Praktikus glettelés kisokos – amit jó tudnod glettelés előtt

Főoldal » Szobafestés
Értékelés:
0
(0)

A glettelés fogalma

A glettelés a fal hibáinak, repedéseinek gipszanyaggal történő javítása festés előtt. 

  • Gipszelés: kisebb hibák helyi javítása
  • Glettelés: egész felület simítása, javítása

Találd meg a legjobb szakembert a feladatra!

Kattints a gombra, és keress szakit elérhető közelségben, belátható határidővel! Böngéssz a szakemberek között vagy írd le a feladatot és indíts ajánlatkérést pár perc alatt.

A glettelés tipikusan egy olyan feladat, amit nem önmagában szoktunk végeztetni, hanem egy adott munka – például gipszkartonozás vagy szobafestés – részfolyamataként, ám külön tételként szerepel az árajánlatokban. 

A glettelés, mint eljárás, tulajdonképpen a fal hibáinak, repedéseinek gipszanyaggal történő javítása, kiegyenlítését, illetve a gipszkarton táblák illesztési vonalainak eltüntetését (hézagolás) jelenti. Rétegvastagsága a glett típusától függően 0,2-3,0 mm között változhat.

A munkát általában szobafestő-tapétázó mester végzi festés előtt, de ha gipszkartonozó szakembert bízunk meg, a hézagolást valószínűleg ő is megcsinálja – legalábbis Q1 vagy Q2 minőségben.

De mit is takarnak ezek a minőséget jelző kódok?  És tudjuk-e melyikre van szükségünk valójában? A magasabb minőségi szint elérése nyilván többletköltséggel jár – mikor érdemes erre áldozni és mikor felesleges?

Azt, hogy mennyi csínja-bínja van a glettelésnek, sokszor nem is sejtjük, pedig egy jól kivitelezett glettelés nagyban megalapozza az utána következő szobafestés vagy tapétázás sikerességét, és az elkészült falfelület –  és ezáltal a lakóterünk – esztétikai minőségét.

Érdemes nagyon odafigyelni arra, hogy ki, milyen anyaggal és milyen minőségben gletteli a falat vagy hézagolja a gipszkartont.

Ha igazán szép falfelületet akarunk elérni, akkor sok esetben nem elég a normál (Q2) glettelés, és ahhoz, hogy azt kapjuk, amit elképzeltünk, nem árt, ha tisztában vagyunk az alaptényezőkkel és ezt előre egyeztetjük a szobafestőnkkel is.
Mindemellett bizonyos falburkolatok alá felesleges a legmagasabb minőségű glettelést kérni, s ha ezzel már a kezdetekkor tisztában vagyunk, akkor csökkenthetünk a munkálatok összköltségén.

Fontos! Már a tervezéskor határozzuk meg, mivel szeretnénk burkolni vagy festeni a falunkat, és rögzítsük a szerződésben/megállapodásban azt is, hogy milyen glettelési minőséget szeretnénk kérni a kiválasztott burkolat, festék, tapéta alá! A döntéskor vegyük számításba a várható fényviszonyokat is!

A Rigips applikációja segítségével lemodellezhetjük a különbségeket a Q2 Q3 ésQ4 minőségű glettelés esetén különböző fényviszonyokat és falfelületeket tesztelve.

A minőséget megalapozó tényezők

A felületkialakítási minőség meghatározása mellett van még néhány olyan tényező, amiket érdemes mérlegelnünk ahhoz, hogy elégedettek lehessünk a végeredménnyel.

A glett anyag kiválasztása

Nagyon fontos, hogy szerves anyagokhoz és szervetlen kötőanyagokhoz is mindig a megfelelő anyagot válasszuk. Manapság már vannak univerzális glettek is, melyek mindkettőhöz jók, de ha az anyagvásárlást nem a szobafestő szakemberünkre bízzuk, akkor  mindenképpen tanulmányozzuk a termékek adatlapját, melyek nagy része az interneten is megtalálható.

Fontos! Nem minden felületre lehet minden glettet ráhordani! Kérjük ki szobafestő tanácsát a megfelelő anyaggal kapcsolatban!

💡 Tipp: A diszperzites fal glettelés szempontjából  “a szobafestők rémálma”, de már elérhető olyan glettanyag, amivel korábban már diszperzittel festett felületen is lehet dolgozni.

A megfelelő felület – fal diagnosztika

A megfelelő anyag használata mellett nagyban befolyásolja a minőséget az is, hogy a glettelésre szánt fal megfelelően elő legyen készítve.

 👷 Jó tudni! Egy ránézésre jobb állapotú fal is rejthet mélyrétegi hibákat, károsodásokat.

A szobafestéshez hasonlóan tehát a glettelést is a fal vizsgálatával kell kezdenünk. Meg kell állapítani a jelenleg a falon lévő festék típusát, a felület porozitását, szívóképességét, nedvességét, felülethibáinak mértékét. A vizsgálat nem csak a szemmel jól látható tünetekre, de a mélyebb rétegekre is ki kell, hogy terjedjen, éppen ezért érdemes próbakaparást kérnünk a megbízott szakemberünktől.

A glettelés esetén a felületi érdesség és a síkbeli eltérések vizsgálata is fontos tényező. A gletteléshez használt anyagszükséglet például nagyban függ a felület érdességétől.

Ha pedig a síkbeli eltérés (azaz a felület egyenetlenségeinek mértéke) meghaladja a 0,3 cm-t, akkor először vakolni kell és csak utána kezdődhet a glettelés. 

Információs videó az anyagválasztáshoz és a próbakaparáshoz:

A glettelés minőségének 4 szintje

A gipszfelület kiváló alap festés és tapétázás számára. Attól függően azonban, hogy milyen burkolatot tervezünk, illetve hogy milyen végső igényeknek kell a felületnek megfelelnie, nem mindegy, hogy mennyire alaposan van a fal glettelve.

A legismertebb besorolás szerint a glettelés 4 minőségi szintre osztható. A legtöbb otthonfelújítás alkalmával a normál glettelésként ismert Q2 minőséget célozzuk.

  • Q1 – alap glettelés – végső felületnek nem alkalmas
  • Q2 – normál glettelés – általános követelménynek megfelelő minőség
  • Q3 – speciális glettelés – magasabb minőségi követelménynek megfelelő minőség
  • Q4 – különleges glettelés – legmagasabb minőségi követelménynek is megfelelő minőség

 👷 Jó tudni! Amennyiben a szerződésben a felületek minőségével szemben támasztott követelmények nincsenek részletezve, úgy a szakemberek általában a Q2 szintet veszik alapul.

💡 Tipp: Ha azt szeretnénk, hogy a falunk magasabb esztétikai minőségnek feleljen meg, ezt előre egyeztessük a szakemberrel, és biztosítsuk az ennek megfelelő fényviszonyokat már a munkafolyamat során is! Pl. súrlófény vagy mesterséges megvilágítás.

Q1 minőségi fokozat – az alap glettelés

A Q1 fokozatnak megfelelő úgynevezett alap glettelés alkalmas a gipszkarton építőlemezek hézagainak kitöltésére, a rögzítő csavarok látható részeinek átsimításra és az erősítő szalagok lefedésére, illetve falfelületek hibáinak, repedéseinek javítására.  Általában nem „telibe glettelés”, azaz nem képez egységes felületet, csak a szükséges helyeken tölti ki a hézagokat, repedéseket, hibákat. Csiszolásra nem kerül sor, és az ilyen felület önmagában végleges felületként nem alkalmazható, mivel nem tökéletesen sima réteget képez, csak funkcionálisan takarja a fal egyenetlenségeit, megelőzi a repedések újra kialakulását.

A Q1 minőségi fokozat kialakítása az olyan felületeknél javasolható, amelyek később valamilyen burkolatot kapnak.

Q2 minőségi fokozat – a normál glettelés

A gipszkarton vagy épületfal felületképzésével szembeni általános elvárásoknak a normál glettelés (Q2) felel meg. Ennek célja a felületek kiegyenlítése, mely az alap (Q1) glettelésen felül magába foglalja az utósimítást (másodolást, csiszolást) is.

Ennél a színvonalnál a munka végeztével nem látszódhatnak a megmunkálás nyomai, illetve a giszkartontáblák közti átmenet. Csiszolás után, a végső felületképzés előtt a falakat mélyalapozóval le kell kenni.

A Q2 minőségi fokozat kialakítása után a fal alkalmas:

  • tapétázásra – közepes vagy durva szerkezetű tapétákhoz,
  • festésre – elsősorban inkább csak fénytelen bevonatokhoz, festékekhez pl. diszperziós festékek,
  • hideg burkolásra.

Fontos! A Q2 minőségű felület ráeső “súrlófény” esetén nem elégséges.

 👷 Jó tudni! Egyes szakembereink azon az állásponton vannak, hogy a Q2 minőség nem elégséges végső felületként, főleg nem gipszkarton falak esetében. Ha a fal nem kap vastag bevonatot, úgy mint valamilyen vastag tapétát vagy például struktúrált belső vakolatot, akkor mindenképp érdemes a glettelést a Q3-as szintig folytatni, és a teljes falfelületet legalább 1 mm vastagságban telibe glettelni majd simára csiszolni.

Q3 minőségi fokozat – a speciális glettelés

Amennyiben a kialakítandó falfelülettel szemben magasabbak az elvárások, az alap és normál glettelésnél magasabb szintű megmunkálás szükséges. Ebben az esetben a Q3 fokozatnak megfelelő glettelést kell elvégezni, mely magában foglalja a Q2 normál glettelésen felül egy még finomabb falfelület kialakítását csiszolással, simítással.

A végső felületképzés előtt a falakat mélyalapozóval le kell kenni.

A Q3 minőségi fokozat kialakítása után a fal alkalmas:

  • tapétázásra  – finoman struktúrált tapétákhoz,
  • festésre  – hengerrel vagy szórással felvitt matt bevonatokhoz, festékekhez,
  • finomszemcsés vékonyvakolat fogadására.

👷 Jó tudni! Még ezen minőségi fokozat esetében sem kizárható, hogy „súrló” fénynél korlátozott mértékben ne lehessen esetlegesen felfedezni a kidolgozás nyomait, azonban ezeknek a nyomoknak a terjedelme és mértéke az alap gletteléshez képest enyhébb. A Q3 minőség iránti igényt a szerződésben rögzíteni kell. 

Q4 minőségi fokozat – a különleges glettelés

A felülettel szemben támasztott legmagasabb követelmények kielégítéséhez a teljes felületet át kell simítani egy magas minőségű “finiselő réteggel” is, minimum 1 mm vastagságban.  

A glettelést követően a felületet még átcsiszolják, és a végső felületképzés előtt az egész gipszkartonfalat mélyalapozóval lekenik.

A Q4 minőségi fokozat kialakítása után a fal alkalmas:

  • tapétázásra  – pl. selyem-, metálalapú tapéták, fotótapéták, vászontapéták alá is
  • festésre – pl. lazúrokhoz
  • speciális, fénylő bevonatokhoz, pl. stukkó, márvány.

💡Tipp: Ezen a minőségszinten semmilyen felületi egyenetlenség nem megengedett, teljesíti a legmagasabb esztétikai, optikai követelményeket, így különösen alkalmas speciális megvilágításokhoz, pl. súrlófény vagy más különleges megvilágítás akár művészi használatához

A fenti információk segítenek orientálódni, ám akár anyagválasztással, akár technikai dilemmáinkkal kapcsolatban mindig hasznos kikérni egy profi szobafestő tapétázó tanácsát is, hogy elkerüljük a meglepetéseket.

A glettelés lépései

A glettelés általában egy összetett feladatsor része, ám szobafestés vagy tapétázás esetén könnyen többe kerülhet a felület előkészítése és a hibák javítása, mint a fedőrétegek felhordása, ezért nagyon fontos alaposan felmérni a szükséges glettelés mennyiségét és minőségét. Gletteléssel a körülbelül 2-3 mm mélységű hibákat tudjuk eltávolítani, ennél mélyebb, szerkezeti problémák esetén vakolásra és kőműves segítségére lesz szükségünk, noha bizonyos festők vakolathabarcs alkalmazásával vállalkoznak nagyobb falhiányok pótlására is.

Glettelés lépései

1. A helyiség előkészítése

A helyiség előkészítésének lépései megegyeznek a szobafestés vagy tisztasági festés esetén alkalmazott előkészítő fázissal. A glettelésnél kimondottan fontos a fal tövének takarítása, hogy ne szedjünk fel koszt a földről, amikor felsimítjuk a glettanyagot.

2. A falhibák felkutatása és előkészítése glettelésre

Hibák felkutatása, “súlyosbítása”:

A falon fellelhető rések, lyukak, repedések mellett falhibának számít minden olyan terület, ami egyenetlenséggel, laza festékréteggel, málló vakolattal jár. Az előkészítés során a repedéseket, lyukakat kimélyítjük, a málló részeket levakarjuk, lekaparjuk – ennek legalkalmasabb eszköze a spakli.  Legyünk bátrak, akkor végzünk jó munkát, ha minden mobilizálható darab, réteg leesik. A cél az, hogy a glettanyag a javítandó felületekbe jobban „kapaszkodjon”, a kötése tartós legyen. A felületeket a hibák mélyítését követően portalanítjuk. 

Eszköze: szemrevételezés, spakli

Gletteléssel javítható falhibák

🧑‍🔧 JÓ TUDNI: Egy régebbi épület vagy ránézésre is hibás, foltos fal előkészítése során a hibák mélyítésével, kaparásával esetlegesen feltárásra kerülő további anyaghibák orvoslása komoly plusz költséget jelenthet.

Hálózás: repedés áthidaló hálóval

Öntapadós bandázsolós háló elegendő lesz egy-egy repedésre. Pókhálószerű repedések esetén 1 m széles hálót és hozzá alkalmazható ragasztót kell használni.

Az öntapadós hálót pormentes, száraz falra akár glettelés előtt is fel lehet rögzíteni, majd a glettanyagot ráhordva a repedéseket simára javítani. Azonban a háló a már felvitt és még nedves glettanyagba is fektethető, majd egy újabb réteg glett ráhordásával rögzíthető, eldolgozható. A felület simaságát száradást követő csiszolással tökéletesítjük.

💡 TIPP: Papírszalag is alkalmas lehet sarkok, élek kihúzására.

Vakolt falra történő glettelés esetén akár telibe hálózás is elképzelhető. Ilyenkor nagy mennyiségű anyag bekeverése után a fal teljes felületére felhordjuk a glettanyagot, majd ebbe fektetjük a hálócsíkokat – a gyártó által előírt és jelölt átfedéssel. Erre újabb réteg glettanyag kerül, melyet simára húzunk. 

3. A fal betegségeinek szűrése

A fal felületén észlelt beázás, penész, olaj, rozsda, átázás nyomait – és okait – a glettelés, de legkésőbb festés előtt el kell távolítani. 

PENÉSZ: szárazon kaparva nem jó, mert csak szétszórja a spórákat. Előtte penészölővel be kell fújni a felületet, hogy elpusztítsa a spórákat (jó lehet a hypos oldat is). Utána szivaccsal lemossuk vagy lekaparjuk spaklival. Glettelés előtt az ilyen felületet alapozzuk. 

SALÉTROMOS fal: A jelenség oka, hogy a falakba felszivárgó nedvesség elpárolog, és a kicsapódó só visszamarad. A vakolatot eszi meg. Igazán jó megoldás szakember segítségével, újravakolással orvosolni a hibát. Ha szárító vakolatot használnak, arra nem lehet felvinni párazáró anyagot.

OLAJFOLT: Az olajfoltokra tisztítás, kaparás, és teljes rétegeltávolítás a megoldás.

ÁTVÉRZÉS: A legjobb megoldás rá a megfelelő szigetelés, szigetelő festék használata.

Gletteléssel javítható falhibák súlyossága és ára

4. Anyagszükséglet kiszámítása

Az anyagszükségletet a gyártók négyzetméterben és anyagvastagságban határozzák meg (pl. 1kg anyag/1m2 falfelület/1 mm vastagság). Ha vannak nagyobb hiányosságok, akkor cementes-gipszes vakolathabarccsal töltsük fel. Elektromos vezetékek hornyát is így töltjük ki. 

Száradás közben a glettanyag jellemzően zsugorodik, így nagyobb mélyedések esetén tökéletes száradást követően érdemes egy második réteg glettel a zsugorodás következtében keletkezett felületi egyenetlenségeket korrigálni, tökéletesíteni. Ezzel jó, ha előre kalkulálunk!

A repedésekre, résekre bandázsszalagot használunk, a pozitív és negatív élekre és sarkokra speciális élvédőt.

5. Glettanyag típusának meghatározása

A glettanyagoknak létezik beltéri és kültéri változata is. Nézzünk néhány tipikus glettanyagot:

  • Már vakolt falon jellemzően nagy szilárdságú glettelő vagy univerzális felületkiegyenlítő anyagot ajánlott használni.
  • Nyers tégla, beton, pórusbeton falak kiegyenlítésére glettelhető gipszes vakolat ajánlott.
  • Diszperziós glett a legjobb választás, ha a falnak tartósan ellen kell állnia a nedvességnek
  • Meszes glett: kívül-belül nedves falak esetén ajánlott, mivel a meszes anyagok páraáteresztő képessége a legjobb
  • Cementbázisú glett: ha nagyobb mechanikai hatásoknak van kitéve az adott felület
  • Polisztirol ragasztó is válhat glettelő anyaggá, amennyiben hőszigetelő polisztirol vagy hungarocell táblák gletteléséről van szó. Ilyen esetekben – jellemzően kültéren – a táblák rögzítése után üvegszövet háló kerül beépítésre. Ehhez a polisztirol ragasztó rögzítésre és a felület egyenletessé tételére is kiváló.

6. A glett felhordása előtt – akrilozás, alapozás

A falfelületen lévő repedéseket, lyukakat még az alapozás, glettelés előtt kell javí­tani. A dilatációból adódó repedéseket célszerű rugalmas anyaggal betömni. Erre a cél­ra fejlesztették ki a különböző fali akrilátokat és a réskitöltő glettanyagokat. Ezek olyan, a falfelülethez jól tapadó, átfesthető anyagok, melyek rugalmasan követik a fa­lak mozgásából adódó térfogatváltozásokat.

A korábbi szerelésből adódó lyukak, repedések eltávolítására késleltetett kötésű gipszet vagy réskitöltő glettanyagot célszerű használni. A felület előkészítése során keletkezett nagyobb falhiányok pótlására speciális simítóvakolatok állnak a kereskedelemben rendelkezésre.

Esetenként szükség lehet a sarokrészek, sarokhajlatok, fali repedések vagy nyí­lászáró szerkezetek találkozásánál a falfelület megerősítésére. Erre a célra régen vászoncsíkot alkalmaztak, ma már többféle alumínium és műanyag élvédő, erősítő­háló kapható. Ezeket az élvédőket, erősítőhálókat 3-5 mm vastag vakolatágyba vagy gipszágyba kell a falon benyomni, majd a felületüket kívül 1-2 mm vastagon át kell gipszelni.

Glettelés előkészítése: a fal kaparása, hibák mélyítése, a fal alapozása.

Alapozás

Azt, hogy a glettelés és csiszolás alapműveletén túl hány rétegű alapozásra van szükség, már a kezelendő falfelület fogja meghatározni. A glettre kerülő mélyalapozót (mely a legtöbb esetben igényes munkavégzés esetén ajánlott) már számolhatjuk a soron következő munkafázis részének. A glettelés során a rések, repedések tökéletes elfedésére üvegfátyol vagy egyéb textil- és papírszalagok beépítését, továbbá a nyílászárók és a fal között, valamint a különböző falsíkok, a mennyezet és a falak találkozásában húzódó rések tökéletesítésére akriltömítés használatát javasolhatja a szakember. Ez utóbbiakat felhasználásra kerülő folyóméterben fogják kalkulálni és árazni. 

Az alapozás szerepe többféle lehet. Az alapozás során a felületen maradt porszemcsék, lazább részek rögzítődnek, a hajszálrepedések, kisebb üregek kitöltődnek. Az alapozók hidat képeznek a felület és a glettanyag között, segítve annak tapadását. A nem megfelelő szilárdságú vakolatot, mélyalapozóval lehet megkeményíteni. A túlsá­gosan nedvszívó felületeknél, pl. gipsz-, gipszkarton felületek, pórustelítő alapozásra van szükség. Ilyenkor az erre a célra kifejlesztett alapozót használjuk. Ha szükséges, az alapozást megismételhetjük.

Fontos, hogy az alapozót vékonyan vigyük fel a felületre. Az alapozó oldatot oly mértékben kell hígítani, hogy minél jobban beszívódhasson a pórusokba, s ne képez­zen filmréteget a felületen. Az alapozót ecsettel, kefével vagy hengerrel lehet a felületre felhordani.

7. Glettanyag felhordása

A glettanyagokat megjelenésük szerint két csoportba lehet osztani. Vannak por formájában kapható és készre kevert termékek. A hatóanyag-tartalom alapján gipsz alapú és ásványi töltőanyag alapú glettanyagokról beszélhetünk. A ke­reskedelemben a por alakú, késleltetett kötésű gipsz a leggyakoribb. (Azért beszé­lünk késleltetett kötésű gipszről, mivel a gyártók a gipsz kötési idejét adalékanya­gokkal megnövelik.) A gipszet az előírásnak megfelelő mennyiségű vízzel kell össze­keverni, majd a kötésidején belül a falfelületre kell simítani. A gipsz alapú glettanya­gok előnye, hogy alkalmazásukkal a felületi egyenetlenségeken túl a kisebb repedé­seket is meg lehet szüntetni.

A készgletteket alapos felkeverés után azonnal fel lehet hordani a felületre. Elő­nyük, hogy kényelmesen lehet velük dolgozni, és hosszú a nyitott idejük. A glettanyagok felületre történő felhordása történhet kézzel, glettvassal és szóró­géppel (AIRLESS levegő nélküli eljárás).

Telibe glettelésnél a glett felhordása történhet több rétegben. Első sori gletteléshez vastagabb anyagot használhatunk, és függőlegesen húzzuk el. A második sori vízszintes vasalógletteléshez.

Glettelés folyamata: fal javítása, fal csiszolása, alapozás, majd ismétlés rétegenként.

Az első glett rétegnek tökéletesen meg kell száradnia, az esetleg adódó bordákat érdemes spaklival átkaparni, eltávolítani. 

Telibe glettelésnek jó eszköze lehet a henger, ilyenkor a felhordás durvább felületet eredményez, amit fazékidőn belül nagyméretű simítóvassal tudunk eldolgozni.

A glettelés alkalmas durva felületek simává varázsolására is. Felületi érdesség, egyenetlenség esetén pl. sokszor festett dörzsölt vakolat esetén vastagabban hordjuk fel a glett első rétegét, ennek nagyobb az anyagigénye. OSB-lapok, bútorlapok, fa és farost felületek glettelését bizonyos adalékok alkalmazásával vagy tapadóhíd képzésével tudjuk kivitelezni.

Glettelés után célszerű ismét impregnálni a felületet, hogy a ráhordott felület számára egyenletes alapot képezzünk. Mélyalapozóval javítható a falak tulajdonságai – száradási ideje általában 2 óra. Újabb csiszolással teljesen sima felületet kapunk, ezután jöhet egy gyors portalanítás, majd egy második réteg mélyalapozás.

Glettelés módszere: egyenletes anyagfelhordás, maximum 2-3 mm vastagságban.

Mennyezet glettelése

A mennyezet glettelése és az oldalfalak glettelésének ára között nem szoktak a szobafestők megkülönböztetést tenni: a plafon glettelése ugyanolyan művelet, mint a falaké: nem bonyolultabb, nem igényel más technikát vagy anyaghasználatot.

Mennyezet glettelése.

Az olyan réseket, repedéseket, amik könnyen újra kialakulhatnak például az épület mikromozgásai miatt, általában üvegfátyollal, vagy hálóval erősítik meg. A háló lehet szalag, mely kifejezetten a fokozott terhelésnek kitett vagy már kialakult rés, repedés helyén kerül beépítésre. Új építésű épületeknél, és komplett lakásfelújítások során azonban ajánlott a szoba valamennyi fal burkolatának hálóval történő megerősítése. Ilyenkor a telibe glettelés során egy üvegszövet hálót fektetnek a glettanyagba – körülbelül annak egyharmadáig beeresztve a hálót. Ez növeli a falfelület szilárdságát, kompenzálja a falmozgásokat, csökkenti a repedések kialakulásának esélyét.

A glettelés eszközei

A glettelés időigénye – festés előtt mennyi idő?

A már kikevert glettanyagok bedolgozási ideje jellemzően 60-90 perc.

A glettanyag vastagságtól függően 4-6 óra alatt szárad meg, és válik festésre alkalmassá. Teljes száradási időt sokszor 24 órában határoznak meg, így úgy érdemes kalkulálni, hogy a glettelés és a szobafestés/tapétázás egyazon napon belül nem teljesíthető feladat.

A glettelés típushibái

A glettelés elégtelen minőségét az alábbi tényezők okozhatják:

  • a glett fellazul: nem megfelelő a falfelület előkészítése
  • hólyagosodás: nem megfelelő a bekeverés
  • nem megfelelő szilárdság: rossz minőségű glettanyagra utal (jellemzően túlhígítás eredménye)
  • repedések, lepattogzás a glettelés után: az alapfelület rossz minőségű vagy a glettréteg túl vastag
  • hiányzó részek a glettbevonatban: túl durva csiszolópapírral történő csiszolás eredménye lehet.

Díszítő, dekorcélú glettelési technikák, ötletek

A dekorcélú gletteléshez választhatunk kifejezetten valamilyen mintázási célra készített glettanyagot, vagy díszítő hatást érhetünk el a felhordási eszköz kreatív megválasztásával, rendhagyó alkalmazásával is. Durvább plasztikus falfelületeket dekorglett mellett dekorvakolatok használatával képezhetünk.

Dekorglettek:

  • Finomglett: mivel hosszú a száradási ideje, a felhordást követően különböző eszközökkel mintázhatjuk, hogy érdes, vagy anyagában mintás felületet kapjunk. 
  • Struktúrglett: a falnak indusztriális vagy antik hatást adhat, ha struktúrglettbe különböző mintákat nyomunk kefével, ronggyal, törülközővel vagy glettvassal. A glettelt felület 24 óra száradás után festhető, de maga a struktúrglett is színezhető, többféle színben egymásra hordhatóak a rétegek. Akár 6 mm-es struktúrát is kialakíthatunk anélkül, hogy megrepedne.
  • Művészglett: olyan finomságú glettanyag, mely stencilezéshez, szivacsos felhordáshoz kifejezetten ajánlott. Rusztikus, mintás falfelületek létrehozására alkalmas, akár többféle színben használható, a színezett foltok jól összedolgozhatók. A különböző rétegeknek, mintáknak azonban az egyszerű festett mintákhoz képest plasztikusságot tudunk adni.
  • Homokkő glett: márványőrlemény alapú, természetes homokkőhöz, kőzetekhez hasonló felület kialakításához.
  • Dekor antikkő glett: rusztikus és antik hatású mintázathoz.

A dekorglettek általában színezőpasztával színezhetőek, száradás után pedig festhetőek, így különböző színű rétegek egymásra hordásával, stencilezéssel egyedi hatású és mintájú falakat kreálhatunk. 

Fogalomtár

  • Akrilozás: egyfajta fugázás. A falfelület és a különböző nyílászárók találkozásánál lévő rések kitöltése speciális akrilát anyaggal. A glettanyag helyett használt, nyomópisztolyból adagolható akril anyag rugalmassága révén alkalmasabb a különböző anyagok találkozásának kihúzására, nem törik, nem repedezik be idővel. 
  • Feldolgozhatósági vagy fazékidő: az az időtartam, amíg a már bekevert anyaggal az anyag minőségének jelentős megváltozása nélkül lehet dolgozni. Csomagoláson feltüntetve: bedolgozhatósági idő.
  • Holker: a mennyezet és a falak találkozását akkor nevezzük holkernek, ha a két sík homorulattal, a vakolat lekerekítésével találkozik, és nem egy tökéletesen éles vonalat ad ki a falsík és a mennyezet találkozása. Ha nem lehet tökéletesen éles találkozást kialakítani, ajánlott holker díszléc használata, mely a ház természetes mozgásából adódó repedéseket is eltakarja.
  • Kötési idő: Az az idő, ami alatt a glettanyag eléri a maximális kötését, teljesen megszárad.
  • Másodolás: második réteg glett felhordása.
  • Pihentetési idő: az az időtartam, amely ahhoz szükséges, hogy a glettanyag a bekeverés után már feldolgozható legyen.

Snájdolás: Egy nagyobb felület széleinek precíziós festése, a tökéletes élvezetés érdekében. Szegélyek, keretek, felületek találkozásánál szükséges. Eszköze jellemzően egy kisebb ecset vagy minihenger lehet. Általában egy adott felületre a festékfelhordás első lépése.

Tapaszolás: mázolás előtt a kezelendő felület glettelése

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!