Penészes fal festése – Mire figyeljek?

Főoldal » Szobafestés
Értékelés:
5
(1)

A penészesedésnek sok oka és megjelenési formája van, és sokféleképpen vehetjük fel a harcot a penész ellen. Nézzük, mire figyeljünk a penészes fal festése esetén:

A penészes fal kezelése során szinte kivétel nélkül szükséges lesz a penész eltávolítása, majd a már penészmentesített fal újrafestése vagy tapétázása. Az, hogy milyen mélységben és mekkora felületen lesz szükségünk a penészes fal festésére, egyrészt a kiváltó okok azonosítása, másrészt a penész típusa és a fertőzöttség mértéke fogja meghatározni.

Felületi penészes fal festése

Szakemberre bíznád a penész elleni küzdelmet?

A JóSzakin több száz képzett szobafestő szakember közül válogathatsz, szűrve bármelyik településre!

Könnyebb a helyzet, ha „csak” friss, felületi penésszel van dolgunk, melyek kezelése gyakran megoldható különféle természet- és pénztárcabarát házi praktikákkal is.

A felületi penész főleg új házakban, illetve viszonylag újonnan festett falakon alakul ki. Ha a festés új, akkor a festék jól tapad még a falhoz, sima a felülete, nem huppog, nem pereg, nincsnek rajta kidudorodások, sérülések. Ilyenkor a fal jó állapotban van, és a mélyebb rétegek nem sérültek, így a penész eltávolítása is egyszerűbb. A piacon rengeteg penészlemosó termék létezik, mindenki kedvére és pénztárcájára szabva válogathat belőle. A különböző környezetbarát háztartási szerek, mint az ecet, szódabikarbóna, hidrogénperoxid stb. bevetése is elég lehet.

A penészes fal okát ránézésre nem mindig lehet megállapítani, vegyük számba a kiváltó okokat, és vizsgáljuk meg alaposan az érintett területet. A penész végleges megszüntetését csak a kiváltó ok megszüntetésével érhetjük el.

Fekete penésszel fertőzött fal festése

Amennyiben azonban a fal rosszabb minőségű, illetve nagyobb mértékben eluralkodott rajta a fekete penész, úgy tisztában kell lennünk azzal, hogy a penészgomba fonalai már behatoltak a fal szerkezetébe is, és ha a mélyebb rétegeket nem kezeljük, akkor a fertőzés hamarosan ki fog újulni!

Fontos! Ez utóbbi esetben nem elég lemosni a penészt és újrafesteni a falat! Bármennyire is kecsegtetőnek és olcsónak tűnik, ez az eljárás csak nagyon rövid ideig tartja távol a penészgombákat, és így tulajdonképpen sem nem olcsó, sem nem valódi megoldás.

Jó tanács: Szánjuk rá az időt, pénzt és energiát a fal megtisztítására és a festés előkészítésére, így hosszú távon sokat spórolhatunk az egyszeri befektetéssel! A penészes fal festése tovább tart és többe kerül, de hosszú távon a befektetett plusz energia kamatostul megtérül.

A falak újrafestésekor a fal megtisztítása és előkészítése kulcsfontosságú! Ne spóroljunk rajta.

Ha a fal nagyon fertőzött, úgy alaposan le kell kaparni, csiszolni, sőt egyes esetekben a vakolat (részleges) eltávolítására is szükség lehet.

Fontos! Sose kaparjuk a falat szárazon, mert ezzel a penészspórák szétszóródását okozzuk, ami újabb telepek kialakulásához vezethet, illetve a spórák belégzésével, lenyelésével az egészségünket is károsítjuk.

Jó tanács: Minden esetben nedvesítsük be a falat a penészmentesítő  eljárások alkalmazása előtt, és használjunk  maszkot, ezzel megakadályozva, hogy a spórák a légutakba, valamint a szájba kerüljenek.

A penészes fal festése előtt a penész eltávolítását mindig nedvesen végezzük, hogy a spórák ne szabadulhassanak ki a levegőbe olyan könnyen, és mindig viseljünk maszkot a munkavégzés közben.

Rosszabb, penészesebb fal esetében a tisztítás után érdemes penészölő tartalmú alapozást, egyes esetekben mélyalapozást is végezni. (Természetesen emellett szükséges lehet a levert vakolat pótlására illetve új glettelésre is.) Javasoljuk, hogy végeztesse a munkát egy profi szobafestő tapétázó szakemberrel. Ha pedig kérdés merül fel, forduljon a felhasználni kívánt termék forgalmazójához vagy kérje ki a Jószaki tanácsadó szakembereinek véleményét.

Jó tanács: Ha a munkát magunk akarjuk elvégezni, nagyon alaposan takarjuk el a bútorainkat, padlót, parkettát, és ragasszuk körbe, hogy a takarás ne csúszhasson el, így megakadályozhatjuk, hogy a felhasznált vegyszerek, festékek kárt tegyenek a lakásban.

A penész eltávolítása során a vegyszerek és a penész ellen is védjük környezetünket! A szobafestéshez hasonló módon penészes fal festése esetén is takarjuk le bútorainkat, értéktárgyainkat munkavégzés előtt.

Fontos! Amennyiben a falpenész kiváltó oka a fal vizesedése, úgy a probléma végleges megszüntetéséhez meg kell szüntetnünk az átnedvesedést is. Manapság már számos megoldás létezik a házak utólagos vízszigetelésére, de ezek az eljárások sajnos igen költségesek. Köztes megoldást nyújthatnak a penészes fal festése során alkalmazott különböző szárító vakolatok, impregnáló szerek, melyekkel a fal nedvszívó hatását csökkentjük.

Vannak olyan termékek is, melyek egyben penészölő hatóanyagot is tartalmaznak, így óvva a falat attól, hogy a penész spórák megtelepedjenek a mélyebb rétegekben.

Ezeket is érdemes elolvasnod:

Segítség, penészes a falam

11 módszer – tények és tévhitek a penész eltávolítása kapcsán

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a penészről

A penészes fal festésének anyagai – penész elleni szerek, adalékok, lemosók

A magyarországi kínálatban a penészellenes kezelőrendszerek általában három részből állnak:

A vegyszeres küzdelem a penész ellen három komponensű penészellenes kezelőrendszerekkel a leghatékonyabbak. Ennek része a penészölő, ay penészgátló mélyalapozó és a penészgátló festék.

1. penészlemosó oldat vagy spray

A fekete penész elleni hadjárat első fázisában használjuk, közvetlenül a penészfoltra fújjuk vagy az oldatba mártott szivaccsal, hengerrel visszük fel a falfelületre. Kis ideig hagyjuk hatni, majd töröljük le. Ha szükséges, ismételjük meg műveletet!

Tipp: A penész letörlése után érdemes a falfelületet még egyszer áttörölni nedves ronggyal.

Ügyeljünk rá, hogy a rongyot ezután dobjuk a szemétbe.

Tipp 2. Ha a penészfertőzés nagymértékű, akkor érdemes a fújós változat helyett jó alaposan lekenni a falat a gombaölő folyadékkal, hogy a szer mélyebben is hasson.

Tipp 3. Duplázzuk meg a folt átmérőjét, és ebben a nagyobb körben, a folt körül is kezeljük a falat.

Tipp 4. Fokozottan figyeljünk a spray vagy oldat használata során használati tárgyainkra, textiljeinkre, mert a ráfröccsenő -szóródó vegyszer kifakíthatja a szöveteket vagy kárt tehet bútorainkban.

2. penészgátló alapozó, mélyalapozó

Az alapozó festék mélyen beivódik a falszerkezetbe és penészgátló tulajdonságának köszönhetően védi azt. Emellett az alapozó segít abban is, hogy a fal kevesebb falfestéket vegyen fel.

Ha felületi penész eltávolítása után szeretnénk festeni, akkor az alapozó használata nem feltétlenül szükséges.

3. penészgátló falfesték

Fontos! Csak akkor álljunk neki a festésnek, ha a letisztított, penészmentesített fal teljesen megszáradt.

A penészgátló falfestékek repertorája szintén elég nagy a forgalmazóknál. Sokan esküsznek rá, mások  úri huncutságnak tartják. Elvileg ezek a speciális receptúrájú, penészgátlószert is tartalmazó beltéri falfestékek nemcsak elfedik a fertőzött felületet, de hatóanyaguk révén gátolják az újbóli kialakulást is.

Tipp: A penészgátló falfestékek ereje gyengül a színezéssel. Érdemes a problémás falat fehéren hagyni, így a festék hatása is jobban érvényesül, és később a faljavítás is könnyebb lesz.

Fontos! Ha a penészesedés kiváló okát nem szüntetjük meg, úgy a festéssel nem kapunk végleges megoldást a penészes fal problémára, és az vélhetően ismétlődő problémaforrás lesz a számunkra.

+ 1  penészgátló adalék

A penészgátló adalékok olyan kémiai anyagok, melyeket a beltéri falfestékbe keverhetünk bele, és így kvázi ugyanazt a hatást érhetjük el, mintha  a kifejezetten erre gyártott penésztgátló falfestékkel dolgoznánk.

+ 2 penészgátló „klímafesték” vagy „hőtükörfesték”

Ezekkel a fantázianévvel ellátott termékekből is többféle létezik már a piacon. Ezek olyan speciális falfestékek, melyek specális – apró, szabályos gömb alapú, belül üreges – kerámiagolyókat vagy üveg és műanyaggolyókat tartalmaznak.

A forgalmazók állítása szerint ezzel a festékkel, mivel igen magas a hővisszaverő és elosztó képessége, megszüntethetőek a hőhidak. Az egyenletesebb és magasabb hőmérsékletű falon nem alakul ki a penész.  Sőt mi több, egyes gyártók azt ígérik, hogy a kerámia klímafesték a membránhatásnak köszönhetően “kiszívja” a falban található plusz nedvességet, így szárítja a falat, és végleg meggátolja a penész kialakulását, mert a penészgombák nem találnak megfelelő mennyiségű nedvességet a falban.  Hatásosságát vita övezi. Érdemes kikérni szakértő és tapasztalattal rendelkező szobafestő tapétázó tanácsát.

Ez a cikk a JóSzaki.hu szobafestő-tapétázó szakembereinek közreműködésével készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalmakért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!