Praktikus mázolás kisokos

Főoldal » Lakásfelújítás
Értékelés:
0
(0)

A mázolásról röviden

A mázolás különböző tárgyak és egyéb felületek bevonása abból a célból, hogy ellenállóvá váljanak a környezeti behatásokkal szemben (hő, fény, kémiai és fizikai hatások), illetve esztétikailag vonzó megjelenést biztosítsanak (színezés, fényes és matt felületek képzése). 

Praktikus mázolás kisokos a JóSzakitól

A mázolás faanyagok esetén elsősorban a vízzel és száradással, acél- és fémfelületek esetén elsősorban a korrózióval és rozsdával szemben nyújt védelmet. A mázolás fogalomkörébe tartozik az ablakok, ajtók átfestése, a csövek, beépített szekrények festése, a lambéria és parketta lakkozása, korlátok lazúrozása is. A mázolás magába foglalja a felület előkészítésétől a fedőréteg felhordásáig az összes lépést és az esetleges utókezelési műveleteket is.

Találd meg a legjobb szakembert a feladatra!

Kattints a gombra, és keress szakit elérhető közelségben, belátható határidővel! Böngéssz a szakemberek között vagy írd le a feladatot és indíts ajánlatkérést pár perc alatt.

A mázolás megtervezésénél elsősorban a mázolandó felület anyagát kell megállapítanunk, mivel eltérő festékekre és oldószerekre lesz szükségünk fa, acél, beton, fém, cement és egyéb felületeken. Meg kell határoznunk azt is, hogy milyen környezeti ártalmaknak lesz kitéve az adott felület: beltéri vagy kültéri, mekkora erejű és mennyiségű napsugárzás, eső/víz éri, milyen egyéb mechanikus vagy vegyi behatásoknak lesz kitéve. Ezek a tényezők fogják meghatározni azt is, hogy milyen egyéb védőszerekre, adalékanyagokra, alapozókra lehet szükségünk a fedőfesték felhordását megelőzően. 

Ezen felül esztétikai terveket is készítsünk: határozzuk meg, milyen színű, mintázatú bevonatot tervezünk, illetve, hogy fényes, selyemfényű vagy matt bevonatot szeretnénk végeredményül kapni.

Ha vannak terveink, elképzeléseink a választott szakemberünk is jobban tud segíteni a megfelelő anyagok kiválasztásában.

A mázolás menete

Természetesen, itt van a mázolás lépéseinek felsorolása, a magyar helyesírási szabályoknak megfelelően:

1. Felület előkészítése: Tisztítsd meg a festendő felületet, távolítsd el a port, koszt, rozsdát vagy régi festéket.

2. Alapozás: Használj alapozót a jobb tapadás és tartósság érdekében.

3. Csiszolás: Finom csiszolópapírral simítsd el a felületet az alapozás után.

4. Pormentesítés: Távolítsd el a csiszolás során keletkezett port.

5. Festék kikeverése: Keverd össze a festéket, hogy egységes színt és konzisztenciát kapj.

6. Első átvonó réteg felhordása: Alkalmazd az első réteg festéket egyenletesen, ecsettel vagy hengerrel.

7. Száradás: Hagyd megszáradni az első réteget a gyártó utasításainak megfelelően.

8. Ismételt csiszolás: Ha szükséges, végezz finom csiszolást a simább felület érdekében.

9. Második átvonó réteg felhordása: Alkalmazz egy második réteget szükség szerint.

10. Végső száradás: Hagyd, hogy a második réteg teljesen megszáradjon.

11. Utómunkálatok: Ellenőrizd a felületet, és végezz esetleges javításokat vagy retusálást.

A mázolás menete: felület előkészítése, alapozás, csiszolás, pormentesítés, festék kikeverése, átvonó réteg, száradás, csiszolás.

Ezek a lépések segítenek abban, hogy a mázolás szép és tartós legyen. A csiszolást és a különböző rétegek felhordását annyiszor kell ismátelni, ahányszor az adott felület megkívánja. Az utolsó szín felhordása után még következhet lakkozás is, vagy különböző védőrétegek (pl. UV-elleni védelem) felhordása.

Milyen felületre milyen festék való?

A gyártók komplett bevonatrendszereket alakítanak ki, melyek egy termékcsaládba foglalják a szükséges impregnáló szert, alapozót, simító tapaszt és zománcfestéket, így érdemes ezt figyelembe véve a gyártói utasításokat követni a rétegelés megtervezésekor.

A mázolás jellemzően több rétegben történik, így megkülönböztetünk alapozó, közbenső és fedő- vagy átvonó réteget is.

Mázolás rétegei: minél igényesebb a felület, annál több rétegben dolgozunk.

Fa nyílászárók mázolása

A régi kopott nyílászáróknál gyakran első lépésként el kell távolítani a régi fedőréteget, majd tapaszolni a hibákat. Ez után jöhet az alapozó és a műveletsor végén majd a zománcfesték. Mindkettőből létezik oldószeres és vízbázisú is, (ez utóbbi egyre közkedveltebb) – figyeljünk, hogy a kettő nem keverhető, tehát, ha vízbázisú az alapozónk, akkor az legyen a zománcfestékünk is.

Mit jelent a vízbázisú?

A vízbázisú festékek és alapozók vízben oldódó kötőanyagokat tartalmaznak, ami megkönnyíti a felvitelüket és tisztításukat. Felhordás után, amint a víz elpárolog, a kötőanyagok megszilárdulnak, így a festék ellenállóvá válik a vízzel szemben. Ez azt jelenti, hogy bár a festék felhordása és az eszközök tisztítása egyszerű víz segítségével történik, a száradás után a festék már nem oldódik fel víz hatására. Ez teszi a vízbázisú festékeket praktikus és környezetbarát választássá, különösen beltéri alkalmazások esetén.

Kerítésmázolás

Fakerítések és fém kerítések mázolása

A fémkerítések legnagyobb ellensége a rozsda, melyet a felület átcsiszolását követően le kell maratni. A rozsda kiújulását korróziógátló alapozóval tudjuk megakadályozni, késleltetni, melyre még egy réteg alapozó kerül. Erre hordhatjuk fel a fedőréteget, mely kerítésünk végleges színét adja.

A fa és fém kerítés mázolásánál eltérő pontokat kell figyelembe venni.

A fa- és fémkerítések mázolása közötti különbségek a felületek eltérő tulajdonságaiból adódnak. Íme a legfontosabb különbségek:

1. Felület előkészítése:

  • Fa: A fát tisztítani kell, eltávolítva a port, koszt, és esetleges korhadást. Régi festékrétegeket le kell csiszolni, hogy sima felületet kapj.
  • Fém: A fémkerítést rozsdától és kosztól kell megtisztítani. Rozsdamentes acél esetén kevésbé szükséges a rozsdátlanítás, de a felületet mindenképpen meg kell tisztítani.

2. Alapozás:

  • Fa: Használhatsz fa alapozót, ami segít megvédeni a fát a környezeti hatásoktól és javítja a festék tapadását.
  • Fém: Rozsdagátló alapozót ajánlott használni, különösen ha a fém hajlamos a rozsdásodásra. Ez megvédi a felületet és alapot biztosít a festék számára.

3. Festék típusa:

  • Fa: Válassz olyan festéket, ami kifejezetten fafelületekre való, például akril vagy latex alapú festéket, ami rugalmas marad és követi a fa mozgását.
  • Fém: Olaj alapú vagy epoxi festékek jobban ellenállnak a fémfelületeken fellépő kopásnak és korróziónak.

4. Festési technika:

  • Mindkét esetben fontos az egyenletes festékréteg alkalmazása, de a fa esetében külön figyelmet kell fordítani a rostok irányára.

5. Karbantartás:

  • Fa: A fafelületeket rendszeresen karban kell tartani, mivel az időjárás hatására a fa repedezhet vagy megfakulhat.
  • Fém: A fémkerítések kevésbé igényelnek karbantartást, de a rozsdásodás elleni védelem érdekében időnként újrafestést igényelhetnek.

Összességében, a fő különbség a két típusú kerítés mázolása között a felhasznált anyagokban és az előkészítés módjában rejlik, figyelembe véve a fa és fém eltérő tulajdonságait.

Széldeszka festése, lazúrozása

A széldeszkákat festik vagy lazúrozzák. Létezik vékony és vastaglazúr. Az időjárásnak jobban kitett helyeken elsősorban vékonylazúrozni érdemes, mivel ez az anyag jobban be tud szívódni a fába, így erősebb védőréteget képez. A vastag lazúr szebb, húsosabb felületet képez, de inkább esőtől és naptól védett helyeken tud csak tartós maradni. Ha mégis a mázolás mellett döntünk, olyan fedőfelületet kapunk, amin nem üt át a fa erezete. A kültéri vizes bázisú festékek a legajánlottabbak, melyek rugalmas víztaszító réteget képeznek.

Csövek, radiátorok mázolása

Léteznek kifejezetten radiátorzománcok, melyek a fűtésrendszerek fém szerelvényeinek bevonására készültek. Ezek a festékek jól ellenállnak a magas hőmérsékletnek, hő hatására nem sárgulnak olyan könnyen, mint a hagyományos zománcfestékek. Szintén létezik belőlük vizes bázisú és oldószeres is.

🧑‍🔧 JÓ TUDNI: Bizonyos csövek, berendezések (pl. kültéri gázcsövek) szabvány színben előírt mázolásától nem térhetünk el.

Lefesthetem a gázcsöveket?

A Magyarországon érvényes szabályozás szerint a gázvezetékek festése szigorú előírásokhoz kötött, és a festési munkálatokat általában szakemberek végzik. 

Az ingatlanon belüli gázvezetékeket a tulajdonos tetszése szerinti színűre festheti, de figyelembe kell venni a korrózió elkerülését, és a csövet tartó bilincsek és a gázcső érintkező felületén is festést kell alkalmazni. Azonban a gázmérő festése tilos, mivel az a földgázelosztó tulajdona! 

A gázvezetékek festésével kapcsolatos további részletekért és előírásokért érdemes konzultálni a helyi gázszolgáltatóval vagy egy szakemberrel, de általában a házon kívül futó vezetékek esetében a legfontosabb szabály a gázcsőnek megfelelő bevonat kiválasztása, és hogy a külső réteg sárga színű legyen.

Hány évente mázoljunk újra?

A mázolt felületek festését jellemzően 5-10 évente kell megismételni, az elhasználódás mértékének függvényében. A fehér zománcrétegek hajlamosak a sárgulásra, az időjárásnak és mechanikai behatásoknak kitett felületeken a mázréteg berepedezhet, lepattogzik. 

Rendszeres portalanítással, mosószeres lemosással, apróbb sérülések helyi javításával vagy az utókezelés műveleteivel (polírozással, lakkozás megújításával) a bevonatok jó állapota hosszú időn keresztül megőrizhető. Ezek olcsó, könnyű és rendkívül gazdaságos megoldások, évenként egyszeri karbantartással akár 20-50%-kal is növelhetjük a mázolás tartósságát.

Fogalomtár

  • Fóliázás: védőfólia felhelyezése a bútorok és a burkolat, illetve egyéb tárgyak megóvása érdekében.
  • Maszkolás: maszkoló ragasztószalag felhelyezése. Ezzel védjük azokat a területeket, amiket meg akarunk védeni attól, hogy festékesek legyenek.
  • Mázolás: nyílászárók, csövek festése.
  • Rasketta: festékkaparó célszerszám, létezik szögletes és íves kivitelben, kifejezetten pergő festékréteg eltávolítására gyártják.
  • Falc: hornyos illesztés; két (vagy több) elem összeillesztésének módja, amikor az egyikbe vágott hosszanti mélyedésbe illesztik a másik részt.
  • Félolaj: beeresztő és pórustömítő. Célja, hogy a fába beívódva tartóssá és valamennyire ellenállóvá vízállóvá tegye annak külső felületét. Kezeletlen kül- és beltéri felületek (fa, parafa, kő, terrakotta) beeresztésére használják.
  • Festékbevonatrendszer: a szerkezeti anyagok felületén különböző egymásra épülő rétegekben felhordott bevonat, mely magában foglalja az első, alapozó rétegtől a tapaszokon, korroziógátló és közbenső rétegeken keresztül a bevonó rétegekig az összes anyagot. 
  • Tapaszolás vagy köznyelven gittelés: a felületi hibák eltűntetése, melynek során az egyenetlenségeket, göcsörtöket, anyaghiányokat a kezelendő felület anyagának megfelelő folttapasszal töltik ki.
  • Vízbázisú: Az oldószerként benne lévő víz elpárolgásával köt meg. Kötést követően vízzel tovább nem oldható.
  • Szikkatív: Szerves savak fémsóinak oldata. Olajok, lazúrok, fedőfestékek és olajfestékek száradásának felgyorsítására használt adalék. Működésének alapja az oxidációs folyamatok felgyorsítása.

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!