Tisztasági festés házilag – így lesz sikered! (2. rész)

Főoldal » Szobafestés
Értékelés:
5
(11)

2. rész – Fontos tudnivalók az előkészítő munkálatok és festés kapcsán

Tisztasági festésre mind esztétikai mind higiéniai szempontból 4-5 évente szükség van. Ha szeretnénk tökéletes eredményt, illetve ha a falunk állapota miatt nagyobb javítás indokolt, akkor javasoljuk, hogy forduljunk szakképzett, és tapasztalt szobafestő tapétázó szakemberhez, és bízzuk rá a munkát!

Amennyiben viszont szeretnénk ezt a költséget megspórolni, és a falaink állapota megfelelő ahhoz, hogy nagyobb javítás nélkül csak új festékréteget kapjon (általában kettőt), úgy némi tudással felfegyverkezve magunk is nekiveselkedhetünk a feladatnak. 

Az előző bejegyzésben sorra vettük az tisztasági festés előkészületeivel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és teendőket:

Egy 23 nm-es szoba tisztasági festése egy rétegben kb. 241 400 Ft-ba kerül.

A részletes kalkulációért és az átlagos piaci árakért kattints ide, és számítsd ki a saját költségeidet:

Ha mindezzel megvagyunk, akkor jöhet a tényleges munka!

Ám nem lehet csak úgy nekiugrani a festésnek, hiába hajt már az izgalom és a tettvágy. Mielőtt a teddy hengert először a festékbe mártjuk, még van jó néhány előzetes teendőnk.

A helyiség előkészítése: kipakolás és takarás

Unalmas időrablásnak tűnhet, de a helyiség megfelelő előkészítése nagyon meghálálja magát.

A házilagos festésben az a jó, hogy vehetjük lazábbra az időtervet, oszthatjuk több szakaszra a lakás egyes részeinek a kifestését, így bár tovább fog tartani a munka, mégis kevesebb stresszel és kényelmetlenséggel fog járni, mintha amikor festő (szűkös) idejéhez kell alkalmazkodnunk.

💡 Tipp: Kalkuláljuk ki pontosan az időszükségletet, amibe legyen benne a pakolásra, takarásra szánt idő is – ami jelentősebb tétel is lehet – a kisebb falhibák javítására szánt idő, a festésre szánt idő és a száradási idők is. 

Ne kapkodjunk, és ne kövessük el azt a hibát, hogy nem várjuk meg, míg a glett vagy a festékréteg rendesen megszárad, mert a türelmetlenség ezekben az esetekben rengeteg bosszúsághoz, többletmunkához és plusz kiadásokhoz is vezethet.

Minél üresebb egy festésre előkészített helyiség, annál könnyebben és gyorsabban lehet benne dolgozni. A mozdítható bútordarabokat vigyük ki! 

Az az 1-2 napnyi kényelmetlenség, hogy kerülgetnünk kell őket, elhanyagolható amellett, hogy esetleg ehelyett napokig tisztogatjuk őket a portól, és vakarjuk róluk a festékpöttyöket.

A nehezen mozdítható darabokat alaposan takarjuk le fóliával, hogy megóvjuk őket a szennyeződésektől.

A padlót szintén teljesen takarjuk le papírral, fóliával vagy takarófilccel!

A padló és a bútorok takarásán túl gondoskodnunk kell a nyílászárók és a falra szerelt egyéb szerelvények, villanykapcsolók, dugaljak, lámpatestek, karnisok, szegőlécek stb. védelméről is. Ezeket is takarjuk le alaposan, illetve például az ablakok, ajtók kereteit védjük maszkolószalaggal!

A takaróanyagokról röviden

Fólia

Fóliából többféle vastagság is létezik. A vékony, 40 mikronos fólia könnyen kiszakad, létrázáshoz nem alkalmas, és ha több törmelékre számítunk, akkor se ezt válasszuk. Bútorok takarására jó lehet, de a padlóra tegyünk inkább vastagabb, 80 mikronos fóliát, és ragasszuk körbe ragasztószalaggal – ez a fólia már létrázható, bár érdemes a létra lábát puha anyaggal beburkolni.

Fontos: A fólia nem túl környezetbarát megoldás! Legtöbbször nem tudjuk újra felhasználni, és nehezen bomlik le. Manapság ez fontos szempont.

Papír

A papír kicsit drágább, mint a fólia, de környezetbarát, strapabíró és létrázható is. Egyszerűen és gyorsan lerakható és rögzíthető ragasztószalaggal. Természetesen kevésbé vízálló, mint a fólia, de vannak jobb minőségű impregnált papírok is.

👷🏻‍♂️ Jó tudni: Az olcsóbb, „rosszabb minőségű”, nem impregnált papír sem engedi át a lecsöppenő festéket, sőt, mivel nedvszívó, a festék hamar megszárad rajta, így kisebb a valószínűsége, hogy belelépve széthordjuk a lakásban. A kiboruló víz ellen viszont ez a takaróeszköz nem nyújt megoldást, így erre fokozottan figyeljünk.

Takarófilc

Ugyancsak (közepesen) környezetbarát megoldás a takarófilc használata, ami ugyan picit drágább, de nagyon strapabíró, és sokszor felhasználható. Újrahasznosított pamut anyagokból készítik, de az alsó fele fóliás, így teljesen vízálló. Könnyű lerakni, és érdemes rá vigyázni, hogy még sokszor felhasználhassuk, így bőven be tudja hozni az árát.

Floorliner

Ha valami nagyon becses padlóburkolatot vagy nehezebben takarható felületet (például lépcső) szeretnénk megóvni a munka során, akkor válasszuk a floorliner-t! Ez a takaróanyag alul vékony ragasztóval van átitatva, így magától tapad, nagyon könnyen és gyorsan lehet vele takarni. Vízálló, ütésálló, extra strapabíró, felmosható és porszívózható és emellé még környezetbarát is. Sokkal drágább, mint a korábban említett anyagok, és nehezebben beszerezhető, de ha például egy nagyobb kivitelezés során a munkások hetekig-hónapokig járkálnak ki-be az ingatlanba, és szeretnénk megóvni a padlót, akkor a floorliner ideális választás.

Ezeket is érdemes elolvasnod:

Tisztasági festés házilag – 1. rész

Fontos a sorrend! – A szobafestés menete lépésről-lépésre

Esztétika és minőség – 6+6 trendi díszítő festés technika

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a tisztasági festésről

A falfelület előkészítése

Ha kész vagyunk a kipakolással és a takarással, akkor elő kell készítenünk a falfelületet és a mennyezetet is a munkálatokhoz.

Tisztítás

Első lépés a falfelület és a mennyezet megtisztítása.

A festés megkezdése előtt a teljes festendő felületet portalanítsuk! Ha valahol lazább festékréteggel találkozunk, azt mindenképpen távolítsuk el, mert ha új réteget kenünk rá, és a nedves festék feláztatja a régit, le fog jönni! Ha megvagyunk a tisztogatással, és közben megtaláltuk az összes kicsi repedést, szöglyukat, leverődést, akkor kezdődhet ezeknek a falhibáknak a kijavítása.

Falhibák javítása

Elsőként mindig kapargassuk le a hiba szélét, szélesítsük ki a lyukat, repedést!

Bár ez elsőre furcsának tűnhet, de nagyon fontos, hogy minden apró, mozgó részecskét távolítsunk el a javítandó felületről, mert így tud majd a glett jól megtapadni.

Miután a felületet megtisztítottuk, nedvesítsük be, majd spaklival kenjük bele a glettanyagot, gipszet vagy nyomjuk bele a festhető, csiszolható akril tömítőt, simítsuk egyenesre, és hagyjuk megszáradni!

Fontos: A száradási időt mindig tartsuk be! A glett megfelelő hőmérséklet és páratartalom mellett 2-3 óra alatt csiszolhatóvá szárad.

💡 Tipp: A kisebb lyukak környékét körberagaszhatjuk celluxxal vagy más ragasztószalaggal glettelés előtt, így nem fogjuk a falat nagyobb területen összemaszatolni akkor sem, ha még sosem gletteltünk, és elsőre nem megy olyan fényesen.

👷 Jó tudni: A glett és a gipsz keverése ellentétes a konyhai műveletek többségével, és itt mindig a vízhez adjuk a szárazanyagot! Folyamatos keverés közben csomómentesre kell eldolgozni a masszát. Az adagolási arányokat, melyek a termék adatlapján olvashatóak, mindig tartsuk be!

Ha a falunkon hosszabb repedéseket is találtunk, ezekbe érdemes a glettelés során hézagerősítő szalagot tenni. Ez tulajdonképpen egy üvegfátyol szalag, melyet a repedésbe simítunk és ezáltal megerősítjük a falat. A szalagot a glettanyagba ágyazva spaklival simítsuk a falra, a repedés vonalával megegyezően, majd kenjünk rá még egy réteg glettet. Ha megszáradt, csiszoljuk, de vigyázzunk, hogy a szalag ne sérüljön meg közben. Ha szükséges, száradás után simítsunk rá még egy réteget, és azt is csiszoljuk simára.

A festés

Végre tiszta és hibamentes a falfelületünk, így nekiállhatunk a festésnek.

Előtte mindenképpen portalanítsuk a takarást és a falfelületeket is – száraz rongyok, seprű és porszívó segítségével!

Fontos: A legtöbb takarófólia porszívózásra nem alkalmas, ezeket csak seprűvel portalanítsuk.

Mélyalapozás

A mélyalapozó használatát ne spóroljuk ki! 

Erről már ejtettünk szót az első részben, de a nyomatékosítás kedvéért, még egyszer röviden: A mélyalapozó haszna nem csak annyi, hogy a festendő felületen megkösse a port. A mélyalapozó a falfelület nedvszívó képességét harmonizálja, azaz használatával kevesebb festékre lesz szükségünk, megerősíti a felső pórusokat és tökéletes fogadófelületet hoz létre a festék számára. Mélyalapozás nélkül nem lehet szépen kigurítani a festéket, mert nagyon gyorsan beszívódik, és a fal foltos marad.

💡 Tipp:  A mélyalapozóhoz ajánlott a kefe használata, amivel jobban be lehet dolgozni az anyagot, mint a hengerrel.

Várjuk meg, míg a mélyalapozó teljesen megszárad (10-12 óra), és csak ezután kezdjük el az első gurítást!

Nézzük meg, elég jól csúszik-e a festék, ha szükséges, higítsuk kis vízzel (vagy oldószerrel) de mindig csak kis adagokba, nehogy túlhígítsuk! A gyártó által előírt hígítási arányt ne lépjük túl.

Mennyezet

Először a mennyezetet gurítsuk le!

Mennyezetfestés videó:

Ne spóroljunk a festékkel, de igyekezzünk, hogy ne is csepegjen le nagyon. Mennyezet festéséhez ideális egy hosszabb szőrű festőhenger, ami több festéket vesz fel, így kevesebbszer kell mártani, dinamikusan lehet vele haladni. Érdemes a hengert toldószárra tenni, így kényelmesen, a földről is festhetünk, nem kell a létrán imbolyogni, ami gyakorlat híján még balesetveszélyes is lehet.

Oldalfalak

Ha a plafon kész, jöhetnek az oldalfalak.

Videó az eszközkezelésről, festésről, akrilozásról:

A festést a sarkokkal, élekkel, nyílászárók körüli területtel szokás kezdeni. Ezeket a területeket egy ecset segítségével „snájdoljuk”, azaz egyenes vonalvezetéssel csíkot képezünk a falfelületek találkozásánál, majd kis henger segítségével áthúzzuk a felületet, hogy egységes hengerelt legyen a textúra.

Ha nagyon precíz vonalat szeretnénk, például színhatárképzés esetén, vagy nem tudunk szép, egyenes vonalat húzni, akkor érdemes itt is papírszalaggal kiragasztani a védendő felületet.

Ez a videó nagyon röviden szemlélteti az eljárást:

💡 Tipp: Papírszalagból van normál és „sensitive” verzió is. Ha attól tartunk, hogy a ragasztó leszedi az alatta levő festéket, válasszuk a kicsit drágább, „sensitive” típust, ami nem tapad olyan erősen.

💡 Tipp:  Ha a falfelület érdesebb, rücskösebb, nem fog jól tapadni a ragasztószalag, és könnyen befolyhat alá a festék. A szobafestők trükkje ilyen esetre, hogy először azzal a színnel festik át a szalagot, amitől a színhatárt akarjuk képezni, majd ha ez a festék megszárad, és eltömítette a hézagokat, akkor kezdik meg a festést a másik színnel.

Oldalfalak festésére rövidszőrű hengert válasszunk, mert ez a fajta nem csepeg és nem vesz fel túl sok festéket, így könnyebb vele dolgozni.

Kis szakaszonként először függőlegesen, majd vízszintesen is hengereljük át a felületet, végül a már üres hengerrel menjünk át rajta még egyszer függőlegesen.

💡 Tipp:  Ha a fal középső-felső részétől indítjuk a hengert felfelé irányba, kevésbé fog lefolyni a festék.

💡 Tipp: Mindig használjunk lehúzóhengert a felesleges festék kigörgetéséhez.

Fontos: Falanként snájdoljunk és hengereljünk, ne próbáljuk egyszerre az egész helyiséget körbesnájdolni! 

Ha nekilendültünk a hengerelési folyamatnak, akkor azt ne szakítsuk meg, fejezzük be a falfelületet, hogy szép egységes legyen a festés, ne maradjanak, foltok, csíkok.

💡 Tipp: Ahol kezdtük a snájdolást, onnan indítsuk majd a hengerelést is, száradási sorrendben!

Egyenletesen, lendületesen haladjunk, a korábbi felületekre már ne térjünk vissza, majd csak száradás után!

Ha kész az első gurítás, a hengert csomagoljuk fóliába, hogy ne száradjon be, az ecsetet, kis hengert öblítsük ki vagy tegyük festékbe!

A száradáshoz nyissuk ki az ablakot, szellőztessünk alaposan!

👷 Jó tudni: Az időjárás és a hőmérséklet befolyásolhatja a végső eredményünket. Beltéri falfestéshez az ideális (lakáson belüli) hőmérséklet 20-22 °C. Ha túl meleg van, gyorsabban kell dolgoznunk, mert minden anyag pl. a glett és a festék is gyorsabban szárad. Ha pedig a festék gyorsan szárad, akkor könnyebben csíkos, foltos lesz a végeredmény.

👷 Jó tudni!  Ha kint hűvösebb van, mint a lakásban, esős, párás az idő, vigyázni kell a páralecsapódással!

A falfelület teljes száradása után, ami melegben akár 2-3 óra alatt megtörténik, nekiállhatunk a második réteg felhordásának, ugyanazzal a módszerrel, mint az első gurításnál.

Ha pedig ezzel is megvagyunk, nincs más hátra, mint a takarás, maszkolószalagok eltávolítása, egy alapos takarítás és a bútorok visszarendezése!

Gratuláljunk magunknak, és ünnepeljük meg a jól végzett munkát! 😊

A második alkalommal már sok-sok tapasztalattal leszünk gazdagabbak és bátrabban fogunk nekiállni a munkálatoknak.

👷 Jó tudni! Ha már 4-5 réteg festék is van a falon, akkor arra már nem olyan szerencsés újra ráfesteni. Ilyen esetben érdemesebb a teljes felületet lecsiszolni, és csak utána festeni.

A csiszolás nagy és piszkos munka, készüljünk fel rá alaposan, vagy kérjük szobafestő tapétázó szakember segítségét.

Ha a cikk olvasása után úgy döntöttél, mégis inkább profira bíznád, így kereshetsz szimpatikus szobafestő tapétázó szakembert a JóSzakin, vagy kérj ajánlatot azonnal, és várd, hogy a szakemberek keressenek téged telefonon a munkával kapcsolatban!

Ha kérdésed merült fel, abban is szívesen segítenek a JóSzaki tapasztalt tanácsadó szakijai!

Ez a cikk a JóSzaki.hu szobafestő-tapétázó szakembereinek közreműködésével készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül, vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalmakért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 11

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szobafestő-tapétázóra?

Keress profi szakembert a közeledben, belátható határidővel!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!