Otthonfelújítási Program 2024 kalkulátor – mennyi pénzt kaphatok?

Főoldal » Otthonfelújítási Program
Értékelés:
0
(0)

2024. július 1-jétől pályázható az Otthonfelújítási Program 2024. A végleges kiírás 2024. június 17-én jelent meg a palyazat.gov.hu oldalon: https://www.palyazat.gov.hu/programok/helyreallitasi-es-ellenallokepessegi-terv/rrf/rrf-rep-10131-24/dokumentumok

Ebben a cikkünkben az általad elnyerhető támogatás mértékének meghatározását nézzük meg:

Mekkora összeget kaphatok vissza nem térítendő támogatásként?

Találd meg a legjobb szakembert a feladatra!

Kattints a gombra, és keress szakit elérhető közelségben, belátható határidővel! Böngéssz a szakemberek között vagy írd le a feladatot és indíts ajánlatkérést pár perc alatt.

A kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás összege legalább 2.5 millió forint, de maximum 6 millió forint. A tényleges összeg számos tényezőn múlik: hitelképesség, bruttó havi fizetés mértéke, régió, ahol a ház van. 

  • Ha a nettó fizetésed több, mint havi 511 810 Ft, akkor
    • max. 2.5 millió forint lehet a vissza nem térítendő támogatás
    •  és 3.5 millióra kapsz kamatmentes kölcsönt.
  • Ha a fizetésed nem éri el a havi nettó 295 275 Ft-ot,
    •  akkor épp fordítva: 3.5 millió forint lesz a támogatás, és
    •  2.5 millió a kamatmentes hitel. 

  • Ha a kettő között van valahol a fizud, akkor a régiók fognak számítani. 
Az Otthonfelújítási Támogatás 2024 keretében elnyerhető támogatás és kamatmentes hitel összege a jövedelmek függvényében -táblázat.

A hitel szempontjából:

  • ha 600 000 Ft alatti a fizetésed (vagy fizetésetek a házastárssal, élettárssal), akkor a jövedelmetek 50%-a erejéig vállalhattok törlesztőrészletet magatokra
  • ha 600 000 Ft feletti a fizetésetek, akkor a jövedelmetek 60%-a erejéig vállalhattok havi törlesztőrészleteket.

Nem csak családoknak, de a gyerekek száma számít!

Erre a felhívásra a korábbi támogatásoktól eltérően nem csak gyerekes családok pályázhatnak. De ha egynél több kiskorúval élsz egy háztartásban, akkor kedvezőbb feltételekkel tudsz pályázni annyiban, hogy könnyebben megkapod a lehető legmagasabb vissza nem térítendő támogatási arányt. 

Ha egyedül pályázol, akkor a te havi nettó jövedelmed számít csak, viszont számít az is, hány gyermek van bejelentve veled egy lakcímre. Oszd el a fizetésedet a gyerekek számával, és megkapod, hogy mennyi  a jövedelmed a pályázat szempontjából.

Pl. ha havi nettó 400 000 Ft a fizetésed, de három gyermeked van,  akkor 400 000 /3 = 133 333 Ft lesz a fizetésed. Alacsonyabb fizetés esetén  magasabb vissza nem térítendő támogatásra vagy jogosult, így ez nagyon kedvező szabály!

De ha egyedül nem vagy hitelképes, és szeretnél adóstársat bevonni, akkor kettőtök nettó fizetésének összegét kell elosztani a gyerekek számával: azaz ha mind a ketten 400 000 Ft-ot kerestek, akkor három gyerek esetén ennek a dupláját: 266 667 Ft-ot fognak figyelembe venni. Ez még mindig a legmagasabb támogatási arányra jogosít a pályázatban: azaz 3.5 millió vissza nem térítendő támogatásra, és 2.5 millió forint kamatmentes hitelre lesztek jogosultak.

Oké, ez kicsit bonyolult, de ki lehet adóstárs? És milyen gyerek “gyerek”?

Élettársi kapcsolat, nyilvántartott élettárs, bejegyzett élettárs és házastárs lehet adóstárs. A gyerek pedig a veletek együtt élő vér szerinti vagy örökbefogadott, 25 év alatti gyermek, akinek még nincs saját jövedelme. De lehet kiskorú rokon is, akinek gyámja vagy, és lehet 25 év feletti is a gyermek, ha megváltozott munkaképességű. Ha nincs gyereketek, akkor is tudtok pályázni, csak akkor a fizetésed 100%-át kell számításba venni a pályázható összegek megállapításához.

Mikor kapom meg a pénzt?

A pályázat beadása után elbírálják azt, majd jöhet a köcsönszerződés megkötése. Pénz azonban csak akkor kerül kiutalásra, ha már leigazoltad, hogy az önerődet teljesen elköltötted.

A kölcsönt és a vissza nem térítendő támogatást (tehát minden pénzt, amire pályázni tudsz) utófinanszírozással kapod meg. 

Ha a legkisebb összegre pályázol (azaz 2.5 millió forintot szeretnél kapni), akkor az önerőd 357 143 Ft lesz. De nem csak ennyit kell tudod elkölteni,  hanem az egész 2.5 millió forintot ahhoz, hogy megkapd a támogatást,  miután leigazoltad a 30%-os energiamegtakarítást.

Ha a maximum összegre pályázol, 7 millió forintot kell tudnod megfinanszírozni, amiből 6 millió forintot visszautalnak.

A kiutaláshoz teljesíteni kell az elő- és lehívási feltételeket (Lakossági Eljárási Rend, 26.o. 10. pont). Ezek igazolását mindig a megfelelő dokumentumok személyes benyújtásával lehet igazolni. 

Mit csináljak, ha nincs elég pénzem kifizetni a szakikat? Mi az a szállítói finanszírozás?

A pályázat alapvetően utófinanszírozásos: azaz mindent ki kell tudnod fizetni előre (a pályázott pénzt is, nem csak az önerőt), ha nyerni szeretnél. Ha nem rendelkezel elegendő pénzzel ahhoz,  hogy 2.5 – 6 millió forintot kifizess előre, akkor számodra is megoldást jelenthet a szállítói finanszírozás, amikor a pályázat  kezelője közvetlenül a szakembernek utalja el az általa kiállított  számla ellenértékét. Ilyenkor rajtad nem is fut át a pénz.

Bármilyen szakival dolgozhatsz, nem csak a pályázathoz regisztrált szakikkal.

Viszont a szállítói finanszírozás esetén is igaz, hogy csak az önerő teljes elköltése után lehet az első számlát benyújtani!

És ez így jó lesz a mestereknek? Nem lesz nehezebb a pénzhez jutni?

Nem lesz nehéz, sőt, akár a kivitelezés 50%-át is meghaladó előleget is leszámlázhat a szaki, ami nagyon megkönnyíti a munkát. Persze ennek feltételei vannak.

Megéri ez a pályázat egyáltalán?

Lesz, akinek megéri, lesz, akinek nem. Tulajdonképpen az engedélyeztetésre, az energetikai tanúsítványokra, tulajdoni lapra, ha kell, statikai szakvéleményezésre vagy bármilyen más tanácsadásra összesen 300 000 Ft-ot enged elszámolni a pályázat. Ez reális keretösszeg. Egy 2.5 milliós össz támogatás esetén ez a támogatás 12 %-a, de ha a maximumot, azaz 6 millió forintot igényelünk, akkor már csak 5%-a. És bár nagyjából a fele összeget vissza kell fizetni, mivel 10 év van rá, ami alatt a pénz jelentősen veszít az értékéből, valójában nagyon is megéri pályázni!

Olvasd el cikksorozatunkat, hogy teljes képet kapj a pályázatról:

A pályázat feltételei:

Az adminisztrációs követlemények:

Szaki és megrendelő viszonya:

Ne maradj le!

Ha mindig pontos és jól értelmezhető információkat szeretnél kapni az aktuális korszerűsítési támogatásokról, iratkozz fel az Otthonfelújítási Programmal kapcsolatos hírlevelünkre, és garantáljuk, hogy azonnal értesítünk a legfontosabb hírekről!
Világosan, részletesen, szakértelemmel.

 

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!