Mibe kerül a szobafestés? Időben és pénzben…

Főoldal » Szobafestés
Értékelés:
5
(16)

Azon túl, hogy az árakról tájékozódunk egy-egy szobafestés vagy egyéb lakásfelújítási munka megkezdése előtt, jó ha tudjuk, hogy a költségeink nem feltétlenül fognak a számla kifizetésénél megállni. Ha lakjuk is a lakást vagy házat, amelyik érintett a szobafestésben, akkor bizony számolnunk kell azzal, hogy időbe és plusz ráfordításba fog kerülni a helyiségek előkészítése, a ki- és bepakolás, a festés utáni rendrakás és takarítás is. A festőknek lehet, hogy segítségük lesz a bejutásban, bizonyos lakrészek hozzáférhetőségének megteremtésében. És lássuk be, a legjobb jószándék ellenére sem biztos, hogy ugyanúgy tud mindenki vigyázni a dolgainkra, mint ahogy mi tennénk azt. 

Nézzük, hogy a megfizetendő anyag- és munkadíjakon felül mi mindennel érdemes számolnunk – időben és pénzben – mielőtt szobafestésre adjuk a fejünket!

Egy 60 m2-es lakás tisztasági festése előkészítő munkákkal és anyagvásárlással együtt kb. 462 000 Ft-ba kerül.

Tudni akarod, hogy jött ki a matek? Ellenőrizd a legfrissebb piaci árakat:

A szobafestés költségei

Amivel a szobafestő számol

A szobafestés költsége számos tényezőtől függ akár saját magunk szeretnénk elvégezni, akár szakember segítségét kérjük. A szakmai-objektív szempontokat részletesen megismerhetjük a szobafestés árak bejegyzésben. 

Általánosságban azonban jó, ha tudjuk, hogy a szobafestők árlistáikban mindig a legegyszerűbb, alapszolgáltatások irányárát tüntetik fel.

Azaz a helyiség előkészítése esetén ideális esetben egy teljesen üres szobával kell dolgozniuk, a falak épek, egyenesek, penész, salétrom, egyéb mélyrétegi sérülés nem érinti őket. Ha a korábbi festégréteget le kell szedni, akkor az jó állapotú, nem nedves, a glettelés sík falra történik, ami egyenletes tapadással rendelkezik stb. Tehát egy olyan estre születnek az árlisták, amit a legkönnyebb, leggyorsabb elvégezni. Ehhez képest minden hiba, nehezítés, bonyodalom plusz költséget jelent. Ezeket az árakra ható tényezőket a következő szempontok szerint fogja vizsgálni a szakember:

  • A festendő terület mérete
  • A fal minősége és állaga
  • A korábbi festék/fal típusa
  • Foltok, szennyeződések minősége és mértéke
  • A falfelületek bonyolultsága (felületet megszakító nyílászárók, fűtőtestek, szerelvények, ívek száma és formája, mérete)
  • A felhordani kívánt festék minősége, típusa, egyéb kezelőanyagok, adalékanyagok és alapozók szükségessége
  • Egyszínű vagy többszínű festés, festendő minták, díszítések
  • A festés rétegszáma

💡 TIPP: Ha úgy döntünk, szobafestővel szeretnénk dolgozni, mindenképp rögzítsük a munka feltételeit részletesen, írásbeli megállapodásban. Ezzel sok váratlan kiadástól kímélhetjük meg magunkat a későbbiekben.

Amivel a megrendelőnek kell számolnia

Akár szobafestővel dolgozunk, akár egyedül állunk neki a festésnek, az objektív, festés kapcsán felmerülő költségeken túl jó, ha belegondolunk a következő, spontán felmerülő költségekbe is:

Ha aktívan lakjuk az érintett ingatlant:

  • Időt fog igénybe venni az egyes helyiségekből történő kipakolás, átpakolás más szobákba. Előfordulhat, hogy a festés – a lakás méretétől függően – több napig, vagy akár hétig is tarthat, így lehet, hogy szükségünk lesz pár szabadnapra a pakolásokhoz. 
  • Nehézséget jelenthet a főzés, amikor a konyha területe érintett: ezeken a napokon lehet, hogy a házhozrendelést választjuk, vagy étteremben eszünk, mert nem fogunk tudni otthon főzni. 
  • Ha féltjük értéktárgyainkat, nem ismerjük a szobafestő brigádot, vagy túl sok rémtörténetet hallottunk, lehet, hogy jobban érezzük magunkat, ha nem hagyjuk tökéletesen magukra az általunk lakott ingatlanban a szakikat. Ez esetben gondoskodnunk kell folyamatos felügyeletről – akár szabadnapok kivétele árán is. 
  • Elkerülhetetlen, hogy a festést követő takarításról mi gondoskodjunk. A szobafestők nem takarítók, általában összeszedik az ipari törmeléket, és relatív tisztán adják át az ingatlant, de ez közel sem jelenti azt, hogy nem lesz más dolgunk, csak visszatolni a bútorokat a helyére. Számoljunk a takarítás költségével. Már számos takarító cég vagy egyéni vállalkozó ajánl kifejezetten lakásfelújítás utáni takarítási szolgáltatást. De ha laktívan lakjuk a lakást, és lépéskényszerben vagyunk a szobák közötti költözköddésben, akkor kicsi az esélye, hogy egy cégtől több napon keresztül minden nap megrendeljük egy-egy szoba gyors takarítását. Ezért számolnunk kell azzal, hogy saját időnkből biztosítsuk egy-egy helyiség takarítását.

💡 TIPP: Egy-egy szobafestés jó alkalom lehet az óhatatlan nagytakarítás mellett használati tárgyaink, ruháink selejtezésére is. Hiszen mindent meg kell fognunk, át kell pakolnunk egyik helyiségből a másikba. Összességében költség- és időhatékony megoldás eleve a szobafestés idejére időzíteni a selejtezést is – természetesen a szobafestő szakik idejének és ütemtervének tiszteletben tartásával, az ő haladásukat nem feltartva.

Ha nem lakjuk aktívan a lakást:

  • Számolnunk kell az oda- és visszautazások költségével. Minimálisan legalább háromszor-négyszer kell majd a helyszínre utaznunk, de ez a gyakorlatban jóval több fordulót fog jelenteni. Alapesetben a helyszíni szemle, a munka megkezdésekor a bejutás biztosítása, a munka végeztekor (ha kulcsot adtunk a szakiknak) a munka átvétele a minimális találkozási pontok száma. Ezt követően még a takarítás – takasító csapat vagy személyes takarítás – igényel látogatást. Ne feledkezzünk meg erről a költségről!
  • A lakás előkészítése: összepakolása, és tiszta rendezett állapotban történő átadása szintén a mi feladatunk lesz, ami beletelhet egy-két napba. A nem lakott lakás előnye, hogy egy füst alatt össze tudjuk pakolni az összes helyiséget – hacsak nem olyan sok ingóságról van szó, ami már kitölti valamelyik teret, és lehetetlenné teszi az átmenetileg raktárként használt helyiség festését.

Fontos: Régóta lakatlan, koszos helyiség takarítása nem a szobafestő feladata a munkakezdés előtt – hacsak erről külön megállapodás nem születik!

Mindenképp számolnunk kell azzal, hogy a munkafeltételek biztosítása szintén a mi költségünk. Ugyan a festés nem igényel különösebb áram-, víz vagy gázfogyasztást, de nagyobb ingatlanok, illetve nagy hidegben vagy nagy hőségben történő munkavégzés esetén igenis költségként merül fel a helyiségek kifűtése vagy hűtése, ami valamivel több lehet, mint a normál használat során felmerülő rezsi. A szerszámok elmosása, bizonyos anyagok hígítása (bár a legtöbb festék és alapozó saját oldószerrel rendelkezik), illetve ha nagyobb csapat dolgozik az épületen, akkor az ő személyes vízigényük átmeneti fogyasztás-növekedést eredményezhet.

A hulladékra is gondolnunk kell. A festés során használt anyagok túlnyomórészt veszélyes hulladéknak számítanak, hatástalanításukról vagy a festőnek vagy a megrendelőnek mindenképp kötelessége gondoskodni. Ez a kijelölt, veszélyes hulladékokat is befogadó hulladékudvarokba történő elszállítást jelenti. Amennyiben úgy állapodunk meg a szobafestővel, hogy ez a mi feladatunk lesz, akkor számoljunk időt energiát és pénzt az elszállításra.

💡 TIPP: Amennyiben van lehetőségünk, tartsuk meg a megmaradó festékeket és alapozókat. Ügyejünk rá, hogy ezeket a vegyszereket megfelelő körülmények között – jellemzően zárt, fagytól, hőtől, és fénytől óvott helyen, szobahőmérsékleten, tökéletesen zárt edényben – tartsuk. Szavatossági időn belül – ami akár több év is lehet – nagy hasznát vesszük a megmaradt anyagoknak egy-egy kisebb javítás elvégzésekor!

⚠ Érdemes felkészülni a menet közben felmerülő rendkívüli kiadásokra, amikre a szobafestés megkezdésekor nem is gondoltunk még! Szinte kivétel nélkül minden esetben felmerül valami olyan extra költség, amit sem a szakember, sem a tulajdonos vagy megrendelő nem tudott megjósolni a festés előtt. Lehet ez egy később felfedezett falhiba, egy törött kapcsoló, egy rosszul odaragasztott szegőléc eltávolítása során okozott sérülés. Mindig várjuk a váratlant, legyen a költségekre ráhagyva némi tartalék!

Ezeket is érdemes elolvasnod:

Esztétika és minőség – 6+6 trendi díszítő festés technika

Fontos a sorrend! – A szobafestés menete lépésről-lépésre

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a szobafestésről

A szobafestés időigénye

Amivel a szobafestő számol

A festés időigényességet nagyon jó megközelítéssel meg tudja adni a szobafestő, miután látta a területet, megvizsgálta a falakat, és meghatároztuk, hogy milyen anyagokkal szeretnénk dolgozni. 

  • A terület megismerése a méretek meghatározása szempontjából fontos: hogy hány négyzetméternyi felületet kell majd festeni.
  • A felület megismerése az előkészítő munkálatok összetettségének és pontos lépéseinek meghatározásához szükséges: ha falhibákat, penészt, vizesedést, nikotinfoltokat kell javítani; ha előző réteg festéket vagy tapétát kell eltávolítani; ha sok a repedés, lyuk, amit glettelni kell, mindig hosszabb és hosszabb lesz a folyamat.
  • A felvinni kívánt anyagok, esetleges díszítő technikák, speciális színek, színhatárok képzése pedig egyrészt befolyásolhatja a glettelés minőségének meghatározását, másrészt a szükséges alapozó rétegek és festékrétegek számát.

👷🏻‍♂️ Ne feledjük: Nem csak a szaki rutinján és gyorsaságán fog múlni a szobafestés időigénye, de az anyagok száradási idején is. Nem érdemes sürgetni a festőt, mert a tökéletes száradás elengedhetetlen a tartós és minőségi munkavégzéshez! Sokkal nagyobb árat fizetünk később, ha a nem megfelelően száraz alapozóra vagy glettre felhordott festék lepereg, nem tapad. Esetleg a második réteg festék felszedi az elsőt. 

De hány nappal tudunk számolni körülbelül?

Festést sima, pormentes, száraz falon lehet csak megkezdeni, így a tényleges festékfelhordást számos lépés előzi meg – sokszor az előkészítésre több időt és energiát kell szánni a tényleges festés folyamatánál. A helyiség előkészítése mérettől függően pár órát vesz igénybe, a falak előkészítése állapottól, hibáktól függően akár több napot is igényelhet. Egy jó állapotú fal esetében azonban a falak tisztítása, átcsiszolása ismét nem több 1-2 óránál. A glettelés a választott glettanyag száradási idejét és az igényelt rétegek számát figyelembe véve akár csupán 2-3 órán belül is elvégezhető. A festés szintén rendkívül anyagfüggő, a festék felhordásának ideje területfüggő. Diszperzites festék kétrétegű felhordásával, és a legjellemzőbb kétórás száradási idővel számolva egy munkanap alatt bizonyosan teljesíthető feladat. Bármely munkafázis előtt vagy két munkafázis közben szükséges alapozás esetén ugyanúgy a felhordási idővel és legalább 2 órás száradási idővel kell számolnunk. 

Szobafestés esetén – bármilyen kis méretű helyiségről is legyen szó – a legegyszerűbb festésre is legalább két napot kalkuláljunk a száradási idők megfelelő betartása érdekében. Általában azonban javításokkal, alapozással, speciális felületkezelési eljárásokkal egy átlagos szoba kifestése 3-5 napot vesz igénybe, egy nagyobb lakás kifestése még a legjobb műveleti sorrend felállítása esetén is, akár két hétig is eltart.

💡 TIPP: Minél több helyiségben tudnak párhuzamosan dolgozni a szakemberek, annál optimálisabban tudják felállítani a műveleti sorrendet, és annál gazdaságosabban tudnak bánni az idejükkel. A szobafestők számára is nehézséget jelenthet a megfelelő száradási idők betartása akkor, ha egyszerre csak egy-egy szobában tudnak dolgozni, Hiszen ez esetben egy szobányi terület átgurítása után pár óra “semmittevés” vár rájuk. Ez idő alatt munkaszevezéstől függően vagy át tudnak menni egy másik helyszínre egy hasonló munkaütemet elvégezni, vagy várniuk kell. Ígyis-úgyis plusz költség keletkezik: vagy az órabér, vagy a kiszállás miatt. Mindenképp egyeztessünk a szobafestővel a munka megkezdése előtt, hogy hogyan tudjuk optimalizálni az ő időráfordítását – ami számunkra alacsonyabb díjakhoz vezethet.

Amivel a megrendelőnek számolnia kell

1. Tevezés

A szobafestés már jóval az első “ecsetvonás” megtétele előtt megkezdődik a megrendelő számára. Először is felmerül az igény – vagy a kényszer – a festésre, és a legfontosabb, hogy még mielőtt azonnal festőt hívunk, egy sor döntés megszülessen bennünk. Bár a szobafestő is fog tudni segíteni bizonyos tanácsokkal, hogy hogyan tudjuk a számunkra legkedvezőbb módon kivitelezni a szobafestést, bizonyos alap döntéseket nem fog tudni meghozni helyettünk. Vegyük számba:

  • Mi a legfontosabb szempontunk a szobafestés kapcsán: a gyorsaság, költséghatékonyság vagy a dizájn?
  • Mekkora időkeretünk van a munkák megkezdésére és befejezésére?
  • Mekkora anyagi keretünk van rá?
  • Mindenképp legyen valamilyen irány a fejünkben a színeket és az anyagokat illetően. Ha van allergiás a lakók között, gondoljunk rájuk! Ha az anyagválasztást az alap színmeghatározáson túl a festőre bízzuk, akkor is gondoljuk végig, hogy mire használjuk majd a tereket, milyen terhelést kell kiállnia a falaknak.

Tehát a tervezésre némi időt kell kalkulálnunk – kiváltképp, ha olyan típusok vagyunk, akik hosszasan böngészik a lakberendezési magazinokat inspiráció után kutatva.

2. A festő megtalálása

Számoljunk a megfelelő szobafestő felkutatására szánt idővel is! Legyen az egy ajánlás valamelyik rokonunktól, vagy internetes keresés, a számunkra legjobb szaki megtalálása időt és energiát igényel. Alapvetően érdemes több szakemberrel is beszélni, akár árajánlatot kérni, mert nagyon eltérő szobafestés árakkal vagy feltételekkel is vállalhatják egyformán képzett festők ugyanazt a munkát – az egyéb feltételek szerint. Abban is tapasztalhatunk majd eltéréseket, hogy bizonyos feladatokat milyen módszerrel oldanak meg tapasztalt szobafestők. A szakmai vélemények akár szélsőségesen is eltérhetnek egy-egy falhiba vagy festési munka kapcsán. Jó szolgálatot tehet ilyen esetben egy-egy szakikereső oldal, ami segít összehasonlítani a festők készségeit, árait – egységes rendszerben kezelt ajánlatokkal, árakkal, értékelésekkel és referencia fotókkal.

💡 TIPP: Ha nagyon nem akarunk időt szánni a keresgélésre, adjunk fel gyorsított ajánlatkérést. Ez gyakorlatilag a feladat rövid leírását jelenti, amit minden, a környéken dolgozó és szabad kapacitással rendelkező szobafestő megkap. Innentől pedig az ő feladatuk az ajánlatkérőt megkeresni: akár telefonon, akár írásban. Tehát a szakik maguktól jelentkeznek be, és gyakorlatilag versenyeznek a munka elnyeréséért. Ezzel a módszerrel akár egy napon belül is megtalálhatjuk a legjobb áron dolgozó, gyors szakembert, aki a munkát – az adatlapját is ellenőrizve – jó minőségben elvégzi.

3. A helyiség felmérése, előkészítése

Óhatatlan, hogy némi időt fordítsunk a helyszíni szemlékre. Ez a lépés kihagyhatatlan annak érdekében, hogy pontos árajánlatot kapjunk, és a megbízást a feladat pontos meghatározásával rögzítsük. Ehhez szükség lesz a megrendelő igényeire és a szobafestő szakember szakmai meglátásaira is.

A helyszíni szemlén érdemes tisztázni azt is, hogy mi a festő elvárása a helyiség előkészítésével kapcsolatban. Ennek biztosítása a mi feladatunk lesz!

4. Anyagbeszerzés

Általában két lehetőség van az anyagok beszerzésére: vagy a festő veszi meg a mi instrukcióink szerint, vagy mi szerezzük be az ő útmutatásai alapján. Illetve előfordulhat, hogy közösen megyünk el megvenni a szükséges anyagokat. Így vagy úgy: némi időt igénybe vesz, hogy legalább minimálisan tájékozódjunk a lehetőségeink felől, összevessünk árakat. A leginkább időtakarékos megoldás, ha mindent a festőre bízunk. Ráadásul neki várhatóan lesz némi kedvezménye is a beszerzéskor, ami számunkra is kedvező árat jelenthet.

5. A festés folyamata

A festés ideje alatt eltérő mértékben lehet szükség a figyelmünkre és jelenlétünkre a helyszínen. Ez függ attól, hogy az ingatlanban lakunk-e a munkafolyamatok alatt, vagy egy éppen nem használt lakást/házat/üzlethelyiséget/irodát bocsátunk a festők rendelkezésére. Még ha szabad bejárást is biztosítunk a mestereknek egy kulcs átadásával, mindkét esetben érdemes időről-időre ellenőrizni az ingatlant. 

Számítanunk kell arra is, hogy a festés során további egyeztetésekre lesz szükség, így egyszer-kétszer rendelkezésre kell állnunk a helyszínen vagy legalábbis telefonon. A festés utolsó lépése a kész munka szemrevételezése és átvétele, valamint a szobafestő kifizetése. 

FOTOS:  Szánjunk megfelelő időt a munka átvételekor a terület szemrevételezésére! Ahogy a kasszától való távozás után nem fogadnak el reklamációt, úgy a szobafestő is joggal érzi teljesítettnek a munkát, ha lehetőséget adott az átadáskor a hibák jelzésére, de az nem történik meg. 

6. A festést követő takarítás és be- vagy visszapakolás

A festés után mindenképp szükség lesz egy alapos takarításra minden érintett – és akár a szomszédos – helyiségekben is. Ezt követően jöhet a bútorok és használati tárgyak visszarendezése. Teljesen egyéni, hogy ez mennyi időt vesz igénybe, és hogy szeretnénk-e kiszervezni egy takarító cégnek, vagy magunk vállalkozunk a feladatra. Ígyis-úgyis időt kell kalkulálnunk rá. 

Láthatjuk, hogy a szobafestés összetett feladat, de az ember élete során egy párszor átesik rajta, és így egyre nagyobb gyakorlatot szerez benne. Második vagy harmadik alkalommal, ha szerencsés, már “bejáratott” szakemberekkel, jól kidolgozott koreográfia mentén tudja szervezni a munkát. Nagy segítség lehet egy profi szobafestő, aki mindennapi valós rutinnal kísér minket végig a folyamaton. Ne szégyelljünk segítséget kérni tőle olyan feladatok megoldásában is, ami nem az ő asztala: könnyen meglehet, hogy jó szívvel tud ajánlani megfelelő takarítót, könnyíteni tudja a dolgunkat a pakolás megszervezésében, vagy javaslatot tesz a helyiségek egymásutájára, hogy az a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozza számunkra. Kérdezzünk bátran, hisz az olajozott munka közös érdek!

Ez a cikk a JóSzaki.hu szobafestő-tapétázó szakembereinek közreműködésével készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalmakért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 16

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szobafestőre?

Keress profi szakembert a közeledben, belátható határidővel!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!