Fontos a sorrend! – A szobafestés menete lépésről-lépésre

Főoldal » Szobafestés
Értékelés:
5
(23)

A szobafestés belső falaink és a mennyezet festéssel történő díszítését jelenti. Minden előkészítő és falkiegyenlítő munka a szobafestés folyamatához tartozik, ami a vakoláson illetve a burkoláson felül történik, így az alapozás és a glettelés is.
Érdemes tudnunk, mielőtt belevágunk, hogy nagy a különbség a “szobafestés” és a “tisztasági festés” között. Ez utóbbi nem – vagy csak nagyon minimális mértékben  – tartalmazza a falak javítását.
Első körben tehát meg kell határoznunk, milyen állapotban vannak a lakás falai,  elég a “kétszeri gurítás”, vagy szükség van komolyabb falhibák helyrehozatalára is.


Az ingatlan festése ajánlott a falak károsodása esetén (pl vakolathuppogás, vastag repedezések, penész, salétrom megjelenése) – ezekben az esetekben azonban a festést mindenképp meg kell hogy előzze a probléma orvoslása, ami lehet akár újravakolás vagy glettelés, hálózás, a penész és salétrom eltávolítása, illetve kiváltó okának megszüntetése. A fal koszosodása esetén, első beköltözéskor, vagy ha otthonunk hangulatán akarunk változtatni, akkor bőven elég a tisztasági festés. 

Egy 50 nm-es belvárosi lakás dekoratív festése 677000 Ft-ba kerül.

Sok? Kevés? Miért ennyi? Minden kiderül szobafestés árkalauzunkból:

Nézzük most át lépésről-lépésre, mi is pontosan a szobafestés menete, helyes sorrendje!

A szobafestés menete

Előkészítési fázis:

Műveleti sorrend:

Előkészítési fázis

Felmérés

A kifestésre szánt helyiségek szemrevételezése, a festendő felületek kijelölése, a területnagyságok meghatározása. Ez a lépés szükséges a későbbi anyagmennyiség-meghatározáshoz is.  A szobafestő mázoló szakemberek még az árajánlat elkészítése előtt szoktak a helyszínen felmérést csinálni. 

Felületdiagnosztika

A festendő felületek minőségi felmérése annak érdekében, hogy a megfelelő típusú anyagokat és eszközöket tudjuk beszerezni. Meg kell állapítani a jelenleg a falon lévő festék típusát, a felület porozitását, szívóképességét, nedvességét, felülethibáinak mértékét. A vizsgálat nem csak a szemmel jól látható tünetekre, de a mélyebb rétegekre is ki kell, hogy terjedjen, hiszen egy-egy ránézésre jobb állapotú fal is rejthet mélyrétegi hibákat, károsodásokat. Érdemes a diagnosztika közben bizonyos helyeken próbakaparást végezni, a réseket, sérüléseket, foltokat megtapogatni, a falat megkopogtatni. 

❗ Figyelem! A felmérés során kiderülhet, hogy a festést csak bizonyos tüneteket kiváltó okok megszüntetését követően lehet megkezdeni, azt megelőzően például kőművesmunkákat vagy egyéb munkálatokat kell ellátni. 

Tervezés – elképzelések

A tervezés szakaszában gondoljuk át, mire fogjuk használni a kiválasztott helyiséget, milyen színekben, formákban, felületminőségben gondolkozunk! Érdemes meghatároznunk, hogy a falakkal várhatóan mi érintkezik majd, milyen hatásoknak fogjuk kitenni frissen festett felületeinket. Az egyik legfontosabb a víz és a hőmérsékleti viszonyok felmérése. Amennyiben előtérről, gyakori faltapogatásról, ruhák, használati tárgyak gyakori falra akasztásáról van szó, vagy gyerekszobáról, érdemes strapabíróbb, könnyen tisztítható felületekben gondolkoznunk. Ha van allergiás vagy vegyszerekre érzékeny családtagunk, ez tovább szűkítheti a nekünk megfelelő anyagok kínálatát.

❗ Figyelem! Fontos, hogy még a festés megkezdése előtt tisztában legyünk céljainkkal, mert a rendkívül nagy színkínálat és a dekorációs lehetőségek széles tárházában történő tájékozódás sok időt rabolhat el bármely későbbi munkafolyamatban.

A festékek, alapozók, egyéb adalékanyagok kiválasztása

A fenti ismeretek birtokában már nagy biztonsággal megtaláljuk a legmegfelelőbb festéket, festékcsaládot, és további kiegészítőket: alapozókat és adalékanyagokat projektünkhöz. Érdemes szakeladó és szakember segítségét kérni, mivel a festékgyártás folyamatosan fejlődő iparág, így az innovációkkal lépést tartani csak a naponta ebben a szakmában dolgozók tudnak igazán. Továbbá az egyes anyagok keverhetősége, a márkák és gyártók használata során szerzett tapasztalatok rendkívül értékes segítséget jelentenek a legjobb anyagok megtalálásában.

Színválasztás

A színek kiválasztására hagyjunk elegendő időt. Nyugodtan vigyünk haza a festékgyártók által a boltokban rendelkezésre bocsátott színkártyákat, ha lehet, ragasszuk fel őket az adott falra, és képzeljük el nagy felületen. Érdemes különböző napszakokban és különböző fényviszonyok mellett is ellenőrizni a kiválasztott szín viselkedését. Jellemzően a világosabb árnyalatok tágítják a teret, míg a sötétebbek szűkítik – így alacsony mennyezet esetén mindenképp válasszunk világos árnyalatot a fejünk felé. Ha van rá lehetőségünk, vagy még mindig bizonytalanok vagyunk, egy kisebb mennyiséget is vehetünk a festékből és végezhetünk próbafestést, mivel az árnyalatok csak a festék textúrájában tudják igazán megmutatni magukat. Ha több rétegű festést tervezünk, és az első réteg felhordása után csalódottak vagyunk, színkeveréssel még korrigálhatunk az árnyalaton!

Anyagszükséglet kiszámítása

Ahhoz, hogy meghatározhassuk, mennyi festékre, alapozóra lesz szükségünk, először a festendő felületek területét kell pontosan meghatározni, falanként felmérni és rögzíteni. Egy-egy fal területéből az egységes felületet megszakító ajtók, ablakok területe levonandó. Érdemes az egyes falak területét külön-külön is rögzíteni, hátha később úgy gondoljuk, hogy eltérő színeket szeretnénk alkalmazni rájuk – ez esetben pedig szükségünk lesz a falméretekre külön-külön is. 

Az anyagmennyiséget csak az alkalmazni szánt alapozó, festék kiválasztását követően fogjuk tudni meghatározni. A gyártók eltérő mennyiségeket ajánlhatnak azonos típusú festékekből is, így a címke szerinti utasításokat figyelembe véve kell kalkulálnunk. Számít az is, hogy hány rétegben kell felhordanunk az adott anyagot a festendő felületre, illetve érdemes a mennyiségben kicsi ráhagyással számolni a váratlan helyzetekre, illetve későbbi javításokra is félretenni egy kisebb mennyiséget festékünkből (főleg egyedi színek esetében).

💡 Tipp: Ebben a  videóban részletes útmutatást kaphatunk:  

Eszközök kiválasztása, beszerzése

Amennyiben magunk szeretnénk elvégezni a szobafestést, csak a felhordásra szánt anyagok birtokában fogjuk tudni igazán jól kiválasztani, hogy pontosan milyen eszközökre lesz szükségünk a munkához. Az eszközök beszerzése magában foglalja a festék felhordásához szükséges szerszámokon túl a munkavédelmi, felületvédelmi és tisztítószereket is. A szaküzletekben érdemes képzett eladó segítségét kérni.

Technikai munkafeltételek megteremtése

A szobafestéshez továbbá szükség lesz olyan alapvető feltételekre is, mint:

  • Vízellátás (tűzvédelmi, technológiai célra, valamint tisztításhoz és takarításhoz)
  • Elektromos áram (az esetleg használt gépek üzemeltetéséhez, világításhoz)
  • Hőenergia (a megfelelő hőmérséklet biztosításához, szárításhoz)
  • A festésre szánt helyiség megfelelő szellőzése (nyitható ajtók, ablakok, szellőztető berendezések)

Műveleti sorrend

A helyiség előkészítése

A lakás és a berendezés megóvása érdekében festés előtt nagyon fontos lépés a  bútorok kipakolása, nagyobb bútorok helyiség közepére halmozása és letakarása védőfóliával.

A padlót szintén érdemes takarófóliával letakarni, a fólia széleit maszkoló szalaggal rögzíteni, összeragasztani a fóliát minden illesztésnél, ahol a por vagy festék alájuthat.

A szegőléceket, a villanykapcsolókat, dugaljakat, csillárokat, karnisokat, egyéb szerelvényeket fent hagyhatjuk, de ez esetben ezeket is takarjuk le alaposan. Egyes darabokat, pl. csillár, karnis érdemesebb leszerelni.

Különösen fontos, hogy az ajtó- és ablakkereteket is ragasszuk körbe maszkoló szalaggal. 

Amennyiben a festést szobafestő tapétázó szakemberre bízzuk, úgy ezt a műveletet is ő fogja elvégezni, és érdemes is rá bízni.

A falak előkészítése

Festés előtt a falfelületeket és a mennyezetet portalanítsuk. Javasolt akár az enyhe tisztítószeres vízzel történő lemosás is. 

Festéktípusok szerint a falak előkészítésének különböző követelményei lehetnek. Szükség lehet kaparásra, illetve tapéta esetén a régi tapéta eltávolítására is.

  • Az enyves festéket minden esetben teljesen le kell kaparni, amit a felület nedvesítése előz meg, így viszonylag pormentes a munka. Az összes réteg eltávolítása után folytathatjuk a festést a mélyalapozással és a gletteléssel.
  • Mészfesték esetén a felső, laza festékréteget lekaparása nagy porral jár.
  • Diszperziós festéket elegendő mosni, és a laza, elváló, leeső festékdarabokat kaparással eltávolítani.
  • Mészcement, és cementhabarcs felületeket ledörzsölést követően diszperziós impregnáló, vakolaterősítő vagy mélyalapozó szerrel kell alapozni.

Ha a fal korábban tapétázva volt, akkor az első lépés a régi tapéta leszedése lesz.  Különféle tapétákat különböző mértékben lehet nehéz eltávolítani a falról. Elképzelhető, hogy a tapéta annyira nem ragad a falhoz, és könnyedén lehúzható.  Ha ez nem megy ilyen egyszerűen, akkor áztatással és tapétaoldó szerek használatával lehet megkönnyíteni a folyamatot.

Ezeket is érdemes elolvasnod:

Pisztoly vagy henger? Mindent a festékszórókról

Esztétika és minőség – 6+6 trendi díszítő festés technika

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a szobafestésről

Csiszolás, portalanítás, alapozás

Finom csiszolópapír segítségével a teljes felület átcsiszoljuk. A  portalanítás történhet nedves törlőronggyal, vagy egy réteg mélyalapozóval.

Glettelés

A kaparás után egyenetlen falfelületet kapunk, amit szükséges glettelni. Ha a glettelés megszáradt egy falcsiszoló segítségével újra csiszoljuk át a felületet, hogy eltűnjenek az egyenetlenségek. Ezt követően mélyalapozás szükséges, ami megköti a port. Ezek után jöhet a festés vagy tapétázás.

Mélyalapozás

A mélyalapozás kiegyenlíti a fal nedvszívó-képességét és javítja a festékréteg tapadását. Nagy előnye, hogy a mélyalapozó képes megkötni a falon óhatatlanul megmaradó port is. Az alapozás különösen sötétebb falszín-árnyalatok esetében nélkülözhetetlen, különben szinte biztos, hogy foltos lesz a végeredmény.

Festés

Először a mennyezetet festjük, ezt követik az oldalfalak. A festék felhordható ecsettel, hengerrel vagy különböző párnás festékfelhordó eszközökkel is, de ahhoz, hogy egyenletes, egységes kinézetű felületeket kapjunk, fontos, hogy legyen egy rendszer a munka során, és hogy minden réteg számára kellő időt hagyjunk a tökéletes száradásra.  A száradási idő festékekként változhat és függ a külső körülményektől is, pl. hőmérséklet, páratartalom. Érdemes a festékdobozról tájékozódni, de általában a teljes foltmentességhez a 24 óra elegendő. (Egyes esetekben akár 2-6 óra alatt is szárad a fal.)

Díszítés

A már festett falakat számos technikával és kiegészítővel díszíthetjük. A gyártók már számtalan speciális anyaggal, plasztikus hatást keltő glettekkel és strukturált anyagokkal igyekeznek egyedi falak kialakítására alkalmas ötleteket kiszolgálni. Klasszikus megoldásnak számít a díszítő festés technikákon kívül a gipszstukkók és azok modernizált változatai: a polisztirol díszítő elemek, szegélyek és lécek alkalmazása is. A polisztirol elemek előnye, hogy rendkívül tartósak, könnyen ragaszthatóak és festhetőek is. A gipszstukkók lehetnek lécek (karnisok), vagy önálló formák (rozetták). Rögzítésük gipsszel, csavarral, szeggel is lehetséges, és ezek is jól festhetőek és díszíthetőek.

Tisztítás, takarítás

Az eszközök tisztítása és a szoba takarítása az utolsó feladat. Figyelem! Ha szobafestőre bíztuk a munkát, tudjuk, hogy ő csak egy alap takarítást fog elvégezni, a takarófóliák leszedése után. Piperetakarításra mindenképpen szükség lesz. A vízbázisú anyagok csapvízzel, enyhe vegyszeres lemosással, az oldószeres festékek a megfelelő oldószerrel takaríthatók.

Ez a cikk a JóSzaki.hu szobafestő-tapétázó szakembereinek közreműködésével készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül, vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalmakért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 23

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szobafestőre?

Keress profi szakembert a közeledben, belátható határidővel!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!