A leggyakoribb falhibák és azok házi javítása

Főoldal » Glettelés
Értékelés:
5
(11)

Lakóterünk falfelületei velünk élnek és reagálnak a mindennapjainkra. Van, ahol jobban igénybe vannak véve, van, ahol „baleset” történik, van, ahol az élettel együtt járó változások miatt szorulnak javításra. Sokszor ezek a sérülések, falhibák nem javíthatók teljesen nyom nélkül, de mindenesetre sokkal esztétikusabb és igényesebb látványt nyújtanak a javított felületek, mint ha hozzájuk se nyúlnánk, és az apró javításokkal a teljes nagy festés vagy felújítás ideje is elodázható.  

Ebben a bejegyzésben csokorba gyűjtöttük a leggyakoribb falhibákat, amelyek nem veszélyesek, de elcsúfítják a falfelületeket, és megmutatjuk, hogyan érdemes javítani őket:

  1. Elpiszkolódott falfelületek
  2. Apró falleverődések, kilincstől származó benyomódások, sarkok sérülése
  3. Szögek, tiplik eltávolítása utáni lyukak
  4. Statikai mozgásból eredő falrepedések
  5. Nedvesedés okozta festék- és/vagy vakolatleválás

1. Elpiszkolódott falfelületek

Egy loggia glettelése kb. 30 000 Ft-ba kerül.

De felmerülhetnek kiszállási és egyéb díjak. Hogy mi befolyásolja a glettelés árát? Itt minden kiderül:

A lakás teljes falfelülete nem egyenletesen koszolódik. Vannak nagyobb igénybevételnek kitett helyek, mint például a konyha, gyerekszoba, illetve a villanykapcsolók, konnektorok körüli területek. Az itt megjelenő foltokat érdemes a keletkezésükkor azonnal kezelni. A manapság használatos festékek, tapéták nagy része mosószeres nedves szivaccsal tisztítható, akkor is, ha nem kifejezetten lemosható típussal van dolgunk. Ha nincs szerencsénk, maradhat egy halvány folt, de az első lemosást általában még jól bírják a falfestékek és a legtöbb tapéta is.

💡 Tipp: Mielőtt nedves szivaccsal érnék a falhoz, előtte töröljük át száraz ruhával, így elkerülhetjük, hogy szürke foltot képezzünk a falon a szétkenődő porral.

💡 Tipp: Az átmosott falfelületet hajszárítóval gyorsabban megszáríthatjuk.

Gyakori jelenség, hogy a lakás átrendezése során az elmozgatott bútorok, illetve az áthelyezett képek körül egy szürke sáv marad a falon. Ezeket is megpróbálhatjuk nedves szivaccsal eltávolítani, majd, ha tettünk félre az eredeti falfestékünkből, akkor azzal vékonyan áthengerelni a felületet.

Ugyanezzel a módszerrel javíthatók a gyakran falnak tolt székek vagy egyéb tárgyak okozta csíkok, foltok, és a ragacsos gyerekkezek okozta maszatok is.

💡Tipp: Falfestés, tisztasági festés után mindig érdemes a festékből jól záródó üveg- vagy műanyag edényben elrakni egy kisebb adagot az ilyen jellegű javításokhoz. (Színre festett falaknál ennek az előrelátó cselekedetnek még nagyobb jelentősége van.) Ha nem teszünk félre festéket, akkor legalább a pontos típust, és színkódot írjuk fel, mert évek távlatából nem biztos, hogy emlékezni fogunk rá. 

 👷 Jó tudni! A fehér színnek is rengeteg árnyalata van, írjuk fel a színkódját!

💡Tipp: A kapcsolók köré tehetünk védőburkolatot, amelyet könnyű tisztán tartani.

A konyhában a tűzhely körüli területre érdemes hidegburkolatot tervezni a felfröccsenő olajos foltok miatt, a gyerekszobába pedig lemosható festéket vagy tapétát választani.

2. Apró falleverődések, kilincstől származó benyomódások, sarkok sérülése

Mindennapi tevékenységeink során gyakran előfordul, hogy a falakon apró leverődéseket okozunk, jellemzőek a kilincstől származó benyomódások, és falak sarkai is gyakran megsérülnek, kicsorbulnak (például porszívózás közben). Az ilyen sérülések ellen nagyon hasznos, ha a sarkot egész hosszában élvédő beépítésével erősítik meg. Az élvédő idomot a sarok javításakor is felhelyeztetjük. Az idomot gipszbe vagy a glett anyagba ágyazva kell rögzíteni, és több rétegben glettelni, míg teljesen el nem tudjuk fedni. A sarkok nagyobb felületi sérülései gyári keverésű javítóhabarcs felhasználásával is kijavíthatók, ilyen esetben fontos a málló részek eltávolítása és a felület előzetes benedvesítése.

💡 Tipp: A kilincsekre húzható vagy a padlón elhelyezett ütközésgátlók megakadályozzák a falsérüléseket.

💡 Tipp: Élvédő felhelyezésénél ügyeljünk rá, hogy az élvédő egyenes és sérülésmentes legyen, különben nem fogjuk tudni jól felhelyezni és glettelni.

3. Szögek, tiplik eltávolítása utáni lyukak

Egyetlen dolog állandó: a változás. A lakás átrendezésekor gyakori, hogy a képek, fellógatott kaspók, faliszőnyegek, falhoz rögzített polcok stb. új helyre kerülnek, és a rögzítések, szögek, tiplik helyén lyuk marad.

Ha az átrendezés nem jár együtt tisztasági festéssel, akkor a lyukak eltüntetése nem olyan nagy ördöngősség, akár magunk is elvégezhetjük.

A lyukak gipszelhetjük, glettelhetjük vagy használhatunk festhető akriltömítést is.

Az alábbi videó jól szemlélteti az eljárást.

Léteznek már kifejezetten a kisebb lyukak, repedések kitöltésére készült, tubusos, készre kevert anyagok is:

💡Tipp:  Ha csak egy pici lyukat akarunk glettelni, érdemes a lyukat körülragasztani, így nem fogjuk a falfelületet nagyobb területen összemaszatolni a glettel.

💡Tipp:  A régi csavarok tiplijeit lehetőleg fogóval húzzuk ki a lyukakból, ha ez nem megoldható, akkor egy sniccerrel vagy egy éles késsel vágjuk lea falból kiálló részt, hogy teljesen síkba kerüljenek.

Nagyon fontos, hogy a lyuk széléről tüntessük el a mozgó részeket, és portalanítsuk alaposan, hogy a glett megfelelően tudjon tapadni.

💡Tipp:  A glettanyag vizet szív el, ezért érdemes a glettelendő felületet előzetesen megnedvesíteni (ezáltal a maradék por is eltüntethető).

💡Tipp:  Mélyebb szöglyukakon érdemes a száradást követően megismételni a gipszelést, mert előfordulhat, hogy mélyen beszívódik és zsugorodik az anyag.

 👷 Jó tudni! Kisebb lyukakhoz használhatunk sima modellgipszet is, de ha több vagy nagyobb felületen dolgozunk, előnyösebb a glett, mert a gipsz nagyon gyorsan megköt, nehezebb vele dolgozni.

4.(Statikai mozgásból eredő) falrepedések

Akár újépítésű, akár régebbi a lakóépület, előfordulhatnak a falon különböző nagyságú repedések. Az, hogy a repedéseknek mi az oka, mindenképpen érdemes megvizsgálni, melyhez kérjük szakértő segítségét. Gyakorta találkozhatunk repedésekkel a gipszkartonból készült felületeken is, melyeknek több oka is lehet. 

Mindenesetre a nem veszélyes, (például az épület természetes, statikai mozgásából eredő repedéseket) akár házilag is ki tudjuk javítani, illetve nagyobb felújítás esetén szobafestő tapétázó szakemberre is bízhatjuk a munkát.

A tenyérnyi vagy annál nagyobb hibák javításához egy kicsivel több kézügyességre van már szükség, mint a szöglyukak esetén. Számítsunk rá viszont, hogy ebben az esetben nem lesz elég egy rétegben glettelni.

Első lépésként mindig terítsük le a padlót és takarjuk le a bútorokat! Nagyobb javítás esetén a mozdítható bútorokat távolítsunk is el a szobából!

Falrepedéseknél mindig kaparjuk le a laza pergő részeket, picit tágítsuk ki a mélyedéseket, hogy a glett jól tapadjon!

A felületet alaposan portalanítsuk, majd egy réteg mélyalapozóval kenjük le, de legalább vízzel nedvesítsük be. A mélyalapozó szilárd alapot biztosít a gletteléshez, és egyben a port is leköti.

Hosszabb, csíkszerű repedések esetén használjunk üvegszálas hézagerősítő csíkot, és ezt a glettanyagba ágyazva spaklival simítsuk a falra a repedés vonalával megegyezően.

Száradás után csiszoljuk át a felületet, és ha igazán szép végeredményt szeretnék, érdemes még egy finom réteggel áthúzni az elsőt, majd azt újra megcsiszolni.

A rétegek felhordása közötti száradási időt mindig tartsuk be! Ha a javított felület nedves még, akkor nehéz csiszolni, a glett eltömíti a csiszoló papírt, tehát érdemes a megfelelő száradásig várnunk. Ha maradt esetleg mélyedés, kisebb lyuk, a csiszolás után, arra húzzunk még egy kevés anyagot, majd a száradás után csiszoljuk át újra!

Ezeket is érdemes elolvasnod:

Mennyit költsek glettelésre?

5 tipikus és bosszantó hiba gipszkartonfal glettelése és festése során

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a falak karbantartásáról

A nagyobb és mélyebb lyukakat vagy réseket érdemes betömni, és több lépésben glettelni, mert az egyszerre felvihető réteg vastagsága nem haladhatja meg az egy centimétert.

 👷 Jó tudni! A gipsz hosszabb tárolás után veszít a minőségéből, gyorsabban köt, ezért a lejárt szavatosságú, vagy 1 évnél régebben tárolt port e körülményre számítva kell használni.

A fel nem használt anyagot minél hamarabb, még kötés előtt távolítsuk el a keverőedényből, mert később már nem lesz egyszerű! A készre csiszolt felületet portalanítsuk, és készítsük elő mélyalapozóval a festésre. A mélyalapozó nem csak portalanít és jobb tapadást biztosít, de abban is segít, hogy a festék egyenletesen terüljön a falon, és ezáltal megakadályozza, hogy a falak foltosak legyenek festés után.

5. Nedvesedés okozta festék és/vagy vakolatleválás

A beázás vagy nedvesedés okozta festék- és vakolatleválások javítása már bosszantóbb és nehezebb munka. A javításhoz a falrésznek teljesen ki kell száradni, ha a nedvesedés állandó, akkor ki kell vizsgálni az okát, és először azt megszüntetni, különben nem tudunk tartós eredményt elérni a javítással sem.  Az ilyen hibák javításakor a málló vakolatot el kell távolítani. Ha a megbontott falfelület túl nagy, vagy a vakolatot nagy mélységben kell eltávolítani, akkor először egy újravakolásra lesz szükség, amihez érdemes szakember segítségét kérni. Ha a felület kicsi és nem túl mély, akkor elég glettanyaggal kitölteni.

💡Tipp:  Glettelés előtt érdemes mélyalapozóval kezelni a sérült részt, hogy a rátöltés szilárdan az ép vakolathoz kössön.

Ezekkel a kisebb „szépészeti beavatkozásokat” akkor érdemes megtennünk, ha nem szeretnénk nekiállni egy nagyobb felújításnak vagy tisztasági festésnek. Ha azonban ezeket is fontolgatjuk, úgy érdemes a javításokat is szobafestő-tapétázó szakemberre bízni.

Felmerülő dilemmáink megoldásában, kérdéseink megválaszolásában és a kivitelezésben a Jószaki szobafestő tapétázó szakemberei  készségesen segítenek. 

Ha gyors és kiváló minőségű végeredményt szeretnél, bízd profira a munkát kérj ajánlatot most!

Ez a cikk a JóSzaki.hu szobafestő-tapétázó szakembereinek közreműködésével készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a Jószakin keresztül, vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalmakért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 11

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szobafestőre?

Keress profi szakembert a közeledben, belétható határidővel!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!