Tapéta jelek, jelölések jelentése

Főoldal » Tapétázás
Értékelés:
0
(0)

Egészen kivételes, hogy a lakásfelújítás során a műanyagok különböző típusainak jelzéseihez hasonlóan nemzetközileg elterjedt, egységes piktogram-rendszer segít minket a megfelelő tapéta kiválasztásában is. Ezek a jelzések minden tapéta csomagolásán megtalálhatóak, és az adott termék legfőbb tulajdonságait jelölik. Érdemes a leírást eltenni, mivel nem csak a minta illesztéséről, az UV-állóságról és a tapéta anyagáról kaphatunk információkat, de jó szolgálatot tehet a kis puska majd a tapéta leszedésénél is – amikor ismét szeretnénk új köntösbe bújtatni lakásunkat.

Milyen információkat tudhatunk meg a tapéta csomagolásáról?

Egyszínű, papír, prégelt, vlies, selyem, szatén, mintás, habosított. Ma már tényleg rengetegféle anyagból, színben és mintában készülnek tapéták, amik az egyik legesztétikusabb és legkorszerűbb belteret tudnak kialakítani – pillanatok alatt markáns hangulatot varázsolva tereinkbe. Elsősorban esztétikai szempontok szerint szoktunk választani a hatalmas katalógusokból vagy online termékkínálatból, azonban ha megtaláltuk a szívünknek legkedvesebb megjelenésű tapétát, érdemes azonnal ellenőrizni annak legfőbb tulajdonságait is, melyekről minden csomagoláson egységesen és kötelezően alkalmazott ikonrendszer tájékoztat.

Egy 33 nm-es panellakásban rossz állapotú tapéta cseréje kb. 426 ezer Ft-ba kerül.

A valós árajánlat részleteiért kattints ide:

Fényállóság

A tapétázás egyik legnagyobb előnye, hogy végtelen lehetőséget nyit arra, hogy élénk színekkel, mintákkal töltsük meg a lakásunk falait. Míg a festékek esetében korlátozott a sötét , élénk színek kikeverésének és tökéletes felhordásának mezeje, addig a tapéták mintázatában, színösszetételében valóban úgy érezhetjük, hogy a fantáziánk se tud határt szabni. Azonban ahhoz, hogy a nekünk leginkább tetsző minta vagy szín sokáig eredeti díszében pompázhasson, fontos, hogy ellenőrizzük, mennyire fog ellenállni a mai nyarak sziporkázóan ragyogó napsütésének. Sajnos egy-egy kevéssé vagy átlagosan fényálló tapétát akár egy-két év alatt a felismerhetetlenségig fakíthat a közvetlen napsugárzás, így érdemes lehet kifejezetten fényálló tapétákba beruházni, ha olyan helyre szánjuk az új burkolatot, ahol az ablak vagy ajtó mellett, közvetlen napsugárzásnak van kitéve.

A tapéták csomagolásán a fényállóság öt fokozatát szokták megkülönböztetni a fényre érzékenytől a kiválóan fényállóig

Gyengén fényálló: A tapéta kifejezetten érzékenyen reagál a fényre, és könnyen megváltozhat a színe, kifakulhat közvetlen napfény hatására. Az ilyen tapétákat sötétebb helyiségekbe, akár ablaktalan szobákba, árnyékos falakra ajánlják.

Közepesen fényálló: Valamivel nagyobb színtartósság jellemzi, de a gyengén fényálló társaihoz képest csak egy kicsit később következik be ugyanaz az elváltozás. A fény hatására a papírtapéták öregedése is felgyorsul – az öregedő papírtapéta megkeményedhet, elválhat a faltól. Inkább közvetlen napfénytől óvott, vagy csak szűrt fényt kapó felületekre ajánlott, illetve olyan esetekben, ha tudjuk, hogy 1-2 éven belül cserélni szeretnénk majd a tapétát.

Fényálló: Fényálló tapétát olyan falakra érdemes alkalmazni, amelyeket csak bizonyos napszakban ér közvetlen napfény. Számít, hogy világosabb vagy sötétebb árnyalatú a választott tekercs, hiszen a sötétebb színeken hamarabb láthatóvá válik a fakulás, de jópár évig színhű hatást kelthetnek már ezek a típusok. Arra is figyelnünk kell, hogy a fényérzékeny vagy közepesen fényálló tapétákat valóban a napfény közvetlen besugárzása károsítja, így ha egy falfelületnek egy részét jobban süti a nap, mint más részeit, akkor foltos és részleges fakulás várható. 

Erősen fényálló: ezeket a tapétákat érdemes tetőterekbe, ablakok mellé, egész nap fényes helyiségekbe tervezni. Jellemzően anyagában is erősített tapétákról van szó, így nem csak a napfénynek lesz ellenállóbb, de a szennyeződéseknek is.
Kiválóan fényálló: Kifejezetten a közvetlen napsugárzásnak is ellenálló tapéták.

💡 TIPP: Ha jelentős árkülönbséget tapasztalunk, és nagyon sokba kerülne kiválóan fényálló tapétába beruházni, vagy a mintájában számunkra legszebb tapéta csak gyengén fényálló tulajdonságokkal rendelkezik, akkor a helyiség ablakainak UV-védő fóliával történő beborítása lassíthatja a fakulási folyamatot, és éveket nyerhet a tökéletes színű és mintájú tapéta számára.

Moshatóság

Általában szeretnénk, ha a frissen felvitt tapéta sokáig dísze lenne életterünknek, így mérlegelendő szempont lehet, hogy mennyire könnyű a választott tapétát tisztán tartani, a kisebb sérüléseket, koszolódásokat orvosolni. Ehhez ad útmutatót a moshatóságra vonatkozó ötfokozatú értékelés. Persze érdemes észben tartani, hogy ha papírtapétát választunk, bármilyen műanyag adalékanyaggal is teszik ellenállóbbá, mégiscsak papírfelülettel van dolgunk, ami nedvesítésre rosszul reagál, dörzsölésre felpöndörödik, megvastagszik. A műanyag tapéták minden esetben ellenállóbbak lesznek a szennyeződésekkel szemben – sok habosított tapéta alapanyagába is kevernek már műanyagokat, hogy formatartóvá, keménnyé, ellenállóvá varázsolják a felületet. Akár tapétázunk, akár festünk, igaz, hogy a PVC, vinyl és műanyag felületek lesznek a legellenállóbbak: eleve kevéssé hajlamosak a koszolódásra, és jobban viselik a súrolást, takarítást. Míg a legtöbb típusú festés, illetve minél nagyobb arányban papír anyagból készült tapétával történő tapétázás rosszabbul viseli majd a folteltávolítást.

A tapéták általában súrolásra érzékenyek, de a csomagoláson feltüntetett szimbólumok szerint könnyen találhatunk jól mosható vagy akár dörzsölhető típusokat is.

Törölhető: Ha egyetlen hullámos vonal szerepel a csomagoláson, akkor a tapéta érzékeny, csak enyhén nedves, puha szivacsos lemosással tisztítható. Számítani kell rá, hogy ha erősen vizes szivacsot, vagy annak a dörzsi felét használjuk, a tapéta könnyen felválhat, kifoltosodhat, elvesztheti színét vagy mintázatát. Csak nagyon óvatosan tisztíthatóak az ilyen típusú, gyengébb tapéták.

Mosható: Két hullámos vonal jelzi, ha valamivel ellenállóbb tapétával van dolgunk, de még mindig érdemes óvatosnak lenni: az, hogy mosható, nem jelenti, hogy sikálható, és vegyszer alkalmazását egyáltalán nem javasolják a gyártók. Ez azt jelenti, hogy a mosható tapétákat is inkább kevéssé használt felületekre, bútorok által védett helyekre érdemes tervezni – ahol biztosan nem jellemző, hogy cipőnk, papucsunk hozzáér, vagy a gyerekek összemaszatolt kézzel támaszkodnak majd rá. Ha mégis megvan a baj, az enyhébb szennyeződéseket enyhén nedves szivaccsal óvatosan, puhán letörölhetjük, azonban az erősebb dörzsölés itt is szakadáshoz, elmosódáshoz vezethet.

Jól mosható: Ha kettőnél több hullámos vonalat látunk, akkor már valóban tartós felületet képez a tapéta, így az ilyen típusokkal bátran tervezhetünk a lakás összes helyiségébe – konyhába, fürdőszobába is akár. A jól mosható tapéták azonban nem vízállóak, ezért a fröccsenő víz, az áztatás, ázás lokálisan kárt tehet bennük. Egyébként foltok, balesetek esetén mérsékelten nedves ronggyal, enyhe mosószeres szivaccsal mosható.

Súrolható: Amikor egy hullámos vonal alatt egy kefét formázó jelet látunk, akkor kivételesen ellenálló tapétával van dolgunk. A tisztítási eljárás ugyanaz, mint a mosható tapéták esetében: enyhe mosószeres, nem túlnedvesített tisztítóeszközökkel jól tisztítható a tapéta felülete, de ez esetben egy kicsivel erősebb dörzsölést is elvisel.

Erősen súrolható: Az ikon maga is a jól mosható és a súrolható jelzések kombinációja: három hullámvonal és egy kefe, ami előre vetíti az ilyen típusú tapéták tulajdonságait. A lehető legellenállóbb tapéták jellemzője, hogy viszonylag jól tűrik a nedvességet, és súrolhatóak is. Csakis ilyen tapétákkal érdemes tervezni vizes helyiségek terhelt pontjaira, közösségi épületek folyosóira, olyan termekbe vagy helyiségekbe, ahol gyakori és intenzív koszolódásra számítunk. Tisztítása enyhe mosószeres szivacsokkal, erősebb dörzsöléssel, akár puhább kefékkel is lehetséges. Természetesen az idő előrehaladtával ezek a felületek is elöregednek, de gyakori tisztítási igény mellett a relatív tartós felületképzéshez az erősen súrolható tapéták jelentenek megoldást.

Mi történik, ha mégis kidörzsöltem a tapétát egy területen, vagy a folt nem tűnt el a mosás hatására?

Sajnos előfordul, hogy a legjobb jószándékunk ellenére is végzetes sérülésket szenved a tapétánk itt-ott: egy-egy festéknyom, vörösbor, a nekirepülő gyerekjáték, az új bútor összeszerelése közben egy székláb visszavonhatatlan nyomot hagyhat a falon. Ilyen esetekben érdemes megvizsgálni a hibát: ha egy kisebb, jól körülhatárolható területen találjuk, akkor helyileg javítható. Persze ehhez a legjobb, ha az eredeti tapétatekercsből van éppen odaillő darabunk. (Sajnos a javításhoz ha úgy is érezzük, érdemes akár egy új tekercs tapétába beruházni, akkor is csalódhatunk, mert a különböző gyártási számú tekercsek között előfordulhat, hogy árnyalatbeli különbségeket tapasztalaunk, és a tapéta pótlás/javítás el fog ütni az eredeti felülettől.)

A javítást érdemes lehet szobafestő-tapétázó szakemberre bízni, mivel a nagy gyakorlattal rendelkező szakik pontos és észrevétlen illesztéseket képesek gyakorlott kezeikkel kialakítani. A technika jellemzően az, hogy a sérült részre ráfektetjük az új tapétát, majd egy szabályos négyszög alakban körbevágjuk úgy, hogy egy mozdulattal az alatta levő hibás részt is kivágjuk a meglévő tapétából. Ezt követően az új darabot pontosan a régi helyébe ragasztjuk. 

Más megközelítésű megoldás lehet – persze a sérülés pozíciójától és méretétől függően -, ha bordűrrel takarunk el egyes szakaszokon keletkezett kopásokat, sérüléseket. Ez a helyiség arculatát is képes feldobni. 

Szélsőséges esetben az egész fal, falszakasz, vagy akár a teljes helyiség újratapétázása jelenthet megoldást.

A tapétázó szakemberek szívesen elvállalják akár egy-egy fal újratapétázását is, bátran kereshetjük őket ilyen igényekkel! A tapétázás árak jellemzően a felület nagyságától függnek, és egy-egy felület eltérő színnel vagy mintával történő kitapétázása rendkívül trendi lehet.

💡 TIPP: Ha tapétázunk, érdemes a fel nem használt maradékot eltenni egy kis ragasztóval, később jól jöhet javításokhoz.

Milyen módokon ragasztható a tapéta?

A tapéta ragasztására vonatkozó információk nem segítenek sajnos abban, hogy melyik a legjobb ragasztó, amit érdemes megvenni, vagy mennyi ragasztóra lesz szükségünk a tökéletes tapétázáshoz. Csupán arról tájékoztat, hogy a ragasztó “hova való”, amiből azonban könnyen felmérhetővé válik, hogy mennyire lesz bonyolult vagy időigényes a munka.

Háromféle módja van a tapétaragasztó felkenésének, amit szintén szimbólumok jeleznek a csomagoláson. Ezek közül a legkönnyebb az, ha a falat kell ragasztózni.
A tapétát ragasztózzuk

A legelterjedtebb tapétafajta, általában ezzel az ikonnal találkozik az ember a csomagoláson. A tradicionális tapétaragasztási technológia igényel némi gyakorlatot, és nem árt hozzá egy jó ritmust felvenni, valamint kicsit nagyobb a helyigénye és eszközigénye is, mint a további ragasztási technikáknak. Ugyanis első lépésben a tapétacsíkokat méretre vágjuk, majd egy ragasztó asztalon ragasztóval előre bekenjük, kicsit hagyjuk szikkadni – mivel a papírtapéták megszívják magukat a ragasztóval -, majd ezt követően illesztjük a falra a ragasztóval átitatott csíkokat.

Fontos, hogy az illesztéseknél belekalkuláljuk, hogy száradás közben a tapéták enyhén összehúzódhatnak a ragasztó nedvességtartalmának elpárolgásával. Illetve bár nagyon vonzó lehet, hogy több tapétacsíkot egymásra halmozva először ragasztózzunk, majd gyors egymásutánban illesszük a csíkokat a falhoz, sajnos a ragasztó száradási idejét is figyelembe kell venni a műveletnél. 

Kihívást jelenthet, hogy a tapétacsíkok a belmagasságnak megfelelően 3-4 méter hosszúak is lehetnek, így nehezen találunk olyan helyiséget vagy asztalt, ahol teljes hosszában kiteríthetjük a tapétacsíkot, hogy egyenletesen kenjük be ragasztóval, így a csíkokat hajtogatni kell, ám nem mindegy, színével vagy fonákjával, és célszerű olyan pozícióban hagyni az adott tapétacsíkot, amiből már egy mozdulattal tökéletesen a falra illeszthetővé váik.Ehhez mind-mind vannak speciális technikák, amiket a szobafestő-tapétázó szakemberek gyorsan és rutinosan alkalmaznak ,a lehető legkisebb kellemetlenséget okozva. De ha mégis úgy döntenénk, hogy szívesen elsajátítju ka tapétázás fortélyait, érdemes annak lépéseit előre végiggondolni, és optimálisan berendezkedni az adott helyiségben a folyamatos és ritmikus munkavégzésre. Alapos tervezéssel és pár célszerszám beszerzésével könnyebb, örömtelibb és sokkal gyorsabb lehet a munka.

A falat ragasztózzuk

A Vlies tapéta jelenleg a tapéták közül az egyik olyan innovatív, nemrég megjelent tapétagyártási technológia, ami alapjaiban reformálta meg a szektort. A Vlies tapéta rendkívül jó tulajdonságai nem csak az első felragasztást, de a leszedést, újratapétázást is nagyban megkönnyítették, ráadásul tartós, esztétikus, mosható felületet képeznek. 

Ha olyan tapétát választunk, aminél a falat kell ragasztózni, és nem a tapétaíveket, akkor biztosak lehetünk benne, hogy kényelmesebb, gyorsabb dolgunk lesz, hiszen nincs benedvesítési idő, nem kell tapétázó asztalt kialakítanunk, nem változik a tapétaívek mérete a ragasztó nedvességének a hatására, így biztosabb lesz az illesztés is. A folyamat során a tapétaragasztót a falra kenjük, majd a méretre szabott, száraz tapétacsíkot a falra illesztjük. Itt sem szabad azonban nagyon előreszaladni: egyszerre csak 2-3 tapétacsíknyi felületet ragasztózzunk be, majd igazítsuk rá a tapétát, és csak ha ez a pár ív tökéletesen pozícióban van, haladjunk tovább a fal ragasztózásával.

Előragasztózott tapéta – ragasztásra kész

Viszonylag ritka típus, de létezik papír, üvegszálas és PVC anyagból is. Nem azonos az öntapadós viníl tapétákkal, amik “matricaként” funkcionálnak, és egy papírréteg lehúzása után öntapadós felülettel ragadnak a falra. Az előragasztózott tapétán a tapétaragasztó ugyanis nedvesség hatására aktiválódik, azaz vizezni kell ahhoz, hogy ragaszthatóvá váljon. Ez jellemzően merítéssel történik, azaz egy vízzel teli edényen húzzuk át a tapétacsíkokat. Nedvesítést követően ugyanúgy kell alkalmazni, mint a tapéta ragasztózását igénylő típusokat. Előnye, hogy ebben az esetben nem kell külön tapétaragasztót választanunk.

És hogyan fogjuk tudni leszedni majd a tapétát?

Általában nem az első és legfontosabb szempont új tapétánk kiválasztásakor, hogy majd 5-10-15 év múlva hogyan is fogjuk leszedni a falról, azonban érdemes az erre vonatkozó információkról is tájékozódni. Ha fel van tüntetve a csomagoláson az eltávolításra vonatkozó piktogram, ajánlott eltenni azt későbbre, hogy ne kelljen kísérletezgetni a legjobb lekaparási módszerekkel a lakásfelújításnál.

régi tapéta eltávolítása komoly kihívást jelenthet, ha nem ismerjük annak típusát, előéletét, vagy egy régebbi lakás vagy ház megvásárlásakor azzal szembesülünk, hogy nem csak egy, de akár tizenegy réteg tapétát kell lehúznunk valahogy a falról ahhoz, hogy egyáltalán megkezdhessük a felújítást. Manapság sem ritka, hogy egy fűrészporos tapéta alatt meglepetésekkel találkozunk, vagy valamilyen hámló festékréteg alatt enyves tapétamaradványokat találunk. Ha valaha is átéltünk ilyet, akkor értékeljük csak igazán a gondos és szakszerű tájékoztatást a tapéta eltávolítására vonatkozóan. Szakemberek sem mindig tudják megállapítani az eredeti tapéta típusát egyszerű szemrevételezéssel, de mintavételezéssel, illetve megfelelő szerszámokkal, kaparókkal vagy akár gőzölő berendezésekkel nagyon hatékonyan képesek átlendülni a felületelőkészítés ezen kellemetlen műveletén. A régi tapéta eltávolítása négyzetmérter alapon kalkulálódik, és nagyjából feleannyiba kerül, mint az új tapéta felragasztása, ugyanakkor időben jóval többet spórolhatunk, ha szakemberre bízzuk, aki elsőre tökéletes munkát végez, amire aztán könnyebb hibátlanul rádolgozni.

A tapéta eltávolítása háromféle szimbólummal lehet jelölve – a legkönnyebb a szárazon egyben lehúzható vlies tapéta leszedése.
Lehúzható

A lehúzható tapéták a legfelhasználóbarátabb módon, gyakolratilag egy mozdulattal leszedhetőek egyben a falról. A tapéta teljes egészében elválik a faltól, ha szárazon, alulról fölfelé, folyamatos erővel, óvatos, de határozott mozdulattal, két kézzel húzzuk, mint a tépőzárat. Ami visszamarad, az a csupasz, glettelt fal, amire portalanítás, esetleges csiszolás és friss alapozás után azonnal rákerülhet az új tapéta.

Felső réteg lehúzható

Ezesetben is hasonló technikával lehet eltávolítani a tapétát, mint az egyszerűen lehúzható típusnál. A különbség az, hogy a tapétacsíkok alsó rétege a falon marad. Ez a vékony papírréteg tökéletes alapot képez a következő tapéta felhelyezéséhez, mivel makulatúraként használható. Ha viszont nem tapétázni szeretnénk az eltávolítás után, akkor ez az alsó réteg áztatással és kaparással válik eltávolíthatóvá.

Áztatással eltávolítható

Az ilyen tapéták csakis áztatás hatására válnak lehúzhatóvá, rosszabb esetben aprólékos mozdulatokkal lekaparhatóvá. Régebbi házakban, lakásokban még mindig gyakran találkozni több rétegben olyan tapétákkal, tapétamaradvényokkal, amik csak ezzel a technológiával válnak eltávolíthatóvá. Mivel a művelet nehézkes lehet, és az áztatás ellenére akár komoly fizikai munkát is igényelhet a spaklival történő falkaparászás, ezért kifejezetten az áztatást megkönnyítő gőzölő berendezéseket fejlesztettek már ki a tapéták leszedésére. Az így megtisztított felületet mindenképp érdemes csiszolni, alapozni, hogy biztosak lehessünk benne, minden ragasztófolt eltávolításra került, és egyenletesen nedvszívó felületre dolgozunk majd a következő bevonattal – legyen az tapéta vagy festék.

Kell-e gondolni az illesztésre? Bonyolult-e a szabás?

Az egyik legfontosabb, objektív paraméter lesz a tapéta kiválasztásánál, hogy milyen illesztéssel kell dolgozni: azaz hogy a csíkokat egymáshoz viszonyítva mekkora eltolással kell felvinni a falra. Ez elsősorban mintás tapétáknál jelentősségteljes, hiszen az illesztés jelentős anyagveszteséget generálhat, ami azt jelenti, hogy a tapétázandó felületnél akár 30%-kal több négyzetméterre elegendő tapétát kell vásárolnunk. Nagyon fontos, hogy a vásárlás előtt mérlegeljük az illesztési útmutató függvényében a vett mennyiséget, végezzünk pontos számításokat, vagy alkalmazzuk a szakemberek által ajánlott becslési technikákat. Ha kifogyunk a tapétából menet közben, lehet, hogy már nem kapunk pontosan ugyanolyan mintázatút, vagy az eltérő gyártási sorozat miatt leheltnyi eltéréseket tapasztalhatunk az árnyalatokban, így ha tehetjük, mindig egyszerre vegyük meg a megfelelő mennyiséget.

Mintás tapéták esetén érdemes ellenőrizni a tapéta illesztésére vonatkozó szimbólumokat, mivel eltolt vagy váltakozó irányú illesztés esetén több anyagra lesz szükségünk.
Illesztésmentes / Illesztés nélkül

Az egyszínű tapéták jellemzően illesztés nélkül ragaszthatóak, azaz teljesen mindegy, hogy hogyan szabjuk a csíkokat, azok mindenhogyan, minden magasságban egymás mellé kerülhetnek. Ez lehetővé teszi, hogy kisebb darabokat is jól tudjunk hasznosítani ajtók és ablakok körül, rövidebb szakaszokon. Nem ajánlott azonban egy-egy hosszabb csíkot több kisebb darabból összeilleszteni, hiszen a minta bármennyire is tökéletes lesz, az illesztések általában pár milliméter átfedéssel történnek, és ezért jellemzően meglátszanak.

Egyenes illesztés

Egyenes illesztés esetén az egyes tapétatekercsek mintázata tökéletesen azonos: ugyanott kezdődik a minta és ugyanott is ér véget. Így ha egy nagyobb falfelületet készülünk tapétázni, akár több ív tapétát is szabhatunk egyszerre, mivel a mintázat ugyanott fog indulni a tekercsek végén, és az egyforma magasságban szabott csíkok illeni fognak egymás mellé. Persze a 10 m hosszú tapéta darabolásánál figyelembe kell venni, hogy egy ívből akár három tapétacsík is leszabható, és a tekercset úgy érdemes szabni, hogy a hosszából kijövő három csík mintázata is megfelelően kövesse egymást a falon. Az egyenes illesztés szabása talán a legkönnyebb a mintás tapéták közül, és szintén jól variálhatók a kisebb, leeső részek, hiszen a minta ismétlődő, és minél apróbb, annál könnyebben illeszthető.

Eltolt  illesztés

Az eltolt illesztésű tapéta már kicsit több tervezést igényel, hiszen a gyártói koncepció az, hogy az íveket egymáshoz képest 5-8 vagy akár 15 cm eltolással kell egymáshoz képest felhelyezni ahhoz, hogy kirajzolódhasson a koncepcionális minta. Ilyenkor a plafon vonalában a csíkok indításánál figyelembe kell venni az eltolás mértékét – ebből máris érzékelhető, hogy elkerülhetetlen az anyagveszteség, és a gyakori szabás. Ebben az esetben sem megoldás az, hogy a csíkokat úgymond kipótoljuk kisebb darabokkal az eltolás mértékéig, hiszen a toldozott-foltozott tapéta nem esztétikus látvány. Noha nagyobb odafigyelést kíván a ragasztás, a korszerű tapétaragasztóknak köszönhetően elegendő időnk van az illesztések tökéletesítésére, és a gyártók mindent megtesznek, hogy akár aprólékos, látványos minták esetén is szinte láthatatlan legyen az átmenet egyik csíkról a másikra. Azt, hogy a leeső részek miatt mennyivel kell több anyagot vásárolnunk, a szükséges eltolás mértékének ismeretében pontosan vagy közelítő becsléssel is kiszámíthatjuk.

Váltakozó irányban kell ragasztani

Kis odafigyelést igényel, ugyanakkor nem jár akkora veszteséggel a váltakozó irányban ragasztandó tapéta. Jellemző a valamilyen textúrával,dombornyomással készülő tekercseknél, hogy az oda-vissza irányokkal az árnyékképződést optimalizálják. Nyomásmintától függően termel felesleget, az egyszínű tekercsek szabadon szabhatóak és folytatólagosan illeszthetőek egymás mellé, csak arra kell figyelni, hogy az első függőlegesen, a második ív viszont ahhoz képest 180°-kal elforgatva kerüljön a falra.

Nyíl irányában ragasztandó

Kiegészítő információ – állhat magában is, de az előző jelek valamelyikével kombináltan is. Ha a gyártó egy adott irányú ragasztást javasol – mert erre optimalizálta a tapéta tulajdonságait, vagy a szerint tervezte a textúrát -, akkor segítségképpen a tekercsek hátulján is nyilakat találunk, ami azt mutatja meg, hogy melyik végét kell a plafon felé igazítani a tekercsnek ragasztás közben. Az irány tartása kicsit korlátozni fogja a leeső darabok szabad felhasználását, illetve nagyobb odafigyelést igényel.

További tulajdonságok

A fentieken túl néhány különleges tulajdonságra is fel szokták hívni a figyelmet a gyártók. Ilyen a rendkívüli ütésállóság, a kemény felületet képző dombornyomás, vagy ha a tervezésnél akár azonos mintájú textilekben is gondolkodhatunk.

A tapéta egyedi tulajdonságaira vonatkozó ikonok a keménységről, szabásról vagy kiegészítőként kapható textíliákról tájékoztatnak.
Ütésálló, kemény, elasztikus tapéta

A kalapács ikon azt jelzi, hogy az adott tapéta képes a rezgéscsillapításra, ütés hatására kevéssé sérülékeny, így kifejezetten ajánlott lehet olyan terekbe, ahol nagy forgalomnak, gyakori mechanikai behatásoknak kell ellenállnia. Az ilyen tapéta jellemzően vastagabb, jobb szigetelő, általában egyúttal kopásálló is, könnyen tisztítható, és jobban képes védeni az alatta levő falfelületet is.

Tartós dombornyomásos tapéta

Jellemzően plasztikus tapéták, markáns nyomásmintával, ami felragasztás után olyan kemény felületet ad, hogy a dombornyomás körömmel nem karcolható – rendkívül ellenálló.

Átfedéssel méretre vágható

Nem az illesztésre, hanem kifejezetten az optimális szabásra vonatkozó instrukció. A csomagoláson feltüntetik, hogy pontosan hány centiméterrel érdemes egyik ívet a másikon eltolni ahhoz, hogy azonos méretű és egymáshoz illeszkedő, egymás mellé ragasztható tapétaíveket kapjunk.

Tapétával azonos textil vagy szövet kapható

Lakberendezési fantáziánknak új utakat nyithat, ha a tapétával azonos mintájú textilek, szövetek is kaphatók. Hiszen ilyen esetekben a fallal azonos mintájú függönyökkel, díszpárnákkal, de akár ülőbútorok újrahúzásával is tervezhetünk.

Forrás és további ötletek a tapétával azonos mintájú, kombinálható szövetek és textíliák alaklmazására: Astoriedstyle.com és Graham Sanderson Interiors

Mit érdemes még megnézni a csomagoláson? Mit jelentenek a számok?

A tapéta csomagolása további értékes információkat tartalmazhat, érdemes minden esetben a maradék tapétaanyaggal együtt eltenni annak papírját is, ugyanis utánrendelésnél vagy a tapéta eltávolításánál nagy segítségünkre lehet, ha pontos ismereteink vannak tapétánk tulajdonságairól.

Mit jelentenek a tapéta csomagolásán található számok, szimbólumok?
Márka – Gyártó neve

A tapéták egyedi azonosítószámait minden gyártó máshogy határozza meg. Van, amelyik számsorokat, van, amelyik betűk és számok kombinációját adja meg. Ezért mindig jegyezzük meg a márkát és a gyártó céget.

A tapéta sorozatszáma / típus azonosítószáma

Általában egy hosszabb számsor jelöli magát a tapéta típusát. Ez a száma mintázatot, színt és az alapanyagot azonosítja. Mivel a hazai kereskedelmi forgalomban már nagyon sok külföldön gyártott tapéta található, ez a szám az “Article No.” vagy “Artikel-Nr.” megnevezéssel is szerepelhet a csomagoláson.

A gyártási szériaszám

A tekercseket különböző etapokban gyártják. Egy külön szám- vagy betőkombináció fogja jelölni a gyártási szériaszámot. Az egy szérián belül gyártott tekercsek esetében lehetünk csak egészen biztosak abban, hogy két tekercs tökéletesen azonos lesz színárnyalatban és alapanyagban is. És bármilyen hihetetlen, de a sima egyszerű fehér papírtapéták esetében is előfordulhatnak lehelletnyi eltérések a különböző szériákban gyártott ívek között. Ezért utánrendelésnél kifejezetten fontos a gyártási szériaszámot is egyeztetni. 

Mivel a hazai kereskedelmi forgalomban már nagyon sok külföldön gyártott tapéta található, ez a szám a “Batch No.” vagy “Anfertigungs-Nr.” megnevezéssel is szerepelhet a csomagoláson.

A minta ismétlődési gyakorisága / Mintaeltolás

A standard illesztési útmutatás vagy a szabásra vonatkozó információkon túl a mintás tapétákon fel szokták tüntetni a mintaismétlődés sűrűségét centiméterben kifejezve. Ha ez például 64 cm, az azt jelenti, hogy az adott minta 64 centiméterenként újrakezdődik az íven. A minta ismétlődési gyakorisága mellett fontos információ lehet a tapétaszükséglet pontos kiszámolásához az is, hogy milyen mértékű eltolással kerülnek egymás mellé a csíkok felragasztás közben. Erre vonatkozóan a standard ikonok már adnak némi támpontot (illesztés nélkül, egyenes vagy eltolt illesztés), de a mértéke ebben a jelzőszámban szokott kifejezésre jutni. 

Például egy 64/0-ás jelölés azt jelenti, hogy 64 centiméterenként ismétlődik a minta, és az illesztés egyenes lesz.

Ha a tapéta csomagolásán 64/0-ás számot látunk ,az azt jelenti, hogy a minta 64 cm-enként ismétlődik, és a csíkok egyenes illesztéssel kerülnek a falra.

Míg a 64/32-es jelölés szerinti tapéta esetében 32 cm-rel eltolva kell majd az íveket egymás mellé ragasztani, így a szabásnál több felesleg keletkezhet.

Ha a tapéta csomagolásán 64/32-es számot látunk ,az azt jelenti, hogy a minta 64 cm-enként ismétlődik, és a csíkok 32 cm-es eltolással illesztve kerülnek a falra.
A gyártás dátuma

Tapéta általában nem tud elöregedni, de a könnyebb beazonosíthatóság érdekében, vagy egyéb szempontokból hasznos lehet tudni a gyártás időpontját. Ez lehet pontos dátum is, de akár év-hónap pontosságú időmeghatározás is.

Tapétát választani elsősorban esztétikai szempontokból és esetleg a rendelkezésre álló büdzsénk alapján szoktunk, de akár házilag, akár profi szobafestő-tapétázó szakember segítségével tervezzük a tapéta felragasztását, a fenti paramétereket mindig ellenőrizzük vásárlás előtt, a megismert adatok ismeretében kezdjünk neki az anyagszükséglet kiszámításának, és mindig tegyük el a tapéta papírját, hogy egy javítás vagy a következő lakásfelújítás alkalmával jó szolgálatot tehessen.

Ez a cikk a JóSzaki.hu szobafestő-tapétázó szakembereinek közreműködésével készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalomért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szobafestő-tapétázóra?

Keress szakembert a közeledben, belátható határidővel!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!