11 módszer – tények és tévhitek a penész eltávolítása kapcsán

Főoldal » Lakásfelújítás
Értékelés:
5
(2)

Ha felüti a fejét a lakásban a fekete penész, akkor azonnal cselekednünk kell.

A penész, amellett, hogy csúf látvány, az egészségünkre is káros hatással van, és mindig rejtőzik a hátterében egy olyan probléma, aminek a penész csak a tüneti megjelenése.  Legtöbb esetben elmondható, hogy ezt a háttér okot meg kell oldanunk ahhoz, hogy hatékonyan léphessünk fel a falpenész ellen.

A probléma elterjedtségére utal, hogy számtalan – tökéletesnek tűnő – megoldási alternatíva létezik a penész eltávolítására és a penészes fal kezelésére.  Ezekből gyűjtöttük most össze a legnépszerűbbeket, és vizsgáltuk meg, mit ígér az adott (mód)szer, és mi tényleges tapasztalat az alkalmazásával kapcsolatban:

Érdekel, hogy mennyibe kerül a penész profi eltávolítása?

Nézd meg az aktuális szobafestés árakat.

A penészölő spray ideiglenes megoldást jelenthet, illetve segít a már kialakult penészesedés terjedésének megakadályozásában, eltávolításában.

A penészölő spray megoldja

Megjelent a penész a falon? Az emberek többsége első reakcióként elrohan a boltba, vásárol egy penészirtó sprayt és lefújja vele a foltot.

Akiknek van némi kémiai alaptudása vagy korábbi tapasztalata, azok között nem ritka, hogy a drága penészölő spray helyett a hypo-hoz nyúl, és egy hypo-ba áztatott szivaccsal törli át a felületet.

A környezettudatosabb harcosok igyekeznek elkerülni a kemikáliákat és olyan szerekkel próbálkoznak, mint a szódabikarbóna, ecet, sütőpor vagy épp a teafaolaj vagy az alkohol.

Megoldják-e azonban ezek a szerek a problémát?

Néhány napra biztosan…. talán hetekre is. Ha azonban semmi egyebet nem teszünk azon túl, hogy letöröltük a fekete penészt a falról, borítékolható, hogy az újra meg fog jelenni.

💡 Tipp 1.: a penészölő szerek alkalmazása során figyeljünk arra, hogy ne csak közvetlenül a foltot, hanem annak környezetét is kezeljük  – a folt köré rajzolható kör sugarának kb. másfélszeres körzetében.

💡 Tipp 2.:  Ha a penész régebbi, akkor a gomba behatol a fal mélyebb rétegeibe is, ezért nem lesz elég lefújni és áttörölni, mert hamarosan ki fog újulni. Ilyen esetben a fal mélyebb rétegeit is át kell itatni a gombaellenes szerrel, amihez megfelelőbb, ha szivacsot vagy hengert használunk a szórófejes spray helyett.

👷🏻‍♂️ Jó tanács: Keressük meg a kiváltó okot és azt is kezeljük, csak így érhetjük el biztosan, hogy a penész nem fog visszatérni.

A tisztasági festés önmagában csak tünteti kezelést jelent a penészesedés ellen. Festésre szükség lesz, de csak a kiváltó okok megszüntetése után jelent valóban tartós megoldást.

A tisztasági festés megoldja

Sokan úgy gondolják, hogy az évenkénti tisztasági festés jó megoldás penész ellen. Tavasszal kifestjük, örülünk, aztán ősszel-télen újra küzdünk a megjelenő penésszel? Ez a fajta „védekezés” bizony elég sziszifuszi és emellett rendkívül költséges is.

Hogy a festőnk tanácsolta?

Akkor vizsgáljuk meg mélyebben, kinek akar jót a mi festőnk? Tény, hogy ez a tanács neki egy évenkénti biztos jövedelmet jelent, ám a mi problémánk csak tüneti kezelést kapott, és a valós ok nem szűnik meg. Vannak a penész megjelenésének a falon olyan okai, amiket nem könnyű orvosolni, és igen költségesek lehetnek. De ha kiszámoljuk, évente mennyit költünk tisztasági festésre, rögtön láthatjuk, hogy hosszútávon az a jó stratégia, ha megtaláljuk a hatékony megoldást a probléma gyökeres megszüntetésére.

💡 Tipp: Derítsük fel a penészesedés valódi okát, és arra keressünk számunkra elérhető megoldást! Tájékozódjunk több forrásból!

👷🏻‍♂️ Jó tanács: Kérjük ki több szakember tanácsát a témában, és mérlegeljük a lehetőségeket! manapság már rengeteg alternatíva létezik, és sok olyan dologgal is javíthatunk a helyzeten, amik odafigyelést igényelnek, de pénzbe nem kerülnek.

A penészgátló festékek gombaölő szereket tartalmaznak, ezért pusztítják a penészgombákat és gátolják a kiújulást.

A penészgátló festék megoldja

Igazából nem is a festék, hanem a komplett festékrendszer az, amit ajánlanak penészes fal festésére.  Ezek a rendszere általában egy gombaellenes kezelő szerből egy alapozóból és festékből állnak, melyek segítségével – a gyártók ígérete szerint – hatékonyan vehetjük fel a harcot a falon megjelenő fekete penész ellen.

Ezen termékek használatával elpusztíthatjuk a penészt okozó gombákat, azok spóráit, és megakadályozhatjuk a kiújulást. 

Sok festő azért nem ajánlja a használatukat, mert magasabb az áruk. Tény, hogy a penészt más, olcsóbb szerekkel is el tudjuk tüntetni a falról, amiben ezen termékek előnye rejlik, az, hogy rendszerként való használatuk miatt hosszabb távon is képesek talán kifejteni a hatásukat. Mindemellett, ha a kiváltó ok nem szűnik meg, akkor előbb-utóbb penészgátló festék ellenére is vissza fog térni a probléma.

💡 Tipp: A penészgátló festékek és adalékok hatásfokát csökkenti a színezés, ezért érdemes a problémás falat inkább fehérre festeni. A fehér falról egyszerűbb maradandó folt képződése nélkül az esetlegesen újra megjelenő penészfoltot eltávolítani. Ha ragaszkodunk a színezéshez, úgy emeljük meg a gombaellenes szer töménységét is.

👷🏻‍♂️ Jó tanács: A penészgátló festékek az idő teltével fokozatosan elveszítik hatásukat, ezért alkalmazásuk esetén is fontos, hogy a kiváltó okot megtaláljuk és kezeljük.

A mész fertőtlenítő hatása és nedvességszabályozó, légáteresztő képessége miatt valóban gátolja a penész kialakulását, de csak akkor, ha a falazat is ennek megfelelően van kialakítva.

A mész megoldja

Nagyszüleink generációjának talán még van tapasztalata vagy legalábbis emlékképe arról, hogy annakidején mésszel festették ki a házakat kívül-belül. A mész egy kiváló lég-és páraáteresztő képességű, természetes, fertőtlenítő hatású anyag, melynek használata manapság reneszánszát éli. Legtöbb esetben már nem az oltott meszet kenjük fel a falra, hanem különböző mésztartalmú festékekkel dolgozhatunk, melyeknek jobb a tapadása és könnyebb a felhordása.

A mész jól bírja a nedves helyeken a párás levegőt, nem gátolja a fal természetes légzését és fertőtlenítő hatása is van – ezért gyakran reklámozzák úgy, hogy megoldja a penészesedést.

Természetesen, ahogy korábban is hangsúlyoztuk, maga festés, ha az alapok nincs kezelve, nem tudja hosszú távon megoldani a problémát – és ez a mészre is igaz. (Nem hiába meszelték a régi öregek minden tavasszal újra a házat.)

Emellett a mész kevésbé előnyös tulajdonsága például, hogy nehezen színezhető, fedőképessége alacsonyabb, így többszöri átfestést igényel a megfelelő fehérség elérése érdekében. Könnyebben sárgul, és eltávolítani csak mechanikai úton lehet – ami szükséges is, ha más típusú festékre akarunk áttérni, mert nem kompatibilis például a diszperzittel, és ha nem megfelelően kaparjuk le, akkor az új festékréteget le fogja lökni magáról.

Ezeket is érdemes elolvasnod:

Segítség, penészes a falam

A penész eltávolítása – házi praktikák

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a penészről

A klímafesték penész elleni hatásosságáról megoszlanak a vélemények.

A „klimafesték” megoldja

A „klíma” vagy „hőtükör” fantázianevű festék apró kerámia vagy üveg és műanyag golyókat tartalmaz, és a gyártók ajánlása szerint, mivel igen magas a hővisszaverő és elosztó képessége, használatával megszüntethetőek a hőhidak, így az egyenletesebb és magasabb hőmérsékletű falon nem alakul ki a penész.  Sőt mi több, egyes forgalmazók azt ígérik, hogy a kerámia klímafesték a membránhatásnak köszönhetően “kiszívja” a falban található plusz nedvességet, így szárítja a falat, és végleg meggátolja a penész kialakulását, mert a penészgombák nem találnak megfelelő mennyiségű nedvességet a falban.  Mivel egy viszonylag újkeletű technológiáról van szó, még kevés a valós tapasztalat a használatát illetően. Hatásosságát vita övezi.

👷🏻‍♂️ Jó tanács: Mielőtt beruházunk, érdemes kikérni szakértő és tapasztalattal rendelkező szobafestő tapétázó tanácsát.

A szellőztetés valóban kulcsfontosságú, és lassítja a penészesedést, de a kiváltó okot akkor is érdemes feltárni és kezelni.

A szellőztetés megoldja

A szellőztetés mindenféleképpen kardinális. Bármilyen penész jelenik meg a falon, és bármi is a kiváltó oka, azzal, hogy ha szellőztetünk, és így csökkentjük a lakás páratartalmát, kicseréljük az állott, megrekedt levegőt, sokat javíthatunk a falaink helyzetén.

💡 Tipp 1.: Szellőztessünk alaposan, minimum kétszer egy nap a lakásban!

💡 Tipp 2.: A szellőztetéshez nyissunk ki minden ablakot, és csináljunk kereszthuzatot, mert különben nem lesz eredményes a művelet, és csak a hőmérséklet fog csökkenni a lakásban, nem pedig a páratartalom.

👷🏻‍♂️ Jó tanács: Ismerjük fel a penészesedés okát! Amennyiben a penész oka a túl jól szigetelt lakás és az ennek okán kialakult magas páratartalom, úgy a rendszeres és alapos szellőztetés akár meg is oldhatja a kialakult felületi penész problematikáját. Ugyancsak fontos, hogy a magasabb páratartalmú helyiségek – például a fürdő vagy konyha – levegőjét rendszeresen cseréljük, főleg ha a fürdés, mosás, főzés miatt extra páratartalom képződik a lakásban.

A páramentesítő gépek segítenek a páratartalom szabályozásában. Amennyiben ez a megfelelő hőmérséklet biztosításával párosul, a penész megszüntethető.

A páramentesítő gép megoldja

Amennyiben a páratartalom a szellőztetéssel nem csökkenthető ideális értékre – ez egy átlagos 20-22 fok hőmérsékletű lakásban 40-60 százalék között mozog – úgy érdemes elgondolkodnunk egy páramentesítő berendezés vásárlásán.

A piacon hatalmas a kínálat, az egyszerű, pár ezer forintos tablettás készülékektől kezdve az egész komoly berendezésekig, melyek több liter vizet is képesek kiszívni a levegőből pár óra alatt.

Ezen gépek használata kapcsán is elmondható, hogy ha a lecsapódó pára okozza a penész megjelenését a falon, úgy a megfelelő hőmérséklet biztosításával és a páratartalom csökkentésével a penész eltüntethető. (Természetesen a már megjelent penészt el kell távolítani.)

A szellőztető rendszerek utólagos beépítése a megrekedő pára okozta penészesedést a lehető legprofesszionálisabban orvosolják.

A beépített szellőztető-rendszer megoldja

A szellőztetés professzionális verziója a beépített szellőztetőrendszer telepítése, ami nem egy olcsó mulatság, ám a szolgáltatók állítása szerint a legjobb megoldás. Ebben az esetben is fontos kitétel, hogy ha a probléma gyökere nem a pára, akkor pusztán a szellőztetés nem fog segíteni.

Az utólagos külső szigetelés hő- vagy kifejezetten víz ellen valóban jó megoldást jelent a penészesedés ellen.

A külső szigetelés

Míg a túl jó szigetelés miatti páralecsapódás és fekete penész általában az új házak „rákfenéje”, addig a régebbi építésű ingatlanoknál sokszor épp a szigetelés hiánya okoz gondot. A rosszul szigetelt falak alacsonyabb hőmérsékletűek mint a belső térben uralkodó hőmérséklet. A melegebb levegőből a hidegebb felületen kicsapódik a pára, a hideg és nedves falak pedig tökéletes táptalajt nyújtanak a penészgomba szaporodásához.

Ugyanilyen problémás az is, ha a régebbi építésű házon nem megfelelő vagy hiányzik a falakból a vízszigetelő réteg. Ilyenkor a talajvíz felszivárog a falakba és így ugyancsak penész fog kialakulnia nedves hideg felületeken.

Ezekre a hibákra az utólagos hő- vagy vízszigetelés tud megoldást nyújtani.

💡 Tipp 1.: Tájékozódjunk alaposan a piacon, mert a számtalan új technológia között könnyen elveszhetünk, és az árképzésben is jelentős különbségek lehetnek.

💡 Tipp 2.: Az ingatlan falazatának minősége (pl tégla, kő, vegyes, vályog) nagyban meghatározza, mely technológiák kivitelezhetőek rajta és melyek nem. Ne dőljünk be annak, ha a gyártó „örökre” ígéri a probléma megoldását, kérdezzünk rá a garancia időre, mely elég beszédes lehet.

A belső szigetelés XPS-lapokkal kifejezetten ajánlott módszer penész ellen, de sok esetben inkább csak elfedi, és nem orvosolja a problémát.

A belső szigetelés megoldja

Sok helyen hirdetik az interneten, hogy a legjobb megoldás az utólagos hőszigetelésre a belső szigetelés XPS lapokkal. Az utólagos hőszigetelés pedig megoldást jelent a penészre is. “Azonnal megváltozik a hőérzet” – ígéri a forgalmazó. “Ez a szigetelés olyan hő- és hangszigetelő hatást nyújt, mint egy 12 centiméteres téglafal.” A forgalmazó azt is ígéri, hogy a belső szigeteléssel meg fog szűnni a lakásban a penészesedés. De vajon mi akadályozza meg a belső szigetelés mögött a falat abban, hogy tovább virágozzon rajta a penész? Valószínűsíthető, hogy ezzel a módszerrel inkább csak elfedjük, mintsem megoldjuk a problémát.

👷🏻‍♂️ Jó tanács: Érdemes kikérni szakértő és tapasztalattal rendelkező szobafestő tapétázó tanácsát.

Az ózongenerátor viszonylag új módszer a penész elleni küzdelemben.

Az ózongenerátor megoldja

Szintén egy viszonylag új módszernek számít az ózongenerátorral történő penészirtás.

Az ózon megöl minden érő organizmust, így a penészgombákat is. Vásárolhatunk saját gépet vagy megbízhatunk egy szakembert is, aki kifejezetten ezzel foglalkozik.

Az ózonos kezelést érdemes kombinálni a penészes fal valamilyen klóros, vagy egyéb biocid hatású penészlemosó szerrel való alapos lemosásával, ami képes bejutni a fal pórusaiba is, és a mélyebbre jutó gombafonalakat is el tudja pusztítani.

💡 Tipp: Az ózonos penészmentesítést a penészlemosás után, de még a festés előtt érdemes végezni.

Rengeteg ötletből kiválasztani a legjobb megoldást nem egyszerű feladat, érdemes szakember segítségét kérni a mérlegeléshez.

Konklúzió 

Összességében elmondható, hogy a penészes fal rendbehozatalára rengeteg megoldási mód létezik manapság a piacon. Érdemes első körben feltárni, mi okozza a fekete penész megjelenését a falon. Ha megtaláltuk a kiváltó okot, annak megfelelő megoldást keresni a probléma gyökeres kiirtására.

Ez a cikk a JóSzaki.hu szobafestő-tapétázó szakembereinek közreműködésével készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalmakért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szobafestőre?

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!