Mennyit költsek glettelésre?

Főoldal » Glettelés
Értékelés:
5
(13)

A glettelés minőségi szintjei

A glettelés tipikusan egy olyan feladat, amit nem önmagában szoktunk végeztetni, hanem egy adott munka – például gipszkartonozás vagy szobafestés – részfolyamataként, ám külön tételként szerepel az árajánlatokban. 

A glettelés, mint eljárás, tulajdonképpen a fal hibáinak, repedéseinek gipszanyaggal történő javítása, kiegyenlítését, illetve a gipszkarton táblák illesztési vonalainak eltüntetését (hézagolás) jelenti. Rétegvastagsága a glett típusától függően 0,2-3,0 mm között változhat.

Másfél szobás panellakás glettelése 465 000 Ft-ba kerül.

A részletes kalkulációért kattints ide:

A munkát általában szobafestő-tapétázó mester végzi, de ha gipszkartonozó szakembert bízunk meg, a hézagolást valószínűleg ő is megcsinálja – legalábbis Q1 vagy Q2 minőségben.

De mit is takarnak ezek a minőséget jelző kódok?  És tudjuk-e melyikre van szükségünk valójában? A magasabb minőségi szint elérése nyilván többletköltséggel jár – mikor érdemes erre áldozni és mikor felesleges?

Azt, hogy mennyi csínja-bínja van a glettelésnek, sokszor nem is sejtjük, pedig egy jól kivitelezett glettelés nagyban megalapozza az utána következő szobafestés vagy tapétázás sikerességét, és az elkészült falfelületeink –  és ezáltal a lakóterünk – esztétikai minőségét.

Érdemes nagyon odafigyelni arra, hogy ki, milyen anyaggal és milyen minőségben gletteli a falunkat vagy hézagolja a gipszkartonunkat.

Ha igazán szép falfelületet akarunk elérni, akkor sok esetben nem elégedhetünk meg például a normál (Q2) gletteléssel, és ahhoz, hogy azt kapjuk, amit elképzeltünk, nem árt, ha tisztában vagyunk az alaptényezőkkel és ezt előre egyeztetjük a szobafestőnkkel is.
Mindemellett bizonyos falburkolatok alá felesleges a legmagasabb minőségű glettelést kérni, s ha ezzel már a kezdetekkor tisztában vagyunk, akkor csökkenthetünk a munkálatok összköltségén.

❗ Fontos! Már a tervezéskor határozzuk meg, mivel szeretnénk burkolni vagy festeni a falunkat, és rögzítsük a szerződésben/megállapodásban azt is, hogy milyen glettelési minőséget szeretnénk kérni a kiválasztott burkolat, festék, tapéta alá! A döntéskor vegyük számításba a várható fényviszonyokat is!A Rigips applikációja segítségével lemodellezhetjük a különbségeket a Q2 Q3 ésQ4 minőségű glettelés esetén különböző fényviszonyokat és falfelületeket tesztelve.

A minőséget megalapozó tényezők

A felületkialakítási minőség meghatározása mellett van még néhány olyan tényező, amiket érdemes mérlegelnünk ahhoz, hogy elégedettek lehessünk a végeredménnyel:

Az anyagválasztás

Nagyon fontos, hogy szerves anyagokhoz és szervetlen kötőanyagokhoz is mindig a megfelelő anyagot válasszuk. Manapság már vannak univerzális glettek is, melyek mindkettőhöz jók, de ha az anyagvásárlást nem a szobafestő szakemberünkre bízzuk, akkor  mindenképpen tanulmányozzuk a termékek adatlapját, melyek nagy része az interneten is megtalálható.

❗ Fontos! Nem minden felületre lehet minden glettet ráhordani! Kérjük ki szobafestő tapétázó szakember tanácsát a megfelelő anyaggal kapcsolatban!

💡 Tipp: A diszperzites fal glettelés szempontjából  “a szobafestők rémálma”, de már elérhető olyan glettanyag is, amivel korábban már diszperzittel festett felületen is lehet dolgozni.

Ezeket is érdemes elolvasnod:

5 tipikus és bosszantó hiba gipszkarton glettelése során

Penészes fal festése – Mire figyeljek?

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a glettelésről

A megfelelő felület

A megfelelő anyag használata mellett nagyban befolyásolja a minőséget az is, hogy a glettelésre szánt felület megfelelően legyen előkészítve.

 👷 Jó tudni! Egy ránézésre jobb állapotú fal is rejthet mélyrétegi hibákat, károsodásokat.

A szobafestéshez hasonlóan tehát a glettelést is a felület vizsgálatával kell kezdenünk. Meg kell állapítani a jelenleg a falon lévő festék típusát, a felület porozitását, szívóképességét, nedvességét, felülethibáinak mértékét. A vizsgálat nem csak a szemmel jól látható tünetekre, de a mélyebb rétegekre is ki kell, hogy terjedjen, éppen ezért érdemes próbakaparást kérnünk a megbízott szakemberünktől.

A glettelés esetén a felületi érdesség és a síkbeli eltérések vizsgálata is fontos tényező. A gletteléshez használt anyagszükséglet például nagyban függ a felület érdességétől.

Ha pedig a síkbeli eltérés (azaz a felület egyenetlenségeinek mértéke) meghaladja a 0,3 cm-t, akkor először vakolni kell és csak utána kezdődhet a glettelés. 

Információs videó az anyagválasztáshoz és a próbakaparáshoz:

A minőség 4 szintje

A gipszfelület kiváló alap festés és tapétázás számára. Attól függően azonban, hogy milyen burkolatot tervezünk, illetve hogy milyen végső igényeknek kell a felületnek megfelelnie, nem mindegy, hogy mennyire alaposan van a falunk leglettelve.

A legismertebb besorolás szerint a glettelés 4 minőségi szintre osztható.

 • Q1 – alap glettelés – végső felületnek nem alkalmas
 • Q2 – normál glettelés – általános követelménynek megfelelő minőség
 • Q3 – speciális glettelés – magasabb minőségi követelménynek megfelelő minőség
 • Q4 – különleges glettelés – legmagasabb minőségi követelménynek is megfelelő minőség

 👷 Jó tudni! Amennyiben a szerződésben a felületek minőségével szemben támasztott követelmények nincsenek részletezve, úgy a szakemberek általában a Q2 szintet veszik alapul.

💡 Tipp: Ha azt szeretnénk, hogy a falunk magasabb esztétikai minőségnek feleljen meg, ezt előre egyeztessük a szakemberrel, és biztosítsuk az ennek megfelelő fényviszonyokat már a munkafolyamat során is! Pl. súrló fény vagy mesterséges megvilágítás.

Q1 minőségi fokozat

A Q1 fokozatnak megfelelő úgynevezett alap glettelés alkalmas a gipszkarton építőlemezek hézagainak kitöltésére, a rögzítő csavarok látható részeinek átsimításra és az erősítő szalagok lefedésére, illetve falfelületek hibáinak, repedéseinek javítására.  Általában nem „telibe glettelés”, azaz nem képez egységes felületet, csak a szükséges helyeken tölti ki a hézagokat, repedéseket, hibákat. Csiszolásra nem kerül sor, és az ilyen felület önmagában végleges felületként nem alkalmazható,  mivel nem tökéletesen sima réteget képez, csak funkcionálisan takarja a fal egyenetlenségeit, megelőzi a repedések újra kialakulását.

A Q1 minőségi fokozat kialakítása az olyan felületeknél javasolható, amelyek később valamilyen burkolatot kapnak.

Q2 minőségi fokozat

A gipszkarton vagy épületfal felületképzésével szembeni általános elvárásoknak a normál glettelés  (Q2) felel meg. Ennek célja a felületek kiegyenlítése, mely az alap (Q1) glettelésen felül magába foglalja az utósimítást (másodolást, csiszolást) is.

Ennél a színvonalnál a munka végeztével nem látszódhatnak a megmunkálás nyomai, illetve a giszkartontáblák közti átmenet. Csiszolás után, a végső felületképzés előtt a falakat mélyalapozóval le kell kenni.

A Q2 minőségi fokozat kialakítása után a fal alkalmas:

 • tapétázásra – közepes vagy durva szerkezetű tapétákhoz
 • festésre – elsősorban inkább csak fénytelen bevonatokhoz, festékekhez pl. diszperziós festékek
 • hideg burkolásra.

Fontos! A Q2 minőségű felület ráeső “súrlófény” esetén nem elégséges.

 👷 Jó tudni! Egyes szakembereink azon az állásponton vannak, hogy a Q2 minőség nem elégséges végső felületként, főleg nem gipszkarton falak esetében. Ha a fal nem kap vastag bevonatot, úgy mint valamilyen vastag tapétát vagy például struktúrált belső vakolatot, akkor mindenképp érdemes a glettelést a Q3-as szintig folytatni, és a teljes felületet legalább 1 mm vastagságban telibe glettelni majd simára csiszolni.

Q3 minőségi fokozat

Amennyiben a kialakítandó falfelülettel szemben magasabbak az elvárások, az alap és normál glettelésnél magasabb szintű megmunkálás szükséges. Ebben az esetben a Q3 fokozatnak megfelelő glettelést kell elvégezni, mely magában foglalja a Q2 normál glettelésen felül egy még finomabb felület kialakítását csiszolással, simítással.

A végső felületképzés előtt a falakat mélyalapozóval le kell kenni.

A Q3 minőségi fokozat kialakítása után a fal alkalmas:

 • tapétázásra  – finoman struktúrált tapétákhoz,
 • festésre  – hengerrel vagy szórással felvitt matt bevonatokhoz, festékekhez
 • finomszemcsés vékonyvakolat fogadására.

👷 Jó tudni! Még ezen minőségi fokozat esetében sem kizárható, hogy „súrló” fénynél korlátozott mértékben ne lehessen esetlegesen felfedezni a kidolgozás nyomait, azonban ezeknek a nyomoknak a terjedelme és mértéke az alap gletteléshez képest enyhébb. A Q3 minőség iránti igényt a szerződésben rögzíteni kell.

Q4 minőségi fokozat

A felülettel szemben támasztott legmagasabb követelmények kielégítéséhez a teljes felületet át kell simítani egy magas minőségű “finiselő réteggel” is, minimum 1 mm vastagságban.  

A glettelést követően a felületet még átcsiszolják, és a végső felületképzés előtt az egész gipszkartonfalat mélyalapozóval lekenik.

A Q4 minőségi fokozat kialakítása után a fal alkalmas:

 • tapétázásra  – pl. selyem-, metálalapú tapéták, fotótapéták, vászontapéták alá is
 • festésre – pl. lazúrokhoz
 • speciális, fénylő bevonatokhoz, pl. stukkó, márvány.

💡 Tipp: Ezen a minőségszinten semmilyen felületi egyenetlenség nem megengedett, teljesíti a legmagasabb esztétikai, optikai követelményeket, így különösen alkalmas speciális megvilágításokhoz, pl. súrlófény vagy más különleges megvilágítás akár művészi használatához.

A fenti információk segítenek orientálódni, ám akár anyagválasztással, akár technikai dilemmáinkkal kapcsolatban mindig hasznos kikérni egy profi szobafestő tapétázó tanácsát is, hogy elkerüljük a meglepetéseket.

Ez a cikk a JóSzaki.hu szobafestő-tapétázó szakembereinek közreműködésével készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a Jószakin keresztül, vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalmakért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 13

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szobafestőre?

Keress profi szakembert a közeledben, belátható határidővel!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!