Tapéta ötletek hálószobába (2023)

Főoldal » Tapétázás
Értékelés:
5
(1)

Bár azt gondolhatnánk, a hálószobába csak aludni járunk, valójában lakókörnyezetünk nagyban befolyásolja életminőségünket, így hálószobánk hangulata is képes befolyásolni alvásunk minőségét, és ezáltal energiaszintünket a mindennapokban. A tapéta az egyik legsokoldalúbb dizájnelem, amivel teljesen új köntösbe tudjuk öltöztetni lakásunk bármelyik szegletét. A tapétázás ráadásul viszonylag egyszerű művelet, a mai modern anyagokkal a tapétacsíkok hamar ragaszthatóak és leszedhetőek, a végeredmény pedig tiszta, egészséges környezetet teremt. A tapétaragasztók vízzel oldhatóak, jellemzően nem allergizálnak, ezzel támogatva a mindenki számára nyugodt alvást.

Hogyan válasszunk tapétát a hálószobába? – Tippek a megfelelő tapéta kiválasztásához

Egy 16 nm-es hálószobában vlies tapéta felragasztása 316 ezer Ft-ba kerül.

Tudni akarod, hogy jött ki ez az ár? Részletes árajánlatot és több példaszámítást találsz itt:

Esztétikai szempontok

Ha esztétikai szempontok szerint választunk a hálószobába tapétát, a következő szempontok szerint érdemes gondolkodnunk:

Általában az ágyneműink több évig is szolgálnak minket, és ágyaink is lassan öregednek el. Akár új lakásba költözünk és új bútorokat tervezünk, akár lakásfelújítunk, és a bútorok eleve adottak, érdemes azokat figyelembe véve választani falszínt, mintázatot. Az összképet a hálószobába lépve ugyanis a padló, a szőnyegek, a falak és a bútorok valamint a drapériák (függönyök és az ágynemű) együtt adják meg. 

Gondoljuk tehát végig, milyen árnyalatú ágyneműink, milyen ágytakaróink vannak. Ha napközben beágyazunk, milyen színű az ágy, a kárpit. Milyen függönyeink vannak?

Az ágyneműink színe alapján érdemes mérlegelni, hogy milyen színű tapétát érdemes választani a hálószobába.
Fényviszonyok

A hálószobába érdemes olyan tapétát vagy tapétakombinációt választanunk, ami világosban és sötétben is tetszetős. Hiszen lefekvéskor jellemzően lámpafényben fogjuk élvezni a szobát, és ezt érdemes figyelembe venni a végső falszín vagy minta kiválasztásánál. A lámpafény egyrészt módosítani fogja a színérzékelésünket, másrészt a sötétebb színek elnyelik, míg az élénk színek erőteljesen visszaverik a fénysugarakat – ezzel élénkítő vagy nyugtató hatást gyakorolva ránk. Ha tehetjük, hozzunk mintát a kiszemelt tapétából, és nézzük meg valós környezetben természetes fénynél és éjszakai fényviszonyok között is, hogy biztosak lehessünk benne, a legmegfelelőbbet találtuk meg.

A kiválasztott tapéta színét vizsgáljuk meg nappali és éjszakai fényben is, hiszen a hálószobában sok időt töltünk lámpafénynél.
Amikor a tapéta a szoba éke

Ha egy vagy akár több falra mintás tapétát választunk, érdemes gondolnunk rá, hogy vajon fogjuk-e tudni kombinálni a domináns megjelenést festményekkel, családi fotókkal, poszterekkel a falon. Van olyan eset, amikor a minták halmozása kifejezetten modern és merész összhatást kelt, máskor viszont le kell mondanunk a további díszítőelemekről a falon. Gondoljuk végig, hogy vajon olyan mintájú tapétát találtunk-e a hálószobába, amit akár hosszú évekig örömmel nézünk?

Ha karakteres mintájú tapétát választunk a hálószobába, a falra helyezhető képek ütheti ka stílust.
Alapozás – amikor a padló a domináns

Ne feledkezzünk meg a padlóról, hiszen színe, mintája, anyaga épp olyan meghatározó lehet, mint a fal esztétikája. Attól függően, hogy mekkora a tér, és mekkora rész látszik ki a padlóból (mennyire zsúfolt a berendezés) lehet a talaj dominánsabb vagy kevéssé fontos szempont. Akár anyagilag is érdemes mérlegelni, hogy egy szép padlószőnyeg vagy különleges darab ad-e többet a szoba hangulatához vagy a mintás tapéta: pro vagy kontra lehet egyik vagy másik megközelítés a gazdaságosabb. Előfordul, hogy a padló mintája, anyaga adott, azonban ha a lakásfelújításnál cseréjét tervezzük, mindenképp gondoljunk az összhatásra. Festeni, falakat felújítani jellemzően gyakrabban szoktunk, mint padlót cserélni, így érdemes megfontolni egy tartósabb, jól kombinálható padlószínt, ami mellé bátran variálhatjuk majd a fal színeit pár évente.

Ha karakteres színű a hajópadló, vagy mintás a padlószőnyeg a hálószobában, érdemes hozzá egyszínű vagy finoman mintázott tapétát választani.
Összkép

Amennyiben a lakás több helyiségébe is mintás tapétákat tervezünk, és a nappaliból egyszerre látunk rá a hálóra és a gyerekszobára, az is szempont lehet, hogy a különböző helyiségekbe választott tapéták harmonizáljanak egymással. Eklektikus vagy akár az idegeket zavaró hatást kelthet egy neonszínű szoba mellett egy klasszicista minta, ami egyszerre kerül látóterünkbe.

Ha a lakás bizonyos pontjairól, ahol sok időt töltünk, egyszerre látunk rá különböző tapétázott helyiségekre, érdemes összehangolni azok stílusát.

Praktikus szempontok

A tapéta anyaga, típusa

Ha gyakran tervezzük újra a hálószobánk küllemét, érdemes vlies tapétákból válogatnunk. Ezt a típust a legkönnyebb felhelyezni és leszedni, az eltávolítás után a fal szinte azonnal rádolgozható: azaz az arculatváltás nagyon gyorsan és relatív tisztán történik. A gyakori újratervezés másik bajnok választása a többrétegű papírtapéta, aminek felső rétege könnyen lehúzható, alsó rétege pedig a következő tapétázásnál újra felhasználható makulatúraként. Ez esetben a következő cserénél nem kell majd jelentős előkészítő munkával számolnunk: csak lehúzzuk a mintás réteget, és már kerülhet is fel az új tapéta. 

Ha a hálószoba gyerekeknek készül – vagy a gyerkőcök előszeretettel rosszalkodnak a hálóban -, akkor érdemes műanyag borítású, kemény felületet adó többrétegű tapétákban gondolkodnunk, amik nyomott mintájuk ellenére ütés, karmolás, karcolás hatására sem sérülnek könnyen. 

Klasszikus és költséghatékony megoldás lehet a fűrészporos tapéta is, amit kedvünk szerint akár többször is újrafesthetünk.
Különösen jelentőségteljes lehet a hálószoba tervezésénél, hogy léteznek olyan tapéták, amikhez azonos mintában és színben kaphatóak anyagok és textíliák. Ezeket a típusokat külön szimbólum jelzi a tapéta tekercsek csomagolásán. Tökéletes harmóniát teremthetünk az összekomponált drapériákkal a függönyöktől a kárpitozott bútorokon át az ágyneműig.

Vannak olyan tapéták is, amikhez azonos mintájú vagy színű textileket kapunk. A hálószobában különösen szép a tapétával egyező mintájú díszpárna vagy ágytakaró.
A hálószobába választott tapétához lehet, hogy nem csak kész függöny és díszpárna kapható, de azonos drapériával boríthatjuk kárpitozott bútorainkat vagy akár a padlót is.
Költséghatékonyság

Amennyiben olcsón szeretnénk szép szobát, dönthetünk úgy is, hogy a tapétát csak díszítőelemnek használjuk. Ilyen esetekben akár egyetlen falat, vagy a fal egy szögletét is tervezhetjük mintás tapétával bevontra, míg a falfelületek nagyját egyszínű festékkel vonjuk be. A legjellemzőbb tapéta trend az ágy mögötti falfelület bevonása valamilyen markáns mintával: akár nagymintás tapétával, akár valamilyen sötétebb, aprómintás tapétával.

Költséghatékony megoldást jelenthet, ha a kihasználjuk a vidám bordűrök adta lehetőségeket, és díszcsíkokkal dobjuk fel a szobát.

A hálószoba egyszínű tapétáját bordűrrel és egyéb díszítő elemekkel feldobni olcsó mégis mutatós megoldás lehet.

De izgalmas lehet az is, ha natúr színű tapétákat kombinálunk – akár egyetlen falon belül variálva az egyszínű tapétacsíkokat egymás mellé -, amit később akár festményekkel, fotókkal is feldobhatunk.

Egyszínű tapétákat is kombinálhatunk úgy, hogy mégse legyen egyhangú a hálószobánk.
Térhatás

Az általános optikai szabályok a hálószobában is igazak. A függőleges vonalak növelik a belmagasságot, a kis tereket a világos színek nagyítják. A mintás tapétákról azonban sose kell lemondanunk, de kérjük ki tanácsadó véleményét, ha egy-egy katalógusban fellelt mintát nem tudunk elképzelni nagyobb felületen, mert meglepően más lehet az optikai hatás.

Egy aprócska hálószobában sem kell lemondanunk az elegáns mintákról, ha tapétát választunk.

Az ideális hálószoba hangulatát a tapéták végtelen kínálatában a hálószoba adottságai, ízlésünk és anyagi lehetőségeink metszéspontján fogjuk megtalálni. Nézzünk néhány további jellemző megoldást és hálószobai tapéta trendet inspirációként!

Tapéta csak az ágy mögé – variációk egy témára

Népszerű megoldás az ágy mögötti falat feldobni valamilyen mintával, és minden más falat egyszínű tapétával vagy akár festékkel bevonni. Tagadhatatlan, hogy nagy hatást érhetünk el akár egyetlen fal díszbe öltöztetésével is, de olyan koncepciót is találunk, ahol ténylegesen csak a franciaágy szélességével azonos csíkban ragasztanak mintás tapétát a falra.

Az ágy mögé szabhatunk mintás tapétát – ettől a hálószoba szinte megelevenedik.
Az ágy mögötti falra mintás tapétát álmodva, ha minden más fal egyszínű is, garantáltan egyedi hálószobát kapunk.

Újkori divatját élik a kárpitozott háttámlájú ágyak. A modern hálószobában nem ritka az extrém magas vagy széles háttámlával a teret domináló franciaágy, melyek igazi ékei a hálószobának. Ezek mögé mintás tapétát választani kifejezetten ajánlott, hiszen a kárpit színe meghatározó – amihez akár hasonló árnyalatú, akár komplementer színek is jól illeszkednek.

A divatos kárpitozott fejtámlás ágyak mögé mintás tapétát álmodva felséges háláószoba enteriőrt varázsolhatunk.

Különböző minták egészen eltérő hangulatot kölcsönözhetnek ugyanazoknak a bútoroknak. Válasszunk ízlésünk szerint!

Bátran kísérletezzünk a színekkel és a mintákkal a háláószobában, meglévő bútorainkkal is teljesen eltérő hangulatokat tudunk teremteni.

Sűrű mintákba burkolt álmok

Dönthetünk úgy is, hogy az egész hálószobát egyfajta mintával nyomott tapétával borítjuk be. Egészen varázslatos tereket alkothatunk, amikben szinte lebeg az ágy.

Ha az egész hálószobát egyetlenféle mintás tapétával burkoljuk, klasszikus enteriőrt, múltszázadi hangulatot idézhetünk.
A hálószobát nagymintás tapétába burkolva egész univerzumokat teremthetünk, ami kiszakít minket a hétköznapokból.

Textúrák tapétával – tégla-, bőr- , fém- és textilhatású tapéták

A tapéta egyik legnagyobb előnye, hogy vizuális megjelenése révén optikai csalódást tud okozni, és a megtévesztésig képes megidézni térhatású falszerkezeteket – bármilyen alapfelületen, higiénikusan, és sokszor töredék áron. Tapétával varázsolhatunk fa-, fém-, beton- vagy akár téglafalat is hálószobánkba.

A tapéta az egyik legjobb megoldás arra, hogy textúrált falakat varázsoljunk a hálószobába.

Kreatív ötletek tapétával – kombinációk, faliképek

Ha a mintás tapétából a leeső darabokat bekeretezzük, és a hálószoba egyszínű falait díszítjük az így gyártott képekkel, felséges hatást érhetünk el.

Kis ügyességgel a mintás tapéták leeső darabjait kreatívan felhasználhatjuk arra is, hogy azokból az egyszínű falakra képeket készítsünk. Ezzel könnyen stílusos kazettás falak optikai hatását kelthetjük.

A keretbe foglalt mintás tapétaképek a hálószobában az ágy mögötti falat is díszíthetik.

A természet lágy ölén…

Sokakat megnyugtat, ha a természet hangjai vagy képei veszik körül őket, és ez a hálószobára is igaz lehet. Választhatunk akár posztertapétát – egy-egy természetképpel -, de élethű természetes anyagokat, növényeket ábrázoló mintás tapéták is kaphatók már, amiket nagy felületen folyamatosan alkalmazhatunk.

Erdőket, hegyeket, patakokat varázsolhatunk a hálószobába egy jól megválasztott mintás tapétával.
A bambuszmintás tapéta kiváló választás lehet egy japán hangulatú hálószobába.

Az absztraktabb növényminták is jól működnek – akár egy-két csíkban ragasztva is megváltoztathatják egy tér karakterét.

Náha egy banálisnak tűnő, egyszerű levélmintás tapétáből pár csík is teljesen megváltoztathatja egy hálószoba hangulatát.

Poszter tapéták,fotótapéták

Az egyik legkülönlegesebb megoldás, ha posztertapétát választunk vagy egyenesen saját fotóból nyomtattatunk megfelelő méretű öntapadós tapétát. Városképek, ködös tájak, tengerpart vagy nonfiguratív minták is jól mutathatnak a hálószobában. Az ilyen tapéták pontos illesztést igényelnek és korlátozottan szabhatóak.

A posztertapéták a hálószobák egyik legkedveltebb típusai. Egy-egy falra méretpontos nyomatot készítve freskók, festmények, kastélyok belső terei is megelevenedhetnek ágyunk mellett.

Sötét, és még sötétebb…

Fekete hálószoba falakat tapétázva lehet a legkönnyebben tervezni. Ilyen esetben a mennyezetet is feketére tapétázzuk.

A tapéták nagy előnye, hogy bármilyen színekben is válasszuk ki őket, ugyanazzal a technológiával ragasztjuk a falra, és a tapéta leszedésénél sem okoz különösebb problémát, ha esetleg sötét vagy élénk színű volt a falon. Szobafestésnél a sötét festékek világosra festése általában feláras, mivel teljes lekaparással vagy csak több lépésben történő átfestássel lehet megúsítani a sötét, markáns színeket. Ha sötét színt választunk, érdemes a mennyezetet is sötét színnel bevonni.

A fekete és sötét hálószobai tapéták rendkívül elegénsak – világos és sötét ágyneműkkel és bútorokkal is jól kombinálhatóak.

A szürke 50 árnyalata

A szürke szín lehet komor, fiatalos, semleges és meleg is, de egy biztos: az egyik legkönnyebben kombinálható bármilyen más színnel. 

A szürke tapéta a hálószobában lehet semleges, fiatalos vagy férfias is.

Tartósan jó megoldást lehet a hálószoba hangulatához, ha nem akarunk gyakran újratapétázni. Sötétebb, nyugtatóbb, mint a fehér szín, így ideális lehet az alvásra hangolódás támogatásában. Bátran kísérletezzünk, cserélgessük a drapériákat az egyszínű, szürke szobában!

Szinte hihetetlen, hogy a szürkére tapétázott hálószobában a huzatok és függönyök cseréjével mennyire meg tud újulni a háló hangulata.

Bónusz ötlet – tapéta a gyerekek hálószobájában

A tapéta a gyerekszoba egyik legpraktikusabb díszítőeleme: mesefigurák, barátságos rajzok, minták tarkíthatják a falakat, amik lekötik a kisgyerekek figyelmét, fejlesztik agyműködésüket.

A gyerekek hálószobájába mesefigurákat, rajzokat varázsolni mintás tapétákkal a legkönnyebb. Ahogy nő a gyerek, párévente újratapétázással mindig a szívének legkedvesebb szereplők vehetik körül alvás közben.

Dönthetünk úgy is, hogy egyszínű tapétával vonjuk be a gyerekszobát, amire azonban mi is és idővel a gyerkőcök is szabadon festhetnek, rajzolhatnak, hiszen párévente könnyedén lecserélhetjük a tapétát – különösebb nyom nélkül eltávolítva így a már kinőtt rajzokat.
A tapéta nagy előnye, hogy bizonyos típusok közülük dörzsölhetőek, lemoshatóak – erről mindig tájékozódjunk a tapéták csomagolásán.

Mielőtt megvesszük a tapétát a hálószobába…

Magyarországon már valóban többezer tapétafajta elérhető, külföldi gyártók, speciális minták, textúrák éppúgy rendelhetők, mint egyszerű papírtapéták. Ha megtaláltuk a szívünknek legkedvesebb típust, érdemes szakbolti eladóval vagy szobafestő-mázoló szakemberrel konzultálni a vásárlás előtt, hogy biztosak lehessünk benne, céljainknak megfelelő tulajdonságokkal rendelkezik a kiválasztott fajta. 

A tapéta anyagszükséglet kiszámításához számtalan tényezőt kell figyelembe venni – nem elég a szoba falfelületeinek nagyságát négyzetméterre kiszámolni. Vannak bizonyos korrigáló tényezők (mintaillesztés, nyílászárók mérete, szabhatóság), amiket figyelembe kell venni.

Ha egyedi mintás, különleges tapétára esett a választásunk, érdemes rászámolni, hogy később egy sérülésnél javítani tudjuk a felületet. Gondoljunk a jellemző tapétázási hibákra is!

Mindezeket mérlegelve már valóban álmaink hálószobájában hajthatjuk álomra fejünket!

Ez a cikk a JóSzaki.hu szobafestő-tapétázó szakembereinek közreműködésével készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalmakért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Profira bíznád a tapétázást?

Válassz több száz szobafestő-tapétázó szakember közül! Bátran kérj ajánlatot, hogy megtalálhasd a számodra legmegfelelőbb szakit még ma.

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!