Esztétika és minőség – 6+6 trendi díszítő festés technika

Főoldal » Szobafestés
Értékelés:
0
(0)

Fontos számodra, hogy trendi és esztétikus legyen a lakásod megjelenése? Egy dekor falfestéssel csodákat érhetsz el,  hogy a te nappalid  legyen a legmenőbb a baráti körödben.

Unalmasnak találod az egyszínű falakat?  A különböző modern díszítő festési technikák segítségével olyan egyedi hatásokat, formákat és színkombinációkat varázsolhatsz a falaidra, hogy minden látogatódnak le fog esni az álla. 

A lehetőségeknek csak a képzeleted szab határt.

Tudtad, hogy ha kétféle színre festetsz, az feláras?

A színhatárképzés átlagosan 425 Ft-ba kerül méterenként. Érdekelnek a legfrissebb szobafestés árak?

Különböző mintázásos technikákkal vagy rendhagyó ecsetkezelési technikákkal különböző nonfiguratív mintát alakíthatunk ki a falra felvitt második réteg festék segítségével. Sablonok segítségével sormintákat rajzolhatunk a falra, de akár téglahatású falat, egyszerű életképeket, alakokat, virágokat is festhetünk. 

Az egyre népszerűbb struktúrglettek használatával textúrát, falfénnyel színt adhatunk a mintáknak.
A felvitt festéket visszaszedhetjük, játszhatunk a szivacsok, ecsetek, hengerek kreatív használatával, cserélgetésével is.
Faldekorációs ötletek között találunk ma már faltetoválást is, de egy stabilan festett diszperziós falra dekorációs céllal ragaszthatunk tapétát, fotónyomott tapétát is. 

💡 TIPP: Persze a komolyabb szakértelmet, kézügyességet igénylő munkálatokhoz érdemes szakembert fogadnunk. A szobafestő-tapétázó szakemberek között ma már elég sokan foglalkoznak kifejezetten dekor falfestéssel is,  de mindig kérjünk referencia képeket, hogy lássuk, valóban azt a stílust képviseli-e a választotttunk, mint ami az elképzeléseinkben megjelent.

Bátrabb, kísérletező szellemű olvasóink  maguk is nekiveselkedhetnek a dekorálásnak. 

Az alábbiakban összeszedtünk 6 + 6 népszerű faldíszítési technikát, melyek segítségével külünleges enteriőrt alakíthatunk ki lakásunkban.

Egyszerű díszítések:

Hengerezés mintázó hengerrel

Reneszánszát éli a mintázóhenger. Az érettebb korosztály még emlékezhet rá, hogy gyermekkorában gyakran ezzel a speciális hengerrel hordtak fel egy új színt a falra, ami által egy “tapétajellegű” minta alakult ki az alapszínen.  Egy-, kettő- vagy akár háromszínű falat is varázsolhatunk ezzel az egyszerű technikával, és a legjobb az egészben, hogy kis kézügyességgel bárki meg tudja csinálni. 

Vonalazás

Különböző méretű, vastagságú és színű vonalakkal történő díszítés – akár a mennyezeten, akár az oldalfalon. Szintén nekiállhatunk magunk is, ha van maszkolószalagunk, gyerekjáték lesz a festés!
Az alábbi videón egy asztalka készül, de falon ugyanígy alkalmazható a technika – (és a végén látható sablonhasználat is.)

Rongytechnika

Ez egy megint csak igen egyszerű és népszerű technika. A falra először egy híg, pasztellszínű alap kerül, majd száradás után egy kontrasztos, markánsabb színt hordanak rá jellemzően durva lenvászon anyaggal, amit festékbe mártás után lazán összegyűrnek, és azt görgetik a felületen fentről lefelé. 

Pecsételjárás

A pecsáteljárás egy sablonfestészeti technika,  tulajdonképpen adott minta ismétlése a falon adott távolságban.

Abból a szempontból nehéz kivitelezni, hogy ha a formák helye nem pontosan van kimérve, akkor igencsak el lehet rontani a tervezett hatást.

Sablonfestészet

A  sablon egy nedvességálló anyagból készül, és lehet pozitív vagy negatív sablon is. A festék felhordása sablonáló ecsettel, szivaccsal vagy ronggyal történik, esetleg szórópisztolyt is használhatunk.  Éppúgy, mint a pecsételjárásnál, kardinális pont a kivitelezés során, hogy tökéletesen meghatározzuk a sablonnal kialakított minta helyét a falon. A többi már easy-peasy.

Szín- és durvafröcskölés 

Ennél a technikánál egy alapárnyalat felfestése után akár többféle színnel is dolgozhatunk.  Egy korongecsetet festékbe mártva a szőréről a festéket a falra rázzuk, fröcsköljük.

Egyszerű technikának tűnik, de fontos a magasfokú figyelem, hogy a festék ne szóródjon szanaszét, károsítva esetleg a lakás egyéb felületeit, illetve nagyon figyeljünk, hogy a festékenyag ne jusson a szemünkbe, bőrünkre!

Modern, különleges díszítések:

Dekoratív glett 

Más néven kenhető márvány: üzlethelyiségek, bankok, színházak kedvelt díszítési technikája, de lakásunkban is bátran alkalmazhatjuk. A kenhető márvány létezik fehér és színezett verzióban is, de a kész színek egymással is keverhetők, és diszperziós színezőkkel is tovább színezhetők. A végeredmény magasfényű, nagy keménységű felület. A dekoratív glett nagy előnye, hogy  vizes helyiségekben is használható.

Dekoratív máz

A dekoratív máz tulajdonképpen egy  színezett, áttetsző akril zselé, ami beltérben, diszperziós felületen használható. Létezik arany, ezüst, bronz és fehér színekben. Felhordható ecsettel, szivaccsal, műanyag spaklival, száradás közben és száradás után is alakítható, akár többféle színnel összedolgozható, diszperziós színezővel színezhető. A végeredmény rugalmas, kemény, mosható. Kimondottan alkalmas rusztikus felületek megképzésére.

Plasztikus vonalazás

A plasztikus vonalazás egy 3D hatású festőtechnika. Különböző vastagságú és színárnyalatú vonalak húzásával térhatás érhető el, mely által a díszítőelemek helyettesíthetők. Jellemzően domború lécek, homorú lécek, táblák imitálására használt technika. 

Aranyozás

 Az aranyozás jellemzően aranyfóliával vagy füstarannyal készül, különleges aranyozó szerszámok segítségével. Érdemes szakember segítségét kérni!

Falfények

Frissen festett falra hordhatjuk fel a  plusz festékréteget, amely  fémes felületet kölcsönöz. Ezzel a technikával lazúrozott, antik hatás  érhető el. Könnyen tisztítható, tartós. A felvitt anyag akár vissza is szedhető, ami még különlegesebb hatást kelt.

3D hatású dekorációs falfesték

Ennél az eljárásnál a struktúrglettbe nyomjuk a műanyag mintázó eszközt (lapot vagy hengert), és száradás után ezt a felületet színezzük.

+1: Szabadkézi falfestmények

Talán mindenki látott már a graffitikhez hasonló művészi falfestményeket, melyek nem csak egy adott ház homlokzatát vagy a kerítésfalat, de egyedi enteriőröket is díszíthetnek. Számos kávézó vagy üzlethelyiség él ezzel a lehetőséggel, hogy valamilyen tematikus hangulatot varázsoljon belső tereibe. A JóSzakin is számos ügyeskezű művész hirdet, akik számára nincs lehetetlen küldetés vagy megrendelés. Ilyen Barzó Viktor is:

Ha megvan az “igazi” elképzelés, és látjuk már megunk előtt az ízlésünknek legmegfelelőbb dekorációs falfestési megoldást, bátran mutassuk meg elképzeléseinket szobafestőknek, és rendeljünk tőlük azonos vagy hasonló megoldásokat! Az is lehet, hogy a szobafestő fog meglepni minket még jobb ötletekkel ,elképzelésekkel. A szobafestés esztétikai érzéket kívánó, kreatív munka, így a legtöbb szakember nem csak kiválóan ért a mesterségéhez, de szívesen részt vesz a tervezésben is. Ne féljünk tippeket kérni tőlük – nem csak a legjobb anyagokra és eszközökre, de a legszebb mintákra vonaktozóan is.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül vagy indíts ajánlatkérést most!

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szobafestőre?

Keress profi szakembert a közeledben, belátható határidővel!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!