A szobafestés élettani hatásai – hogyan óvd családod egészségét a falfestékkel?

Főoldal » Lakásfelújítás
Értékelés:
5
(9)

Mikor szobafestésre vagy tisztasági festésre adjuk a fejünket, számtalan tényezőt mérlegelünk, hogy a lehető legtökéletesebb falfestéket válasszuk ki színben, rendeltetésben, kiadósságban, árban stb. Hogy milyen tényezőket érdemes szem előtt tartani festékválasztáskor, azt ebben a cikkben részletesen kifejtettük. 
Bár a kiválasztás kritériumai között szerepel a falestékek környezetre és egészségre gyakorolt hatása is, ezt a tényezőt – talán a kisgyermekes családok kivételével – viszonylag kevesen sorolják előre a ranglistán. (Tisztelet a kivételnek.) Ennek oka az is lehet, hogy nem is vagyunk pontosan tisztában azzal, milyen anyagokból állnak a falfestékek, és hogy azoknak milyen hatása van az egészségünkre, környezetünkre. Sajnos ezt a tendenciát erősíti, hogy a falfestékek műszaki illetve biztonsági adatlapjainak kód- és szaknyelvezetében nem is olyan könnyű eligazodni, és  a gyártók sokszor nem is közölnek teljesen pontos információkat.

Egy 4 szobás újépítésű lakás festendő felülete akár 276 nm is lehet.

Tudni akarod, hogyan számolnak a szakik szobafestés árakat? Kattints:

Mi minden van tehát egy falfestékben?

Alap összetevők tekintetében elmondhatjuk, hogy minden falfesték tartalmaz:

  • kötőanyagokat, melyek célja, hogy száradás után kemény réteget képezzenek a falon,
  • mesterséges vagy természetes színanyagokat (pigmenteket), melyek a festék színét adják,
  • oldószert, ami lehet víz vagy mesterséges vegyi anyag,
  • töltőanyagokat, amik a festék „testét”, mennyiségét adják
  • különféle adalékanyagokat és  tartósítószereket, melynek jelenlétét és mennyiségét érdemes alaposan megvizsgálni.

Manapság egyre nagyobb teret hódítanak a vízbázisú festékek, és a köztudatban ezek gyakran úgy szerepelnek, hogy az egészségre teljességgel ártalmatlanok. Tény, hogy az oldószeres festékeknél jóval alacsonyabb mennyiségben található bennük egészségre káros anyag, ám sajnos ezek között a festékek között is vannak olyanok, melyek összetevői szobafestés alatt és után az emberi szervezetbe jutva egészégügyi kockázatot jelenthetnek, sőt, akár komoly megbetegedéseket is előidézhetnek.

Milyen falfestéket válasszunk szobafestéshez, ha szeretnénk környezetbarát és egészséges otthont?

Az enyves festékek manapság már kimentek a divatból, pedig ez a festékfajta természetes alapanyagokból készült, és semmilyen egészségre káros adalékanyagot nem tartalmaz.

Ugyanez elmondható a mészről is, ám az enyves festékkel ellentétben a mész alapú falfestékek napjainkban kezdenek újra divatba jönni. Ezekkel a festékekkel már jóval könnyebb dolgozni, mint a klasszikus oltott mésszel, és amellett, hogy természetes anyagokból készülnek, nem károsítják a környezetet, nagyon gazdaságosak, valamint páraáteresztő és fertőtlenítő hatásuk is van.

Ha természetes és bababarát festékkel szeretnénk festeni, a mészfesték ideális választás lehet. Hátránya, hogy a kopásállósága alacsonyabb, és csak kis mértékben színezhető.

❗Fontos: A mész erősen lúgos, maró hatású, alkalmazása során fokozottan figyeljünk a biztonságra, viseljünk egész testet takaró védőruházatot, védőszemüveget! Ha mégis szembe kerülne, azonnal alaposan öblítsük ki, és forduljunk orvoshoz!

A manapság legelterjedtebb diszperzites falfestékek terén hatalmas a kínálat és jelentős különbségek lehetnek az adott festékek károsanyag tartalma között, ezért ennek az információnak minden festék esetében érdemes jobban utána néznünk, mielőtt eldöntjük, milyen festéket vásárolunk a szobafestéshez vagy tisztasági festéshez.

Az elhatározás megvan, de fogalmad sincs, mibe fog ez neked kerülni? Használd a Jószaki Szobafestés kalkulátorát ingyenesen, hogy képbe kerülj a tisztasági festés, színváltás és szobafestés árakkal!
Naprakész információk, 3 egyszerű lépés után! Kattints a linkre!

Ezeket is érdemes elolvasnod:

Melyik falfestéket válasszam?

Esztétika és minőség – 6+6 trendi díszítő festés technika

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a szobafestésről

Miféle káros anyagok lehetnek egy falfestékben és mit okoznak?

VOC – Illékony szerves vegyületek

A jelenlegi szabályozás szerint a festékgyártók kötelesek feltüntetni a csomagoláson a festék VOC tartalmának mértékét. Ez a mozaikszó az angol Volatile Organic Compound kifejezésből ered, aminek jelentése: „illékony szerves vegyületek”, mint például a xilol, metil-benzol, etil-benzol, formaldehid.

Korábban a legnagyobb VOC termelőnek a gyárakat és az autók kipufogóját tartották, ám már a bebizonyosodott, hogy ugyanekkora mértékben párolognak ilyen káros szerves anyagok a légtérbe a különféle tisztítószerekből, festékekből, háztartási szerekből is.

Ezek az anyagok nem csak szobafestés közben, hanem utána is folyamatosan párolognak (a falfestékből akár 5 éven keresztül is), és olyan egészségügyi problémákat okozhatnak, mint például fejfájás, szemirritáció, torokirritáció, különféle  légzőszervi megbetegedések, emellett csökkentik a koncentrálóképességet, hosszú távon pedig a máj és az idegrendszer károsodását is okozhatják.

Az sem tűnik véletlennek, hogy a diszperziós falfestékek elterjedésével rohamosan megnőtt az asztmás és allergiás, ekcémás megbetegedések száma a kisgyermekeknél, ugyanis a festékekből párolgó adalékanyagok hosszabb távon ilyen jellegű hatással bírnak az emberi szervezetre.

PEG – Polietilén glikol

A vízbázisú falfestékeknél használt PEG (polietilén glikol) valamint a propilén glikol és glikol éter származékok, melyeket a magas vízoldékonyságot segítik elő, belélegezve nagyobb dózisban mérgezőek, de kis koncentrátumban is bizonyítottan irritálják az orrüregeket, megnövelik a nyálkahártya gyulladásainak veszélyét, és csökkentik az immunrendszer működését.

Formaldehid

Az egyik legismertebb (és legrettegettebb) VOC, a formaldehid, amely a falfestékekben konzerváló szerként funkcionál, az emberi szervezetben rákkeltő hatású. Amellett, hogy a szervezetbe jutva daganatos megbetegedéseket okoz, belélegzése sok esetben különféle allergiák kialakulásához is vezet, és erősen ingerli a nyálkahártyát. Mérgező hatása bőrre jutva és lenyelve is érvényesül. 

Tartósítószerek

Szintén erősen allergizáló hatású a falfestékekben előszeretettel alkalmazott tartósítószer az isothiazolinone is.

Ugyancsak tartósítószerként fordul elő a falfestékekben az ammónia is, mely mérgező, maró hatású. Kis dózisban a levegőben belélegzéskor a nyálkahártyákat izgatja és vértódulást okoz, töményebb állapotban belélegezve heves köhögést okoz, torok- orr-  és szemirritációt vált ki. A lélegzéskor elviselhető ammóniatartalom a levegőben legfeljebb 0,03% lehet, a magasabb ammóniatartalom belélegezve komoly nyálkahártya károsodáshoz, sőt extrém dózisban halálhoz is vezethet.

👷🏻‍♂️ Jó tudni: Azok a kisbabák, akiknek a születése előtt nem sokkal festették ki a szobáját, jóval nagyobb eséllyel lesznek allergiások vagy asztmások, ha a szülők nem figyeltek arra, hogy VOC mentes (vagy legalábbis alacsony VOC tartalmú falfestékkel) varázsolják újjá a gyerekszobát.

❗Fontos: Még az alacsony VOC-tartalmú falfestékekből kipárolgó anyagok is kimutathatóak a helyiségek levegőjében több hónappal a szobafestés után is! Ha babát várunk, ne fessünk ilyen anyaggal közvetlenül a kis jövevény érkezése előtt!

Titán-dioxid

A titán-dioxid egy fehér, finom szemcséjű por, amelyre a közelmúltban nagyobb figyelem irányult, mert az Európai Unióban az elmúlt évben (2022) betiltották a titán dioxid élelmiszeripar alkalmazását. A legújabb kutatások szerint a vegyület felhalmozódása az emberi szervezetben súlyos egészségügyi problémákkal hozható összefüggésbe, például génkárosító illetve mutagén hatása van.  

Ez az összetevő a falfestékek zömében megtalálható, mivel pigmentanyagként nagyon nagy fedőképességű fehér szín előállítására alkalmas. A közelmúltban publikált vizsgálatok alapján porát belélegezve feltételezhetően rákot okoz, mivel a részecskék lerakódnak a tüdőben és toxikus hatásuk mellett a tumorfejlődést is elősegítik. Az uniós szabályozás a 10 μm vagy annál kisebb átmérőjű titán-dioxid-részecskéket legalább 1 %-ban tartalmazó folyékony vagy szilárd keverékekre terjed ki, melyek csomagolásán található címkén fel kell tüntetni, hogy az alkalmazás során keletkező cseppek vagy por belélegzése tilos.  Mindemellett a már megszáradt festék titán-dioxid tartalma – mivel nem jut be a szervezetbe – nem veszélyes, csak felhasználás közben kell odafigyelni a biztonsági előírásokra.

Biztonsági és műszaki adatlapok

Ahhoz, hogy megbizonyosodjunk egy-egy termék biztonságosságáról és károsanyag mentességéről, ki kell ismernünk magunkat a falfestékek műszaki és biztonsági adatlapján található információk között, ez pedig nem könnyű feladat.
Nehézséget okozhat az is, hogy hiába találjuk meg a keresett információt,  például a VOC tartalomról, sok esetben a gyártók nem a pontos adatot közlik, csupán a törvényi előírásnak megfelelően azt tüntetik fel, hogy ez az érték nem magasabb a hivatalosan megengedett maximális értéknél, ami jelenleg „legfeljebb 30g/l”, amivel viszont mi nem igazán vagyunk kisegítve, hiszen a valódi mennyiségről fogalmunk se lesz.

Az órákig tartó böngészést és összehasonítgatást megelőzendő a Tudatos Vásárlók Egyesülete 2019-ben végzett egy felmérést, és 23 különböző szaküzletekben könnyen hozzáférhető fehér falfesték VOC tartalmát és formaldehid kipárolgását vizsgálta meg laboratóriumi körülmények között (23 Celsius fokon, 24 órán át, zárt térben). A felmérés kiterjedt (termékcimkén feltüntetett információk alapján) arra is, hogy az adott festékben található-e isothiazolinone.  

A teszt eredményei által felállított rangsorolt termék lista ingyenesen elérhető a Tudatos Vásárlók Egyesület oldalán.

A TVE konklúziója

A Tudatos Vásárlók Egyesülete teszteredményeit összefoglalva idézzük a konklúziót:

„A lista élén 99%-kal a penészedést gátló hatású Kreidezeit Mészfesték végzett. A mészfestékeknél nincs szükség konzerválószerekre, mivel a pH értéke 12-13 között mozog. Ilyen körülmények között a mikroorganizmusok nem életképesek. Ezért termék VOC-tartalom és formaldehid kibocsátása is minimális volt, nem volt benne isothiazolinone, továbbá Vegan, Öko-Test: sehr gut minősítésekkel rendelkezett.

Második helyen két saját márkás OBI festék, valamint a Bio pin beltéri fehér falfesték végzett, szorosan mögöttük harmadik helyen a Düfa, Swingcolor és  Dulux termékei.
Mindegyik kevés VOC-ot tartalmazott és kicsi volt formaldehid kibocsátása.
A Duluxnak pedig volt olyan terméke is, amelyik a lista végére került, a magas VOC-tartalom miatt. Érdekesség, hogy a Tudatos Vásárlók Egyesületének 2010-es felmérésében még az OBI termékeinek volt a legmagasabb formaldehid kibocsátása.”

💡Tipp:  Érdemes olyan falfestéket választani, ahol a gyártó pontosabb tájékoztatást nyújt a VOC mennyiségről a törvényben előírt minimumnál. Ezek a termékek ugyanis jellemzően kevesebb VOC-ot tartalmaztak a TVE mérése alapján, mint a „legfeljebb 30g/l” információval ellátott társaik.

👷🏻‍♂️ Jó tudni: A biztonsági és műszaki adatlapok formátuma nem mindig egységes, de ha párat látunk, hamar rááll a szem, és ki tudja szűrni a keresett információkat.

Mutatunk párat:

Falfesték műszaki adatlapja
Falfesték biztonsági adatlapja
Beltéri falfesték biztonsági adatlapján található információk

Hogyan minimalizáljuk a falfestésből eredő káros anyag kipárolgást a lakásban?

  • A festés ideje alatt és azt azt követő napokban szellőztessünk folyamatosan! A legtöbb egészségkárosító anyag ebben az időszakban szabadul fel, és a szellőztetéssel elkerülhető a lakás légterében a káros hatású koncentráció.
  • Tervezzünk előre! Ne közvetlenül a kisbabánk születése előtt fessük ki a gyerekszobát!
  • Vizsgáljuk meg a kínálatot! Válasszunk olyan terméket, amelyen a gyártó a törvényben előírt minimumnál pontosabban határozza meg a festék VOC tartalmát, így választhatunk alacsonyabb károsanyag kibocsátású terméket!
  • Vásároljunk inkább természetes alapanyagokat, melyeknek nincs vagy jelentősen kisebb a károsanyag tartalma az átlagnál!

Mibe fog mindez kerülni? Használd a Jószaki Szobafestés kalkulátorát ingyenesen, hogy képbe kerülj a tisztasági festés, színváltás és szobafestés árakkal!
Naprakész információk, 3 egyszerű lépés után! Kattints a linkre!

Ez a cikk a JóSzaki.hu szobafestő-tapétázó szakembereinek közreműködésével készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalmakért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 9

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szobafestő-tapétázó szakemberre?

Keress profi szakembert a közeledben, belátható határidővel!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!