Melyik falfestéket válasszam?

Főoldal » Szobafestés
Értékelés:
5
(14)

A falfestékválasztás legfontosabb szempontjai

Előző bejegyzésünkben áttekintettük a falfestékek legfőbb típusait, ám ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, számunkra melyik festék a legideálisabb választás, számtalan tényezőt kell mérlegelnünk. Nézzük sorba a legfontosabb szempontokat!

Egy 90 nm-es ház szobáinak színesre festése 632000 Ft-ba kerül…

…anyagár nélkül. A pontos árajánlatot Te is megnézheted:

Ha szeretnéd tudni, mennyibe kerülne nálad egy szobafestés, számold ki most Szobafestés kalkulátorunkkal!

Fal anyaga, minősége

Nem minden festék alkalmas minden falfelületre, így például a mészfestést csak olyan esetekben lehet kivitelezni, ahol a festék és a felület között kellő tapadás tud létrejönni. Ilyenek a vakolatok, a tégla- és kőfelületek és a korábban is mésszel festett falak. Sima, nem szívó alapok esetén a mészfesték nem tud a felülethez kötni, elválik attól, ezért nem alkalmazható például a sima, tömör beton- és cement­habarcs felületeken, a gipszkarton és farostlemez felületek. Ez utóbbiaknál az is probléma lehet, hogy a mész erős lúgos hatása kárt tesz a felületben, megmarja azt.

Vályogházakban viszont a mész elsőrendű választás, szemben a diszperzittel, amit ilyen jellegű házakban nem javasolt használni.

A felület minősége, korábbi festékek

A fal anyagának vizsgálata mellett azt is vizsgáljuk meg, mivel volt kezelve korábban a felület. Az enyves festékre például nem hordhatjuk fel közvetlenül a diszperzitet, mint ahogy a meszet sem a korábban diszperzittel kezelt felületre, és így tovább.  Amennyiben az alkalmazni kívánt anyag nem kompatibilis az előző rétegekkel, akkor a festés előtt mindenképpen le kell kaparni a korábbi festékrétegeket, különben az új réteg nem fog rendesen tapadni. Ha nem tudjuk, a fal mivel volt korábban kezelve, kérjük szobafestő-tapétázó segítségét!

A festeni kívánt helyiség funkciója

Vannak a lakásban nagyobb igénybevételnek kitett helyek (pl gyerekszoba) vagy olyanok, ahol általában magasabb a páratartalom (pl. fürdő, konyha), esetleg nedvesedésre hajlamosabb falfelületek (pl. pince). Érdemes a festékválasztásnál ezt a szempontot is mérlegelni. Gyerekszobába jó választás lehet a magasabb kopásállóságú, akár lemosható festék, mint például a latex festék. Vizes helyiségekbe semmiképp ne tegyünk enyves festéket, és bár a mészfestéket ajánlják ilyen környezetbe is, jó tudni, hogy a mész kevésbé kopásálló és viszonylag sűrűn kell újrafesteni, mert hamar berepedezik. A magas páratartalom miatt adott helyiségek falai hajlamosabbak a penészesedésre, ide tervezhetünk olyan festéket, amely penészgátló összetevőket is tartalmaz.

💡 Tipp: A termékek műszaki adatlapján 1-től 5-ig terjedő skálán fel van tüntetve a festék kopásállósága, azaz a „nedves dörzsállóság”. Az 1-es a leginkább dörzsálló, azaz lemosható, az 5-ös a leggyengébb. Ez körülbelül azt jelenti, hogy a 4-es 5-ös nedves dörzsállóságú festéknél a nedves szivacs hatására a festék felülete könnyen lekopik, foltossá válik.

Speciális igények

A penészgátló festékeken kívül számtalan egyéb igényre is találhatunk már festékeket a szaküzletek polcain. Ilyenek például a teljesség igénye nélkül a

  • hőszigetelő, hővisszaverő festékek
  • vízálló festékek
  • nikotin okozta foltok eltüntetésére szolgáló festékek
  • mágneses festékek
  • különböző dekorfestékek stb.

Mielőtt letesszük a voksunkat egy ilyen festék mellett, alaposan tanulmányozzuk át az adatlapját, és kérjük ki szobafestő tapétázó szakemberünk véleményét is, főleg, ha ő fogja felvinni az anyagot a falra.

Egészségre és környezetre gyakorolt hatás – összetétel

Fontos szempont lehet a mérlegelés során a festék károsanyag tartalma is. Manapság a legtöbb diszperziós falfesték vízzel higítható, ám emellett mégis tartalmazhat (ellentétben a mésszel vagy az enyves festékkel) olyan illékony szerves anyagokat (VOC), például leggyakrabban formaldehidet, illetve olyan tartósítószereket, például isothiazolinont, melyek egészségkárosító vagy allergizáló hatásúak. A jobb minőségű, megbízhatóbb falfestékek műszaki adatlapján ezekről az összetevőkről találunk tájékoztatást, (bár nem mindig teljesen kielégítő formában) és ennek fényében mérlegelhetünk a különböző márkák között.

Kiadósság

A falfestékek kiadóssága azt mutatja, hogy hány négyzetmétert lehet lefesteni 1 liter vagy 1 kilogramm festékkel. A kiadósság minden festékgyártónál eltérő, ezt az információt mindig ellenőrizni kell a leírásban. Ideális esetben az átszámítás egyszerű, a csomagoláson megtaláljuk, hogy 1 liter vagy kilogramm festékkel hány négyzetméter felületet tudunk lefesteni. Emellett tisztában kell lennünk az általunk lefesteni kívánt felület nagyságával. Ha a festeni kívánt felület négyzetméterszámát elosztjuk azzal a számmal, amekkora felületre elég 1 liter vagy 1 kilogramm festék, akkor megkapjuk, összesen hány literre/kilogrammra lesz szükségünk ahhoz, hogy egy rétegben lefessük a helyiség falait.

💡 Tipp: A mennyezetről ne feledkezzünk meg a számításkor!  

Ha több rétegben akarunk festeni (általában két réteg javasolt), akkor a kapott számot fel kell szorozni még kettővel.

💡 Tipp: Egy adott festék általában többféle kiszerelésben kapható, érdemes megnézni az egységárat, és azt a kiszerelést választani, ami számunkra a leggazdaságosabb.  (Természetesen, ha csak pár négyzetmétert akarunk festeni, akkor nem érdemes a nagyobb, alacsonyabb egységárú festéket választani.)

Fedőképesség

A fedőképességet 1-5-ig skálázzák a műszaki adatlapon, és az 1-es jelöli a legerősebb fedőképességű festéket a, 4-5 pontnál viszont annyival gyengébb lehet a festék, hogy akár 3 réteg is kellhet egy koszosabb falfelület újjá varázsolásához.

Ezeket is érdemes elolvasnod:

Fontos a sorrend! – A szobafestés menete lépésről-lépésre

Esztétika és minőség – 6+6 trendi díszítő festés technika

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a szobafestésről

Színárnyalatok

A mész és a mészfestékek viszonylag nehezebben színezhetőek, és inkább csak világosabb árnyalatokat tudunk velük létrehozni. Az enyves festékeknél léteznek sötétebb színárnyalatok is, de ez a festék manapság már kevéssé elterjedt, felhordása és színezése nagy szakértelmet követel.

A diszperzitek világa színek terén végtelen. Rengeteg féle előre színezett falfesték sorakozik a szaküzletek polcain, és az árnyalatok jellemzően évről-évre megújulnak az aktuális trendeknek megfelelően. Emellett lehetőségünk van teljesen egyedi színárnyalatot is kikeverni vagy kikevertetni.

 👷 Jó tudni: Ha fehér alapfestéket színezünk színezőpasztával, akkor számítsunk rá, hogy kétszer ugyanazt az árnyalatot szinte lehetetlen elérni. A pasztát óvatosan adagoljuk, és alapos keverés után ellenőrizzük, a kikevert szín megfelel-e az elképzelésünknek.

Ezzel a módszerrel csak pasztell árnyalatokat tudunk létrehozni, a színezőpaszta pedig önmagában nem megfelelő falfestésre.

A házilagos színkeverés alternatívája a számítógépes színkeverés. A nagyobb festékszaküzletekben szinte mindenhol van számítógépes színkeverőgép, amivel a meghatározott színű festék kikeverhető. A választásban segítenek a gyártók színminta skálái, ám ha kevert színű festéket vásárolunk, akkor nem árt előbb egy kis mennyiséget kikevertetni, és a kódszámát vagy színszámát az adott gyártmány típusával együtt megjegyezni. A kikevert festéket ez után a fal egy részén kipróbálva eldönthető, hogy jól választottunk-e. 

Azt is kalkuláljuk bele a választásba, hogy száradás után a vizes falfestékek kissé kivilágosodnak. Ha megfelel a kikevert szín, akkor a keverési kódszám vagy színszám alapján már a szükséges mennyiséget bármikor újra ki tudják keverni nekünk.

Ár

Utolsóként, de nem utolsó sorban természetesen érdemes mérlegelni a megfelelőnek tűnő termékek esetében azok árát is. Az egységár mellett viszont érdemes ilyenkor számításba venni a fent említett kiadóssági és fedőképességi különbségeket is, mert lehet, hogy egy festék olcsóbb, de mivel például alacsony a fedőképessége, ezért szükség lesz plusz egy rétegre, ami nem csak árban, de munkában is megnöveli a befektetett energiát, és lehet, hogy összességében jobban járunk egy picit drágább, de jobb minőségű falfestékkel.

Ha szeretnéd tudni, mennyibe kerülne nálad egy szobafestés, számold ki most Szobafestés kalkulátorunkkal!

Íme egy videó három közismert festékmárka (Héra, Dulux és Polifarbe) összehasonlításáról:

https://www.youtube.com/watch?v=eFoyoDmmvt0

Plusz egy (néhány) tipp

Amennyiben a szobafestést szakemberre bízzuk, úgy érdemes a szobafestő tapétázó szakembert megkérdezni, ő milyen festéket ajánl a falra.
Sőt, sok esetben érdemes a beszerzést is rábízni, hiszen ő rutinosan és  könnyedén kiszámolja a szükséges mennyiséget, és lehet, hogy még kedvezményt is kap a festék árából az üzletben, ahol vásárolni szokott. 

Az is előfordul, hogy szakemberünk egy olyan márkát használ, amit nem, vagy csak nehezebben lehet beszerezni. Az ilyen festékek általában jó minőségű, megbízható fajták, de nyugodtan kérjük el az adatlapjukat és ellenőrizzük magunk is.

Tapasztalhatunk olyat is, hogy a szobafestőnk kifejezetten ragaszkodik egy adott márkához, mert azzal szeret, tud jól festeni, míg esetleg egy másik márkát nem szeret, rossz tapasztalata van, vagy csak bizonyos felárral hajlandó azt használni. Jó tehát előre megbeszélni, ha van bármi preferenciánk, nehogy a későbbiekben okozzon ez problémát.

Ha bizonytalanok vagyunk, kérdezzünk bátran, a Jószaki tanácsadó szakijai szívesen segítenek!Bízd profikra a munkát – kérj ajánlatot ingyenesen még ma!

Ez a cikk a JóSzaki.hu szobafestő-tapétázó szakembereinek közreműködésével készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalmakért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 14

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szobafestő-tapétázóra?

Keress szakembert a közeledben, belátható határidővel!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!