laminált padló lerakás

laminált padló lerakás árak 2023

A laminált padló lerakásának legolcsóbb verziója kb. 1,750 Ft/nm+anyag. A laminált padló fektetés mintába 2,500-4,500 Ft/nm, szegélyezéssel együtt 5-8 ezer forint/nm áron dolgoznak legtöbbször a burkolók. Ha a korábbi padlót bontani kell, 700-2,000 Ft/nm plusz költséggel, aljzatkiegyenlítés szükségessége esetén további 1-4 ezer Ft/nm-rel kell számolnunk.

Akár

Akár 1800 Ft / ㎡

Nincs időd böngészni?

Díjmentes ajánlatkérés értékelt szakemberektől 2 perc alatt!

Laminált padló lerakása

A laminált padló lerakása a kiválasztott padlólapok gyári előírásainak megfelelően fog történni: vannak már ragasztás nélküli (click-rendszerű) és klasszikus ragasztással lerakható padlók is. Az első lépés a felmérés, majd a területnek megfelelő mennyiségű laminált padló beszerzése. A padló alá érdemes lehet hő- és hangszigetelő habfóliát, párazáró fóliát fektetni, de akár a régi szőnyegpadló, parketta, PVC is maradhat a padló alatt. A laminált padló lerakását követően ne feledkezzünk meg a megfelelő szegélyezésről sem!

🧑‍🔧 Ha gyorsan szeretnél hozzávetőleges árat kalkulálni saját burkolási projektedhez, próbáld ki a JóSzaki árkalkulátorait a következő linkekre kattintva: Hidegburkolás árkalkulátor, Melegburkolás árkalkulátor

laminált padló burkolás

Laminált padló lerakás árak

Laminált padló lerakás árak (bruttó nm- és fm-árak) Minimum ár Átlagár Maximum ár
laminált parketta rakás 1524 3534 8255
laminált padló lerakása mintába 2794 3620 4445
laminált padló rakás szegélyezéssel 5000 6628 8255
laminált parketta ragasztása falra 4445 4584 5080
laminált padló bontás 1143 1715 2286
régi laminált padló eltávolítása 700 780 920
Kapcsolódó műveletek
aljzatkiegyenlítés 1397 3012 4953
aljzatkiegyenlítés ragasztott padló alá 3000 3429 4000
ajtótok vágás, laminált padló befűzése ajtótok alá 2032 3217 4445
küszöb kivágás (/db) 1500 1905 2500

Hogyan értelmezzük a laminált padló lerakás árakat?

A JóSzaki.hu-n közölt árakat az adatbázisunkban található szakemberek által megadott árak, iparági normák és publikusan elérhető áradatok elemzésével és összevetésével állítottuk össze.

Fontos megjegyezni:

 • ÁFA-kérdés: A szakik a listaáraikat attól függően szokták bruttó vagy nettó összegekben megadni, hogy jellemzően lakossági vagy vállalati megrendelésre dolgoznak, illetve hogy maguk, mint vállalkozók ÁFA-fizetők-e vagy sem. Lakossági megrendelőként nekünk mindig a bruttó összeget kell majd megfizetni, ha ÁFA-fizető vállalkozáson keresztül történik a megrendelés, az ÁFA később visszaigényelhető lesz. Mindig kérdezzünk rá, hogy a közölt árak nettó vagy bruttó árak, és hogy végül mennyi lesz a fizetendő összeg!

 • Tényleg ilyen olcsó? Néha a táblázatban egy bonyolultabbnak tűnő feladathoz látszólag olcsóbb minimálár tartozik. Ez azt jelenti, hogy valóban volt olyan szaki, aki ezt az árat közölte vállalási díjként.

 • Egy feladat, többféle ár: Egy adott burkolás feladatot a szakik többféleképpen választhatnak szét árkategóriákra: van, aki egyszerűen egy alapárat ad meg a kádburkoásra, de van, aki méret, típus, vagy forma szerint különböző ársávokat közöl. Vannak olyan burkolók is, akik márka vagy anyag szerint áraznak (vagy eleve csak bizonyos márkájú anyagokkal dolgoznak). Az áradatok között a teljesség igényével szerettük volna megmutatni, hogy a piacon melyek a legelterjedtebb árkategóriák.

 • Anyagárral vagy anélkül: Ahol kifejezetten tudjuk, hogy az adott ársávok anyagárat is tartalmaznak, ott ezt mindig jelezzük (jellemzően középkategóriás, standard anyagokat tartalmaznak az árak). Ugyanakkor lehetnek olyan tételek, ahol a minimálár anyag nélküli, míg a maximum ár már anyaggal együtt értendő. A burkolásra tipikusan jellemző, hogy a munkadíjak mellett feltüntetik, hogy az adott ár tartalmazza-e a segédanyagokat vagy sem. Erre akkor is érdemes rákérdezni, ha nincs feltüntetve az árajánlaton!

A szakik nem mindig teszik egyértelművé, hogy a közölt ár csak munkadíj, tartalmazza a segédanyagokat, vagy kompletten, minden beépítésre kerülő anyaggal együtt értendő. Ezért nagyon fontos egyedi árajánlatot kérni, és mindig rákérdezni ezekre a részletekre is, mert enélkül nem lehet összehasonlítani a kapott árajánlatokat!

💡TIPP: Van olyan szaki, aki eleve kiírja az árlistájára, hogy a munkadíj 400 Ft/nm-rel magasabb, ha a parkettát nem ő viszi a munkához. Mindig érdemes rákérdezni a burkolóknál, hogy milyen áron és milyen anyagokat tudnak beszerezni, és ez hogyan módosítja az árajánlatot.

 • A burkolók a legtöbb esetben megadnak egy minimum vállalási mennyiséget, amire az adott ár vonatkozik: pl. csak legalább 25-30 négyzetméteres terület burkolása esetén érvényes a listaár, ennél kisebb terület burkolása feláras. Ugyanez igaz az átlagosnál kisebb vagy nagyobb burkolólapok lerakására (a kis lapok jellemzően 15x15 vagy 20x20 cm-esek, a nagy lapok 40x40 cm vagy 60x60 cm-től indulnak).

 • Általában a burkolók komplett munkafolyamatokban gondolkodnak. Ritka az, amikor tételesen kiszámolják külön az aljzatkiegyenlítés, a parketta rakás, vágás, csiszolás, olajozás, lakkozás árát. Sokkal gyakoribb, hogy a projekt egészét nézik, és a szükséges idő- és munkaerő szerint árazzák a teljes folyamatot. Árajánlat előtt mindig szükség van helyszíni felmérésre: csak így derülhet ki, hogy pontosan milyen lépések, mennyi idő szükséges a munka kivitelezéséhez.

🧑‍🔧 Tudtad? A JóSzaki-n már készíthetsz előzetes költségkalkulációt magadnak! Csak 3 kattintás, és már mutatjuk is, hogy hozzávetőlegesen mennyibe kerül a saját lakásod burkolása! És igen: számolunk a felárral is, ha extra kicsi vagy nagy lapokat választanál! Próbáld ki most a JóSzaki Hidegburkolás árkalkulátorát vagy ha inkább parkettáznál vagy szőnyegpadlóznál, akkor a JóSzaki Melegburkolás árkalkulátorát!

 • Bár a burkolás a kevésbé időérzékeny munkák közé tartozik, egy-egy javítás vagy pótlás fontos lehet. Az ilyen típusú munkák arányaiban magasabb költséggel járnak, mivel a szaki valószínűleg magasabb kiszállási díjat (kb. 30-35,000 Ft-ot) fog felszámolni az anyag- és munkadíjon felül.

Célunk az itt közölt információkkal segítséget nyújtani a szakemberek árainak értelemezésében, és a reális piaci árak megtalálásában. Nem ritka, hogy akár egy egyszerű csempelap utólagos pótlására érkezik olyan szaki, aki 15,000 Ft-ért, egy másik viszont 10,000 Ft-ért vállalja az adott munkát, de felszámol még pluszban 35,000 Ft kiszállási díjat. Ezek reális árkülönbségek! Mindig mérlegeljünk az időfaktor (milyen sürgős a munka), mekkora a feladat, a költségvetés, és a legjobb szakember megtalálására szánt energia tekintetében! **Ha tehetjük, kérjünk be több árajánlatot, vessük össze az árakat az itt közölt árakkal, és azt a szakit bízzuk meg a munkával, aki nem csak szimpatikus, de kellő referenciákkal és gyakorlattal is rendelkezik.

🧑‍🔧 Ebben segít a JóSzaki! Olvasd el blogcikkeinket is, nézd meg szakijaink válaszait egy-egy fogós szakmai kérdés kapcsán a SzakiVálaszon! Keress szakit hozzád közel, vagy mondd el, hogyan segíthetünk még!

Mi az a laminált padló?

A laminált padló általában nagy sűrűségű farostlemezből (HDF) készül, melynek tetején egy dekor réteg található. A dekor réteg színe, mintája, struktúrája milliónyi variációban elérhető, így mindenki megtalálhatja a számára legtetszetősebbet. A dekorréteget egy védőréteg zárja, ami megvédi a padlót a karcolódástól, kopástól, kifakulástól.
A laminált padlónak számtalan előnyös tulajdonsága van – úgy mint megfizethetőség, tartósság, könnyű telepíthetőség, hatalmas stílusválaszték, könnyű karbantartás –, így a laminált padló rakása méltán számít az egyik legnépszerűbb melegburkolási módszernek.

Milyen árakkal számoljunk laminált padló lerakása esetén?

A laminált padló lerakás árak a munkadíj tekintetében négyzetméterenként 2500-5000 Ft körül alakulnak.
A laminált parketta rakása jóval olcsóbb a hagyományos fa parkettánál, mert a legtöbb laminált padló klikkes rendszerrel van ellátva, és „úsztatott” módszerrel telepítik, azaz a padló nincs az aljzathoz ragasztva. A laminált parketta telepítése már akár 1750 Ft-os áron is elérhető négyzetméterenként, de az átlagár olyan 2500-5000 Ft/nm körül alakul. A legtöbb Jószakis [melegburkoló]( (https://melegburkolo-parkettazas.joszaki.hu/) ezt a melegburkolatot ajánlja.

Ármódosító tényező lehet, ha kérünk szegélyezést is, vagy egy bonyolultabb mintát, illetve, ha a korábbi burkolatot bontani kell vagy aljzatkiegyenlítésre is szükség van. Ha a korábbi padlót bontani kell, az körülbelül 700-2000 Ft/nm plusz költséggel jár, aljzatkiegyenlítés szükségessége esetén további 1000-4000 Ft/nm-rel kell számolnunk.

Költségcsökkentő tényező, hogy a laminált parkettával nincs egyéb utómunka, sem csiszolni, sem lakkozni, festeni nem kell.
Nézzük tehát részletesebben, milyen tényezők befolyásolhatják a laminált parketta lerakásának árait!

A laminált padló lerakásának árát befolyásoló tényezők

A laminált parkettázás ára több tényezőtől függ, és számos tételt foglalhat magában mind munkafolyamatok, mind anyagköltségek tekintetében. Az alábbiakban összefoglaljuk a parkettázás főbb költségeit.

Parketta típusa és minősége

A laminált parketták különböző típusokban és minőségekben érhetők el. Magasabb minőségű és tartósabb parketták általában drágábbak lehetnek, mivel jobb minőségű anyagokból készülnek, nagyobb a kopásállóságuk, és ezek már általában vízállóak is.

Parketta vastagsága és mintázata

A laminált parketták vastagsága és mintázata is szerepet játszik az árban. A vastagabb és egyedi mintázatú parketták általában magasabb áron érhetők el.

Parketta márkája és gyártója

A parketták márkája és gyártója is meghatározza az árakat. Ismert és elismert márkák általában magasabb áron értékesítik termékeiket.

Előkészítő és befejező munkálatok

A laminált parketta lerakása előtt lehet szükség előkészítő munkálatokra, például az aljzat tisztítására és padlókiegyenlítésre A parketta lerakás után pedig befejező munkálatokat kell elvégezni, mint például a szegélyezés vagy a parketta széleinek lezárása.
Az előkészítő munkák, például az aljzatkiegyenlítés, többletköltséget jelenthetnek, de nem kihagyhatóak a munkafolyamatok közül, ha tartós és jó minőségű burkolatot szeretnénk, amit hosszú távon élvezhetünk, ezért ne ezen akarjunk spórolni.
Érdemes egyeztetnük a melegburkoló szakemberünkkel azt is, hogy a korábbi burkolatot el kell-e távolítani, hiszen manapság már vannak olyan technikák és anyagok is, amelyekkel például a korábbi hidegburkolatra vagy parkettára is rá lehet tenni a laminált parkettát. Fontos viszont felmérni, hogy a talajszint emelkedés nem fog-e problémát okozni – például az ajtók, küszöbök, fűtéscsövek stb. miatt. A korábbi burkolatra burkolás esetén bár speciális, ezért drágább segédanyagokra lesz szükségünk, de megspórolhatjuk a bontás munkadíját, így összességében mégis kedvezőbb árral kalkulálhatunk.

Parketta lerakásának módja

A laminált parkettát lehet ragasztással, vagy úgynevezett "kattintós" rendszerrel lerakni. A különböző lerakási módszerek eltérő munkaerőt és időt igényelnek, ami befolyásolja a munkadíjat. Ha speciálisabb lerakási mintát szeretnénk, akkor számoljunk vele, hogy ez is több munkát eredményez, és ezáltal növeli a munkadíj összegét, illetve, ha sokat kell szabni, akkor a leeső anyag miatt várhatóan több parkettára lesz szükség.

Parketta alátétek használata

Minden laminált padló alá kötelező párazáró alátét fóliát elhelyezni. Ezen felül azonban még tehetünk egyéb alátéteket, fóliákat is, például habfóliát vagy speciálisan padlófűtés alá alkalmazható fóliát, illetve zajcsökkentő, hang-és hőszigetelő alátéteket. Ezekből is nagy a kínálat, és egyes alátétek ára 190 Ft-tól akár 1400-1500 Ft többletköltséget is okozhat négyzetméterenként, ezért alaposan tájékozódjuk, mire van szükségünk.

Munkadíj

A munkadíj alapvetően a szakemberek munkabérét jelenti, de magában foglalhatja a munkavégzés egyéb költségeit is, például anyagbeszerzés, utazási költségek, stb. – ezekről a tételekről mindig külön egyeztessünk a kiválasztott melegburkoló szakemberrel. A munkadíj nagyban függ a burkolandó felület méretétől, formájától, az aljzat minőségétől, a laminált parketta típusától, a lerakás módjától, és az esetleges egyedi igényektől. Általában a munkadíjat négyzetméterben szokták meghatározni, és a parketta típusától függően 1750 - 8255 forint/nm között változhatnak.

Az alapterület mérete, formája

Természetesen az alapterület mérete is szerepet játszik az árban. Minél nagyobb a parkettázandó terület, annál több anyagot és munkát igényel, ami növelheti az árat. Ha a helyiség nem téglalap formájú, akkor a parkettát sokat kell szabni, ami szintén növelheti a költségeket.

Egyéb költségek

Egyéb költségeket jelenthetnek az esetleges utazási költségek, a parkolási díj, és esetleg az anyagbeszerzés, ezeket egyeztessük a szerződéskötés előtt.
Fontos, hogy az árajánlatot mindig szakértő parkettázótól kérjük, aki felméri az adott helyzetet, az elvégzendő munkát és az anyagokat. Ez lehetővé teszi a pontosabb és reális árajánlat elkészítését. Az alapos tervezés és a megfelelő anyagok kiválasztása hosszú távon biztosítja a tartós és esztétikus parkettázást.

Laminált parkettázás árak - kalkulációs példa rendszerünkből

20 négyzetméteres szoba laminált parkettázásának ára

Egy 20 nm-es szoba laminált parkettázása beton alapra.
Várt költség anyag- és munkadíjjal együtt: körülbelül 294,600 Ft.

Művelet Egységár Részösszeg
Munkadíj
Alapozás 300 Ft/nm, 20 nm 6,000 Ft
Aljzatkiegyenlítés 1,400 Ft/nm, 20 nm 28,000 Ft
Laminált padló lerakás fóliázással 3,000 Ft/nm, 20 nm 60,000 Ft
Szegőlécezés 500 Ft/m, 18 m 9,000 Ft
Anyagdíjak
Alapozó 2,000 Ft/kg, 0,1 kg/nm 4,000 Ft
Aljzatkiegyenlítő 5,000 Ft/25 kg (200 Ft/kg), 1,5 kg/nm/mm,
3 mm-es vastagsággal számolva
18,000 Ft
Alátét fólia kb. 90 Ft/nm 1,800 Ft
Laminált padló (8 mm vastag, 33-as
(magas) kopásállóságú,
vízálló parketta
7,800 Ft/nm 156,000 Ft
Szegőléc 590 Ft/m, 20 m kerül beszerzésre 11,800 Ft
ÖSSZESEN: 294,600 Ft

Gazdaságossági tippek laminált padló lerakáshoz

 • Ha a burkoló, melegburkoló szakemberrel több munkafolyamatot is elvégeztetünk, például aljzatkiegyenlítést, hidegburkolást stb., akkor az egyes részfeladatok árából kaphatunk kedvezményt.
 • Szerezzük be a parkettát akciós időszakban! Keressük meg a laminált parketta kereskedők akciós időszakait, amikor akár magasabb kedvezményeket is kaphatunk, ezáltal jelentős összeget takaríthatunk meg.
 • Egyes áruházak „rendszerárat” is adnak meg, ami azt jelenti, hogy ha a laminált lapok mellett a többi szükséges kiegészítőt, (párazáró fólia, padlóalátét, szegélyléc) is náluk vásároljuk, egyidőben a padlóval, akkor a parketta ára kedvezőbben alakul.
 • Ne spóroljunk az aljzatkiegyenlítésen és a megfelelő rétegrend kialakításán, mert enélkül sem a garanciát nem tudjuk érvényesíteni, sem pedig a padló minősége nem lesz megfelelő.

Laminált padló lerakása

Nem ritka, hogy a laminált padló lerakását házilag kivitelezik, ám az igazán szép és igényes lerakáshoz nem árt pár dologgal tisztában lenni, illetve burkoló szakember segítségét kérni.
A laminált parketta kiválasztásával, rétegrendjével és lerakásával kapcsolatban összegyűjtöttük a legfőbb tudnivalókat:

Fogadóaljzat előkészítése

Az aljzatot, amelyre a laminált padlót lerakjuk, alaposan elő kell készíteni. A beton aljzatot meg kell tisztítani, a régi fa parkettát vagy szőnyeget általában (de nem minden esetben) el kell távolítani. Nagyon fontos, hogy az aljzatnak síknak és száraznak kell lennie.
A laminált parkettát a következő aljzatokra lehet rakni:

Beton aljzat

A beton aljzat a leggyakrabban használt aljzat a laminált parketta lerakásához. A beton aljzatnak síknak és száraznak kell lennie! Ha az aljzatbetonozás friss, nagyon fontos, hogy műszerrel legyen kimérve a nedvességtartalma, és csak akkor kezdjük meg a burkolást, ha az nem haladja meg a 2-3 %-ot. A magasabb nedvességtartalom ugyanis károsíthatja a laminált padlót, például a felület deformálódását, felpúposodását vagy a csatlakozások elválását eredményezheti.
A pontos nedvességtartalmi határértéket érdemes ellenőrizni a megvásárolt laminált parketta gyártó honlapján vagy a telepítési utasításokban, mivel ezek a specifikációk és követelmények változhatnak a különböző laminált padló gyártók és típusok között.

💡 TIPP: Az, hogy milyen gyorsan szárad a beton, nagyban befolyásolhatja az új építésű épületek burkolási munkálatainak megkezdési időpontját, ezért jó tisztába lenni, és előre számolni a száradási időkkel.
Ha a beton hullámos, repedezett vagy rücskös, akkor padlókiegyenlítésre (padloponozás) is szükség lesz. A felületi egyenetlenségek maximális tűréshatára általában 3 mm körül van. Az aljzatkiegyenlítést követően szintén meg kell várni, míg az aljzat nedvességtartalma lecsökken, ezt elősegíthetjük folyamatos szellőztetéssel vagy páramentesítő gép használatával.

Régi fa parketta

Ha a régi fa parketta sík és stabil, nem mozog, nem nyikorog, akkor nem feltétlenül kell felszedni, hanem közvetlenül erre is lehet laminált parkettát rakni. Ebben az esetben is fontos, hogy ne legyenek korhadt, mozgó részek a felületen, illetve 3 mm-nél nagyobb egyenetlenségek. Ma már léteznek speciális fára alkalmazható aljzatkiegyenlítők is, így az egyenetlenségek ezzel is orvosolhatók.
Ha nem vagyunk biztosak az aljzat megfelelő állapotában, érdemes melegburkoló szakember segítségét kérni.

💡Figyelem! A laminált padlót nem ajánlott sem pvc-re, sem padlószőnyegre tenni, mivel a padlószőnyeg és a pvc nem biztosít megfelelő stabil és sík alapot a laminált padló számára. A laminált padló lerakása a padlószőnyegre vagy pvc-re rövid idő alatt nagyobb kopást illetve sérüléseket is okozhat a laminált padlón. Ha padlószőnyeg vagy pvc van a szobában, akkor először el kell távolítani őket, majd ellenőrizni kell az aljzat állapotát, és szükség esetén aljzatkiegyenlítőt kell használni a laminált parketta lerakása előtt.

Alátétfólia kiválasztása

Az alátétfólia fontos része a laminált padló rétegrendszerének, mivel védi a padlót a nedvességtől, illetve hőszigetelő hatása is van, és csökkenti a zajt. Az alátétfóliát a fogadóaljzat típusának megfelelően kell kiválasztani.
A laminált parkettára a garancia csak akkor érvényesíthető, ha párazáró (párafékező) fólia kerül a padló alá, ezért ezt a réteget sosem szabad kihagyni. A párazáró fólia közvetlenül az aljzatra helyezendő, kb. 20 cm-es átfedéssel. A párafékező fólia feladata, hogy megakadályozza, hogy az aljzatra lecsapódó pára a laminált parkettával érintkezzen, illetve hogy megfogja az aljzaton lévő esetleges port, és ezáltal védje a laminált parkettát.
Erre a fóliára helyezhető aztán a habfólia, hablemez, parafa, filc, gumi vagy egyéb alátét, melyek biztosítják a zajcsökkentést, hőszigetelést. Ezek kiválasztásában kérjük melegburkoló szakember segítségét!
Fontos szempont lehet, hogy milyen helyiségbe kerül a laminált parketta, pl. szigetelve van-e, laknak-e alattunk, mekkora igénybevételnek van kitéve, és hogy van-e padlófűtés.

💡 FONTOS: Elektromos padlófűtésnél nem ajánlott a laminált padló, de meleg vizes padlófűtéshez vannak kompatibilis fóliák. Vásárlás előtt mindenképp érdemes tájékozódni az egyes alapanyagok előnyeiről, hátrányairól, hogy a laminált padlónk alá a számunkra legalkalmasabb alátét kerüljön.
Az iszappapír például egy olyan alátét papír, amelyet a laminált padló alá lehet tenni a padlófűtéses helyiségekben is, habalátét fólia helyett. Az iszappapír kiválthatja a habalátét fóliát, jól vezeti a hőt, valamennyire csökkenti a lépészajt, és sokkal kevésbé porlad el az évek alatt, mint a habalátét. Az iszappapír azonban nagyon érzékeny a nedvességre és a párára, és a lépéshang szigetelésére kevésbé alkalmas, mint a parafa és az XPS, mivel csak 1 mm vastag.

A laminált padló kiválasztása

Amikor laminált parkettát választunk otthonunkba, számos szempontot érdemes szem előtt tartani, íme a legfontosabbak:

Tartósság, kopásállóság

Fontos, hogy a laminált parketta ellenálló legyen a mindennapi használat során, például a kopás, karcok és foltok ellen. Válasszunk olyan laminált parkettát, amely hosszú élettartammal rendelkezik, és jól bírja a terhelést. A vastagabb padlók általában jobb minőségűek és tartósabbak, illetve létezik egy mutató is a kopásállóságra, ami azt mutatja meg, milyen erős, vastag és mennyire jó minőségű a parketta védőrétege. Eszerint a parketták 5 különböző kopásállósági osztályba sorolhatók, és minél magasabb az osztály, annál nagyobb a parketta kopásállósága. A legmagasabb kopásállósági osztály a 5-ös osztály, amelyet a legjobb minőségű laminált parketták kapnak meg.

Stílus és design

A laminált padló kiválasztásakor egyik döntő szempont a laminált parketta színe, mintázata és textúrája. Válaszd ki az otthonod stílusához és hangulatához leginkább passzoló laminált parketta mintázatot és színt! A laminált parketták rengeteg különböző mintázattal és textúrával készülnek, és a színvariációk is határtalanok, így könnyen megtalálhatod a megfelelőt.

Telepítés

Manapság már a klikkes rendszer a legelterjedtebb, mellyel ragasztás nélkül, úgynevezett „úsztatott” padlót hoznak létre. Ebben az esetben tehát a parketta nem rögzül a padlóhoz. Nagy előnye ennek a módszernek, hogy gyorsan telepíthető, és gyorsan vissza is szedhető.
Az elemek összetartása erősíthető még egy plusz ún. „csapragasztással”. Erre főleg akkor lehet szükség, ha az egymásba pattanó (klikkes) kötést HDF elemből képezik ki a haránt oldalon. Ez a fajta kötés ugyanis az igénybevétel hatására sokszor rövid időn belül kilazul, mozogni, recsegni kezd, ezért célszerű ragasztani. Ezzel szemben a tömör, keményfából kiképzett végű parketták sokkal erősebbek, nem lazulnak ki könnyedén, és akár többször is fektethetők ragasztó használata nélkül is.

Vízállóság

Ha olyan helyiséget szeretnénk burkolni laminált parkettával, ahol magasabb a nedvességtartalom, vagy a víz kiömlése lehetséges (pl. fürdőszoba vagy konyha), akkor érdemes olyan laminált parkettát választani, amely kifejezetten vízálló tulajdonságokkal rendelkezik. Ma már ezekből is rengeteg fajta létezik, bátran válogathatunk közülük.

Ár

Nyilván fontos szempont a laminált parketta kiválasztásánál a parketta ára is. A jobb minőségű, vastagabb, nagyobb kopásállóságú, illetve vízálló laminált parketták drágábbak, ám érdemes megfontolni a választást. Ha egy ritkán használt helyiség, például vendégszoba, rumliszoba, stb. melegburkolásáról van szó, vagy esetleg a laminált parketta a falra kerül, nem pedig a földre, akkor lehet, hogy elegendő egy vékonyabb, alacsonyabb minőségű laminált padló, ám ha hosszabb távon szeretnénk elégedettek lenni, esetleg speciális körülményeknek is ki szoktuk tenni a padlót, például egy kertkapcsolatos nappali esetén, konyhában, vagy ha háziállat is él velünk, akkor mindenképpen érdemes a jobb minőségű, magas kopásállóságú laminált parkettát választani. Még akkor is, ha így drágább lesz az anyagköltség, hiszen valószínűleg nem szeretnénk pár éven belül kényszerből megismételni a melegburkolást.

A laminált padló lerakása

A laminált padló rétegrendjében az alátét fólia után következik maga a laminált padló lerakása.
A laminált padló hosszában vagy keresztben is lerakható, de általában a helyiség hosszanti irányában javasolják, illetve a fény fő beesési irányával párhuzamosan.
Fontos tanács, hogy a lerakás előtt legalább 2 napig kell tárolni a laminált parkettát abban a helységben, ahová kerülni fog, hogy felvegye a szoba páratartalmát és hőmérsékletét.
A padlólapokat soronként egymáshoz kell illeszteni, (kb. 50 cm soreltolás az ideális), és a fal és a padló közötti hézagot ki kell hagyni, hogy a padló természetes módon tudjon mozogni. A javasolt dilatáció a falak mentén kb 10 mm. Küszöbnek legjobb a burkolatváltó profil, ami alatt elfér a hézag és esztétikus is lesz az átmenet.
A szegélyléceket ragasztóval, tiplivel, facsavarral vagy speciális, felfogó kapocs segítségével erősítik a falra. A falra, és sosem a padlóhoz. A felfogó kapocs használatával a szegélyléc bármikor lepattintható. A sarkoknál használjunk gérvágót vagy sarokelemet!
A laminált padló vágásához speciális laminált padlóvágóra van szükség, emellett az ívek, lyukak kialakítása is külön szerszámokat és némi szaktudást igényel. A vágott éleket általában le kell takarni, hogy esztétikusabb megjelenést érjünk el. Erre szolgálhatnak a laminált parketta szegélyprofilok vagy a speciális parketta élzáró anyagok.
Fontos megjegyezni, hogy a konkrét vágási módszer és technikák változhatnak a különböző parketta márkák és típusok között. Mindig érdemes átolvasni és betartani a gyártói utasításokat és ajánlásokat a vágási folyamat során, és érdemes melegburkoló, parkettázó szakember segítségét kérni a precíz és szakszerű vágás érdekében.

Utómunkák

A laminált padló lerakása után a padlólapokat meg kell tisztítani és ápolni. A padlóra nem szabad nehéz tárgyakat helyezni, és a padlót nem ajánlott bő vízzel tisztítani, mivel a laminált padlók nem vízállóak az illesztések mentén. Azonban a vízálló laminált padlók esetében a helyzet más, mivel ezek a padlók ellenállnak a nedvességnek és a víznek. A vízálló laminált padlók tisztítása során is érdemes azonban óvatosan bánni a vízzel, és nem áztatni túlságosan a padlót. A laminált padlók tisztításához általában elegendő a száraz felületet puha ronggyal áttörölni, de ha szükséges, akkor meleg vízzel és enyhe tisztítószerrel is tisztíthatók. Az ecet is segíthet a laminált padló tisztán tartásában, de ezt csak mérsékelten szabad használni.
A laminált padló lerakása nem bonyolult, de fontos, hogy szakszerűen végezzük el. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, érdemes melegburkoló parkettázó szakember segítségét kérni.
Újabban már falra rakható laminált parkettákat is láthatunk, ami egyre elterjedtebb falburkolási módszerré vált. Az oldalfalak laminált parkettával történő burkolásáról itt tájékozódhatsz.

Egyéb felmerülő kérdések

Sokszor felmerülő kérdés, hogy a vinyl padló lerakása, illetve a klikkes vinyl padló lerakás ára hogyan viszonyul a laminált parketta lerakásának árához. A JóSzaki szakemberkereső szakembereinek adatlapjain található munkadíjak szerint az látszik, hogy a szakemberek minimális árkülönbséggel vállalják a vinyl padló lerakását és a laminált parketta fektetését. Míg a vinyl padló lerakás ára és a klikkes vinyl padló lerakása is átlagosan olyan 4000 Ft/nm, addig a laminált parkettát átlag 3500 Ft-ért fektetik.
Olcsóbb alternatíva lehet még a pvc parketta lerakása illetve a linóleum lerakása. A pvc parketta lerakás ára illetve a linóleum lerakás ár már a munkadíjat tekintve 2000-2400 Ft/m2-tól elérhető.
Aki szereti a padlószőnyeget, az egyes helyiségekben kiválthatja a laminált parkettát padlószőnyeg lerakásával. A padlószőnyeg lerakás árak ugyanis szintén elérhetőek már akár 1000-2000 Ft/nm áron is.

Előfordul, hogy a laminált parkettát valamilyen okból fel kell szedni. Nagy előnye ennek a rendszernek, hogy a felszedett laminált padló visszarakható, csak arra kell figyelnünk, hogy a felszedéskor ne sértsük meg a lapokat, sem a szegőléceket.
Mivel a laminált parkettát manapság leginkább úsztatott rendszerben telepítik, ragasztás nélkül, a felszedett laminált parketta teljesen ép marad, és újrahasznosítható. A szegőléceket viszont általában szegelik és sziloplasztozzák, ezért a laminált parketta felszedése során a szegőlécek eltávolítása a legnehezebb művelet. A laminált parketta felszedésének ára átlagosan 780 -1700 Ft/nm áron érhető el a JóSzaki melegburkoló szakembereinél.

Szakemberek

Település

Válaszd ki a települést, hogy csak azokat a szakikat lásd, akik vállalnak kiszállást hozzád, és megadtak árat ehhez a tevékenységhez!

Nincs időd böngészni?

Díjmentes ajánlatkérés értékelt szakemberektől 2 perc alatt!

FOGADOK MUNKÁT
Gonda László

Burkoló

Térkövezés

Teherfuvarozás

Székesfehérváron vagyok hejileg!! és itt is dolgozom, illetve a vonzáskörzetében.Építőipari munkát viszont csak Székesfehérváron és 60 .kilométeres körzeten belül végzek!!!, ezt vegyék figyelembe az ajánlatkéréskor! Vállalok: Családi házak lakások külső, hőszigetelése, belső felújítások , átalakítások, nyílászárók cseréje,komplett hőszigetelő rendszerek kiépítése, dryvit hőszigetelés, színezés, kátrány viz szigetelése, lapostetők szigetelése,tégla falazatok készítése, térkövezés, viacolor térburkolatok építése, falazás, vakolás, betonozás, gipszkartonozás, csempe, taposolap, festés, laminált parketta lerakása, aljzat hőszigetelése, betonozása, stb. Ha jó szakembert keres, keressen bizalommal, józan életű vagyok, munkáimra igényes vagyok , sok referenciával rendelkezem! Valamit kisteherautóval,Fuvarozást költöztetést, építőanyag szállítás is vállalok, Székesfehérváron vagyok hejileg!! sóder ,homok kőzuzalék tüzifa föld egyéb építőanyagok szállítása, szállítani maximum2.5. tornát tudok, költöztetésnél rakodóval nem rendelkezem tehát csak a fuvart tudom vállalni!
Bővebben
Székesfehérvár
Jószaki

laminált padló lerakás

1 100 Ft - 2 100 Ft

ár / ㎡

34 megbízás
5 vélemény
3 válasz
146 fotó
FOGADOK MUNKÁT
Orosz Tibor

Burkoló

Kőműves

49-éves vagyok ,22 -éve dolgozom a szakmában egyéni vállalkozásomban
Bővebben
Pécs
Jószaki

laminált padló lerakás

2 500 Ft

ár / ㎡

6 megbízás
11 vélemény
17 fotó
FOGADOK MUNKÁT
Boda Ferenc

Burkoló

Kőműves

Garanciális munkavégzés rövid határidővel - Lakás felújítás/átalakítás,Burkolás,festés,mázolás - Fürdő, wc és konyha felujitása - Fürdőkád csere akár egy nap alatt - Épített zuhany kialakítása elkészitése - Víz elleni szigetelések
Bővebben
Budapest

laminált padló lerakás

1 800 Ft

ár / ㎡

10 megbízás
1 vélemény
5 válasz
FOGADOK MUNKÁT
Gergely Kis

Burkoló

Bútorszerelő

Ezermester

Hidegburkolàst, melegburkolàst valamint nyílàszàró beépìtést vállalok kedvező àron, igény szerint anyagbeszerzéssel és kiszàllìtàssal! Gyors, preciz munkavégzés.
Bővebben
Tapolca
Minősített jószaki

laminált padló lerakás

2 500 Ft

ár / ㎡

23 megbízás
20 vélemény
33 fotó
FOGADOK MUNKÁT
Pelif Bau And Beauty Kft.

Burkoló

Generálkivitelezés

Kőműves

Tisztelt Megrendelők! Magas színvonalú építőipari szolgáltatással állunk rendelkezésükre. Kifejezetten generál kivitelezés, ház építés,kőműves munkák és hideg meleg burkolás területen keressenek bizalommal.Szolgáltatásaink bővültek földmunkagépek vásárlása miatt. Ingyenes helyszíni felmérést és árajánlatot biztosítunk partnereink részére. Üdvözlettel, Pelif Bau Kft Nívósabb munkáink: - Bleneded Sky Terrasse Gozsdu udvar szórakozóhely kialakítása - Igazságügyi minisztérium díszterem burkolás - Deák Teri Evangélikus Gimnázium felújítás - Visegrádi ásványvíz csarnok burkolás
Bővebben
Győr

laminált padló lerakás

2 500 Ft - 3 125 Ft

ár / ㎡

6 megbízás
2 vélemény
42 fotó
FOGADOK MUNKÁT
Komenda Zsolt

Burkoló

Ács

Villanyszerelő

Csodàs napot mindenkinek. Felujitani szeretne hivjon bizzalommal. Reàlis àron vàllalok kedves baratsàgos csapatommal.Festést,burkolàst,parkettàzàst ill.csiszolàst,villanyszerelèst. Viz,csatorna ès gàzszerelest. Kisebb kömüves ès ácsmunkát.
Bővebben
Sülysáp
Minősített jószaki
Jószaki

laminált padló lerakás

3 000 Ft

ár / ㎡

52 megbízás
35 vélemény
24 fotó
FOGADOK MUNKÁT
Dabronaki Imre

Burkoló

Gipszkarton szerelés

Melegburkoló, parkettázás

Ablakcsere,javítás,spaletta vakolás,glettelés.
Bővebben
Veszprém

laminált padló lerakás

2 800 Ft

ár / ㎡

3 megbízás
4 vélemény
4 fotó
FOGADOK MUNKÁT
Palotás Richárd

Burkoló

Betonozás

Gipszkarton szerelés

Magán személyként kisebb nagyobb munkákat egyarànt vállalok Budapesten és környékén! Munkáimat igényesen és felelőgteljesen végzem. 10 éve vagyok a szakmában és a legkorszerűbb technika alkalmazásával végzem a munkám!
Bővebben
Budapest - XVIII. kerület

laminált padló lerakás

0 Ft - 0 Ft

ár / ㎡

2 megbízás
1 vélemény
1 válasz
23 fotó
FOGADOK MUNKÁT
Pintér Tamás

Burkoló

Melegburkoló, parkettázás

Üdvözlöm. Pintér Tamás vagyok egyéni vállakozó. 14 éves szakmai tapasztalattal rendelkezem. Munkáim során mindig arra törekedtem hogy a lehető legjobbat hozzam ki magamból. Számomra az idő és a gyorsaság mellett a minőségi munka a legfontosabb.  Fejér megyében és vonzáskörzetében dolgozom ( Pest, Somogy, Veszprém, Komárom-Esztergom)
Bővebben
Székesfehérvár

laminált padló lerakás

1 400 Ft - 2 100 Ft

ár / ㎡

16 megbízás
11 vélemény
40 fotó
FOGADOK MUNKÁT
GANDA Team Kft. - Juhász Péter

Burkoló

Asztalos

Redőny javítás

Forduljon hozzám bizalommal, ha bútort kell összeszerelni, ha új lámpatestet, könyvespolcot kell felfúrni a falra, ha kilazult a konnektor, ha leesett a csempe, ha zárat kell cserélni, ha csöpög a csap, ha tönkrement, ha ki kell cserélni, ha kilazult, ha át kell festeni, ha le kell burkolni, ha meg kell javítani, ha szét kell szedni, ha ki kell vágni, ha vissza kell rakni, ha szúnyoghálót kell készíteni, ha laminált padlót kell lerakni, ha... Kisebb munkáért is keressen bátran, a lehető leggyorsabban megoldom akár hétvégén is, felár nélkül. Keresse Pétert, az Ezermestert!
Bővebben
Debrecen
Minősített jószaki

laminált padló lerakás

1 800 Ft - 2 500 Ft

ár / ㎡

46 megbízás
28 vélemény
5 fotó
FOGADOK MUNKÁT
Gellérthegyi András

Burkoló

Melegburkoló, parkettázás

[70] 612-612-1 Lakások, családi házak felújítását, hideg- és melegburkolását, festését vállalom teljeskörű garanciával, szerződéssel és áfamentes számlával. Ingyenes felmérést és ajánlatkészítést biztosítok Ügyfeleim részére. Célom a minőségi, precíz munkavégzés az előre megbeszélt határidő betartásával. Keressen bizalommal bármely elérhetőségemen! gellerthegyi.felujitas[kukac]gmail.com
Bővebben
Szeged

laminált padló lerakás

2 500 Ft

ár / ㎡

5 megbízás
1 vélemény
37 fotó
FOGADOK MUNKÁT
Sándor Dávid E.V.

Burkoló

Takarítás

Melegburkoló, parkettázás

Csapatunk kíváló mentalitású, precíz, összeszokott, több éve a szakmában tevékenykedő szakemberekből áll, akik az Ön elképzeléseit megvalósítják! Keressen 🔹️hideg-meleg burkolás✔ 🔹️térkövezés,gyeprácskő lerakása✔ 🔹️kertgondozás,fakivágás🌳✔ 🔹️árnyékolástechnika, redőny javítás✔️ 🔹️Lakóépületek,lépcsőházak,teljes körű egyszeri vagy rendszeres takarítása.Felújítás-festés utáni takarítás. Ablak pucolás. ✔️ 🆓️Ingyenes helyszíni felmérés🆓️ 🆓️Árajánlat készítés🆓️
Bővebben
Győr
Minősített jószaki

laminált padló lerakás

1 500 Ft - 2 500 Ft

ár / ㎡

77 megbízás
27 vélemény
45 fotó
FOGADOK MUNKÁT
Flaskó Gábor e.v.

Burkoló

Kőműves

Térkövezés

Üdvözlöm! Burkoló szakember vagyok,15 éve foglalkozom építőipari munkával!!! Hidegburkolás, térburkolás, homlokzatburkolás, hidegfal és padlóburkolás, díszítőmozaik burkolás. (Egyéb kőműves munka) gyors, precíz, reális ár! Hívjon bizalommal!!! KÖSZÖNÖM! FLASKÓ GÁBOR E.V
Bővebben
Vámosgyörk

laminált padló lerakás

2 500 Ft - 7 500 Ft

ár / ㎡

3 megbízás
38 fotó
FOGADOK MUNKÁT
Pataki Csaba

Burkoló

Kőműves

Hang-, tető-, hőszigetelés

Köszöntöm jószaki oldalamon a leendő Ügyfeleket! Vállalkozásom 2019-ben indítottam el mint burkoló. A négy év alatt kibővítettem több építőipari tevékenységgel. Cégem készséggel áll az Önök rendelkezésére. Üdvözlettel Pataki Csaba Pedi-bau
Bővebben
Kecskéd

laminált padló lerakás

3 000 Ft

ár / ㎡

1 válasz
42 fotó
FOGADOK MUNKÁT
Mészáros Tamás e.v.

Burkoló

Gipszkarton szerelés

Melegburkoló, parkettázás

Határidőt betartva dolgozok, pontosan, precízen, tisztán végezem a munkánkat. 3 fős csapatunkkal vállalunk kőműves munkákat, zsalukő rakást, szegélykövezést, kémény falazást, emellett burkolást, melegburkolást, tisztasági festést, gipszkartonszerelést is! Keressen bizalommal, akár írásban leadott ajánlatkérés formájában, akár a megadott virtuális telefonszámon, mely normál díjjal hívható!
Bővebben
Pécs

laminált padló lerakás

2 800 Ft

ár / ㎡

4 megbízás
2 vélemény
1 válasz
30 fotó
FOGADOK MUNKÁT
Bauhome 2014 Kft

Burkoló

Villanyszerelő

Melegburkoló, parkettázás

Üdvözlöm! Cégünk kiváló, több mint 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberekkel dolgozik! Garantáltan elégedett lesz az általunk kivitelezett munkákkal. Vállalunk villanyszerelési munkákat, festést, dekorfal készítését, hideg és melegburkolást, valamint redőny beépítést. www.bauhome.hu
Bővebben
Kecskemét

laminált padló lerakás

1 500 Ft - 2 500 Ft

ár / ㎡

1 válasz
10 fotó
FOGADOK MUNKÁT
Hello Construction Kft.

Burkoló

Szobafestő, tapétázó

Gipszkarton szerelés

Tapasztalt és lelkes építészeti és gipszkarton szerelők vagyunk, akinek szenvedélye az építészet és a kreatív megoldások. Az Ön projektje számunkra az elsődleges prioritás, és szakértelmünkkel segítjük Önt a sikeres kivitelezésben.
Bővebben
Budapest - VII. kerület

laminált padló lerakás

0 Ft - 0 Ft

ár / ㎡

2 megbízás
1 vélemény
22 fotó
FOGADOK MUNKÁT
Károly Róbert Tamás

Burkoló

Kőműves

Szobafestő, tapétázó

Károly Róbert Tamás E.V Festés , Tapétázás, Kőműves munkák, Homlokzati hőszigetelés, Hideg-Meleg Burkolás, Nyilás-Záró-( be épittés-Illetve Csere ) Spalet-helyreállitása, Szárazépités(Gipszkarton)Bontás, térkővezés, Villanyszerelés,( Ajánlani tudom Kollégám)
Bővebben
Zala

laminált padló lerakás

5 000 Ft - 7 500 Ft

ár / ㎡

1 válasz
20 fotó
FOGADOK MUNKÁT
Jánosi Milán

Burkoló

Kőműves

Szobafestő, tapétázó

Üdvözlöm önöket!Jánosi Milán vagyok és és az építő iparban sok féle munkákkal foglalkozunk. Akár teljeskörű lakás felújítást is ki tudunk vitelezni.2017 óta dolgozom vállalkozó ként és azokban a munkákban dolgoztam amikkel a mai napig is foglalkozom. Elég sok munkát csináltam már Budapesten és az országban is több helyen. Szeretem csinálni amit csinálok és próbálok a legjobb minőségre törekedni mindig. A kivitelezett munkáimra garanciát vállalok, és számlaképes vagyok.ha felkeletettem érdeklődését kérem hívjon bizalommal.
Bővebben
Budapest - X. kerület

laminált padló lerakás

2 200 Ft - 2 600 Ft

ár / ㎡

1 megbízás
50 fotó
FOGADOK MUNKÁT
Kovács Tamás Dominik

Burkoló

Épületbontás

Hegesztés

Engem Kovács Tamásnak hívnak. 18 éves ambícióval és kitartással teli fiatalnak tartom magamat. Édesapám építő ipari cégében már 6.os korom óta “tevékenykedtem” és tanultam a szakma fortélyait. Szerencsésnek mondhatom magam a tudásháttér végett amit elsajátíthattam Apukámtól.. De úgy érzem itt az idő a saját vállalkozásom beindítására és a régi helységek felújítására. Köszönöm hogy elolvastad! Keress bizalommal:)
Bővebben
Mátraszele

laminált padló lerakás

0 Ft - 0 Ft

ár / ㎡

10 fotó
FOGADOK MUNKÁT
Fűtés Most Épületgépészeti Kft

Burkoló

Radiátorszerelés

Gázvezeték szerelő

Nagy tapasztalattal és technikai háttérel rendelkező gépészek várják régi és új ügyfeleink megrendelését. Határidőre, garanciával és szerződéssel dolgozunk. Ha Épületgépészetről van szó akkor válassza a Fűtés Most Épületgépészeti Kft csapatát. Üdv, Cseh Richárd
Bővebben
Érd
Minősített jószaki

laminált padló lerakás

2 000 Ft - 5 000 Ft

ár / ㎡

35 megbízás
11 vélemény
110 fotó
FOGADOK MUNKÁT
Lakatos József

Burkoló

Melegburkoló, parkettázás

Meleg és Hideg burkolással foglalkozom.
Bővebben
Velence

laminált padló lerakás

2 499 Ft

ár / ㎡

13 megbízás
6 vélemény
17 fotó
FOGADOK MUNKÁT
Sándor Adrián

Burkoló

Sándor Adrián vagyok számla képes vállakozó! 20 éve dolgozom a szakmámban. Minőségi alapanyagokkal és eszközökkel dolguzunk. Számunkra fontos a precíz munkavégzés és a megrendelő elégedettsége. Szakmai tapasztalatommal és tudásommal segítek a megrendelőnek, hogy a vállalt munka hosszú ideig fennmaradjon. Vállalunk hideg meleg burkolást,kőműves munkákat,Szoba festést mázolás tapétázást,térkő burkolatokat,külső homlokzati szigetelést. Keressen bizalommal!
Bővebben
Budapest - XIX. kerület

laminált padló lerakás

0 Ft - 0 Ft

ár / ㎡

1 válasz
16 fotó
FOGADOK MUNKÁT
Kovács Gábor

Burkoló

Gipszkarton szerelés

Tisztelt Megrendelő Ha Önnek fontos a megbízható, precíz, munkájára igényes szakember, hívjon bizalommal!
Bővebben
Tiszajenő

laminált padló lerakás

3 000 Ft

ár / ㎡

5 megbízás
4 vélemény
15 fotó
FOGADOK MUNKÁT
Bolló György

Burkoló

Kőműves

Közel 20 éve vagyok a szakmában.Tapasztalataim vannak itthon és külföldön.Gyors,pontos és korrekt munka és hozzá állás.Számlaképes egyéni vállalkozó.
Bővebben
Miskolc