Kicsi a lakás? – Tegyél bele boltívet!

Főoldal » Lakásfelújítás
Értékelés:
5
(5)

Rengeteg trükk és praktika van arra, hogy egy kis lakást tágasabbá varázsoljunk. Választhatunk összecsukhatós széket, felhajtható ágyat, lenyitható asztalt… Kialakíthatunk olyan tárolókat, melyet kihasználatlan terekben, (például puffok aljában, lenyithatós álmennyezetben vagy lépcsőfokok alatt,) ajándékoznak meg bennünket extra pakoló felületekkel. Játszhatunk a színekkel, tükrökkel, hogy optikailag is növeljük a térérzetet.  

Most azonban egy egyszerű, költséghatékony és esztétikailag is nagy hatásértékű megoldást vizsgálunk meg: ahhoz, hogy megnagyobbítsuk a teret kicsi lakásunkban, távolítsuk el az ajtót! Na jó, ne a fürdő- vagy a hálószobáról, de az előtér és nappali közti ajtó vagy a konyhaajtó leszerelésével azonnal kialakult egy új terület, amelyet korábban az ajtó nyitása miatt nem tudtunk kihasználni.

Persze az ajtó leszerelése nem lesz elegendő az örömünkhöz, hiszen, bár funkcionálisan megoldotta a problémát, azért még a szépérzékünket is ki kell elégítenünk. Egy leszerelt ajtó pedig minden, csak nem szép.  Az ajtók eltávolítása után a nyílást át kell alakítani. Erre pedig kiváló választás a gipszkarton ív.

Vizsgáljuk meg kicsit részletesebben ennek az anyagnak a jellemzőit, és lássunk néhány nagyszerű ötletet a szívet és szemet gyönyörködtető boltívekre!

Van egy álmod? Találd meg hozzá a legjobb szakembert!

Kattints a gombra, és keress szakit elérhető közelségben, INGYENESEN! Böngéssz a szakemberek között, vagy írd le a feladatot, és indíts ajánlatkérést pár perc alatt!

Praktikum és esztétika

Egy kis lakásban egy boltív kialakítása ötvözi a gyakorlati és esztétikai tulajdonságokat. Azon túl, hogy azonnal képes megnövelni a térérzetet, ténylegesen a tér is megnövekedik általa, hiszen az ajtó nyitásához fenntartott terület felszabadul, és akár egy plusz bútordarab is kerülhet a helyére.

Maga a boltív egy klasszikus és örök díszítő elem. Ív alakú építmény, amelyet kőből vagy téglából készítenek, és falnyílások áthidalására, pillérek összekötésére használnak. Kivitelezése ebben a hagyományos formában egyáltalán nem egyszerű, ám a gipszkarton sokrétűségének és technikai adottságainak köszönhetően manapság könnyedén kialakíthatjuk, és megvalósíthatjuk még a leghihetetlenebb tervezési ötleteket is.

A gipszkarton méltán közkedvelt az építkezők és lakásfelújítók körében, hiszen

  • viszonylag olcsó
  • változatosan felhasználható
  • tiszta, környezetbarát anyag
  • beépítése egyszerű és meglehetősen gyors
  • olyan helyeken is alkalmazható – mivel könnyű – ahol a teherbírási kapacitás alacsonyabb (pl. fafödém)
  • változatosan burkolható, festhető, és akár egyedi anyagokkal is dekorálható

A gipszkarton elemek segítségével

  • a belső terek könnyen, egyszerűen tagolhatók
  • az egyenetlen falfelületek, esetleges tervezési hibák elburkolhatóak
  • csövek, vezetékek, egyéb nem túl látványos építési elemek elrejthetőek
  • egyedi stílus alakítható ki a lakásban
  • különleges dizájn elemek alakíthatók ki (pl. boltívek, polcok, térelemek), melyek akár a személyiségünket is tükrözik
  • rejtett világítással még exkuzívabbá tehető az enteriőr

A gipszkarton plaszticitása és jó minősége lehetővé teszi a különböző geometriai formák elkészítését. A különböző kiegészítő minták különböző szerepeket tölthetnek be (pl. tértagolók, felületek a virágok számára, polc a könyvek számára stb. ).

A gipszkarton hátrányai közé tartozik a nedvességgel szembeni alacsony ellenállás és a sérülékenység.

A nyitott boltív hátránya lehet, hogy lehetséges, hogy időnként huzat alakul ki, illetve a hangok, szagok könnyebben terjednek az ajtó hiánya miatt. Erre kiegészítő megoldás lehet egy dekoratív függöny, drapéria használata.

Boltozat formák

A boltozat megépítése régen nem volt egyszerű, ám a gipszkarton használatával gyakorlatilag bármit ki tudunk alakítani a klasszikustól kezdve az egészen extrém, aszimmetrikus formákig.

Van néhány alakzat, melyeket sokszor használnak, ezeket különböző típusokba sorolhatjuk:

  • klasszikus (római)
  • „romantikus”
  • modern (brit vagy avantgárd)
  • ellipszis
  • trapéz
  • kapu
  • keleti
  • thai
  • gótikus

A római vagy klasszikus boltozat valójában egy félkörív, amelynek átmérője megegyezik a nyílás szélességével. Ez a változat onnan kapta a nevét, hogy először a rómaiak használtak hasonló kialakítást otthonaikban. Ez a fajta boltív ideális a magas mennyezettel rendelkező klasszikus belső terekhez, ám az egyszerű forma azt is lehetővé teszi, hogy egy szűkebb helyiségben alakítsák ki.

Szűkebb terek esetén azonban még jobb megoldás lehet a brit boltíves nyílás, mely – a rómaihoz képest –  hosszúkásabb. Ezt az ívet avantgárdnak vagy modernnek is nevezik. Alkalmas kis lakások térnöveléséhez, nagyon alacsony mennyezet esetén is kialakítható.

Ezt az ívet sima kontúrok jellemzik, így vizuálisan is tágítja a szobát.

A “romantikus” boltív egy téglalap alakú nyílás lekerekített sarkokkal. Ez az opció univerzális, sokféle stílusú lakáshoz megfelelő lehet.

Nagyon népszerű az ellipszis alakú nyílás is, melynek sok fajtája, formája megjelenhet. Ez az alak a legkülönbözőbb helyiségekben – magas és alacsony mennyezetekkel, különböző stílusokhoz is – harmonikusan illeszthető.

A trapéz alakú kialakítás maszkulinabb jellegű. Ez az opció jól illik a fából készült dekorációkhoz, burkolatokhoz.

A kapu formájú boltív esetében teljesen hiányzik az íves forma, a lekerekítettség. Ez az egyszerűbb kialakítás tud tekintélyt parancsoló lenni, ugyanakkor nagyon puritán is, és maximális helyet takarít meg.

Ezen alaptípusokon felül létezik még a cizelláltabb, keleti stílusú boltív, mellyel különleges térhatás érhető el. Ebben az esetben az íves nyílás jellegzetes csúcsos kupola alakú. Marokkói vagy más mediterrán enteriőrt is díszíthetünk vele. A keleti boltív jellemzője a bonyolultsága, sok szöggel és felülettel.

Manapság szintén nagyon közkedvelt és eredeti a thai ív.  Gyakran félívnek is nevezik, amelynek csak az egyik oldala lekerekített, a másik téglalap alakú.

A gótikus boltozat nem félköríves, hanem hegyes, mint egy nyílvessző. Lándzsás ívnek is nevezik. Ez az építészeti megoldás csak nagy belmagasságú helyiségekben lehetséges, és finoman rezonál a szakrális terek, templomok térhangulatával.

Érdekes megoldás, mikor a boltozatokat nem ajtónyílásba építik be.  Lehetséges a téglafal elé épített boltíves gipszkarton falfelület is, melynek dekoratív célja van, ám funkciót is adhatunk neki: egy ilyen fülke egyfajta keretet adhat egy festménynek, vagy polc lehet például egy TV-készülék számára. Az íves szerkezet a konyhában, a kandalló vagy a tűzhely fölé is elhelyezhető, és akár a belső tér fénypontjává is válhat – főleg ha még rejtett világítással is megbolondítjuk.

Modellek különböző helyiségekhez

A boltíves nyílások sokfélesége számtalan variációs lehetőséget rejt, mellyel harmonikusabbá varázsolhatjuk élettereinket.  Különböző rendeltetésű helyiségekben különböző fajtáik karaktert adhatnak a térnek: erősíthetik bizonyos esztétikai elemek hatását, illetve markánsabbá tehetik, vagy épp lágyíthatják a teret.

A trapéz alakú ív alkalmas egy vidéki ház, egy iroda vagy egy könyvtár számára. Az ilyen geometriai szögekkel rendelkező variációk jól kombinálhatók fával és fafaragással, mivel ezeket az anyagokat nehéz sima ívekben használni.

Az íves szerkezetű ellipszis ív különösen érdekes a hálószobában.

A konyha területén a tervezők gyakran használnak klasszikus ívet. A kis lakásokban a konyhában általában csak egy kis nyílás van, ezért egy szimmetrikus alakú kerek ív a legmegfelelőbb. Ha a konyhával szomszédos nappaliban az ajtók beépítése nem lehetséges, akkor a helyiségek határán lévő klasszikus ív tökéletes megoldás.

A konyha és az étkező közé gyakran kerül modern típusú boltív vagy épp egy elliptikus ív, mely segítségével sok hasznos négyzetmétert spórolhatunk meg. Az íveket gyakran oszlopokkal vagy más belső díszítő elemekkel kombinálják. A bárpult fölött kialakított boltív kedvünk szerint dekorálható, és meghatározhatja a lakás alaphangulatát is.

Boltíves nyílások a fürdőszobákban is kialakíthatóak, bár erre általában a nagyobb alapterületű fürdőszobák esetén van lehetőség. Ilyen esetben szem előtt kell tartani, hogy egy magas páratartalmú helyiségben minden munkát speciális, vízálló gipszkartonnal végeznek. Mindenképpen kérjük ki tapasztalt gipszkarton építő mester tanácsát!

Hogyan válasszuk ki?

A szerény méretű lakásokban egyes ajtókat vagy belső válaszfalakat ívekkel lehet helyettesíteni a tér növelése érdekében. A legjobb, legpraktikusabb anyag ezek létrehozásához a gipszkarton. Az íves nyílás funkcionális és esztétikai jelentőséggel is bír, ennek megfelelően kell eldöntenünk, mely formáját választjuk.

A boltív kiválasztása függ annak helyétől, a helyiségek funkciójától, amelyeken osztozni fog, és a lakás belmagasságát, alapterületét is figyelembe kell venni. A megfelelő boltív harmonikusan illeszkedik a lakás belső terébe és jól kombinálható a főbb bútorelemekkel is. Például az avantgárd stílusú ív nem minden belső térhez alkalmas. Egy high-tech enteriőr pedig nem is nagyon tűri a boltívek használatát.

A tervezést és a kiválasztás szempontjainak vizsgálatát mindenképpen bízzuk szakemberre!

És fokozzuk a hatást!

A boltívek diszítése nem korlátozódik a gipszkarton festésre, holott már a festés is számtalan vizuális variációra ad lehetőséget. Gipszkartonra szinte bármilyen festékkel festhetünk, és a színárnyalatok, színkombinációk tárháza kimeríthetetlen, hogy a dekoratív festés technikákról már ne is beszéljünk. Akit érdekel, itt utána olvashat!

Az ívek díszítésében különféle anyagok teljes arzenálját használják: textil, vlies, selyem vagy poszter tapéták, bambusz tapéta, különféle textíliák, kövek, folyami kavicsok, kagylók, fabetétek …. még palackkupakok is megjelenhetnek díszítő elemként.

A dekoratív gipsz elemek használata szintén reneszánszát éli, stukkók, oszlopok, faldíszek formájában.

A beépített világítás pedig a hab a tortán!
A boltív szerkezetét érdekesebbé teszi, ha maga a boltív is ki van emelve fényekkel. A megfelelően elhelyezett led vagy spotlámpákkal, amelyek további fényforrásként is szolgálnak, amellett, hogy különleges hangulatot hozhatunk létre az alkalmazásukkal.

Kedvet kaptál egy kis átalakításhoz? Már az ötlet is megfogant a fejedben? Kérj segítséget a Jószaki gipszkarton szerelőitől, hogy minél hamarabb gyönyörködhess a végeredményben! Az ajánlatkérés mindössze 1-2 perc, és teljesen ingyenes!

Bár a fenti képek lélegzetelállítóak, a Jószaki mesterei között is akad olyan, aki profi szinten űzi a gipszkartonnal való kreatív munkát!

Nézz rá Lind Zsolt referenciáira, aki nem csak kreatív gipszkarton felületeket alakít ki, de a rejtett világítás sem okoz neki gondot!

Kudo Dejan munkái is megérdemelnek egy pillantást: monumetális terek, lenyűgöző teljesítmény! Nézd meg most, és kérj ajánlatot a szakitól írásban vagy telefonon, teljesen ingyenesen!

Ezeket is érdemes elolvasnod:

Miért jó a gipszkarton és mikor érdemes használni?

5 tipikus és bosszantó hiba a gipszkarton glettelése és festése során

Tapéta ötletek hálószobába 2023

Gipszkartonozás árak 2023

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a gipszkarton szerelésről

A cikk a https://house.htgetrid.com/arki/iz-gipsokartona/ oldal képeinek és ötleteinek felhasználásával készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalomért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre, de nincs időd keresgélni?

Gyorsított ajánlatkérés INGYENESEN, és a szakik fognak keresni téged! Jól hangzik?

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!