Segítség! Penészes a falam…

Főoldal » Lakásfelújítás
Értékelés:
5
(1)
Felrobban az agyunk a makacs penésztől

A lakások penészesedése manapság Magyarországon elterjedt és  – sajnos sokszor – visszatérő  probléma.

Ahhoz, hogy eredményesen vegyük fel a harcot ellene, pontosan meg kell állapítanunk a kiváltó okot, és először azt kell megszüntetnünk. Amíg a kiváltó ok nem szűnik meg, addig csak ideiglenes csatákat nyerhetünk, mert még a leghatásosabb és legerősebb kezelőszerek is csak maximum 2-3 évre tudják útját állni a penészgombák szaporodásának.

Stop a penésznek

Érdekel, hogy mennyibe kerül a penészmentesítés?

Tájékozódj a legfrissebb szobafestés árakról most!

Ha tehát a lakásban penész üti fel a fejét, komoly cselekvési tervet kell készítenünk, amely az alábbi lépésekből tevődik össze:

  1. feltárni pontosan hol van és mekkora mértékű a fertőzés
  2. megtalálni a kiváltó okot
  3. megszüntetni a kiváltó okot
  4. kezelni és ha szükséges, helyreállítani az érintett felületet
  5. megelőzni az esetleges kiújulást.

1. Aki bújt, aki nem…

Ha a lakásban valahol penészfolt alakult ki, érdemes alaposan megvizsgálnunk otthonunk egészét, és felderítenünk, hogy a detektált probléma egyedi-e vagy máshol is rejtőznek foltok, amiket még nem vettünk észre.  A penész általában a hideg, nedves területeken telepszik meg, ahol rossz a szellőzés, jellemzően kialakulhat például a szoba sarkaiban, (fenn és lenn egyaránt) a bútorok mögött vagy közvetlenül a padló felett egy csíkban. Gyakori a magas (50 % feletti) páratartalmú helységekben, mint a fürdőszoba, a konyha vagy a pince, főleg, ha azok nem megfelelően szigeteltek.

Egy-két frissen megjelent penészfolt még nem a világ vége, de ha nem kezeljük időben súlyos problémává válhat, mivel penészgombák gyorsan szaporodnak, és képesek mélyen beleivódni a különböző felületek (fal, parketta, bútorok) rétegeibe, ahonnan már nem olyan könnyű kiirtani a spórákat.

2. A penészesedés okai

A kiváltó okot megtalálni már kissé komplikáltabb lehet, mint a foltokat feltérképezni.

A penészesedés adódhat különféle kivitelezési hibákból, mint például a falak rossz szigetelése, hőhidak képződése, de épp ilyen gond lehet a túl jó szigetelés is. Ugyanis a lecsapódó pára, ami penészt okoz, nem csak hőhidak miatt fordul elő. A mai „túl jól” záródó műanyag ablakok, hőszigetelő rendszerek is okozhatnak gondot, mert a lakás nem tud szellőzni, „dunsztolódik”.

A lakásban élőknek szinte minden tevékenysége párát termel, a főzés, fürdés, mosott ruhák kiteregetése pedig tovább növeli a levegő páratartalmát. A termelődő párát csak gyakori és alapos szellőztetéssel (vagy komoly szellőztető rendszerek beépítésével) lehet az ideális értékre csökkenteni.

Régebbi házaknál nem csak a hőszigetelés, hanem a vízszigetelés hiánya is okozhat penészt, ami könnyedén megtelepszik a falakba felszivárgó víz miatt nedves felületeken.

Ha a penész már megtelepedett, fontos mielőbb kezelni, hogy ne terjedhessen tovább.

Ezeket is érdemes elolvanod:

A penész eltávolítása – házi praktikák

Penészes fal festése – Mire figyeljek?

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a penészről

3. Az okok megszüntetése

Ha sikerült megállapítanunk a penészesedés okát, következő lépésként el kell hárítanunk azt.

Természetesen, ha csak a túl magas páratartalom az ok – főleg új építésű, nagyon leszigetelt házak, lakások esetén – akkor az alapos és gyakori szellőztetés is megoldhatja a problémát. mivel ezáltal csökkenthető a helyiségek levegőjének a páratartalma. Arra figyeljünk, hogy ha szellőztetünk, akkor csináljunk kereszthuzatot, különben a légáramlás nem lesz kellően intenzív, és csak a meleget engedjük ki, a pára mennyisége azonban csupán csekély mértékben fog csökkenni. Különösen fontos a páracsökkentés az őszi nedves, illetve a téli hideg hónapokban.

Ha a huzat nem elegendő, akkor lehet próbálkozni páramentesítő készülékekkel, illetve komolyabb szellőztető berendezésekkel.

A páramentesítő és profi ózonizátor gépek jó szolgálatot tehetnek a penész elleni harcban.

Míg az új építésű házak „rákfenéje” a túlzott szigetelés, a régi lakóépületekben épp a szigetelés hiánya okozhat penészesedést. A régi építésű házakban gyakori, hogy nincs megfelelő vízszigetelésük, így a talajból a víz felszivárog a falakba. Emellett a hőszigetelés hiánya miatt gyakran alakulnak ki hőhidak, és a hideg falfelületeken lecsapódó pára tökéletese táptalajt biztosít a penészgombák számára.

Ezeken a problémákon különböző módokon lehet segíteni:

  •  utólagos vízszigeteléssel, melyből manapság már rengeteg fajta eljárás létezik, a lehetőségeknek csak a megrendelők pénztárcája szab határt.
  • különféle falszárítási módszerekkel
  • szárító vakolatokkal
  • jól átszellőző külső hőszigeteléssel
  • belső hőszigeteléssel – XPS lapokkal
  • de akár egy megfelelően elhelyezett plusz fűtőtest is hozhat pozitív eredményt.

4. A penész megszüntetése a falon

A falpenész mint probléma nagyságára utal a tény, hogy rengetegféle penészirtó szer és bevonatrendszer létezik a piacon. Természetesen a gyártók érdeke, hogy ne csak egyes termékeket, hanem egész termékrendszerüket megvásároljuk, és az is biztos, hogy a többszörös kezelés, a több fronton indított támadás hatásosabb lehet, mégis érdemes mérlegelni a meglévő probléma nagyságát és ehhez (illetve a ráfordítható összeghez) mérten kiválasztani a megfelelő kezelési módszert.

A penészes falakat penészölő oldattal fújjuk be, majd hagyjuk kellő ideig hatni. Szivaccsal dolgozzuk a falba, kezünk védelmére használjunk gumikesztyűt.

Elsőrendű szabály, hogy első lépésként a penészt maradéktalanul el kell távolítani a falról. Ez történhet gél állagú vagy vizes oldatú gombaölő szerekkel, melyeket ecsettel vagy hengerrel tudunk felhordani. Ha tapétát kezelünk vagy színes felületeket, jobb választás a gél, ami klórmentes, így nem rendelkezik fakító hatással.

Gumikesztyűs kézbe fogjuk a kézi permetezőt, és úgy hordjuk fel a penészölő szert közvetlenül a penészes falra.

A vizes oldatok mélyebben beivódnak a rétegekbe, de ha nagyon nagyfokú a szennyezettség, akkor akár kaparásra, vagy a vakolat leverésére is szükség lehet.

Fontos, hogy a penész eltávolítása mindig nedvesen történjek, ellenkező esetben a levegőben szálló spórák újabb gócokat alakíthatnak ki.

Ha a falat kaparni kell, akkor utána új glettrétegre is szükség lesz, vakolat leverése esetén pedig még új vakolásra is.

A szobafestő tapétázó szakemberek gyakran javasolják, hogy a glettel falat is érdemes átkenni gombaölővel, és olyan festéket vinni fel a falra, ami kifejezetten penészesedés ellen lett létrehozva.

Ugyanakkor egy másik csoportja a szobafestőknek „úri huncutságnak” tartja a magas árkategóriájú penészölőket és festékeket, és a hypo-ra esküszik.

Tény és való, hogy a legtöbb penészölőszer hatóanyaga is nagyrész a nátrium-hipoklorit – közönséges nevén hypo – amely egy filléres, könnyen elérhető fertőtlenítőszer.

„Saját korábbi tapasztalataim miatt elmondhatom, hogy rettegek a penésztől. Mikor új házat vásároltunk, és szembesültem vele, hogy a falak több helyen penészednek, kétségbeestem. Mindent meg akartam tenni, hogy kiirtsam a spórákat, több helyen leverettem a vakolatot is, és képes lettem volna megvásárolni a legdrágább prémium termékrendszert is, csak hogy tutira menjek, ám a felfogadott szobafestő tapétázó szakember kinevetett. Ő maga a hypo-ra esküdött, hosszú évek gyakorlatával a háta mögött, és a javaslatára ezzel mostuk át a falakat, amikre aztán egy jó minőségű, de nem gombaölő hatású diszperzit került. Ennek immár 7 éve, és penésznek nyoma sincs. (Mindehhez hozzátartozik, hogy odafigyelünk a szellőztetésre és a hőszigetelés is megoldott a házon.)”

Egy ajánlatkérőnk visszajelzése

Ha a penész a tapétát érinti, de nem nagy mértékben, akkor egy nem fakító hatású felületkezelés elég lehet arra, hogy megszüntesse a penészfoltokat.

A szobafestő tapétázók trükkje, hogy újratapétázáskor már a ragasztóba is kevernek a fertőtlenítő szerből, ami pár évre képes gátat szabni a penésznek. Arra viszont készüljünk fel, hogy ha a kiváltó okot nem szüntetjük meg, akkor ahogy a penészgátlók fokozatosan elveszítik a hatékonyságukat, újból megjelenhetnek a penészes foltok a falakon, s így gyakrabban kell újrafesteni vagy tapétázni.

5. A kiújulás megelőzése

Amennyiben a penész okát feltártuk és kiküszöböltük, valamint megtörtént a falfelület helyreállítása is, nem maradt más dolgunk, mint hogy fenntartsuk a létrehozott ideális állapotot.

A legszebb fal a penészmentes fal.

Ha az ok megszűnt, jó eséllyel a penésznek is búcsút inthetünk, de azért az odafigyelés fontos, és a megelőzés feladatát mindig jó, ha szem előtt tartjuk.

Ha az okot nem vagy csak részlegesen szüntettük meg, akkor számolnunk kell vele, hogy előbb-utóbb a penész újra felüti a fejét, de természetesen a fentebb említett módszerekkel kordában tartható a probléma.

Egy új eljárás, az ózonos fertőtlenítés hívei például esküsznek rá, hogy a rendszeres időközönként elvégzett penészirtás és ózonos légfertőtlenítés tökéletes megoldást nyújt.

Ez a cikk a JóSzaki.hu szobafestő-tapétázó szakembereinek közreműködésével készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalmakért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Profira bíznád a penész elleni harcot?

Válassz több száz szobafestő-tapétázó szakember közül! Bátran kérj ajánlatot, hogy megtalálhasd a számodra legmegfelelőbb szakit még ma.

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!