Így teszteld a szobafestőt, mielőtt rábízod a melót! + 3 intő jel

Főoldal » Szobafestés
Értékelés:
4.7
(12)

Az internet szabadságának köszönhetően nem kell vaktában lövöldöznünk, ha megfelelő szobafestőt keresünk, hiszen például véleményeket találunk róluk, ami alapján dönthetünk, mielőtt a lakásunkra hívjuk. Nem mindegy azonban, hogyan olvassuk ezeket a véleményeket, ahogy az is sokat elárul egy festőről, hogy mikorra tud időpontot adni. Ezeken kívül is sok minden van, ami segíthet dönteni.

Amikor szobafestő-mázolót keresel, majd megbízod az adott feladattal, akkor a lakáskulccsal – de már az ajtónyitással is-, az előlegen kívül a bizalmadat adod neki. Fontos, hogy ezt kétségek nélkül megtehesd, hiszen beengeded az otthonodba.

Egy 33 m2-es panellakás kifestése 464 470 Ft-ba kerül.

Tudni szeretnéd, mennyibe kerülne nálad kifestetni?

Mutatjuk, mire figyelj és mit tehetsz, ha a legjobb szobafestőt akarod magadnak!

Bombázd kérdésekkel!

Tegyél fel neki pár kérdést, hogy lásd, mennyire nyitott a közös munkára (nem feltétlen van adott kérdésnél jó vagy rossz válasz és nem is ez alapján kell, hogy dönts, de elárul a szakiról ezt-azt).

  • Mióta dolgozik a szakmájában?
  • Tud referenciát mutatni?
  • Vállal garanciát a munkájára?
  • Milyen hibák léphetnek fel a munka során?
  • Saját maga dolgozik vagy alkalmazottakkal/alvállalkozókkal?
  • Hányszor kérhetsz a munkára módosítást?
  • Nem lesz gond, ha néha ránézel? (Nyilván ezt egyik szaki sem fogja szeretni – én sem szeretném -, de ha biztos magában és tudja, hogy jól végzi a munkáját, el fogja fogadni, hogy neked ez fontos. És amikor fél óra alatt látod, hogy “wow, ez a szaki tényleg odafigyel és nem maszatos kézzel kapaszkodik a függönybe, stb.”, akkor te sem fogsz tovább mögötte állni. Ugye?)
Ha valamilyen szobafestési feladatod van, alaposan kérdezd k ia szakértő szobafestőket, mielőtt nekilátsz. Ha omli ka vakolat, foszli ka tapéta, tönkrement a járólap, minden feladatra külön szakembert hívj!

Menj biztosra és a legegyértelműbb, legostobább(nak tűnő) kérdéseket is tedd fel! Pl. van náluk fólia, amivel körbecsomagolják a bútort? Eltakarítanak maguk után? Hidd el, egy jó mesterember még örül is, hogy sok-sok igennel válaszolhat!

Gondolj előre olyanra is pl., hogy egy szobafestőnek mekkora színskálája van és kérdezd meg, nézz utána! Tuti kikeverhető majd pont az a szín, amit te akarsz?

Előleg és nem előre fizetés

Soha ne fizesd ki a teljes munkát, annak teljes elvégzése előtt! Ha tudsz válogatni, olyan mestert válassz, akinek nem kell előre kifizetni, csak max. az ár 30%-át. Ez bizalmat sugároz és arra utal, hogy

  • nem hagy cserben,
  • van miből megvennie az anyagot,
  • és komolyan vesz.

Jogod van változtatást kérni!

Szükség lehet módosításra, mert lehet, hogy fejben még gyönyörűnek láttad a végeredményt, de amikor készen látod, már mégsem vagy elégedett, nem tetszik igazán. Ezt természetesen kifizeted vagy előre megegyeztek, milyen, mennyi plusz módosítás fér bele. Jó ezt előre megbeszélni, hogy a módosítás ne egy “új kör” legyen, amire majd kérhetsz új időpontot, új árajánlatot.

Ha menet közben meggondolod magad, és mésik színt vagy textúrát szeretnél, arra van lehetőség. De beszéld meg előre a szobafestővel, hogy hányszor és milyen feltételekkel módosíthatsz az elképzeléseiden!

Tanulj meg véleményt olvasni!

Nem elég átfutni a szavakat (“elégedett vagyok”, “elkésett”, “minden ok volt”, “szar melót végzett”, stb.), egyben kell látni, értelmezni az olvasottakat. Sokszor kiderül egy-egy fikázásról, hogy bizony a megrendelőnek is volt vaj a füle mögött: mondjuk a festő megmondta előre, hogy az adott minőségű cuccal valami nem fog menni, de az elégedetlen megrendelő úgy várt csodát, hogy nem hallgatott rá és hát “olcsó húsnak…”.

Ugyanez fordítva is igaz. Ha csak annyit olvasol pozitív értékelésként, hogy “Minden rendben volt, ajánlom!”, szerintem azt ne is nagyon vedd figyelembe, vagy mondjuk 5 ilyet tekints egynek. A lényeg, hogy ne csak a csillagok számát nézd, láss a sorok mögé!

Ha a JóSzakin keresünk szakembert, mindig olvassuk végig az értékeléseket, mert két ötcsillagos szakember között is hatalmas különbségek lehetnek.

Sokat jelent, ha a szaki válaszol az értékelésekre – akár pro, akár kontra -, azokat külön érdemes értelmezni és értékelni! Mindenki hibázhat, de az sokat elárul a munkájáról és magáról az emberről is, ha becsületesen reagál és pl. utólag javítja a hibát.

Lődd be az árat!

Kérj minél több árajánlatot és ami túl drága vagy túl olcsó, azt kukázd azonnal! Szabad árverseny ide vagy oda, ha több tízezerrel olcsóbb valakinek teljesen ugyanaz a szolgáltatása, mint az átlag piaci ár, akkor szinte tuti, hogy valami hiba lesz a melóban. Nem akarok ezzel egy olcsó szakit sem bántani, de ha nem tudod biztosra az alacsony ár okát vagy nem tudsz hozzá valós referenciát, ismerőstől ajánlást, akkor ne kockáztass! A túl drága még simán lehet, hogy tud annyi pluszt adni, amennyivel többet kér – pl. garancia, minőség, bármi plusz -, de akkor arról előre győződj meg!

Szobafestésre vonatkozó árajánlat esetén szűrjük ki a túl drága vagy túl olcsó árajánlatokat. Kérdezzünk rá a részletekre, a módosítási lehetőségekre, a garanciára.

A fizetés hogyanjában és miértjében (és persze magában az árban is) mindig már az egyeztetés során egyezzetek meg, legyen mindenki számára egyértelmű, és a legjobb, ha előre írásban kéred (mielőtt még kijönne a szaki).

Ezeket is érdemes elolvasnod:

A szobafestés menete lépésről-lépésre

Mire figyeljünk szobafestésre vonatkozó árajánlatkérés előtt?

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a szobafestésről

A specializáció jó! Menekülj az ezermesterektől!

Nem az a te embered, aki egyszerre víz, -gáz és -villanyszerelő. Csak a legritkább esetben. Én az irodai gépekben sem szeretem a multifunkcionális, “mindent tud” nyomtató-fax-mosogató típusúakat, de ha szakemberről van szó, akkor semmiképp!

Azért hívják szakembernek, mert a szakmájában jó! Legyen színes egyeniség, mert az menő, de ne akarjon mindenhez érteni, mert úgysem tud. Te sem! Én sem! Nem mondom, hogy nem szuper, ha a villanyszereléshez is ért az asztalos, de amikor a több százezres gardróbomat csináltatom, akkor már nem azon fogok spórolni, hogy profi szakit hívjak a rám szabott világítástechnika kialakításához.

Egyébként is, jobb esetben ritkán van egyszerre több szereltetni, javíttatni való dolog, úgyhogy minden érv amellett szól, hogy olyan szakembert válassz, aki abban a legjobb, ami neked épp most kell! Ha több mindennel foglalkozó céget választasz, akkor is olyan mellett dönts, akinek külön szakembere van a különböző munkafázisokra.

Ugyanakkor jó tudni, hogy a szobafestők teljeskörű képzést kapnak a ház körüli összes festési munka kivitelezésére, így értenek a festéshez, mázoláshoz és tapétázáshoz is. Tehát egyetlen szaki képes lesz lefesteni a kerítést, az ereszdeszkát, a fa nyílászárókat, a radiátort és a falat is. Ezeket a feladatokat nyugodtan összegyűjtheted és rábízhatod egyetlen festőre. Talán még kedvezményt is kapsz…

Kérj referenciát!

Ne érezd magad kellemetlenül és ne gondold, hogy ez ciki! A világ legtermészetesebb dolgának kellene lennie, hogy egy (bármilyen) szakember magától bemutatja az eddigi munkáit, amivel bizalmat tud kelteni a leendő megrendelőben.

A legtöbb festő-mázolónak van is felmutatható munkája, csak talán még nem megszokott, hogy elénk tolja. Kérjük hát, hogy lássuk, mire képes és ő is elbüszkélkedhessen azzal, amit tud. Ha tud. Csak Mekk Elek titkolná a munkáit.

Garancia

A mai versenyhelyzetben az egyik legerősebb meggyőző erő lehet a valós, vállalt garancia, és ezt egy kiváló szobafestő jól tudja. Az, hogy ad egy nyugtát és azt mondja, hogy fél évig hívhatod, mert annyi a gari… az nem garancia. Garancia, ha írásban rögzítve van, mire vonatkozik, mennyi ideig él, milyen határidővel vállalja az esetleges javításokat, hogyan fog kinézni a garanciális javítás (és persze arra újraindul a garancia), stb.

“Ez nincs benne az árban!”

Legyen! Az mindenképp, hogy mi nincs benne. Tehát, ha a festő munkája során felmerülhet olyan dolog, ami pluszköltséget jelent, akkor arra hívja fel a figyelmemet előre. És nem arra gondolok, hogy mi van, ha beszakad a tető és egy hatalmas vihar eláztatja a szobát, és tönkreteszi a munkáját és újra kell csinálni, de mondja el, milyen kapcsolódó költségek keletkezhetnek és arra is mondjon valami árat (legalább -tól -ig).

Az igazi szakértő szobafestő figyel

Nem szemkötőben jön be a lakásodba, akkor sem, ha vakon el tudja végezni a munkát. Körülnéz, figyel és felhívja a figyelmedet olyan dolgokra, amik neki a kisujjában vannak, te viszont nem valószínű, hogy gondolsz rá. Szól, ha semmi értelme egy adott helyen mészfestékkel festeni, vagy elmondja, miért nem ajánlja a csillámos tapétát, stb.

Az igazi szobafestő előre szól, ha hibákat lát, vagy felhívja a figyelmet tényezőkre, amiket lát.

Naprakész a tudása?

Nekem az önfejlesztés, tanulás a mániám és hiszem, hogy nem lehet elég jó szakember az, aki nem követi a változásokat a szakmájában napról napra és nem tanul folyamatosan. Kérdezd hát meg, hogy képzi-e saját magát és/vagy az embereit. Azért az sokat elárul. (Tudtad, hogy létezik Szobafestő-Mázoló-Tapétázó Országos Ipartestület, akik rendszeresen szerveznek Festők Nemzetközi Konferenciáját? Elképesztő, hogy ilyenek is vannak Magyarországon. Bizony! És ez jó dolog.)

Intő jelek

Ha nincs semmilyen kérdése

Például nem kérdez rá, hogy mióta lakják az ingatlant, ismerik-e a “fal történetét”, vannak-e tipikus falhibák (ezek az információk sokat tudnak segíteni a megfelelő anyagok és technikák meghatározásában).

Ha nem hajlandó belemenni a részletekbe

Ez vonatkozik az előzetes árajánlatkérésnél a plusz költségekre, de ugyanígy igaz arra, ha a garanciáról nem akar beszélni vagy nem tartja fontosnak a feltett laikus -számára pitiáner- kérdéseidet.

Csak hablatyol

Fogj gyanút, ha nem akar a szaki semmit leírni és mindenre az a válasz, hogy “Az attól függ…”!

Tehát:

Nem az a baj, hogy nincs elég szobafestő és nincs elég jó festő, hanem hogy sok embernek nincs bizalma a szakik iránt. Ez azonnal megváltozik, ha jól választasz szakit és megismered az érzést, hogy milyen az, amikor teljes biztonsággal adhatod ki a munkát, minden félelem nélkül. Hajrá, szobafestők!

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a Jószakin keresztül, vagy indíts ajánlatkérést most!

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

4.7 / 5. Vote count: 12

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szobafestő-tapétázóra?

Keress profi szakembert a közeledben, belátható határidővel!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!