Minden, amit tudni kell a vlies tapétáról

Főoldal » Tapétázás
Értékelés:
0
(0)

A vlies tapéta számos elnevezéssel fut: a flísz, flíz, non-woven, EasyUp, gyapjúszövet tapéták mind-mind ugyanúgy a vlies tapétát jelentik. Nézzük, milyen kedvező tulajdonságokkal rendelkezik ez a korszerű anyag, és miért a kedvence minden tapétázó szakembernek!

De mi is az a vlies tapéta?

A vlies (ejtsd: flísz) nem csak tapéták egyre közkedveltebb alapanyaga, de a méteráru boltokban is jól ismert kifejezés. Alapvetően kárpitozásra használt, erősebb anyag, de bélések, falvédők alapanyagaként is jól működik. Vékony, közepes és vastag kivitelben gyártják ilyen célokra, és hőre megszilárdított poliészter szálakból készül (tehát műanyag) a vlies anyag. A szó alapvetően német eredetű és az anyag “nemszövött” jellegét jelenti: azaz úgy, mint a gyapjút, tömörítéssel és áztatással formálják egy később már szétválaszthatatlan felületté, ún. szálbundává.

A vlies tapéták 400 Ft-tól akár 47000 Ft-is terjedő árskálán kaphatók négyzetméterenként.

Hihetetlen, nem? Ha érdekelnek a részletek, nézd meg a legfrissebb áradatokat és tervezz tudatosan saját tapétázást!

A vlies tapétát más néven: flísz, flíz, EasyUp, non-woven, gyapjúszövet tapétának is nevezik. Ezek a kifejezések mind ugyanazt jelentik.

Ha tapétáról van szó, akkor szerencsére természetes alapanyagokkal találkozunk, ugyanis a vlies tapéta növényi- és gyapjúrostokból készül olyan nyomástechnikával, melynek során vékony rétegbe rendezik a rostszálakat, cellulózt, textilrostokat (de nem szövik), és azokat egyik oldalon impregnálva húzzák át kötőanyaggal. Így egy rugalmas, légáteresztő, mégis mérettartó anyag készül, amit ráadásul rendkívül egyszerű felragasztani és eltávolítani a falról, így igazi főnyereménynek számít a vlies tapéta a piacon. Mivel impregnált, jól bírja a nedvességet, rugalmassága pedig olyan tulajdonságokkal vértezi fel, mint az üvegszövet hálókat: képes elfedni a fal egyenetlenségeit, áthidalni azok repedéseit, lekövetni mozgásait, így a vlies tapétával történő tapétázás nem kíván különösebb előkészületeket.

A vlies tapéta előnyei

Sokszor úgy tűnik, a viles tapétának tényleg csak előnyei vannak, ez teszi a tapétaipar egyik legkorszerűbb alapanyagává. Gyakolratilag szinte nincs olyan minta, igény vagy egyéb tulajdonság, amit ne tudnánk vlies tapétával megoldani, és árban is biztosan találunk a céljainknak megfelelő terméket, hiszen nagyon nagy az árszórás a vlies tapéták piacán.

Legfőbb jó tulajdonságai:
  • Antiallergén anyag, így akár kórházakban is alkalmazható
  • Nagy szakítószilárdságú, jól tűri a fal mozgását, repedéseit – erre nem reagál hasadással. 
  • Környezetbarát, mivel túlnyomórészt természetes alapanyagokból: gyapjúrostból, textilszálakból, cellulózból készül
  • UV-álló, azaz élénk színeit és mintáit sokáig élvezhetjük
  • Nem gyúlékony
  • Nyirkos környezetbe és vizes helyiségekbe is ajánlott, mivel jó páraáteresztő és nedvességszabályzó – ezért kevéssé is hajlamos a penészesedésre
A vlies tapéta jó nedvességtűrő, ezért vizes helyiségekbe: konyhába és fürdőszobába is ajánlott.
  • Nincs szükség alaptapétára – sőt, a megtisztított falfelületre közvetlenül felhordott ragasztófelületre már dolgozhatunk is vele
  • Könnyű felrakni és leszedni – nyom nélkül eltávolítható
A vlies tapéta legfőbb előnyei: könnyen lehúzható, a falat kell ragasztózni, rugalmas, mérettartó, páraáteresztő, sokféle mintával kapható.

Az Easy-Up tapéta típusai

Viles tapétának nevezünk minden olyan tapétát, ami gyapjú- és textilrostok keverékével készül. Ebbe beletartoznak azok a tapéták is, amik a természetes rostok mellett poliésztereket is tartalmaznak, habosítottak, vagy megszólalásig úgy néznek ki, mint a fűrészporos tapéták. Azaz a “vlies” kifejezés az anyagra és a gyártási technikára vonatkozik, és azok a tekercsek, amin a vlies/easy-up vagy non-woven felirat feltüntetésre kerül, biztos, hogy rendelkezik a vlies tapéta előnyös tulajdonságaival: A könnyű felrakással és leszedéssel, a könnyű tisztántarthatósággal, valamint a relatív vízállósággal is. 

Speciális non-woven tapéták

A vlies tapéták ezen belül azonban határtalanul sokféle mintával kaphatóak és nagyon jól formázhatóak: a felületük lehet érdes, recés, gyöngyökkel díszített, szálhúzott, fényes, nyomott, gyűrt stb. Tényleg az egyik legsokoldalúbb tapétatípusként ismert, ráadásul kimondottan színtartó, UV-álló tapéta, így a sokszínűségét sokáig élvezhetjük vlies felületeinknek.

A gyapjúszövet vagy EasyUp tapéta a legélénkebb és legsoszínűbb mintákban, anyagokban kapható, ráadásul UV-álló, így nem fakul.

Vlies tapéták egyik speciális változata a posztertapétát imitáló összeállítás, ahol meghatározott méretű képhez kapunk elegendő tekercset egy csomagban. Az íveket vagy méretre vágott lapokat pontosan kell egymás mellé illeszteni, és értelemszerűen csak az adott fal széleinél lehet a tapétaképet szabni. Ezek a tapéták azonban általában magasabb áron kaphatóak: egy 2×3 m-es vlies tapétakép akár 70 ezer forintba is kerülhet.

A vlies tapéta könnyen cserélhető, így a szoba hangulatát bármikor, akár órák alatt meg tudjuk változtatni egy gyors újratapétázással.

Bizonyos gyerekeknek készült termékek akár kisebb méretben – mintegy falmatricaként is kaphatóak. Érdekesség, hogy a gyártók néha piacra dobják ugyanazt a tapétaképet papírtapéta és vlies tapéta változatban is, hogy az alapfelületnek megfelelő díszítő elemet választhassuk szobánkba. 

A posztertapéták jellemzően ívekből állíthatóak össze, és meghatározott szélességű és magasságú képet adnak ki.

A vlies jó tulajdonságait azonban minden esetben megkapjuk a poszterek, méretre szabott tapétaképek vásárlásakor. Bármikor nyomtalanul le tudjuk szedni és újra tudjuk cserélni a falat díszítő képet, környezetbarát felületet képzünk. Csak a falat kell ragasztózni, ami megkönnyíti a felhelyezést. 

💡 TIPP: Vásárláskor mindig vizsgáljuk meg a tapéták árnyalatait, nyomtatási minőségét, ugyanis a tekercsek között (de akár egy posztertapéta csomagon belül az egyes elemek, ívek között is) sajnos lehetnek árnyalatnyi eltérések. Ezeket jellemzően, ha még a felragasztás előtt észleljük, akkor cseréltetni tudjuk a boltban, mivel ezekért a gyártók garanciát szoktak vállalni. De mindenképp érdemes természetes és lámpafényben is kiteríteni az egyes darabokat, és alaposan összenézni őket, hogy ne a falon vegyük észre a hibát, amikor már túl késő!

A vlies tapéta felragasztása és leszedése

A fal előkészítése

A vlies az egyetlen típus, amelyiknél következetesen a falat kenjük be tapétaragasztóval, és a csíkokat szárazon fektetjük a beragasztózott falra. Ez nagyban megkönnyíti a tapétázást, talán ez okozza a vlies tapéta egyre növekvő népszerűségét. Persze ahhoz, hogy egyenletes legyen a tapadás, szükséges a megfelelő alapfelület is. Így a fal legyen száraz és sima. A vlies tapétán általában átütnek a falhibák, nem takar annyira jól, mint például fűrészporos társa, ezért jó, ha repedésektől, kosztol, foltoktól mentes falra dolgozunk vele. Ha a fal régi, nem tökéletesen homogén a felülete, esetleg érdemes a tapéta alapszínével azonos színű alapozóval alapozni. Ha csak az egyenletes nedvszívóképességet szeretnénk biztosítani, akkor viszont elegendő lesz a tapétaragasztót egyenletesen felkenni.

💡 TIPP: A vlies tapéta egyik nagy előnye, hogy akár festett falra közvetlenül is tapétázhatunk vele – bizonyos szempontokat és óvintézkedéseket figyelembe véve.

A tapéta szabása

A fal előkészítése és az esetleges szükséges alapozás után vágjuk méretre a tapétacsíkokat! Ezt a fal magasságához képest minimális ráhagyással kell megtenni, hiszen a vlies tapéta mérettartó, nem fog megnyúlni ragasztás közben, tehát dolgozhatunk relatív pontos méretekkel. 

Mindig nézzük meg a tapéta csomagolásán található útmutatást a tapéta illesztésével kapcsolatban! Figyeljünk a mintaillesztésre, vagy vegyük figyelembe, ha eltolással kell a csíkokat szabni! Vágjunk le egy pár csíkot, akár egy egész falra valót, és – ha ilesztés szükséges – rendezzük sorba őket, és következhet is a ragasztás!

A tapéta felragasztása

A vlies tapétákhoz külön kapható kifejezetten vlies tapétaragasztó, nem használható hozzá a papírtapétákhoz való típus. A ragasztót teddy hengerrel a legkönnyebb felhordani. Mindig csak akkora felületre kenjünk ragasztót, amennyit 2-3 tapéta ív befed a falon. Szakaszosan haladjunk, hogy az illesztéssel eltelő idő alatt ne tudjon túlszáradni a fal. A tapétacsíkot lesz időnk beigazítani a megfelelő pozícióba. Fontos, hogy az első csík tökéletesen függőleges legyen, hiszen ehhez fogjuk sorolni a többi csíkot is. A pozícióba helyezett tapétacsíkot kefével vagy tapétahengerrel simítjuk ki – középről kifele, legyező mozdulatokkal haladva. A cél, hogy ne maradjon a csík alatt buborék, ne legyen rajta gyűrődés – szépen kisimuljon és mindenhol tökéletesen egyenletesen tapadjon a falhoz. Ha rosszul ragasztunk fel egy ívet, ne essünk kétségbe. Szedjük vissza óvatosan, és kezdjük előlről a mozdulatsort – a vlies tapéta jól tűri a javításokat, igazításokat.

💡 TIPP: A vlies tapéta kívülről nem lesz ragasztós – ha valamennyi ragasztó mégis kibuggyanna, azt távolítsuk el még a simítás közben (enyhe vizes szivaccsal), hogy ne száradjon rá a felületre. Ugyanakkor mivel a vlies tapéta nedvesség-és légáteresztő, előfordulhat, hogy foltokban nedvesnek tűnik a ragasztás során. Emiatt ne aggódjunk, idővel el fog párologni, és nyom nélkül szárad a folt.

Az első csíkhoz a következőt általában ütköztetéses technikával ragasztjuk – azaz nem lesz “varrat”, átfedés az ívek között, hanem pontosan egymás mellett fekszenek össze. És így haladunk a teljes fal szélességében végig. A nyílászárókat, egyéb szerelvényeket természetesen kihagyjuk, körbevágjuk. Pontos vágásra a ragasztás közben is lesz időnk és lehetőségünk egy sniccer segítségével.

Tapétázás után

A száradás pár órát vesz igénybe – de mindig kövessük a felhasznált ragasztón található információkat és utasításokat. A tökéletes száradáshoz egyenletes léghőmérséklet kell (ne legyen foltokban melegebb, máshol hidegebb a szobában). Ne legyen huzat, és lehetőség szerint biztosítsunk 18-20 °C-ot.

A népszerű flísz tapéta ára

A vlies tapéták számos jó tulajdonságát látva nem csoda, hogy valamivel drágább, mint egyszerű papírtapéta társai. Míg egy fűrészporos tapéta átlag párszáz forintba kerül négyzetméterenként, és a papírtapéták ára 700-1600 Ft között mozog, addig a vlies tapéták ára rendkívül széles skálán mozog. Ára általánosságban tekercsenként 6-8 ezer forinttól egészen különleges és márkás tekercsek esetében akár 100 ezer forintig is terjedhet. 

Ugyanakkor a vlies tapéta felrakásának ára éppen annak egyszerűsége miatt általában alacsonyabb a szobafestő-tapétázó szakemberek árlistáiban.

Nappali vlies tapétával tapétázva.

Bátran engedjük szabadjára a fantáziánkat, és merítsünk tapétázás ötleteket a lakberendezési magazinokból. Garantált, hogy minden elképzelésünk megvalósítható lesz vlies tapétával! És ha mindehhez szakértő segítségét vennénk igénybe, számítsunk rá, hogy a tapétázó szakik szívesen állnak majd rendelkezésünkre. Nekik is öröm vlies tapétával dolgozni.

Ez a cikk a JóSzaki.hu szobafestő-tapétázó szakembereinek közreműködésével készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalmakért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szobafestő-tapétázóra?

Keress profi szakembert a közeledben, belátható határidővel!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!