Tisztasági festés házilag – így lesz sikered! (1. rész)

Főoldal » Szobafestés
Értékelés:
5
(15)

1. rész – Fontos tudnivalók az előkészületek során

A tisztasági festés a fal egy vagy két rétegben történő újrafestését jelenti, a lakótér felfrissítése, illetve kisebb foltok, falhibák eltüntetése céljából.

Ha a fal korábban még nem volt festve, vagy túl sok rajta a javítandó hiba vagy a salétromos vagy penészes szennyeződés, akkor a falfelület nagyobb megmunkálást igényel, ami nem fér bele a „tisztasági festés” kategóriájába.

Egy 90 nm-es, 2,5 szobás családi ház tisztasági festése két rétegben kb. 466 500 Ft-ba kerül.

Érdekel a pontos számítás? Itt megtalálod:

Szobafestő tapétázó szakemberek ajánlása alapján általában 4-5 évente érdemes elvégeztetni, de természetesen ez nagyban függ például a légszennyezettségtől, illetve az ott lakók életmódjától. Ahol sok a por, magas a légszennyezettség, állatokat tartanak, dohányoznak vagy kisgyermekek élnek, ott a falak hamarabb koszolódnak.

👷 Jó tudni: A falaink felületén megtapadó por és az egyéb szennyeződések (baktériumok gombák, penészspórák) megtelepedése mind kedvezőtlenül hat a beltéri levegő minőségére. Érdemes néhány évente „letakarítanunk” falfelületeinket is, főleg, ha a családban van allergiával küzdő egyén vagy kisgyerek.

Ha a falfelület korábban szakszerűen lett glettelve, mélyalapozva és festve, akkor a tisztasági festést könnyebb kivitelezni. Természetesen egy gyakorlott szobafestő szakember gyorsabban, ügyesebben és tisztábban dolgozik, de ha nem törekszünk a teljesen professzionális minőségre, akkor az ügyesebbek maguk is nekiveselkedhetnek a feladatnak.

Hogy mire érdemes odafigyelni a tisztasági festés házi kivitelezése során, azt gyűjtöttük össze ebben a bejegyzésben.

Felmérés

Ha mi magunk nem tudjuk megállapítani, hogy a falunk minősége tisztasági festést vagy komolyabb javításokat is igényel, érdemes egy előzetes felmérést kérni, és a szobafestő szakemberrel egyeztetni, mire van pontosan szükség.

💡Tipp: Ha nem tudjuk előzőleg milyen festékkel volt festve a lakás fala, kérjünk egy hozzáértő szakembertől tanácsot, és ha szükséges, próbakaparást!
A próbakaparással hasznos információk tudnak kiderülni a fal állapotáról, a rétegrendről, (de akár a szakiról is). Kellemetlen meglepetésektől kímélhetjük meg magunkat, ha még idejében kiderül például, hogy az előző réteg festéket tanácsosabb lekaparni az újrafestés előtt.

Mutatunk egy rövid példát: 

Tervezés

Ha már tudjuk, hogy elegendő lesz a tisztasági festés, és a fal nem igényel nagyobb javításokat, akkor tervezzük meg a munkát!

Szánjunk időt a megfelelő szín kiválasztására!

Rengeteg színárnyalat létezik a festékpalettákon, ezért érdemes időt és energiát szánni, a tökéletes szín megtalálására, ami jól illeszkedik a berendezéshez, és a lakás hangulatához.

👷🏻‍♂️ Jó tudni: A tisztasági festés nem csak fehér falra fehér színnel történő festést jelent. A tisztasági festés lehet színes: a tisztasági festés fogalma pusztán a jó állapotú falra történő egyszerű, gyorsított festést jelenti, minimális kisebb javításokkal.

A színek, színkombinációk mellett játszhatunk különféle struktúrájú falfelületekkel is, dekorfestéssel vagy tapétázással is feldobhatunk egyes felületeket, helyiségeket.

💡Tipp: A festékboltokból ingyenesen hozhatók el színkártyák, melyeket a falra helyezve jobban el tudjuk képzelni, milyen lesz a festett fal, sőt léteznek különféle tervezőprogramok is, amik segítenek a látványtervben, de még jobb, ha kis mennyiséget vásárolunk a kiválasztott színből és felkenjük a falra, majd a száradást követően megbizonyosodunk arról, hogy tényleg ezt szeretnénk.

Ezeket is érdemes elolvasnod:

Fontos a sorrend! – A szobafestés menete lépésről-lépésre

Esztétika és minőség – 6+6 trendi díszítő festés technika

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a tisztasági festésről

Tervezzük meg a munkálatok sorrendjét és idejét …

… belekalkulálva az előkészületeket, az anyagbeszerzést, a takarást, az esetleges kisebb javításokat és a száradási időket is!

Érdemes eleve két réteg festékkel kalkulálnunk, mert egy réteg általában nem hoz kielégítő eredményt.

💡Tipp:  A munkatervtől el lehet térni, ám sok stressztől kíméljük meg magunkat, ha átgondoljuk a teljes folyamatot, mielőtt belekezdünk. Természetesen ha szobafestő tapétázó szakemberre bízzuk a munkát, akkor ő ezeket a terheket leveszi a vállunkról, de akkor sem árt tisztában lennünk a munkálatok menetével.

Válasszuk ki a megfelelő festéket!

Ha nincs koncepciónk arra, milyen festék is lenne a megfelelő a számunkra, mérlegeljük, hogy milyen szempontoknak kell megfelelnie a festendő felületeknek! 

Gondoljuk át, mire fogjuk használni a kiválasztott helyiséget, milyen színekben, formákban, felületminőségben gondolkozunk. 

Érdemes meghatároznunk, hogy a falakkal várhatóan mi érintkezik majd, milyen hatásoknak fogjuk kitenni frissen festett felületeinket. Az egyik legfontosabb a víz- és a hőmérsékleti viszonyok felmérése. Amennyiben előtérről, gyakori faltapogatásról, ruhák, használati tárgyak gyakori falra akasztásáról van szó, vagy gyerekszobáról, érdemes strapabíróbb, könnyen tisztítható felületekben gondolkoznunk. A nagyobb igénybevételnek kitett falakra kerüljön magasabb nedves dörzsállóságú (úgynevezett lemosható) festék, a vizes helyiségekben érdemes olyan festéket használni, mely jobban ellenáll a párának. Ha van allergiás vagy vegyszerekre érzékeny családtagunk, ez tovább szűkítheti a nekünk megfelelő anyagok kínálatát.

👷 Jó tudni: A festékek műszaki adatlapjáról tudunk tájékozódni a festék tulajdonságairól.

Mindenképp érdemes megnézni a fent említett nedves dörzsállóságot, melynek értéke 1-5-ig terjed: az 1-es a leginkább dörzsálló, azaz lemosható, az 5-ös a leggyengébb. 

Ez körülbelül azt jelenti, hogy a 4-es 5-ös nedves dörzsállóságú festéknél a nedves szivacs hatására a festék felülete könnyen lekopik, foltossá válik.

💡 Tipp: Ha a festéknek nincs műszaki adatlapja, az legyen gyanús, inkább ne is vegyük meg az ilyen terméket, mert árban nem fogunk annyit nyerni, mint amennyit a minőség alacsony szintje miatt veszítünk.

Számoljuk ki az anyagszükségletet!

Az anyagszükséglet kiszámításához először ki kell számolnunk a festendő felület nagyságát. Ehhez le kell mérnünk a lakás falainak szélességét, magasságát, és a területszámításkor ki kell vonnunk a nyílászárók területét. Ne felejtsük el a plafont is hozzáadni a négyzetméter kalkulációhoz!

Ha a festendő felület nagyságát tudjuk, akkor ismét a termék adatlapján tudunk tájékozódni az adott festék kiadósságáról, fedőképességéről, illetve ez alapján ki tudjuk számolni a számunkra szükséges mennyiséget.

👷 Jó tudni: A fedőképességet 1-5-ig skálázzák, és az 1-es jelöli a legerősebb fedőképességű festéket, a 4-5 pontnál viszont annyival gyengébb lehet a festék, hogy akár 3 réteg is kellhet egy koszosabb falfelület újjá varázsolásához.

Ezen információ birtokában eldönthetjük, hogy kísérletezünk-e egy olcsóbb, kisebb fedőképességű festékkel vagy választjuk inkább a kicsit drágább, de jobban takaró festéket.

Íme egy videó három közkedvelt márkájú festék összehasonlító teszteléséről:

(Héra, Dulux és Polifarbe)

💡 Tipp: Vásároljunk mindig valamivel többet a szükséges mennyiségnél a váratlan helyzetekre, illetve jó, ha félre is tudunk tenni egy kisebb mennyiséget a festés végén a későbbi kis javítások esetére.

❗ Fontos: Ha megtaláltuk a megfelelő festéket, akkor ehhez érdemes a megfelelő mélyalapozót is megvásárolni.

A mélyalapozót sokan kiváltják egy vékonyabbra hígított diszperzites festékkel, mondván, hogy az is „portalanítja a felületet”, ám a mélyalapozó használata jóval túlmutat azon, hogy a festendő felületen megkösse a port. Sőt valójában a portalanítást a mélyalapozás előtt is szükséges elvégezni, száraz ruhával, porszívóval, a lehető legtökéletesebben.

A mélyalapozó a falfelület nedvszívó képességét harmonizálja, megerősíti a felső pórusokat és tökéletes fogadófelületet hoz létre a festék számára. A mélyalapozóval nem kezelt felületen nem lehet szépen kigurítani a festéket, mert nagyon gyorsan beszívódik, és a fal foltos marad.

A mélyalapozóban módosított diszperzió van, és nincs benne töltőanyag, pigment, sűrítőanyag, a részecskemérete kisebb, mint a festékekben, így sokkal mélyebben be tud szívódni a fal pórusaiba.

Akit mélyebben érdekel a kérdés, annak ajánljuk “Festő Csaba” videóját a témáról.

💡 Tipp: A mélyalapozóhoz ajánlott a kefe használata, amivel jobban be lehet dolgozni az anyagot, mint a hengerrel.

Anyag- és eszközbeszerzés

Ha a felmérés során tisztába kerültünk a falunk állapotával, illetve a tervezési fázisban megtaláltuk a megfelelő színű és márkájú festékünket, illetve a hozzá tartozó mélyalapozót, akkor elindulhatunk a beszerző körútra. A „körút” itt képletesen értendő, hiszen egy jó szakboltban mindent beszerezhetünk különösebb rohangálás nélkül.

Amennyiben a fal javításra szorul, úgy vásároljuk a javításhoz glettanyagot vagy akril tömítő anyagot. Ha hosszabb repedéseket is glettelni szeretnénk, akkor üvegfátyol szalagra is szükségünk lesz. Ezeken és a festéken, mélyalapozón kívül pedig be kell szereznünk még néhány eszközt, amikből nem árt újat venni:

  •  fólia – a padló és a bútorok letakaráshoz
  •  spakli (akár kettő, egy kisebb és egy nagyobb) a glettanyag felhordásához
  •  simítóvas – a glett simításához (nagyobb felületeken)
  •  csiszolópapír – a glett csiszolásához (100-120-as finomságú)
  •  jó minőségű kefe – a mélyalapozó bedolgozásához
  •  festőhenger – a festék felhordásához – általában beltérre a rövidszőrűt ajánlják (kb. 1 cm szőrhosszúság)
  •  hosszabbítószár – a henger toldásához
  •  lehúzórács – a felesleges festék lehúzásához
  •  vödör – a festék kikeveréséhez (akkora legyen, amibe belefér a teddy henger és a festéklehúzó)
  • ecsetek – kisebb helyekre, snájdoláshoz

❗ Fontos: Ne feledkezzünk meg saját magunk védelméről sem! Legyen megfelelő, testet fedő munkaruházatunk, fejfedőnk, kesztyűnk és maszkunk a por ellen!

Ha mindezt beszereztük, indulhat a munka!

A folytatásért kattints ide!

Ez a cikk a JóSzaki.hu szobafestő-tapétázó szakembereinek közreműködésével készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül, vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalmakért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 15

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szobafestő-tapétázóra?

Keress profi szakembert a közeledben, belátható határidővel!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!