A penész eltávolítása – házi praktikák

Főoldal » Lakásfelújítás
Értékelés:
0
(0)

Őszi, téli időszakban, mikor kevesebbet szellőztetünk és a lakás páratartalma megnő, még a legtisztább lakásban is könnyedén megjelenhet a fekete penész.

Gyakori helyek a plafon, a sarkok, a bútorok mögötti falfelületek, de akár a padló, a csempék fugája vagy az egyéb rejtett zugok, ahol nem jár a levegő.

Ha penészfoltot találtunk, mindenképpen ellenőrizzük a lakás többi helységét is, mert könnyen elképzelhető, hogy nem csak egyetlen gócponttal kell majd leszámolnunk.

Érdekel, hogy mennyibe kerül a penészmentesítés?

Tájékozódj a legfrissebb szobafestés árakról!

Mitől penészedik a falam? Miért jelent meg a gomba a falon?

Az ilyen és hasonló – sokszor kétségbeesett – kérdésekre nem is olyan egyszerű felelni. A penésznek ugyanis számos kiváltó oka lehet, amiket érdemes felderítenünk, különben egy végeláthatatlan sziszifuszi küzdelembe fogunk keveredni a folyton kiújuló falpenész ellen.

A penész megszüntetése – házilag

Amennyiben a penészesedés kis mértékű és főleg a lakás túl nagy páratartalmából ered, úgy a védekezés könnyedén megvalósítható néhány egyszerű szabály betartásával, és a penész eltávolítása sem fog túl nagy gondot okozni.

Penész elleni házi praktika lehet a gyakori szellőztetés.

1. szabály: Csökkentsük a lakás páratartalmát!

Ideális esetben egy 20-22 fokos lakás páratartalma 40-60% között mozog, ám az ottélők ezt a páratartalmat jelentősen tudják befolyásolni. Egy négyfős család átlagosan 10-14 liter párát juttathat a levegőbe! Párát képeznek az alapvető biológiai folyamataink (izzadás, légzés) állataink, növényeink életfolyamatai, emellett a főzés, fürdés, takarítás és a ruhaszárítás is rengeteg párát juttat a levegőbe.

Ha ez a pára nem tud eltávozni a lakásból a szellőztetés hiánya, illetve a túl jól működő szigetelés, nyílászárók miatt, akkor bizony le fog csapódni a hidegebb, levegőtlenebb és a nedves helyeken, tökéletes táptalajt biztosítva a fekete penész megtelepedésének.

Mit tehetünk, hogy csökkenjen a lakás páratartalma?
  • Szellőztessünk minden nap, legalább kétszer alaposan!

A szellőztetésnél nem elég, ha kicsit kinyitjuk az ablakot, fontos, hogy kereszthuzatot is csináljunk, különben eredménytelen marad a művelet, és csak egy kicsit lehűtjük a lakást, anélkül, hogy a páratartalom kicsit is csökkenne.

  • Ne teregessünk a lakásban, amíg csak lehet!

Ha már hideg van kinn, és nem szárad a ruha, akkor érdemes még többet szellőztetni.

Tegyük a ruhaszárító állványt fűtőtest elé, hogy minél kevésbé okozzon penészesedést a hosszan párolgó nedvesség ruhaszárítás közben.

💡 Tipp: Tegyük a ruhaszárító állványt fűtőtest elé, és az adott helységben szellőztessünk még többet, míg meg nem száradnak a ruhák.

Célszerű lehet, többször kevesebbet mosni, így nem fog hirtelen nagy mennyiségű plusz pára képződni.

  • Fürdés után csukott fürdőszoba ajtó mellett alaposan szellőztessük ki a fürdőszobát.
  • Kerüljük a bő vízzel történő takarítást, felmosást.
  • Amennyiben a fenti tippek nem vezetnek megoldásra, érdemes megfontolni egy szárítógép vásárlását.
  • Főzésnél is nyissunk ablakot vagy kapcsoljuk be a páraelszívót.
  • Vásároljunk páramentesítő készüléket!

Ezekből az eszközökből hatalmas a kínálat a piacon, az egyszerű tablettás páragyűjtőktől kezdve a komoly párátlanító készülékekig.

  • Ígéretes és végleges megoldásként hirdeti sok cég a saját szellőztető rendszerét, ami a lakásban kialakítva gondoskodik a megfelelő szellőzésről és így a penész meggátolásáról.

Ne toljuk a bútorokat a falra, ha penészesedésre hajlamos a szoba.

2. szabály: Ne zsúfoljuk tele a szobát bútorokkal

A fekete penész könnyebben kialakul sötét, hűvös, helyeken, ahol megáll a levegő- így például a bútorok, drapériák, szőnyegek alatt, mögött. Ha már csak annyit teszünk, hogy nem toljuk rá bútorainkat teljesen a falra, és hagyunk egy kis rést, ahol járhat a levegő, már sokat segítettünk a problémán.

Ezeket is érdemes elolvasnod:

11 módszer – tények és tévhitek a penész eltávolítása kapcsán

Penészes fal festése – Mire figyeljek?

Vagy böngssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a penészről

A hidegebb falfelületek vagy a nem tökéletes szigetelés is okozhat penészt. Térképezzük fel ingatlanunkat hőkamerával!

3. szabály: Térképezzük fel a lakást hőkamerával!

A hókamera megmutatja a hidegebb falfelületeket, hőhidakat, amiken fokozottabb a penész kialakulása. Ha tisztában vagyunk a lakás gyenge pontjaival, jobban oda tudunk rá figyelni, esetleg orvosolhatjuk utólagos hőszigeteléssel – ezzel kapcsolatban mindenképpen kérjük ki szakember tanácsát – de akár egy jól elhelyezett fűtőtest is sokat tud segíteni.

A rendszeres szellőztetés mellett a rendszeres takarítással is sokat segíthetünk azon, hogy a penész ne telepedjen meg otthonunkban.

4. szabály: Takarítsunk alaposan!

A rendszeres szellőztetés mellett a rendszeres takarítással is sokat segíthetünk azon, hogy a penész ne telepedjen meg otthonunkban. Főleg, ha ismerjük a lakás nedvesebb, kritikusabb helyeit, a rendszeres takarítás, az esetleges lecsapódott pára feltörlése, a folyamatos kontroll megakadályozza, hogy a penészpórák elszaporodjanak.

Felújításkor természetes, jól szellőző anyagokat vagy akár kifejezetten penész ellen kifejlesztett festékeket, szárító vakolatokat válasszunk

5. szabály: Felújítás, festés esetén válasszunk jól szellőző anyagokat!

Manapság a piacon már rengetegféle festék, vakolat, szigetelőanyag létezik. Problémás, penészes fal esetén érdemes megfontolunk, hogy felújításkor természetes, jól szellőző anyagokat vagy akár kifejezetten penész ellen kifejlesztett festékeket, szárító vakolatokat válasszunk a műanyagalapú, nem szellőző anyagok helyett. Kérjük ki szobafestő tapétázó, vagy kőműves szakemberünk véleményét a témában!

A fenti szabályok betartásán túl nagyon fontos, hogy a megjelent penészt maradéktalanul távolítsuk el. Erre természetesen szintén hatalmas kínálatot találhatunk a piacon, de érdemes megfontolnunk a természetes illetve olcsó, háztartásban is megtalálható szerek bevetését is, melyek – ha nem túl nagyfokú a fertőzés – szintén hatásosak lehetnek.

FONTOS!

Sose próbáljuk meg a penészt szárazon eltávolítani kaparással, csiszolással! A penész eltávolítása mindig nedvesen történjen, hogy a spórákat ne juttassuk a levegőbe, ne lélegezzük be, és ne alakulhassanak ki a lakásban újabb gócpontok!

Fekete penész elleni házipraktikák

A fekete penész elleni szerek: szódabikarbóna, citromsav, hypó, illóolajok, ecet és ezüst kolloid is jó lehet.

Penész ellen hypo-val

A hypo egy könnyen elérhető olcsó és hatásos szer penész ellen. A legtöbb  – jóval drágább – penészölő szer alapvető összetevője.

Használata során ne lélegezzük be, és óvjuk a bőrünket is az érintkezéstől!

Penész ellen bóraxxal

A bórax egy sokoldalúan használható háztartási szer, ami penész eltávolítására is alkalmas. Ha a penész beette magát a ruhába, bútorba, szőnyegbe, áztassunk egy szivacsot fél pohár bórax és két pohár forró víz oldatába, majd dörzsöljük át vele az érintett felületet! Hagyhatjuk állni, míg megszárad, és utána alaposan kimosni, illetve a szőnyeget kiporszívózni.

Az ezüstkolloid hatásos csíraölő szer, ám pénztárcakímélőnek nem mondható a használata.

Penész ellen ecettel

Az ecet egy csíraölő, ugyanakkor teljesen ártalmatlan szer, ami minden háztartásban megtalálható. Használhatjuk a vízkőoldáson, takarításon túl penész eltávolítására is. Ha a fugákról távolítjuk el a penészt, érdemes ecetes körömkefével átsúrolni, a falról pedig ecetes szivaccsal töröljük le a foltokat. Ha a penészfolt friss, jó eredményeket érhetünk el, de ha a mélyebb rétegek is érintettek, akkor érdemesebb valami erősebb szerre  (pl hypo) alapoznunk.

Penész ellen sóval

A penészes foltokat átdörzsölhetjük sós oldattal, illetve a só nagyon alkalmas megelőzésre is: kis tálkába téve a kristályos sót, összegyűjthetjük a levegőből a felesleges nedvességet. Sokan esküsznek a sólámpa használatára is.

Penész ellen teafaolajjal

A teafaolaj baktérium- és gombaölő hatású.  Használhatjuk töményen penészes felületre, de kiválóan alkalmazható például bepenészedett textíliák mosásakor is a mosógépbe adagolva.

Figyelem! A teafa illata különleges, sokan imádják, mások számára viszont irritáló lehet. Ha még nem használtuk, mindenképp tegyünk egy próbát, mielőtt alkalmaznánk, hogy számunkra elviselhető-e a hátramaradó illat!

Penész ellen szódabikarbónával

A vízzel elkevert szódabikarbóna hatásos házi praktika lehet penész ellen. Nedves szivaccsal vigyük fel a kívánt felületre, hagyjuk állni, majd óvatosan távolítsuk el!

Penész ellen sütőporral

A sütőpor, a sóhoz hasonlóan, magába gyűjti a nedvességet, ezért hatásos a penész megelőzésében is, ugyanakkor a kialakult penész foltokat nedves szivaccsal felvitt sütőporral dörzsölhetjük át. Főleg textilíákon, bútorszövetek esetében lehet hatásos. Érdemes az átdörzsölés után száradni hagyni, majd porszívóval felszívni a hátramaradt port a szövetekből.

Penész ellen citromlével, citromsavval

A citromsav egy természetes baktérium- és gombaölő szer, főleg fürdőszobában, fugákhoz ajánlatos használni, ahol egyben a vízkövet is eltávolíthatjuk vele, és fényesre varázsolhatjuk a szerelvényeket is.

Penész ellen alkohollal

A gyógyszertári alkohol szintén hatásos lehet a fekete penész ellen, ám vigyázzunk, hogy ne lélegezzük be használat közben.

Penész ellen hidrogén-peroxiddal

A hidrogén-peroxid hatékony szer a penész ellen. Fertőtlenít és könnyen tisztává tehetjük vele a csempéket, fugákat, falfelületeket Készítsünk  3%-os oldatot és azzal súroljuk át a tisztítandó felületeket! Fehérítő hatása miatt vigyázzunk, hogy színes felületeken, textileken ne használjuk!

Ez a cikk a JóSzaki.hu szobafestő-tapétázó szakembereinek közreműködésével készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalmakért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Profi segítségre van szükséged a penész elleni harcban?

A JóSzakin több száz képzett szobafestő szakember közül válogathatsz, szűrve bármelyik településre!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!