A gipszkarton felhasználásának 17 kreatív módja

Főoldal » Lakásfelújítás
Értékelés:
5
(5)

A gipszkarton a leguniverzálisabb a modern építőanyagok között.

Általában a falak kiegyenlítésére, belső válaszfalak felhúzására használják, de ezenkívül még számtalan praktikus és dekoratív funkciót be tud tölteni a lakásunkban, ráadásul mindezt gyorsan, tisztán és olcsón!

A Paintcity oldala számtalan kreatív felhasználási módot gyűjtött össze, amelyekből szemezgetve igazán egyedi, stílusos és hangulatos lakótereket tudunk kialakítani, legyen szó akár picike panellakásunk felújításáról, akár egy óriási családi ház enteriőrjének kialakításáról.

Íme, megmutatjuk, mire használható a gipszkarton a falakon túl!

Szeretnél egy dekoratív gipszkarton falat? Találd meg a legjobb szakembert a feladatra!

Kattints a gombra, és keress szakit elérhető közelségben, belátható határidővel! Böngéssz a szakemberek között, és kérj tőlük ajánlatot INGYENESEN!

  1. ÖTLET: FIGURÁK GIPSZKARTONBÓL A MENNYEZET ÉS A FALAK DÍSZÍTÉSÉHEZ
  2. ÖTLET: GIPSZKARTON ÍVEK
  3. ÖTLET: POLCOK GIPSZKARTONBÓL
  4. ÖTLET: FÜLKÉK
  5. ÖTLET: GIPSZKARTON SZEKRÉNY
  6. ÖTLET: DEKORATÍV JELLEGŰ „VÁLASZFALAK”
  7. ÖTLET: FÜLKE RADIÁTORHOZ
  8. ÖTLET: ABLAKOK ÉS AJTÓK MELLETTI BURKOLÁS
  9. ÖTLET: KÁVÉASZTAL
  10. ÖTLET: ÁGYFŐ
  11. ÖTLET: GIPSZKARTON KANDALLÓ
  12. ÖTLET: OSZLOP GIPSZKARTONBÓL
  13. ÖTLET: BÁRPULT GIPSZKARTONBÓL
  14. ÖTLET: KOMÓD, SZEKRÉNY ÉS KONYHABÚTOR
  15. ÖTLET: GIPSZKARTONBÓL KÉSZÜLT ELŐTÉT FÜRDŐKÁDHOZ
  16. ÖTLET: KANAPÉ ÉS GIPSZKARTON ÁGY
  17. ÖTLET: VEZETÉKEK ELREJTÉSE

1. ÖTLET: FIGURÁK GIPSZKARTONBÓL A MENNYEZET ÉS A FALAK DÍSZÍTÉSÉHEZ

Ha van fantázia, akkor még a gipszkarton hulladék is jól hasznosítható! Eredeti megoldások születhetnek a mennyezet vagy a falak díszítésére. Ennél a technikánál elsőrendű a tervezés!

Pillangó a gyerekszobában? Mi sem egyszerűbb!  

2. ÖTLET: GIPSZKARTON ÍVEK

Az ív az egyik legnépszerűbb elem, amelyet gipszkartonból létre lehet hozni. Az ajtónyílásokat gyakran ívek formájában tervezik kis lakásokban, ahol el kell választani a szomszédos helyiségeket, de nem akarunk felesleges négyzetmétereket veszteni egy ajtó beépítésével. Ugyanakkor a nagy terek is pazarrá tehetők egy-egy elegáns boltív beépítésével.

3. ÖTLET: POLCOK GIPSZKARTONBÓL

Egy másik kiváló megoldás a kisebb lakásokban a beépített szekrények és polcrendszerek kialakítása. A kivitelezést jobb szakértőre bízni, így pontos és esztétikus lesz a végeredmény, mindemellett egy tapasztalt szakember rengeteg tanácsot is tud adni. Hiszen a variációk száma ezen a téren végtelen!

Ami fontos, hogy a mesterünknek tanácsos lesz figyelembe vennie a súlyt is, amelyet a polcoknak majd tartani kell, ezért jó, ha előre meg tudjuk mondani, mit fogunk az adott bútordarabon tárolni. Például könyvek vagy akvárium esetén hegesztett konzolt kell használni a szerkezet megerősítésére.

A Jószaki szakemberei szívesen segítenek.

A képek a Pinterestről származnak

Kattints a képre és nézd meg gipszkartonszerelő szakembereink listáját, vagy kérj ajánlatot tőlük!

4. ÖTLET: FÜLKÉK

Gipszkartonból bármilyen mélységű és formájú fülke létrehozható, nem túl nagy energiabefektetés árán. Ezek a kisebb nagyobb fülkék pedig meglehetősen funkcionális és rendkívül dekoratív elemei lehetnek a belső tereinknek. Elhelyezhetünk bennük tévéket, festményeket, tükröket, akváriumokat és egyéb dísztárgyat. A fülkében akár kis polcok is betehetők.

Egy másik érdekes megoldás, ha a fülke beépített világítással is fel van szerelve, ami akár egy színes üveggel is kombinálható az extravagáns látvány érdekében.

5. ÖTLET: GIPSZKARTON SZEKRÉNY

A gipszkarton annyira sokoldalú, hogy akár még szekrények létrehozására is használható. Az egyetlen hátránya, hogy ez a bútordarab nem mozgatható egyik helyről a másikra.

6. ÖTLET: DEKORATÍV JELLEGŰ „VÁLASZFALAK”

Ha egy szobát bizonyos zónákra kell osztani, akkor az ideális megoldás lehet egy dekoratív válaszfal.

Egy ilyen válaszfal szolgálhat díszként vagy egyfajta vitrinként, ahol a kedvenc tárgyainkat vagy épp trófeáinkat helyezhetjük el.

7. ÖTLET: FÜLKE RADIÁTORHOZ

Ha zavaró a radiátor látványa, egy kis fülkébe rejtve igazán feltűnésmentessé és diszkrétté varázsolható a fűtőtest.

8. ÖTLET: ABLAKOK ÉS AJTÓK MELLETTI BURKOLÁS

Az ablakok vagy ajtók beépítése után gipszkartonnal könnyedén esztétikussá tehető a falfelület.

9. ÖTLET: KÁVÉASZTAL

Maradék gipszkarton nem csak a falra és a plafonra kerülhet dekorációs céllal, de akár berendezési tárgy is készülhet belőle. Akár egy ilyen kis asztalka!

A profilból egy keret készült, amelyet gipszkarton lapokkal borítottak. Ezután az asztal festhető vagy ragasztható textúrás papírral.

Kattints a képre és nézd meg gipszkartonszerelő szakembereink listáját, vagy kérj ajánlatot tőlük!

 10. ÖTLET: ÁGYFŐ

Az ágy feje is készülhet gipszkartonból, melyet a kialakítás után festhetünk, tapétázhatunk vagy akár textillel is burkolhatunk.

Ennek az alvóhelynek a díszítése gipszkarton segítségével készült. Ha kész a fejtámla, elég festeni vagy textil tapétával díszíteni. A szín, a forma, a mintázat teljesen egyedi lehet, hogy olyan helyen pihenhessünk meg éjszakánként, ahol igazán jól tudjuk érezni magunkat.

11. ÖTLET: GIPSZKARTON KANDALLÓ

A szoba díszítésére készíthetünk egy álkandallót is, melyben mécsesek világítanak. Egy ilyen megoldás romantikus hangulatot teremt a szobában.

A képek a Pinterestről származnak

12. ÖTLET: OSZLOP GIPSZKARTONBÓL

Egy oszlop gyakorlatilag bármilyen méretű helyiséget díszíthet, bár a nagyobb alapterületű életterekben mutat jól igazán. Használhatjuk a tér tagolására, és akár csövek vagy vezetékek is futhatnak benne láthatatlanul. Legyen egy oszlop a fal mellett vagy a sarokban, a keret mindig a padlóhoz és a mennyezethez van rögzítve.

13. ÖTLET: BÁRPULT GIPSZKARTONBÓL

Bárpult is építhető gipszkartonból!  Bárhol elhelyezhető, bármilyen formájúvá tehető, és tetszés szerint díszíthető. Hát nem csodás?

14. ÖTLET: KOMÓD, SZEKRÉNY ÉS KONYHABÚTOR

Tapasztalt mesteremberek gipszkartonból akár egyedi bútorokat is készítenek, amelyek funkcionalitásuknál fogva nem maradnak el az ismertebb anyagokból készült társaiktól. Egyetlen fontos szempont, hogy a konyhabútorokat nedvességálló gipszkartonból kell készíteni, és feltétlenül erős keretet kell használni, de ez a mai technológiával már nem jelent akadályt.

15. ÖTLET: GIPSZKARTONBÓL KÉSZÜLT ELŐTÉT FÜRDŐKÁDHOZ

A kép magáért beszél. Ebben az esetben csak nedvességálló gipszkarton használható! Mindenképpen kérjük tapasztalt szakember segítségét, hogy elkerüljük a későbbi bosszankodást.
Érdemes a felületet csempével burkolni, de sima festés is lehetséges, ez esetben a vízállóságra még jobban oda kell figyelni.

16. ÖTLET: KANAPÉ ÉS GIPSZKARTON ÁGY

A gipszkartonból készítsd el akár a kanapédat is! Ha matracot, párnákat és ágytakarót fektetsz rá, akkor egy ilyen kanapén akár aludni is lehet, de többnyire ez a kialakítás csak dekoratív, és nem rendszeres pihenésre szolgál.

17. ÖTLET: VEZETÉKEK ELREJTÉSE

A csatorna, szellőző, vízvezeték, fűtésvezeték, villanyvezeték és minden egyéb nem esztétikus gépészeti elem elburkolható gipszkartonnal. Természetesen ez esetben is fontos szakértelemmel rendelkező mesterember segítségét kérni, aki abban is tud segíteni, hogy  betartsuk a biztonsági szabályokat.

https://joszaki.hu/szakember/nagy-mate-elod-hang-teto-hoszigeteles-gipszkarton-szereles
Nagy Máté Előd referenciaképe – nézd meg az adatlapját a Jószakin!
Megnézted Nagy Máté Előd szakember oldalát? Ha szimpatikus a szaki, kérj tőle ajánlatot!
Tovább keresgélnél?
Nézd meg Hencz Szilveszter munkáit és értékeléseit, vagy Winkler Károly tanácsadó válaszait!
Ha pedig még több szakit szeretnél látni, folytasd a böngészést a listaoldalról kiindulva a megfelelő város megadásával!

Összefoglalva elmondjuk, hogy a gipszkarton könnyen kezelhető anyag, így szinte bármit építhetünk belőle, és a leírt lehetőségek segítségével exkluzív belső tereket hozhatunk létre otthonunkban.

Kérd a Jószaki gipszkartonozó szakembereit, hogy segítsenek!

A képeket az AlanRepairServices és a Pinterest biztosította.

Ezeket is érdemes elolvasnod:

Miért jó a gipszkarton és mikor érdemes használni?

5 tipikus és bosszantó hiba a gipszkarton glettelése és festése során

Kicsi a lakás? Tegyél bele boltívet!

Gipszkartonozás árak 2023

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a gipszkarton szerelésről

Kattints a képre és nézd meg gipszkartonszerelő szakembereink listáját, vagy kérj ajánlatot tőlük!

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalomért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

A Jószaki szakemberei segítenek megvalósítani, amit megálmodtál! Kérj ajánlatot ingyenesen!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!