Régi tapéta eltávolítása – A régi tapéták leszedésének módjai lépésről-lépésre

Főoldal » Tapétázás
Értékelés:
5
(1)

A régi tapéta leszedése sok vesződséggel járhat: hányszor fordul elő, hogy beköltözünk egy új ingatlanba, és a falon még régi fűrészporos, vagy akár 20-30 éves ódon mintás tapétát találunk – akár kiváló állapotban. Joggal merül fel az igény ilyenkor a megújulásra, amihez elengedhetetlen a régi tapéta eltávolítása – akár új tapétával, akár festéssel tervezünk utána.

A régi tapéta leszedését érdemes szobafestő szakemberre bízni.

Érdekel, hogy mennyibe kerül a tapéta leszedése?

A régi tapéta leszedése átlagosan 1036 Ft-ba kerül négyzetméterenként…

Bevezetés

A régi tapéta leszedésének leghatásosabb módja azonban számos tényezőtől fog függeni. Egyrészt meg kell állapítanunk a régi tapéta típusát, ugyanis egészen más technikával kell nekilátnunk egy vlies tapéta lehúzásának, mint egy fűrészporos tapéta lekaparásának.

Azt, hogy mennyire lesz hosszadalmas és nehéz a művelet, befolyásolja még a régi tapétát a falhoz fogó ragasztó minősége és az alapfelület típusa is. Noha minden tapétaragasztó vízben oldható, nem mindegy, hogy hányszor kapott nedvességet a fal az évek során, hányszor lett újrafestve a tapéta, vagy milyen öreg a ragasztás

A tapéta leszedése során az alapfelület szempontjából találkozhatunk:

  • vakolt fallal,
  • festett fallal,
  • pozdorjával,
  • gipszkartonnal, illetve
  • makulatúrával (azaz alaptapétával)

vagy bármilyen más felülettel a tapéta alatt.

Attól függően, hogy mi a tervünk a fal újraburkolására, elég lehet a felső tapétaréteget eltávolítani – például újratapétázáshoz. De vannak olyan esetek (például ha diszperzittel szeretnénk festeni vagy meszelni), amikor a tapétaragasztó nyomtalan eltüntetése után a falat csiszolni, glettelni és alapozni érdemes az új felület tökéletes megképzéséhez.

Ha tanácstalanok vagyunk, hogy milyen módszerrel dolgozzunk, kérjük ki egy szobafestő tanácsát! A régi tapéta eltávolítására általában a tapétázás keretében kedvező árajánlatot kapunk a tapétázó szakiktól, akik ilyenkor minden tényezőt figyelembe véve tudják a legjobb anyagokat és eszközöket megválasztani a folyamathoz.

A tapéta eltávolításának előkészítése

A régi tapéta leszedése előtt érdemes a szobafestéshez vagy tapétázáshoz hasonló előkészületeket tenni, hiszen a falak nedvesítése és a tapétacsíkok letépkedése porral, kosszal járhat. Ezért első lépésként hordjuk ki a könnyen mozdítható bútorokat, berendezési tárgyakat a helyiségből. A nagyobb bútorokat húzzuk el a faltól és takarjuk le fóliával. A padlót is érdemes letakarni fóliával. A falak tövében futó díszléceket szedjük fel, vagy ha nem lehet, akkor maszkoló szalaggal ragasszuk le őket, és onnan indítsuk a padló fóliázását, hogy a falon esetleg megfolyó víz, gőz vagy tapétaoldó szerek ne árthassanak neki. 

A falon lévő kapcsolókról, lámpatestekről, díszlécekről, stukkókról se feledkezzünk meg! Ezeket mind távolítsuk el, különben nem fogjuk tudni az alájuk simuló tapétát maradéktalanul eltávolítani!

Készüljünk fel, hogy a művelet végén nagy halmokban fog állni a leszaggatott tapéta foszlány. Ha ügyesek vagyunk, akkor ezeket a kupacokat egy mozdulattal be tudjuk majd csomagolni a takarófóliába, és azzal együtt ki tudjuk dobni majd a kommunális hulladékgyűjtőkbe.

A régi tapéta leszedésének előkészítéséhez takarjuk le a helyiséget, szereljük le a fali szerelvényeket és készüljünk fel a szemetelésre.

A tapéta eltávolítása az eltávolítás módja szerint

A tapéta leszedését mindig érdemes először mechanikai úton, szárazon kaparva megpróbálni. Amennyiben nem járunk sikerrel, vagy letapadt, morzsolódó szakaszokhoz érünk, mindenképp érdemes áztatással tovább haladnunk. Azt, hogy melyik módszer lesz a célravezető, nagyban befolyásolja a tapétához használt ragasztó minősége és összetétele, ezt azonban a legritkább esetben tudjuk kideríteni.

Mechanikai eltávolítás

Mechanikai eltávolítás során spatulyával (spakli) vagy kaparóvassal (rasketta) a lazán tapadó tapéta szárazon is eltávolítható. A gyapjúrostos tapéta szárazon szinte nyom nélkül lehúzható.

Mechanikai eltávolítás esetén kaparószerszámokra lesz szükségünk.

A vlies tapéta a legkönnyebben lehúzható, szárazon is leszedhető tapéta. A lehúzást indíthatjuk alulról fölfelé vagy felülről lefelé is.
Áztatás

A csirizzel, CMC-ragasztóval ragasztott tapéták – ha nincs vízzáró réteg – akkor áztatással, forró vizes áztatással, gőzöléssel szedhetők le a legkönnyebben. Az eltávolítás után a falon maradt ragasztót lekaparjuk, és ha ez tökéletesen sikerül akkor akár glettelni sem kell a következő fedőréteg kialakításához. 

Az áztatáshoz vízre, melegvízre, esetleg tisztítószerre, öblítőre lesz szükségünk, amit a vízhez adva nagyobb hatásfokot érhetünk el. A falat nedvesíthetjük szivacsokkal tunkolva, egy nagyobb korongecset segítségével a vizet a falon egyenletesen szétkenve, de a kézi permetezők, spricnik, szórófejes sprickolók is jó szolgálatot tehetnek. A vizezést akár többször is megismételhetjük, amíg csak úgy érezzük, hogy a felület felveszi a nedvességet. A kaparás itt is megmarad, hiszen áztatást követően, illetve azt megelőzően a tapétacsíkokat ugyanúgy tapétakaparóval vagy spaklival távolítjuk el a falról. A kaparást érdemes felülről lefelé kezdeni, számítsunk rá, hogy a lekapart papírdarabok a talajon halmokat képeznek majd. Igyekezzünk ne lefolyatni a vizet a falon, mivel a parkettát károsíthatja – előfordulhat, hogy a szegőléc ragasztása a nedvesség hatására felválik.

A tapéta áztatását követően a tapétarétegek lekaparása ugyanúgy történik, mint a mechanikus eltávolításnál.
Gőzölés

Tapéta legőzölő berendezés használatával gyorsíthatjuk, hatékonyabbá tejetjük az áztatás folyamatát. A gőzölő használata után már csak a maradék ragasztót kell kézi erővel lekaparni. A gőz átjutásához érdemes előre megkaparni, kilyuggatni a tapéta felületét (lyuggatóhengerrel vagy csillagkerekes „tapétatigrissel”).

A tapéta átgőzölésével az áztatás sokkal gyorsabb, hatékonyabb lehet.
Tapétaleoldó folyadék

Vízben egyáltalán nem vagy csak kevéssé oldódó MC-ragasztóval rögzített tapéták esetén a tapétaoldó folyadékkal áztatott rétegeket könnyebb eltávolítani. Ha vastag a tapéta vagy vízálló, akkor érdemes kaparókéssel vagy drótkefével, esetleg „sündisznóhengerrel” előkezelni (ún. perforálás), hogy az oldószer mélyen be tudjon hatolni a tapéta alá. A tapétaleoldó folyadékot szintén az áztatásnál megismert technika szerint alkalmazzuk, gyakorlatilag a vizet helyettesíti a folyamatban.

A profi szakemberek tapétaoldó folyadékokkal akár rendkívül makacs, többrétegű, elöregedett tapétákat is képesek nyomtalanul eltávolítani.

A tapéta eltávolításának módjai a tapéta típusai szerint

Áztatással, gőzöléssel jellemzően a fűrészporos tapéta, a különböző papírtapéták és a folyékony tapéta lesz eltávolítható. Ráadásul utóbbi újrafelhasználható.

A könnyű egyszerű papírtapétát jellemzően áztatással, gőzöléssel lehet eltávolítani. Itt nincs alsó réteg, ami elválna, nem lehet lehúzni másként. A tapétaragasztók vízbázisúak, így a nedvesség oldja őket. Érdemes először kézzel felszedni, letépni azokat a részeket, amik könnyen lejönnek, hiszen a csíkok megkezdésével a következő lépésben a falra juttatott áztató víz könnyebben be tud hatolni a papír mélyebb rétegeibe. Akár meg is kaparhatjuk, bevághatjuk a nagyobb papírdarabokat itt-ott, hogy a nedvesség hamarabb bejusson.

💡 DIY TIPP: Másfél liter vízbe egy kupaknyi öblítőt keverve kitűnő áztató keveréket tudunk képezni.

Áztatást követően az egy- vagy többrétegű papírtapéta és a fűrészporos tapéták is könnyedén lekaparhatóvá válnak.

Számítsunk arra, hogy az áztatást több lépésben ismételni kell majd: egy kör áztatást, egy kör kaparás követ, amíg minden darab el nem válik a faltól. Előfordulhat az is, hogy egyes foltokban több vízre lesz szükségünk, míg máshol könnyedén és nagy területekkel haladunk majd – ez teljesen normális.

💡 Trükkök: Melegvízzel, enyhe mosószeres vízzel és egy nagy festőkefével, korongecsettel gyors és költséghatékony lesz a munka. A fűrészporos tapétát az egyszerű papírtapétákhoz hasonlóan száraz kaparással és áztatással tudjuk a legkönnyebben eltávolítani.

A műanyag tartalmú, habosított és többrétegű tapéták felső része sokszor könnyebben lehúzható, míg alsó rétegeik alaposabb áztatást igényelnek.

A fényes felületű tapéta (jellemzően vinyl-, selyem- vagy szaténtapéta) felső rétege gyakran egyszerűen lehúzható, látszólag a legkönnyebb feladat. Azonban a falat jobban megvizsgálva megtapasztalhatjuk, hogy visszamarad a tapéta alsó rétege. Ez makulatúraként jól használható, ha ismét tapétázni szeretnénk. Sajnos előfordulhat, hogy a leszedés folyamata során az alsó tapétát is megsértjük – ilyenkor ezeket a foltokat gletteléssel szükséges utólag kijavítani.

Azonban ha ezt is el akarjuk távolítani, ismét az áztatásos technikára lesz szükségünk. Ezek az alsó rétegek szinte beivódnak a falba, ezért alapos nedvesítésre lesz szükség – készüljünk fel rá, hogy a fal alatt vízfolt keletkezhet. 

Az alaposan átitatott réteget spaklival fogjuk tudni eltávolítani. Ha ezzel végeztünk, akár még egy rétegben találhatunk tapétát, melyet azonos technikával távolíthatunk el.

A vlies tapéták nem csak hogy a legkönnyebben leszedhetőek – mivel egy mozdulattal lehúzhatóak a falról -, de ezeket a legkönnyebb felhelyezni is, ezért kifejezetten közkedveltek.

A vlies tapéta gyapjúrostos anyagból készül, így nem szívja meg magát a ragasztóval, ezért az egyik legkönnyebben eltávolítható fajta. Alulról vagy felülről az illesztésnél megkapargatva, a faltól felszedve akár egy mozdulattal is lehúzható a falról.

Öntapadós tapétát lehúzni pengekés segítségével érdemes. Ezt a típust jellemzően bútorokra használjuk, így műanyag, fa- vagy fémfelületekre tapad. Erről kézzel választjuk le, ha kell, aprólékos mozdulatokkal. Egyszerű mechanikai leválasztás lesz a legcélravezetőbb, a nagyobb felületeken azonban a lehúzás közben hajszárítóval meleg levegőt fújva a felület irányába a ragasztós réteg alá lehet, hogy könnyebb lesz a dolgunk. A visszamaradó ragasztófoltokat mosószerrel tudjuk eltávolítani.

A régi tapéta leszedésének alapeszközei

A tapéta leszedése során bármelyik technikát is alkalmazzuk, mindenképp szükségünk lesz:

  • A helyiség előkészítéséhez:
    • Fóliára, védőborításra a falak mentén a talajon – mivel a hulladék itt fog felgyűlni. A legegyszerűbb egyszer használatos, ragasztós szélű takarófóliát beszerezni, mivel azt közvetlenül a fal tövébe tudjuk ragasztani, és a művelet végeztével egyszerűen összefoghatjuk a lehulló tapétahulladékkal, és egyenesen ki tudjuk dobni a szemétbe.
  • A tapéta lekaparásához:
    • Éles spaklira
    • Sniccerre vagy valamilyen késre, pengére
  • Amennyiben áztatással kell dolgoznunk:
    • Vödörre
    • Vízre (lehetőleg melegvízre)
    • Mosószerre vagy öblítőre (opcionális)
    • A nedvesítés eszköze lehet:
      • Szivacs
      • Teddy henger
      • Korongecset vagy egyéb nagy méretű kefe
      • Kézi permetező, spricni
    • Esetleg tapétaoldó folyadékra vagy tapétagőzölőre

Ha gyakran vagy nagy felületen kell tapétát eltávolítanunk, esetleg tervezzük pár éven belül a lakás teljes arculati megújítását, érdemes lehet néhány speciális eszközt beszerezni a régi tapéta eltávolításához. 

Ha úgy érezzük, ez a feladat bonyolultabb és nehézkesebb, mint elsőre gondoltuk, forduljunk tapétázó szakemberhez! A tapéta eltávolítását szívesen végzik el a szobafestők egy-egy felújítási munka keretében, hiszen ez esetben a felület előkészítését szakszerűen tudják elvégezni csodás új otthonunk kialakításában. Ráadásul a tapéta eltávolításának ára nagyjából harmada-fele az új tapéta felragasztásának. 

Ez a cikk a JóSzaki.hu szobafestő-tapétázó szakembereinek közreműködésével készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalomért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szobafestő-tapétázóra?

Keress profi szakembert a közeledben, belátható határidővel!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!