak beépítés után faljavítás, esetleg egy kicsi gipszkarton lap újra felrakása, vagy 1-2-3 ajtó mázolása, vagy erkély korlát mázolása és 1-2 napos munka csak ilyen kisebb munkával keressenek vagy csak tisztasági festés mint pl 20-40 nm-es lakás pl csak átfestése fehérrel.! Kiszállási dij nincs! Remélem hogy hamarosan mint Megrendelőmet köszönthetem. Legfontosabb hogy nem dohányzó, antialkoholista, leinformálható vagyok. Szobafestő-Mázoló-Tapétázó szakemberként szakmunkás bizonyítvánnyal,nem Okj-s képzéssel,meg ellestem a szakmámat,meg valaki megmutatta! Csak Budapest egész területén vállalok munkát és csak lakásokat! Munkáimra pontosság és igényesség a jellemző,kedvesség,emberközpontúság. Kérdése van? Nyugodtan forduljon hozzám bizalommal igyekszem önnek segíteni.Nagy figyelmet fordítok az aljzatok,ablakok,ajtók,bútorok,kapcsolók takarására,bevédésre ha szükséges levételére mert egy Szobafestő Szakember akkor hiteles ha az alap munkára is figyel nagyon! Tapéták minden fajtája,mázolás minden tipusa,szobafestés minden módszere! Részleges és teljes felújítást is vállalok.. Ha korrekt áron kiváló munkát vár el,kérem,keressen bizalommal!Köszönöm hogy megtekintette profilomat! Szép napot önöknek.
Bővebben
Budapest - IX. kerület
Minősített jószaki

mélyalapozás

400 Ft / ㎡

35 megbízás
19 vélemény
1 válasz
15 fotó

A mélyalapozás ára 200 Ft-tól indul négyzetméterenként. Ehhez hozzájön az anyagdíj. A glettelés utáni mélyalapozás a legolcsóbb (220-635 Ft/nm), de szükség lehet alapozásra mázolás vagy tapétázás előtt is (255-955 Ft). Egy 25 nm-es szoba mélyalapozása egy rétegben 77 nm-nyi felület alapozását jelenti: 2.6 l mélyalapozóval és munkadíjjal együtt 20-40 ezer Ft.

Árkalauz - Mélyalapozás (2023)

Mélyalapozót egy festési folyamat - azaz a festést megelőző falfelület javítása és előkészítése és a festék felgurítása - során több fázisban is alkalmaznak. A mélyalapozó használatának célja általában, hogy a felület nedvszívóképességét kiegyensúlyozza, megfelelő tapadást biztosítson a rá kerülő anyagrétegnek, illetve megkösse a port a felületen. Ezzel megelőzhető a rá kerülő anyag - glett, vakolat, festék - leesése, foltosodása. De előszeretettel használják az alapozást a felületek szilárdítása, vagy a festékek, vakolatok, habarcsok könnyebb terítése céljából is.
A mélyalapozásra vonatkozó árajánlatok általában valamilyen komplexebb munkafolyamat részeként kerülnek meghatározásra. A mélyalapozó felhordása az egyik legegyszerűbb feladat- ezt a négyzetméter ár is tükrözi. Érdemes azonban tisztában lennünk a jellemző piaci árakkal, a mélyalapozó előnyeivel és szükségességével, illetve annak következményeivel, hogy mi történik, ha nem használjuk a falon. Vajon hosszútávon megéri a több rétegű alapozás festés előtt? Mélyalapozót glettelés előtt vagy után használ a szobafestő? Lehet helyettesíteni az alapozókat?

Jellemző mélyalapozás árak

Mélyalapozás árak Minimum ár Átlagár Maximum ár
Fólia- vagy kartontakarás ragasztószalaggal 380 Ft 480 Ft 550 Ft
Bútorok fóliázása 570 Ft 620 Ft 670 Ft
Falkaparás 635 Ft 1 090 Ft 1 800 Ft
Gépi és kézi falcsiszolás 645 Ft 727 Ft 810 Ft
Mélyalapozás 255 Ft 555 Ft 955 Ft
Glettelés utáni mélyalapozás 220 Ft 412 Ft 635 Ft
Impregnálás (falfix) 300 Ft 330 Ft 360 Ft
Penészgátló festés 2 fehér rétegben 1 200 Ft 1 865 Ft 2 500 Ft
Óradíjas munkák 3 500 Ft 6 200 Ft 8 890 Ft

Hogyan értelmezzük a mélyalapozás árakat?

Rendszerünkben a szobafestésre vonatkozó legalacsonyabb mélyalapozás négyzetméter ár 100 Ft, a legmagasabb alapozás ár 3 000 Ft. Az árak közötti nagy különbség is jelzi, hogy minden esetben érdemes egyeztetni a szobafestővel, hogy az adott műveletbe mi tartozik bele, milyen kiegészítő lépések: alapozás esetén például a takarás, csiszolás, kapcsolódó javítások stb.

A mélyalapozás árának átlagai 2023 februárban Magyarországon megyénként

A JóSzaki.hu-n közölt árakat az adatbázisunkban található szakemberek által megadott árak, iparági normák és publikusan elérhető áradatok elemzésével és összevetésével állítottuk össze. Az árak bruttó árak és jellemzően egy négyzetméterre vagy egy folyóméterre vonatkoznak. Az óradíjakat külön jelezzük.
Fontos megjegyezni:

 • ÁFA-kérdés: A szakik a listaáraikat attól függően szokták bruttó vagy nettó összegekben megadni, hogy jellemzően lakossági vagy vállalati megrendelésre dolgoznak, illetve hogy maguk, mint vállalkozók ÁFA-fizetőek-e vagy sem. Lakossági megrendelőként nekünk mindig a bruttó összeget kell majd megfizetni, ha ÁFA-fizető vállalkozáson keresztül történik a megrendelés, az ÁFA később visszaigényelhető lesz. Mindig kérdezzünk rá, hogy a közölt árak nettó vagy bruttó árak, és hogy végül mennyi lesz a fizetendő összeg!
 • Tényleg ilyen olcsó? Néha a táblázatban egy bonyolultabbnak tűnő feladathoz látszólag olcsóbb minimálár tartozik. Ez azt jelenti, hogy valóban volt olyan szaki, aki ezt az árat közölte vállalási díjként.
 • Anyagárral vagy anélkül: Ahol kifejezetten tudjuk, hogy az adott ársávok anyagárat is tartalmaznak, ott ezt mindig jelezzük (jellemzően középkategóriás, standard anyagokat tartalmaznak az árak). Ugyanakkor lehetnek olyan tételek, ahol a minimálár anyag nélküli, míg a maximum ár már anyaggal együtt értendő.

A szakik nem mindig teszik egyértelművé, hogy a közölt ár csak munkadíj, tartalmazza a segédanyagokat, vagy kompletten, minden beépítésre kerülő anyaggal együtt értendő. Ezért nagyon fontos egyedi árajánlatot kérni, és mindig rákérdezni ezekre a részletekre is, mert enélkül nem lehet összehasonlítani a kapott árajánlatokat!

Célunk az itt közölt információkkal segítséget nyújtani a szakemberek árainak értelmezésében, és a reális piaci árak megtalálásában. Nem ritka, hogy akár egy egyszerűbb javítási munkára is érkezik olyan szaki, aki 10,000 Ft-ért, egy másik viszont 30,000 Ft-ért vállalja az adott munkát. Ezek reális árkülönbségek! Mindig mérlegeljünk az időfaktor (milyen sürgős a munka), mekkora a feladat, a költségvetés, és a legjobb szakember megtalálására szánt energia tekintetében! **Ha tehetjük, kérjünk be több árajánlatot, vessük össze az árakat az itt közölt árakkal, és azt a szakit bízzuk meg a munkával, aki nem csak szimpatikus, de kellő referenciákkal és gyakorlattal is rendelkezik.

Ebben segít a JóSzaki!
Olvasd el blogcikkeinket is, nézd meg szakijaink válaszait egyes fogós szakmai kérdések kapcsán a SzakiVálaszon, vagy kalkulálj egy szobafestés árat magadnak! Keress szakit hozzád közel, mondd el, hogyan segíthetünk még!

Mélyalapozó árak - Héra, Dulux, Ceresit, Polifarbe

A mélyalapozás munkadíjon felül az anyagárral is számolnunk kell. Fontos, hogy a festékhez, vakolathoz vagy glettanyaghoz illeszkedő alapozót használjunk, így a márkák és típusok válogatásában a mozgásterünk szűkülni fog. A legjobb, ha szobafestővel vagy szakbolti eladóval egyeztetünk arról, hogy milyen mélyalapozót használjunk.

A festékgyártás folyamatosan fejlődő iparág, így az innovációkkal lépést tartani csak a naponta ebben a szakmában dolgozók tudnak igazán. Továbbá az egyes anyagok keverhetősége, a márkák és gyártók használata során szerzett tapasztalatok rendkívül értékes segítséget jelentenek a legjobb anyagok megtalálásában.

Festhetünk természetes és műanyag alapú festékekkel, vízbázisú és oldószeres anyagokkal. Mindig a festendő felületnek és a kiválasztott festéknek megfelelő alapozókkal és glettekkel és eszközökkel kell dolgoznunk. Tehát az első feladat a falfelületek és a helyiség megismerése, diagnosztikája, a második feladat a felhordandó festék megjelölése lesz. Minden további anyag és eszköz kiválasztása csak ezután következhet.

A mélyalapozók típusai:

A mélyalapozókat talán felhasználási céljuk szerint érdemes számba venni. E szerint létezik:
Univerzális mélyalapozó: Sokoldalúan használható szer, mely jellemzően alkalmas kül- és beltéri felhasználásra is. Mindig tételesen felsorolják azokat az anyagokat, amikre felhordható: ilyen lehet a tégla, cserép, beton, vakolat stb.
Penészgátló mélyalapozó: Gombaölő szereket tartalmazó alapozók. Bedolgozva a felületbe képes a penészgátló mélyalapozó megölni a fal pórusaiban lévő penészspórákat, ezt követően létrehozza a vízzáró hatást. Aktív adalékanyagai pedig gátolják a penész újbóli kialakulását.
Mélyalapozó gipszkartonra: Ha gipszkartont vonunk be alapozóval, akkor az impregnáló hatásának előnyeit élvezhetjük leginkább: a mélyalapozás védi a kartont a nedvességtől. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kiválthatjuk a vízszigetelést egy jó mélyalapozással, de lassíthatjuk a pára- és nedvesség hatására történő károsodások kialakulását.
Mélyalapozó betonra: Az aljzatkiegyenlítők felhordása előtt a beton átkenésére szolgáló alapozó. Legelőnyösebb tulajdonsága, hogya port megköti, és az aljzatkiegyenlítő egyenletesebb terülését biztosítja a felületen, illetve a nedvesség visszatartásával lassabb száradást tesz lehetővé az aljzatkiegyenlítő számára, amitől annak szilárdsága nő.
Vakolat mélyalapozó: A vakolat alá szánt mélyalapozó nem csak impregnálás céljából közkedvelt, de segíti is a munkát a vakolatokkal - főleg a nyári hőségben. A vakolat egyenletes eldolgozásához kedvező: megfelelő mélyalapozó használatával a vakolat jóval lassabban szárad, így több idő marad a tökéletes felületképzésre.
Kültéri mélyalapozó: Az alapozókon feltűntetésre kerül, hogy kültéren használhatóak-e, hiszen sokkal nagyobb igénybevételnek, hő- és UV-behatásnak vannak kitéve a kültéri felületek. Mindig ellenőrizni kell ,hogy a megfelelő alapozót használjuk!
Mélyalapozó mészfesték alá: meszeléshez is találunk megfelelő alapozókat. A legfontosabb szempont ilyenkor a kimagasló légáteresztő képesség. Ún. Lélegző (“air flow”) mélyalapozót érdemes keresni.
Csemeperagasztó mélyalapozó: Csemperagasztók alá is külön kapható alapozó - ezek jellemzően műgyanta alapú anyagok, amiket univerzálisan használhatunk aljzatkiegyenlítők, esztrich anyagok kapcsán - kül- és beltéren egyaránt.
Aljzatkialakítás előtti mélyalapozás: Aljzatkiegyenlítő habarcsok alá alkalmazott mélyalapozóval segíthetjük az anyag terülését: az alapozó egyenletes, víznek ellenálló felületet hoz létre, amin a habarcs könnyebben és simábban terül.

Mélyalapozó márkák - melyiket válasszam?

A legnagyobb festékmárkák mind saját alapozókat gyártanak bevonat-rendszereikhez. Minden esetben elmondható, hogy a mélyalapozón levő utasítások szerint érdemes választani, hiszen egyértelműen közlik a terméken annak minden paraméterét: milyen felületre, milyen mennyiségben dolgozzunk vele; megismerhetjük a kiadósságot, a száradási időt, illetve hogy milyen anyagokkal átvonható az alapozó. Jellemzően az anyagok között csak minimális különbségeket tapasztalunk.

💡 TIPP: Sok esetben megfelelő alapozást jelent egy magasan hígított festékréteggel átkenni a falat. Vannak szakik, akik tökéletesen elégedettek ezzel a megoldással is. Ilyen esetben külön alapozó vásárlása nem szükséges.

Anyagszükséglet kiszámítása - mennyi mélyalapozó kell?

Ahhoz, hogy meghatározhassuk, mennyi mélyalapozóra lesz szükségünk, először a festendő felületek területét kell pontosan meghatározni, falanként felmérni és rögzíteni. Egy-egy fal területéből az egységes felületet megszakító ajtók, ablakok területe levonandó.
Az anyagmennyiséget csak az alkalmazni szánt alapozó kiválasztását követően fogjuk tudni meghatározni. A gyártók eltérő mennyiségeket ajánlhatnak azonos típusú alapozóból is, így a címke szerinti utasításokat figyelembe véve kell kalkulálnunk. Számít az is, hogy hány rétegben kell felhordanunk az adott anyagot a festendő felületre, illetve érdemes a mennyiségben kicsi ráhagyással számolni a váratlan helyzetekre.

FIGYELEM: A mélyalapozókat jellemzően hígítva visszük fel a falra. Ha 1:5 arányú hígítás javasolt egy típusból pl. beltéren, ez azt jelenti, hogy a kiszámított négyzetméter területre ötödannyi hígítatlan alapozó is elég lesz.
A Lakáskultúra Magazin festék kalkulátora nagy segítséget jelenthet a festendő felületre elegendő anyagmennyiség kiszámításához, vagy követhetjük a szobafestés anyagigényének kiszámítására vonatkozó útmutatót is.

Mennyibe kerül a mélyalapozás - számítási példa

Feladat: Egy 25 m2-es szoba festésének előkészítése panellakásban: mélyalapozás egy rétegben

1. lépés: A falfelületek méretének kiszámítása

A szoba falai: 4 m és 6.25 m, a szoba belmagassága: 2.8 m, így az alapozandó felület mérete a következőképpen alakul:

 1. fal: 4 m x 2.8 m = 11.2 m2 - 1 ablak: 1.4 m x 1.6 m = 2.24 m2, összesen: 8.96 m2
 2. fal: 4 m x 2.8 m = 11.2 m2
 3. fal: 6.25 m x 2.8 m = 17.5 m2 - 1 ajtó: 2 m x 1.5 m = 3 m2, összesen: 14.5 m2
 4. fal: 6.25 m x 2.8 m = 17.5 m2
 5. mennyezet: 4 m x 6.25 m = 25 m2
  Felület mérete összesen: 77.16 m2 (kerekítve, kis ráhagyással az ajtó- és ablaktokokra való tekintettel: 78 m2)

2. lépés: A használni kívánt anyag kiválasztása

A szoba előzőleg vlies tapétával volt tapétázva, ami tökéletesen eltávolítható. A falakat tisztítást követően diszperziós mélyalapozóval (Héra Falfix) keni át a szobafestő. Az anyag kiadóssága: 15 m2/liter, azaz egy liter anyag 15 m2 alapozására elegendő. A mélyalapozó hígíthatósága beltéren 1:5, azaz egy rész alapozó akár 5 rész vízzel is felengedhető. A festő 1:2 arányban javasolja a hígítást a felületen, azaz 1 liter mélyalapozó 30 2 felületre lesz elegendő.

3. lépés: Az anyagszükséglet meghatározása

78 2 alapozásához 78/30 = 2.6 liter mélyalapozóra lesz szükség.
A Héra Falfix 2 l-es, 5 l-es és 20 l-es kiszerelésben kapható. A szobafestő és a megrendelő úgy állapodnak meg, hogy a festő egy 5-l-es kiszerelést vásárol, és a fennmaradó anyagot a megbízó tárolja, mivel hamarosan újabb szoba felújítását tervezik. Az 5 l-es Falfix 8 700 Ft-ba kerül, egy literre számolva 1 740 Ft. Az anyagköltség így: 2.6 l x 1 740 Ft = 4 524 Ft lesz.

4. lépés: A munkadíj kalkulálása

A mélyalapozás négyzetméter ára 555 Ft, a fenti panellakás szobájában a mélyalapozás munkadíja egy rétegben összesen 78 x 555 = 43 290 Ft-ba kerül. Anyagköltséggel együtt körülbelül 48 000 Ft-ot kell fizetnünk. (43 290 Ft + 4 524 Ft = 47 814 Ft)
Időigénye: 2 óra a mélyalapozó felhordása, a mélyalapozó száradási ideje: 2 óra, átfesthetőségi ideje szintén 2 óra. Így összesen 4 órát kell kalkulálni az alapozásra.

Ha szeretnéd összehasonlítani a tisztasági festés, színre festés és a teljes falfelújítás árait, akkor próbáld ki szobafestés kalkulátorunkat! Egyszerűen add meg a szobák méreteit, és a legjellemzőbb műveletekkel és naprakész árakkal kiszámoljuk neked a várható munkadíjat és anyagköltséget három egyszerű lépésben - teljesen díjmentesen! Próbáld ki szobafestés kalkulátorunkat most, kattints ide!

Mikor kell mélyalapozó a falra?

A mélyalapozás kiegyenlíti a fal nedvszívó-képességét és javítja a festékréteg tapadását. Nagy előnye, hogy a mélyalapozó képes megkötni a falon óhatatlanul megmaradó port is. Az alapozás különösen sötétebb falszín-árnyalatok esetében nélkülözhetetlen, különben szinte biztos, hogy foltos lesz a végeredmény. A diszperziós festékek nem kémiai kötés útján, hanem ragasztásos elven tapadnak, ezért kiemelten fontos a megfelelő alapozás, a hordozó felület minősége, egyenletessége.

👷🏻‍♂️ JÓ TUDNI: A ragasztásos tapadás legnagyobb hátránya, hogy a tapadás tökéletlensége idővel okoz csak problémát, így a festés után látszólag tökéletes felület évek múltán kirepedezhet, lekaparható lesz, vagy egy következő festés alkalmával válhat bosszúsággá, mert a henger feltépi a korábbi régteget.
FONTOS: A mélyalapozás célja a megfelelő nedvszívóképesség és a megfelelő kémhatás elérése. A mélyalapozók nem alkalmasak egyenetlen felületek kiegyenlítésére, és nem valók falhibák javítására! Tehát ha a festék pereg, a vakolat laza vagy porlik, akkor nem megoldás a felület átkenése egy kis alapozóval. Ilyen esetekben szakszerű javítás szükséges!
Nagyobb igénybevételnek kitett gyerekszobákba, közintézmények folyosóira a latex alapú diszperziós festék ellenállóbb végeredményt képez. A latex alapú festékek egy rétegben is kimondottan jól fednek, nagy dörzsállóságuk mellett jó páraáteresztő képességgel rendelkeznek. Ugyanakkor megfelelő alapozás szükséges felhordásuk előtt a mattulás, foltosodás elkerülésére.

Gyakori kérdések mélyalapozás előtt

Mélyalapozó száradási ideje

Bármely munkafázis előtt vagy két munkafázis közben szükséges alapozás esetén időben a felhordási idővel és legalább 2 órás száradási idővel kell számolnunk. Mindig tájékozódjunk az adott mélyalapozó csomagolásán a mélyalapozó hígítására és felhordására vonatkozó utasításokról. Vannak olyan típusok, amikre még nedvesen rádolgozhatunk, de a legtöbb esetben tökéletes száradásra van szükség a következő réteg anyag felhordása előtt.

Falfix vagy mélyalapozó?

A mélyalapozókra három kifejezést szoktak használni: mélyalapozó, falfix, impregnáló szer. Tulajdonképpen az anyag funkcióját hangsúlyozzák a megnevezések: a festék jobban tapad - fixálódik -, az alapfelület nedvszívó képessége kiegyensúlyozódik - impregnálódik. Ha falfixet veszünk, mélyalapozót veszünk a boltban.

Hány rétegben szükséges a mélyalapozót felhordani?

A rétegek számát kétféleképpen is értelmezhetjük: hány rétegben hordjuk fel a mélyalapozót egymásra - azaz közvetlenül egymás után. Vagy hányszor szükséges mélyalapozás egy teljes falfestési vagy tapétázási folyamat során. Utóbbi esetben ugyanis előfordulhat, hogy egy tökéletesen szakszerűen kialakított fal bevonatának elkészítésekor szmos alkalommal használnak alapozókat a szakemberek:
a vakolat felhordása előtt;
a vakolat felhordása után, glettelés előtt;
glettelés után, a festék vagy tapétaragasztó felkenése előtt.
Előfordul, hogy kétszeri alapozást igényel egy felület: a tökéletesen egyenletes fedés és a megfelelő koncentráció kialakítása érdekében. Ehhez a szobafestők már rutinból értenek, érdemes megfogadni tanácsaikat.

Mélyalapozó eltávolítása

A mélyalapozó eltávolítására két esetben lehet szükség: közvetlenül a felhordás után, illetve a lakásfelújításnál, amikor a falakra új bevonatot álmodunk, vagy a falak sérülései, hibái miatt van szükségünk a falak javítására.
Ha a mélyalapozót túl “vastagon” hordjuk fel, a felület fényesen szárad, ami elégtelen szívóképességet jelent. Ilyenkor kénytelenek vagyunk a felületet visszacsiszolni.
Egy többtíz éves festés lekaparása alkalmával az alapozó rétegeket szintén mechanikai úton: kaparással, csiszolással lehet eltávolítani.

👷🏻‍♂️ JÓ TUDNI: Noha a mélyalapozók vízzel hígíthatóak, száradást követően a víz már nem oldja őket. Ezért vizes lemosással csak a száradási időn belül tudjuk visszaszedni az alapozó-réteget. Ezt követően a nedvességnek már tökéletesen ellenáll a felület.

Alapozót mindig teljes falfelületre hordunk fel - ha csak helyileg próbáljuk kezelni a falat, akkor azon a folton, ahova a mélyalapozó kerül, biztos, hogy el fog ütni a festék. A felhordás előtt mindenképp távolítsuk el a zsíros, olajos szennyeződéseket - lemosással, csiszolással -, mivel ezeket a vízbázisú alapozók nem tudják tökéletesen befedni.

Mi történik, ha nem használunk mélyalapozót?

Vannak olyan tipikus falhibák, amik kialakulásában jelentős szerepe lehet a mélyalapozó hiányának. Persze az alapozás szükségességét csakis az alapfelület ismeretében és a rá kerülő anyagok meghatározását követően tudjuk megállapítani. Mégis van néhány általános tünet, ami a mélyalapozó szakszerű felhordásával jó eséllyel megelőzhető lett volna:

 • Lehámlás: Amikor a festékrétegek fokozatosan elválnak a faltól, szó szerint úgy, mint ahogy a bőrünk hámlik, akkor joggal gyanakodhatunk a rétegek közötti tapadás elégtelenségére, amiben komoly szerepe van a mélyalapozónak is. Ilyenkor érdemes az alapozást felújítani, azaz az alapozóig leszedni a festéket, és újra felhordani az összes réteget - mélyalapozással kezdve
 • Rideggé válás: Amikor a fal tapintásra kemény, nagy szilárdságú, kellemetlen, rideg érzetet ad, akkor arra kell gynakodnunk, hogy a festék és az alatta levő rétegek közötti kémiai kötések bontódtak fel vagy változtak meg. A kémiai véltozások hatására a festékbevonat rugalmassága csökkent. Ennek ellensúlyozására a legjobb új rétegrendet kialakítani - egymáshoz tökéletesen igazodó anyagokkal, az alapozástól kezdve.
 • Makacs foltok – beázás, cigarettafüst: Maradandó sárgás foltokat okoz egy-egy beázás vagy a nagy mennyiségű cigarettafüst, ami újra meg újra átüt a vízbázisú festékeken? A foltok eltüntetésének titka a megfelelő felülettisztítás, és az ezt követő alapozás! Ilyenkor az alapozás alatt kifejezetten erre a célra gyártott szigetelő hatású spray vagy alapozó a legalkalmasabb. Ha azt tapasztaljuk, hogy az alapozás után még mindig átütnek a foltok, az alapozást meg kell ismételni.

Mélyalapozás előnyei

Összefoglalva a mélyalapozás előnyei:

 • Megszilárdítja a felületet, így tartósabbá és esztétikusabbá teszi a falakat (ritkábban kell festeni, kisebb az esély a repedezésre)
 • Optimalizálja a falak nedvszívó tulajdonságát anélkül, hogy lefojtaná a falak szellőzőképességét.
 • Meghosszabbítja az alapozott felületre kerülő következő rétegek száradási idejét, így tökéletesebb munkavégzést tesz lehetővé (különösen fontos vakolóhabarcsok esetén)
 • Mélyalapozás után kevesebb festékkel is tökéletes fedést lehet elérni, így segíti az anyagtakarékos munkát.
 • Megköti a port: ugyan nem nagy mennyiségben, de az enyhén poros felületeken képes a finom por megkötésére, így segíti és gyorsítja a munkavégzést
 • Megelőzi a festék foltosodását: sokkal szebben, egyenletesebben lehet rádolgozni tapétaragasztóval, festékkel, glettel vagy bármilyen anyaggal. Sötét színű festékek használata előtt szinte nélkülözhetetlen!
 • A mélyalapozás megakadályozza, hogy egy új festékréteg felszedje az előzőt.

Szakemberek

Válaszd ki a lakhelyed!

Így azokat a szakikat látod, akik vállalnak kiszállást hozzád.

Nincs időd böngészni?

Díjmentes ajánlatkérés értékelt szakemberektől 2 perc alatt!