A szobafestés alternatívái – 6+1 izgalmas és rendhagyó ötlet képekkel

Főoldal » Lakásfelújítás
Értékelés:
5
(8)

Előfordul, hogy vágyunk a megújulásra: szeretnénk környezetünket modernizálni, vagy egész egyszerűen praktikus, tiszta és gyors megoldásokat keresünk falaink egyedivé tételére. Olyat, ami még látványos is.

Bátran kombináljuk a különböző falburkolási technikákat, mint ebben a szobában ,ahol fa-, fém- és textilburkolat is került a falra a sima festett felületek mellett.

Nem mindig a szobafestés az egyetlen megoldás. Adódhat, hogy a kevéssé sérült falakra elég egy tisztasági festés is (de vajon mi a különbség?), vagy szeretnénk tapétákkal feldobni inkább a lakás egészét vagy részét. Az építőipar folyamatosan fejlődik, a lakberendezési ötletek pedig kifogyhatatlanok. A kettő kombinációjából pedig születnek olyan falburkolási megoldások is, amik nem csak tartósak és praktikusak, de rendkívül szépek is. Ezekből gyűjtöttük össze a legnépszerűbb alternatívákat a szobafestéssel szemben:

  1. A tisztasági festés
  2. A tapétázás
  3. Falpanelek
  4. Hideg– és melegburkolatok
  5. Indusztriális megoldások: díszbeton, vinyl és tégla
  6. Textil, bőr, szőrme és plüss… a falon
  7. (+1) Magazinok és plakátok új élete

Egy 50 nm-es panellakásban a festendő felület mérete akár 185 nm is lehet.

Érdekel, hogy nálad hogy számolnának a szakik?

1. A tisztasági festés

Ha nem akarunk nagyon elmozdulni a szobafestés technikájától, két alternatív megoldás juthat egyből az eszünkbe: a tisztasági festés és a tapétázás. Előbbit a szobafestő magától fel fogja ajánlani, tulajdonképpen a szobafestés egy egyszerűsített formájáról van szó akkor, ha a falakon a festék jó állapotú, és néhány szöglyuktól vagy egy-két apróbb repedéstől eltekintve más javítási munkát nem igényel a fal. A tisztasági festés ára valamivel alacsonyabb a szobafestéshez képest, kevesebb lépésre és kevesebb réteg felhordására van szükség, így a kivitelezési idő is rövidebb.

A közhiedelemmel ellentétben a tisztasági festés nem csak fehér falra fehér festékkel történhet, hanem bármilyen színű falra – ideális esetben egy azonos, vagy nagyon hasonló színnel. Ha nagyon sötét vagy élénk színből világos vagy pasztell falat szeretnénk varázsolni, a festők általában köztes árnyalatokkal egy- vagy két plusz réteggel világosítják – ez pedig már komplexebb feladatnak számít. Világos falból sötétet általában jó minőségű diszperzit festékkel és megfelelő alapozással két gurítással is meg lehet valósítani.

Mikor nem alkalmazható tisztasági festés?

Amennyiben a falon a korábbi bevonat nem diszperzit festék, a műveleti idő hosszabb és bonyolultabb lehet. A mészfestékre mésszel lehet rádolgozni, ha diszperzitre szeretnénk cserélni, annak speciális folyamata időigényesebb, és a korábbi mészfesték tökéletes lekaparását igényli. Az enyves festékre manapság a legritkább esetben kérnek a megrendelők friss enyves festést. Az enyves festék kikeverése szakértelmet kíván, felhordása odafigyelést, noha kivételesen környezetbarát és jó élettani tulajdonságokkal rendelkező, műanyagmentes anyagról van szó. Az enyves festék is maradéktalanul eltávolítandó, ha diszperzitre szeretnénk cserélni (vagy ha tapétázni szeretnénk a falakra). 

Ha a falak penészesek, salétromosak, sérültek vagy nikotinfoltosak, mindenképp alapozásra, és szakszerű kármentesítésre lesz szükség. A legjobb ilyenkor a károsodás okait feltárni, és azt orvosolni, de a szobafestők különböző trükkökkel és helyi kezeléssel “időt tudnak nyerni” a tulajdonosoknak, ha az okok megszüntetése nagyobb anyagi beruházással járna, amit nem kívánnak azonnal vállalni.

Korábban tapétázott falakra, vagy csak vakolt felületekre szintén a szobafestés összes fázisát alkalmazni kell – előbbi esetben a régi tapéta eltávolításával kezdve, utóbbiban pedik a vakolatra megfelelő alapozó réteg felhordása, tapadóhíd képzése és impregnálás után gletteléssel rádolgozva.

2. A tapétázás

Népszerű és közismert megoldás a falak tapétázása, amit nem csak korábban tapétázott felületeken alkalmazhatunk. A tapéta az egyik legpraktikusabb díszítő falbevonat, hiszen mindenféle különösebb technikai bonyodalom nélkül lehet a legexkluzívabb mintákat és textúrákat varázsolni vele a falra. Sokan szeretnek tapétázni a szobafestés helyett, mivel kevesebb kosszal jár, látványos átalakulásokat lehet vele elérni, a tapéta ragasztását kis gyakorlattal akár önállóan is el lehet végezni. A manapság népszerű vlies tapétákkal már tényleg egyszerű a tapéta felragasztása, hiszen ezek a típusok mérettartóak, nem kell a csíkokat előre ragasztóba áztatni, hanem a falat bekenve a száraz tapétacsíkokat kell a falra igazítani. Nincs a tapétacsíkok között átfedés, így az pontos illesztés sokkal könnyebb, és amikor szeretnénk ismét megújítani az enteriőrt, a vlies tapéta egyben lehúzható a falról, ráadásul az alatta lévő alapfelületre gyakorlatilag azonnal ragasztható is a következő tapétaív.

A tapétával vidám, elegáns, mintás vagy akár omladozó fal hangulatát is kelthetjük.

Mikor válasszuk a tapétázást szobafestés helyett?

A manapság egyre népszerűbb posztertapétákat, és mintás, élénk színű, akár természeti képeket, városi jeleneteket vagy hangulatokat ábrázoló tapétákat szívesen használják egy-egy falon, különös díszítő elemként a lakásban. Nagyon praktikus egy-egy falat tapétázni csak ,hiszen a szobafestő-tapétázó szakember egy személyben képes a festést és a tapéta felragasztását is megoldani, tehát a munkadíj és a kivitelezés idő- és költséghatékony tud lenni. A festés és tapétázás kombinációjával pedig levegős, tereiben tágas, de mégis egyedi lakásbelsőket és hangulatokat tudunk varázsolni.

A tapétázás nagyon népszerű tetőterekben, mivel a gipszkartonra könnyű dolgozni vele, és a nehezen elérhető sarkokban könnyebb tapétát pontos méretre szabni és ragasztani, mint apró hengerekkel és ecsetekkel tökéletesen egyenletes, folt- és csíkmentes festést kivitelezni.

Egyenetlen falfelületeken, ahol hepehupás vagy anyagában simítatlan falra szeretnénk bevonatot, jó szolgálatot tehet a fűrészporos tapéta. A texturált festés technikák, dekoratív glettek hasonló módon ápolnak és eltakarnak bizonyos egyenetlenségeket, de a fűrészporos tapétához képest sokkal drágábbak ezek az anyagok, és a szobafestők kivitelezésében sem vállalunk kockázatot egy azzal, hogy esetleg nem a mi elképzelésünk szerinti arányban használja a különböző színeket, mintákat a szakember. A tapéta esetében amit a papíron látunk, pontosan azt a mintát fogjuk visszakapni falainkon

Nem utolsó sorban a tapéta olyan mintákat, összetett színkombinációkat képes megeleveníteni a falon, amit szobafestéssel sok esetben lehetetlen reprodukálni. A tapétázás ötletek, az egyszínű és mintás anyagok kombinációja végtelen, csak győzzön döntést hozni az ember.

Ezeket is érdemes elolvasnod:

Tapéta ötletek hálószobába (2023)

Esztétika és minőség – 6+6 trendi díszítő festés technika

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a szobafestésről

3. Falpanelek

Ma már művészi szintre emelték a falpanelek gyártását a cégek, és belsőépítészek is szívesen gondolkoznak kreatív megoldásokon. A falpanelek nagyobb egybe lapokban vagy egymás mellé illeszthető kisebb elemekben árult falburkoló anyagok.

Nagy-Tóth Judit és férje generálkivitelezőkként komplex feladatok megoldására is szívesen vállalkoznak. A tervezéstől az utolsó kézmozdulatig a legnagyobb szeretettel és precizitással dolgoznak. Érdemes megnézni további referenciamunkáikat, adatlapjukat itt.

Impregnált, vízálló válzotatuk kifejezetten fürdőszobák burkolására ajánlott – kiválóan kiváltja a csempézést, egyenetlenebb fürdőszobai falfelületek gyors bevonására nagyon jó alternatíva.

Léteznek kifejezetten fürdőszobába gyártott, impregnált falpanelek is. Ezek hasonlíthatnak a csempékre, de akár nagyon eltérő felületet is képezhetnek.

A falpanelek manapság a legmodernebb, extrém, dekoratív faldíszítő vagy falbevonó anyagok. Készühetnek fémből, fából, betonból, műanyagokból, préselt, kevert anyagokból. Jellemzőjük, hogy háromdimenziós falplasztikák felépítését teszik lehetővé – akár beépített hangulatvilágításokkal. Áruk rendkívül változó, egyedi elképzelések gyártását is vállalkák bizonyos szolgáltatók. 

Falpanelek kiválóan alkalmasak irodák és üzlethelyiségek dekorálására, ahol a márka arculatát remekül kiegészítheti akár egy-egy falra alkalmazva egy-egy falpanel.

A falpanelek akár beépített világítások rejtekhelye is lehet. A legplasztikusabb alternatívája a szobafestésnek, akár egy-egy fal burkolásával is markáns díszítőeleme lesz terünknek.

4. Hideg- és melegburkolatok

A hideg- és melegburkolatok választékában a csempézés, mozaikozás, de a lambériázás is jó alternatíva lehet a szobafestéssel szemben. Kő-, márvány- és PVC-burkolatok egész tárháza áll rendelkezésre bármelyik nagyobb barkácsáruházban. Ezekből a falburkolatokból kaphatóak kifejezetten a vizes helyiségekre gyártott, víz- és hőálló megoldások is – amivel akár egy kisebb falszakasz, akár az egész konyha vagy fürdőszoba beborítható.

Ha csak egy kicsit szeretnénk feldobni a tereinket, elég a szobafestéstől eltérő falburkolatokat használnunk egy-egy kisebb felületen is ahhoz, hogy növeljük az elegancia érzetét.

5. Indusztriális megoldások: díszbeton, vinyl és tégla

Egyre elterjedtebb már lakóotthonokban is, nem csak középületekben vagy üzlethelyiségekben az indusztriális stílus: nyers, robosztus megjelenés. Ilyen esetekben nem valójában nem a csupasz vakolatot vagy a betonfödémet nézegetjük, hanem ezekhez hasonló felületet képező díszbeton és a vinyl falburkolatokkal érünk el hasonló optikai hatást. Az úgynevezett látszóbeton egyfajta glettbeton, finomhabarcs. Ezeket már többtízféle színben gyártják, és nagy előnyük, hogy nem csak falra, de padlóra, lépcsőre, munkalapok helyett konyhába, de akár a fürdőszobába vagy egyedi bútorok készítésére is alkalmazhatjuk. Sokoldalúsága tehát nem áll meg a szobafestés helyettesítésénél. Nagy előnye, hogy szinte bármilyen alapfelületre felhordható, így akár a csempére vagy üvegre közvetlenül is dolgozhatunk vele.

Az indusztriális enteriőr nem egy technika, hanem egy megjelenési összkép. Generálhatunk betonhatású falat tapétával, PVC- és vinyl burkolatokkal, de díszglett és díszbeton bevonatokkal is.

A vinyl falborkolatok élénk, fényes mintáikkal mindenkit rabul ejtenek. Ezek a csempéhez hasonló, de puhább műanyagból gyártott lapok tetszőlegesen felhelyezhetők falra és padlóra is. Öntapadósak, de mindig tökéletes a ragasztásuk, így érdemes lehet PVC-ragasztóval pluszban aládolgozni. A vinyl falburkolatok előnye, hogy színtartóak, könnyen tisztíthatóak, viszonylag ellenállók, és melegburkolatnak számítanak. Mivel műanyagok, a víznek kiválóan ellenállnak. Másik nagy előnyük, hogy sokféle alapfelületre tapadnak, nem igényel különösebb előkészítést felragasztásuk, és az eltávolítása a vinyl lapoknak hasonlóan egyszerű és nyomtalan. Felhasználásuknak csak a képzelet szab határt.

Nem ritka az indusztriális hangulat megteremtésére is alkalmas csupasz téglafal megfelelő felületkezelése, de a téglafal-hatást többféle módon is megteremthetjük, nem csak a tényleges téglafal szabadon hagyásával. 

A téglafal előnye, hogy festhető, egyedi megvilágítással modernizálható, természetes anyag.

Ha azt tervezzük, hogy a vakolatot visszabontva, a ténylegesen a fal felépítményeként szolgáló csupasz téglát szeretnénk láthatóvá tenni, akkor mindenképp kőműves vagy  szobafestő szakember segítségére lesz szükségünk. Egyrészt ellenőrizni kell, hogy a fal szigetelése tökéletes-e, másrészt a téglafal felületét tökéletesen le kell tisztítani, majd kezelni kell, hogy nem porladjon, poroljon a habarcs a lakótérbe. A téglafal maradhat teljesen csupasz, natúr tégla színű, de közvetlenül a téglákat is át lehet kenni színre, így tégla textúrájú, fehér vagy egyszínű falat kaphatunk.

Ne felejtsük el: Régebbi házakban a villanyvezetékek gyakran a csodaszépnek álmodott téglafalunkba mélyebben bevésve helyezkednek el a falban. Ezek áthelyezésére vagy megfelelő elvezetésére mindenképp szükség lesz, ha a téglafalat szeretnénk látványossá tenni. Mielőtt belevágunk az átalakításba, mindenképp konzultáljunk villanyszerelővel!

Ha a téglahatást más módszerekkel szeretnénk elérni, mert nem téglából épült a fal vagy nem szeretnénk a tényleges téglafalat szabaddá tenni, ennek is számos alternatívája lehet:

Hasonló hatást érhetünk el mintás papírtapétával (bár ez esetben kétdimenziós képet kapunk a téglákról), öntapadós tapétával (ezek jellemzően habtapéták, amik már a tégla szerkezetét és dombormintáját is tökéletesen utánozzák). 

Kül- és beltéri burkolásra már kaphatunk a mozaikburkolatokhoz hasonló, előregyártott téglamintás betonlapokat, falburkolatokat. Ezek alkalmasak falak és mennyezet burkolására is – akár részben, akár egészben. A burkolatokat felrakásához és szabásához nem szükséges speciális szerszám, szintén sokféle alapfelületre közvetlenül felhasználhatóak, ragaszthatóak. Ezen anyagok modernizálása folyamatos, ami egyre vékonyabb és könnyebb, palából, üvegszálakkal vagy műgyantával kevert anyagokkal készül. 

A JóSzakin keresztül mér 91 megbízást teljesített Róth Barnabás nagy gyakorlattal dolgozik egyedi téglamintás betonlapokkal, falburkolatokkal. Érdemes megnézni további referenciáit, adatlapját, értékeléseit itt.

6. Textil, bőr, szőrme és plüss…a falon

Rendhagyó megoldás a falakat tükrökkel vagy valamilyen textilanyaggal, plüssel, műbőrrel, bőrrel borítani, de reneszánszát élik a faliszőnyegek is. Egyre népszerűbbek és elterjedtek az egész falat beborító ágyvég jellegű falburkolatok a hálószobában, de az előszobába tervezett egyedi öltözködő falak vagy egy-egy gardróbba tervezett pad, és az a mögötti fal plafonig borítása plüssel is egyedi és luxusmegjelenést kölcsönözhet a térnek. 

A plüss-, textil-, és bőrbevonatok egészen egyedi hangulatot tudnak adni egy-egy szobának, alkalmazzuk akár az előszobában, az ágy körül vagy egy fogadótérben.

Különböző puha anyagokkal játszhatunk a gyerekszoba tervezésénél is, hiszen ez esetben nem csak a gyerekek számára kedves, otthonos játszó- vagy olvasósarkokat tudunk kialakítani, de a fizikai sérülésektől is óvhatjuk őket. Egy szivacsos plüss borítású fal az ágy körül rendkívül praktikus lehet. 

💡 TIPP: Mivel ezek a falburkolatok jellemzően egy darabból készülnek, később kis fantáziával átalakíthatóvá válnak pl. egy ülőpad háttámlájaként vagy egy szekrénybelső paneljeként újra felhasználva őket.

+1. Magazinok, plakátok új élete

Rendhagyó megoldásnak tűnik, valójában klasszikus technikák újragondolása: a tapétázás sem más, mint papír ragasztása falra. Ebből kiindulva könnyedén nyerhetnek új értelmet régi magazinjaink vagy féltve őrzött plakátok gyűjteménye: falra velük! Egy-egy helyiség telibe tapétázása a divatmagazinok címlapjaival vagy térképek sokaságával talán túlzás lehet, de az előszobában vagy egy olvasósarokban figyelemfelkeltő és valóban egyedi hangulatot kelthet ez a megoldás.

Ez a cikk a JóSzaki.hu szobafestő-tapétázó szakembereinek közreműködésével készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalmakért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 8

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szobafestő-tapétázóra?

Keress profi szakembert a közeledben, belátható határidővel!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!