A fűrészporos tapéta – jellemzői, előnyei és javítása

Főoldal » Tapétázás
Értékelés:
0
(0)

A fűrészporos (Rauhfauser) tapéta egy kétrétegű papírtapéta fajta, ahol két papírréteg közé finom, közepes vagy durva szemcséjű fűrészport, faforgácsot szórnak. Diszperziós festékkel festhető. Akár többször is újrafesthető.

A fűrészporos tapéta két papírrétege közé szórják a faforgácsot, rostot. Ennek minősége határozza meg, hogy az adott tapéta finom, közepes vagy durva mintás.

Létezik olyan olcsóbb egyrétegű változata is, amibe farostot szórnak, de sajnos a farost az ilyen típusokból felrakásnál kihullhat, mivel az az egyrétegű papírtapéta hátoldali felületébe préselődve marad a tekercsen.

A fűrészporos tapéta felragasztásának átlagára 2835 Ft/nm.

További tapétázás árakért kattints át árkalauzunkra:

A fűrészporos tapéta legfőbb tulajdonságai

A tapéták legfőbb tulajdonságait minden tekercsre egyedien a tapéta csomagolásán található szimbólumok szerint ismerhetjük meg. A fűrészporos tapétákban azonban mindig közös, hogy:

Előnyök:
  • Olcsó
  • Környezetbarát
  • Festhető
  • Eltakarja a fal kisebb egyenetlenségeit, régi falakon rusztikus hatást kelt
  • Egyszerű dolgozni vele: Illesztésmentesen ragasztható, azaz folyamatosan vághatjuk ,a kisebb darabokat is felhasználhatjuk, nem kell figyelni rá, hogy melyik tapétacsík mellé milyen következik. 
  • Szinte bármilyen alapfelületre ragasztható, falra és mennyezetre is kiválóan alkalmas.
  • Jól szellőzik, nedvességszabályozó és páraáteresztő tulajdonságai révén a penészesedésre hajlamosabb terekben is alkalmas a falburkolásra
A fűrészporos tapéta előnyei: olcsó, környezetbarát, 8-10 alkalommal átfesthető, illesztésmentes és páraáteresztő
Hátrányok: 
  • Papírtapéta lévén vizes helyiségekbe nem ajánlott
  • Érdes felülete porosodhat, ezért néha nem árt leportalanítani
  • Régi, sokszor festett fűrészporos tapétákat nehezebb lehet eltávolítani
  • Kiváló takaró tulajdonságai miatt eltakarhatja a fal komolyabb állapot romlását is, ami csak a tapéta eltávolítása után válik láthatóvá.

Fűrészporos tapéta méretek

A tapéták általában 53 cm széles tekercsekben kerülnek forgalomba, de létezik már 70, 75 cm széles és akár 1 méter széles tekercs is. A tekercs hossza 10, 20 és 50 m.

Ezzel szemben a fűrészporos tapétánál a standard szélesség 53 cm-es, ami 10.05 m-es vagy 17 m-es, 25 m-es, esetleg 33.5 m-es hosszúsággal párosul. Ipari célokra azonban gyártanak 125 m-es tekercseket is. Ezek kézi kezelése azonban már nehézkes lehet, így léteznek hozzá speciális asztalok, amik alkalmasak az egyenletes, gépi ragasztófelhordásra.

A fűrészporos tapéta ára

A fűrészporos tapéta az egyik legolcsóbb tapéta fajta a piacon. Már egészen 200 Ft-os négyzetméter ártól kaphatóak bizonyos típusai, ami szinte az alátét tapétaként használt makulatúra tapéta árával azonos (ezek jellemzően 160-180 Ft/nm áron kaphatóak). Összehasonlítva más tapétákkal, általában legalább dupla áron kaphatóak a következő kategóriába tartozó, olcsóbb, egyszínű papír tapéták, és sokszoros áron érhetőek el a hasonló hatást keltő, nyomott mintás, festhető, minőségi tapéták.

Így ha a lakásfelújításnál a legfőbb szempont az alacsony költség és a jó ár-érték arány, a fűrészporos tapétának még mindig nincs versenytársa.

A fűrészporos tapéta felülete

A fűrészporos tapéta nehézsége, hogy szemcsés szerkezete miatt nem tudunk közvetlenül rátapétázni, így egy új tapéta felrakása előtt mindenképp maradéktalanul el kell távolítanunk a falról. Ugyanakkor éppen ez a durva felület az, ami tökéletesen alkalmassá teszi arra, hogy falfelületek relatív egyenetlenségeit elfedje. Ezért rendkívül előnyös lehet például OSB-lapok közvetlen tapétázására, vagy több régi tapétaréteg fedőrétegeként. Panellakásokban vagy régebbi házakban sokszor találkozunk az első lakásfelújításnál ezzel a módszerrel, és fedezhetünk fel a fűrészporos tapéta alatt akár 4-5 rétegnyi bevonatot. 

💡 TIPP: Ha ingatlanvásárláson gondolkodunk, és a kiszemelt lakásban vagy házban fűrészporos tapétát látunk, érdemes közelebbről megvizsgálni, mivel tökéletesen elfedhet komolyabb fali egyenetlenségeket, problémákat is. Nedvességszabályzó tulajdonságai és masszív szerkezete kombinálva képes akár penészes falat is rejteni. Legyünk elővigyázatosak!

Sokszor a fűrészporos tapéta alatt több rétegben is találhatunk tapétát a falon.

A fűrészporos tapéta noha egyszerűnek és egyformának tűnik, mégis számos fajtája létezik. Attól függően, hogy mekkora faforgács szemcséket szórnak a két papírréteg közé, lehet  finom, közepes vagy durva típusokat kapni. Ízlésünk szerint válogathatunk – a legtöbb gyártó legalább három-négy fajta szemcsemérettel dolgozik. A szemcsék alakjában és szórási sűrűségében is különbségeket figyelhetünk meg. A durvaságot általában számokkal jelölik, amiből a legkisebb (10-es, 20-as) a legfinomabb szemcseszerkezetet, míg a legmagasabb számok (80-as, 100-as) a legdurvábbat jelölik.

A fűrészporos tapéta felrakása

A fűrészporos tapétát a gyártói utasításoknak megfelelően kell felragasztani. Mivel papírtapétáról van szó, szoktak alá makulatúrát javasolni. De száraz, tiszta és szívóképes felületre közvetlenül is ragasztható. Ha a szívóképesség nem egyenletes, ajánlott hígított tapétaragsztóval vagy a felülethez való alapozóval lealapozni a falakat tapétázás előtt. 

A fűrészporos tapétát először méretre szabjuk, majd a tapétacsíkok hátulját ragsztózzuk. Körülbelül 10 perc szikkadás után pedig a csíkokat egymás mellé illesztve simítjuk a falra. Fűrészporos tapéta esetén nem szükséges átfedés a csíkok között, azokat ún. ütköztetéses módszerrel ragasztjuk. A falra felillesztett tapétacsíkot a csík közepétől kifelé haladva, puha szőrű kefével érdemes kisimítani, hiszen valamilyen műanyag lapát, eszköz a fűrészporos mintázatot sértené, a tapétát koptatná. Az illesztéseket külön tapétagörgővel lehet nyomatékosan ragasztani.

Fűrészporos tapéta festése

Bár a rostos szerkezet miatti felületi egyenetlenség miatt azt gondolhatnánk, hogy a fűrészporos tapéta festése speciális technikát kíván, valójában könnyen és gyorsan festhető – semmiben nem bonyolultabb, mintha egy sima csiszolt és glettelt falat festenénk. Arra azonban vigyázzunk, hogy ha közvetlenül a felragasztás után szeretnénk festeni a felületet, csakis tökéletes száradás után kezdjünk neki a műveletnek!

A fűrészporos tapéta a legszebben és legkönnyebben festhető tapéták egyike.
Forrás: www.erfurt.com

A fűrészporos tapéta gyártói utasítás szerint akár többször is újrafesthető, azonban a diszperzites réteg némiképp megváltoztathatja tulajdonságait – minél több rétegben történik az átkenés, annál jobban. A tapéta maga légáteresztő, és a külső papírréteg az alatta lévő forgácsdarabokkal nedvszívó, így nedvességszabályozó funkciót is betölt. Ám ha nedvességzáró festékkel kezeljük, érdemes mérlegelni, hogy az miképp fogja befolyásolni a szoba levegőjének páratartalmát. A megfelelő fedéshez pedig legalább két rétegű festéssel kell számolni – ebből az első réteget kicsit hígabbra kevert festékkel ajánlják a profi szobafestő-mázoló szakemberek, mivel a tapétának festés előtt még nagyobb a szívóképessége.

A fehér fűrészporos tapéta bármilyen színnel festhető, sőt, maszkoló szalagok segítségével akár többféle színnel különböző egyedi mintákat is kialakíthatunk felületén.

A fűrészporos tapéta rendkívüli előnye, hogy akár rombuszmintásra, akár csíkosra is festhetjük különböző színekkel.
Forrás: www.erfurt.com

Ma már léteznek előre színezett, színes fűrészporos tapéták is – azaz kedvünkre válogathatunk az árnyalatok között a boltokban, noha ezek kevéssé elterjedtek, és csak egy-két gyártó termékkínálatában elérhetőek.

Fűrészporos tapéta javítása

Időtállósága révén a fűrészporos tapéta sok-sok éven át boríthatja falainkat, így jó eséllyel előfordulhatnak kisebb sérülések, ütődések, amiket idővel szívesen javítanánk.

Foltok, szennyeződések:

A foltokat, falra kent szennyeződéseket nedves szivaccsal vagy ronggyal óvatosan tunkolva és nem dörgölve érdemes letörölni. A fűrészpor szemcsékre rakódott port – amitől egy idő után szürkésebb, plasztikusabb lesz a fal ránézésre – portörlő ronggyal, tollseprűvel időről-időre söpörjük le.

Ha nagyobb kiterjedésű elszíneződés vagy makacsabb folt (pl. vörösbor) kerül a falra, akkor jó megoldás lehet az átfestés – akár csak az adott falfelületen, akár az egész szobában. Egy festés jellemzően még mindig kisebb vesződséggel jár, mint a tapéta cseréje, de legalábbis tisztább művelet, hiszen a felület glettelésére, csiszolására nem lesz gondunk.

Fizikai sérülések:

Ha a tapéta az illesztéseknél elválik a faltól, egy kis csirizzel vagy ragasztóval könnyedén orvosolhatjuk a problémát. Ha egy nagyobb darab kiszakad, vagy valamilyen ütés éri a falat, sajnos a tapéta lokális vagy egész felületű cseréje lesz a megoldás. 

💡 TIPP: Érdemes a tapétázás során megmaradt felesleget és leeső részeket eltenni, mert jól jöhetnek kisebb darabok az ilyen típusú javításokhoz.

Mivel a fűrészporos tapéta texturált, a nyomtalan és észrevétlen helyi javítás általában látható lesz – feltűnik a szemnek. Ennek ellenére meg lehet próbálni. A sérült részt a lehető legkisebb mértékben egy szabályos téglalap formában körülvágva egy új tapéta darabot illeszthetünk a kivágott rész helyére. Érdemes az új tapétát a régi, hibás részre fektetve a két réteget egyszerre vágni, mert így a forma pontosan illeszkedni fog a helyére. Ezt követően tapétaragasztóval a flekket beragasztjuk. Mivel a fűrészporos tapéta illesztése átfedés nélkül, ún. ütköztetéses technikával történik, az illesztés maga szinte észrevétlen lesz. Viszont a fűrészporos minta sűrűsége eltérést mutathat. Ugyanakkor épp az átfedés nélküli illesztés az, ami lehetővé teszi, hogy akár csíkonként, vagy-egy csík adott részletét a csík szélességében kivágva új darabot ragasszunk a helyére. Ilyen szempontból a fűrészporos tapéta az egyik legkönnyebben javítható tapéta típus.

💡 TIPP: Fontos, hogy azonos tapétával dolgozzunk a javításnál, hiszen az egyes fűrészporos tapéta tekercsek nem csak szemsűrűségre lehetnek eltérőek, de még az azonos gyártótól származó, azonos típusú, de különböző időben gyártott tapétacsíkok között is lehetnek árnyalatnyi eltérések. Igen, fehér tapéta esetében is lehet különbség két tekercs között: színben és rostszerkezetben is. Ezért érdemes a tapéta csomagolása alapján pontosan egyeztetni a típuson és gyártón felül a gyártási számot és szériaszámot is.

Ha úgy ítéljük meg, hogy helyileg semmiképp nem javítható szépen a tapétánk, érdemes szobafestő-tapétázó szakember segítségét kérni. Mivel a szakik jól képzettek nem csak a tapétázásban de a különböző festési technikákban is, lehet hogy elő tudnak állni olyan költséghatékony megoldással, amire mi nem is gondolnánk. A javítás várhatóan akkor lesz a legszebb, ha az érintett tapéta felület cseréje után festéssel is rádolgozunk.

Ha minden kötél szakad, marad az újratapétázás. Ezt tervezhetjük akár csak a sérüléssel érintett falfelületen saroktól-sarokig, de úgy is dönthetünk, hogy akkor már az egész szoba arculatát megváltoztatjuk. 

A fűrészporos tapéta leszedése

A fűrészporos tapétát a papírtapéták leszedési technikáját követve kell leszedni a falról. Mindig mechanikai kaparással érdemes kezdeni, még szárazon, mivel jó eséllyel a tapétacsíkok nagyját így le fogjuk tudni szedni. Egy spaklival, sniccerrel és kézi erővel dolgozunk, és ha valahol kényes részhez érünk, vagy elakadunk, nedvesítsük meg a tapétát. Ehhez használhatunk nedves szivacsot, spricnit, de akár tapétagőzölőt is.

A fűrészporos tapéta kézzel is jól eltávolítható, sokszor szárazon is letéphető, lehúzható.

Ha a fűrészporos tapéta már többször át van festve, érdemes megvagdosni, beirdalni a nagyobb egybe darabokat, hogy a víz mélyebbre hatolhasson a papírrétegekbe. Mivel minden tapétaragasztó vízbázisú, 10-15 perc áztatás után minden bizonnyal könnyedén le fogjuk tudni kaparni a makacsabb részeket is. 

Ha a fűrészporos tapéta festve volt, vagy rétegei leszedés közben elválnak egymástól, valószínűleg áztatásra lesz szükség a leszedéshez.

A fűrészporos tapéta alternatívái

Ha egyszerű, festhető, dombornyomott tapétát keresünk, de régimódinak találjuk a fűrészporos tapétát, ma már találkozhatunk modernebb, mégis a fűrészporos tapétához nagyon hasonló mintájú és azonos módon kezelhető tekercsekkel is. A “festhető tapéta” a legtöbb tapétaboltban külön kategóriát képez, és meglepő módon sok olyan tapéta is rendelkezik az átfesthetőség tulajdonságával, amelyeket eredetileg markáns mintákkal gyártottak.

A fűrészporos tapéta alternatívái a hasonló apró mintás, dombornyomott, festhető tapéták

Újdonság a fűrészporos-mintájú Vlies tapéta, mely a két talán legnépszerűbb típusú tapéta legelőnyösebb tulajdonságait egyesíti: felrakása és leszedése a Vlies tapéták módjára történik: a falat kell ragasztózni, a tapéta mérettartóan simul bele a ragasztóba, és a leszedésnél egyszerűen lehúzható. Ezzel egyidőben ugyanakkor a fűrészporos tapéta durvaságával a fal egyenetlenségeit elfedi és festhető. Ára a klasszikus fűrészporos tapétákénál magasabb, de csodálatos felületet ad, és jól kezelhetősége miatt nagyban meg tudja gyorsítani a tapétázás és a következő lakásfelújítás folyamatát is – ezzel az ár visszakompenzálódhat.

A vlies anyagú, fűrészporos tapéta mintájú tapéta az egyik legújabb innováció - könnyen kezelhető, festhető fűrészporos tapéta fajta.
Forrás: www.erfurt.com

Akár festést, akár tapétázást tervezünk, vagy a megunt fűrészporos tapétánktól szeretnénk végérvényesen megszabadulni, hasznos lehet szobafestő-tapétázó szakemberrel konzultálni. Bármelyik barkácsboltban vagy tapétaboltban kaphatunk fűrészporos tapétát, azonban ma már sokféle gyártó sokféle minőségű terméke elérhető, és nem biztos, hogy a legdrágább lesz a legtartósabb megoldás is. Tapéta eltávolítása közben pedig a rendkívül jól takaró fűrészporos tapéta mögött komoly meglepetések érhetnek minket: ha a fal hibás, egyenetlen, sérült vagy penészes, szükségünk lehet a hozzáértő kézre a szakszerű javításhoz.

Ez a cikk a JóSzaki.hu szobafestő-tapétázó szakembereinek közreműködésével készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalmakért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Profira bíznád a tapétázást?

Válassz több száz szobafestő-tapétázó szakember közül! Bátran kérj ajánlatot, hogy megtalálhasd a számodra legmegfelelőbb szakit még ma.

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!