Mire figyeljünk szobafestésre vonatkozó árajánlatkérés előtt?

Főoldal » Szobafestés
Értékelés:
5
(21)

A szobafestés akár több napig tartó művelet is lehet, mely során megosztjuk ingatlanunk terét egy vagy több szakemberrel. Ha lakóotthonunk kerül kifestésre, még érzékenyebb a helyzet: hiszen akár több órán át dolgozhatnak mellettünk a szakik,és a végeredménynek tökéletesnek kell lennie, mert minden csúszás és javítás súlyosan megnövelheti a kényelmetlenségekkel töltött napjaink számát. Éppen ezért nem mindegy, hogy sikerül-e a feladatra legalkalmasabb, számunkra szimpatikus és korrekt szobafestőt megtalálnunk. 

Ebben szeretnénk segítséget nyújtani: számba venni, mire érdemes odafigyelni a megállapodás előtt, hogyan érdemes tárgyalni, mire kérdezzünk rá mindenképp és hogyan kerüljük el a kóklereket és – sajnos létező – csalókat biztosan!

Még csak tájékozódsz, és szeretnél többet tudni a felmerülő költségekről?
Tudtad, hogy már saját számítást is végezhetsz egy szobafestésre? Próbáld ki egyszerűsített szobafestés kalkulátorunkat, ahol megtudhatod, mennyibe kerülne nálad a festés, hogy mekkora felületet kell festeni, és hogy mennyi lesz a várható anyag- és munkadíj! Igen, a glettelést is beleértve! Kattints ide, és próbáld ki szobafestés kalkulátorunkat három egyszerű lépésben!

Egy 33 nm-es panellakásban a tapéta helyett festés 464470 Ft-ba kerül.

Ebből a glettelés és festés a legnagyobb tétel, 290 000 Ft körül. Részletes kalkuláció itt:

Bónusz: Ellenőrző lista – nyomtatható verzió

Mivel nincs egységes árazási rendszer kidolgozva, minden festő a saját belátása szerint határozza meg árait, ezért fontos tisztázni:

Előzetes felmérés – Kell ez nekem?

A szobafestők nagy százaléka ragaszkodik a végső árajánlat előtt a helyszíni felméréshez. 

👷🏻‍♂️ Jó tudni: Egy hozzávetőleges négyzetméter árat bárki tud mondani, de rengeteg olyan tényező lehet, ami csak a lakás, illetve a fal minőségének felmérése után látható, és ami befolyásolja az árat.

Ilyen tényezők lehetnek például a rosszabb minőségű falszerkezet, nagyobb belmagasság, a bonyolultabb falkialakítások (ívek, kiszögelések, lépcsők stb.), a speciális kezelést igénylő falfelületek. Ezek egy részét lehet, hogy magunk is meg tudjuk állapítani, és akár telefonban elmondani a szakinak, de azt például nem mindenki tudja, hogy mivel van jelenleg festve a lakás fala, és ha az eredeti festékkel nem kompatibilis új festékanyaggal szeretnénk festetni, akkor le kell kaparni az előző rétegeket, különben az új festék le fog esni.

Érdemes tehát – főleg, ha régebbi a lakás vagy az előző festést nem mi csináltattuk – igénybe venni az előzetes felmérést, mert sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Az előzetes felmérés díját még a telefonban érdemes megtudakolni!

Sok szakember nem is kér kiszállási költséget az elnyert munka reményében, ám az is teljesen normális, ha a benzinköltséget, vagy kiszállási költséget a szakember a helyszínen elkéri – ezzel kalkuláljunk. Az is bevett szokás, hogy ha az előzetes felmérés után szerződünk a szobafestővel, akkor elengedi vagy beépíti a végső árba a kiszállás költségét.

A felületek nagyságának kiszámolása – Mennyi az annyi?

Óriási hiba azt hinni, hogy elegendő a lakásunk alapjának méretét, azaz, hogy hány négyzetméteres az otthonunk, beszorozni a szobafestés négyzetméter árával ahhoz, hogy megkapjuk a beruházásunk végösszegét. Hiszen, ha belegondolunk, ez az összeg nem más, mint a plafon lefestésének az ára. És még emellé jönnek a falak. Jó tudni, hogy vannak szakik, akik például nem vonják ki a nyílászárók méretét az össz falfelületből, mondván, hogy azok körbemaszkolása, festése aprólékosabb munkát kíván, mint a sima falfelület. Kisebb, bonyolultabb felületeknél, íves falaknál vagy lépcsők esetében szintén számíthatunk rá, hogy némi föle lesz a kalkulációnak a nehézségi fok miatt.

Hogy számol egy kisvállalkozó és hogy egy kft – Mi van a négyzetméterár mögött?

Egy szobafestő hivatalos árlistájában mindig négyzetméter árakat (vagy folyóméter árakat) fogunk látni, de érdemes tudnunk, hogy a legtöbb szakember fejben valójában napidíjakkal kalkulál. Egy vállalkozásnak nyilván magasabbak a fenntartási költségei, ezért valószínű, hogy magasabbak lesznek az egységárai is, mint egy kisvállalkozónak. Egy szakképzett festő napidíja 30 ezer forint körül, egy segédé 20 ezer körül mozog. 

Pontosan mi van benne a négyzetméter árban (pl. javítások, takarás, takarítás külön tétel-e)? 

Ezt mindig kérdezzük meg előre, és rögzítsük szerződésben!

Anyagbeszerzés

Milyen festéket vegyünk? Mennyit? Ki veszi meg?

Hogy milyen festék kerüljön a falra, azt jó előre eldönteni, mert nagyban befolyásolhatja az árat a kiválasztott festék típusa is. A legtöbb festőnek megvan a preferált festék márkája, amit legszívesebben használ és ajánl. Ha nem szeretnénk magunk utánajárni az egyes festéktípusok előnyeinek, hátrányainak, akkor érdemes kikérnünk ebben a szobafestőnk tanácsát, és sok esetben a mesterünk szívesen be is szerzi számunkra a megfelelő anyagokat. A beszerzés általában nem jár plusz költséggel, bár előfordulhat, hogy némi benzinköltség felmerül. 

💡 TIPP: Előnyt jelenthet, hogy a festők kedvezménnyel tudják megvásárolni a szükséges anyagokat (mivel sokszor és sokat vásárolnak egy helyen), és tapasztalatunk szerint ezt a kedvezményt sokan fel is ajánlják a megrendelőnek.

Az viszont előfordulhat, hogy egy adott festéket a szakember nem szívesen használ, mert nehezebb vele dolgozni, több a hibalehetőség vagy nincs benne gyakorlata, így ha ragaszkodunk az általunk kiválasztott anyaghoz, akkor magasabb négyzetméter áron fog kalkulálni, mintha bevált, megszokott márkájú anyagait használná.

Takarás, takarítás

Mit takar a takarás díja?

A legtöbb szakember a takarásért külön díjat számol fel. Ez lehet egy fix összeg vagy négyzetméter ár is (300-500 Ft/nm) A szakszerűen végzett takarás, maszkolás megóvja a padlót, nyílászárókat, bútorokat a szennyeződésektől. Bár elsőre a takarás ára magasnak tűnhet, nem érdemes a szakemberrel alkudozni, („majd azt én megcsinálom”), mert a nem megfelelő minőségben elvégzett takarás később problémákat okozhat és a szaki munkáját is nehezítjük vele. Érdemes rákérdezni, hogy az általunk választott szakember mit számol fel a takarás díjába. Van, aki beleszámolja a bútorok mozgatását és a festés utáni takarítást is, van azonban, akinél ezek a tételek még plusz költségként jelentkeznek.

A legtöbb szakember a takarás árába már belekalkulálja a takarás felszedését és egy minimális alap takarítást is (söprés, szemét összeszedése).
Fontos tudni, hogy a festés utáni takarítás, amit a szaki végez, közel sem azonos a pipere takarítással, amitől tényleg tisztaság lesz otthonunkban, tehát ezt a festés után még mindenképpen el kell végeznünk magunknak, vagy egy takarító(nő) vagy cég segítségét kell kérnünk, ami szintén költséget jelent.

Ezeket is érdemes elolvasnod:

Fontos a sorrend! – A szobafestés menete lépésről-lépésre

Esztétika és minőség – 6+6 trendi díszítő festés technika

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a szobafestésről

Munkavégzés

  • Ki lesz a kapcsolattartó (ha többen dolgoznak)?
  • Hányan jönnek dolgozni?
  • Hány nap lesz a munka? (Ha fontos a határidő, rögzítsük szerződésben, és akár kötbért is határozzunk meg!) 
  • Hánytól hányig dolgoznak majd?
  • Kulcsot kérnek vagy folyamatosan legyen velük valaki?
  • Mit kell nekem biztosítanom?

Szobafestő-mázoló szakembereink többsége állítja, hogy minden jó festőnek van létrája. 

Ha nincs megfelelő eszköze egy festőnek, kezdjünk el gyanakodni, hogy esetleg nem a legprofibb szakembert sikerült megtalálnunk.

Alapvetően nincs szükség arra, hogy bármilyen eszközt nekünk kelljen biztosítani a festéshez. Persze előfordulhatnak speciális esetek vagy olyan helyiségek, amihez célszerűbb a helyi felszerelést használni (speciális feljárók, kapaszkodók).

Vidéki vagy helyi – Hova valósi a szaki?

Általános nézet, hogy a vidéki szobafestők alacsonyabb áron dolgoznak, mint a budapestiek.  Ez egyes esetekben valós lehet, ám ha belekalkuláljuk azt is, hogy a messzebbről érkező szakember kiszállási költséget is fel fog számolni, akkor már nem biztos, hogy jobban megéri nekünk egy vidéki szobafestőt megbízni fővárosi lakásunk kifestésével. Ha mégis messzebbi városban élő festőt találunk, érdemes előre lefixálni, hogy mennyibe fog kerülni a kiszállás.

Másik gyakori opció, hogy a festők a munkálatok idejére szállást bérelnek, és bizony ennek a költségét is ránk fogják terhelni, ezért erről is érdemes előre tudomást szereznünk.

Hol fognak parkolni?

Amennyiben olyan kerületben lakunk, ahol magasak a parkolási díjak, akkor ennek a költsége is bennünket fog terhelni.

Hulladékkezelés (Hova teszi majd a szemetet, mennyi szemét lesz, hova öntheti a szennyvizet?)

A környezetbarát festékek eltakarítása nem okoz nagy dilemmát, de azért érdemes egyeztetni a szobafestőnkkel, hogy hova fogja önteni a festékes vizet, akarja-e használni a fürdőszobát ehhez, vagy valami külső csatornába üríti majd a vödröket. Ha a festék nem környezetbarát, a dilemma nagyobb. Sajnos a legtöbb festékes víz a csatonarendszerbe kerül, akár vízbázisú, akár oldószeres. 

Kérdezzük meg a szobafestő szakembert, hogy ő hogyan kezeli a szennyvizet, illetve a hulladékokat! A festékes vödrök, maradék festékek leadhatók a település számára kijelölt hulladékudvarban, de érdemes ezt is tisztázni, ki fogja odaszállítani őket.

Szerződéskötés

Mikor hozza a szaki a szerződést aláírásra?

Elsőrendű szabály, hogy még a munkálatok megkezdése előtt kössünk szerződést, és tudjuk meg (ha többen dolgoznak) ki lesz ott, és  ki vállalja a felelősséget. Ez nem minden esetben azonos személy!

FONTOS: Sok megrendelő „szégyellős”, vagy nem szeretne bizalmatlannak tűnni a szakemberek előtt, ezért nem ragaszkodik sem a szerződéshez, sem az átvételi elismervény írásához, ám ezek alapvető fontosságúak és jó tudatosítani, hogy valójában mind a két fél érdekeit védik. 

Banálisnak tűnhet, de sajnos tapasztalatunk szerint  sok megrendelő még a szakember nevét sem tudja pontosan, és a szobafestő neve bizony gyakran nem azonos a szerződő féllel, mondjuk, mert a festőnek cége van vagy alkalmazott egy cégben, vagy egy másik vállalkozó neve alatt dolgozik és számláz, vagy esetleg – kiderülhet az is, hogy nem is tud számlázni és legálisan munkát vállalni. Amennyiben a szobafestőnk neve és a szerződő fél neve nem azonos, rögtön kérdezzünk rá az eltérés okára, és a kapott válasz fényében mérlegeljük, hogy ez esetben is szeretnénk-e a szakemberrel dolgoztatni. 

> Fontos, hogy tisztázva legyen, ki vállalja a felelősséget a munkáért, ki az illetékes az esetlegesen felmerülő kérdések, problémák, plusz kérések vagy éppen a haladás ügyében.

Garancia kérdések – Mire, mennyi idő?

Szobafestés esetében a garanciális javítás viszonylag szűken értelmezhető. Ha bármiféle probléma adódna, az száradás után egyből kiderül, ami pedig nem szokott több lenni 24 óránál.

A legnagyobb veszélyforrás, hogy a fal ledobja a festéket, ami akkor tud megtörténni, ha a korábbi festék és az új anyag nem kompatibilisek. Sajnos ilyen esetben muszáj lekaparni az alsó réteget – ezért is fontos előre tudni, hogy milyen festékre milyennel akarunk festetni. 

Ha felkerült az utolsó réteg is a falra, érdemes még a bútorok visszatolása előtt szemrevételezni a munkát, és ha esetleg valami kifogásunk van (valahol foltos maradt a fal, kimaradt egy falszakasz) ezt még fizetés előtt jelezzük a szobafestőnknek, és kérjük a javítást! 

FONTOS: Ha a lakást átvettük, és a munkát kifizettük, utána már nehéz lesz elérni, hogy a festő visszajöjjön és a később felfedezett hibát kijavítsa.

Fizetés

  • Kér-e a festő előleget, anyagdíjat vagy elég egyben a végén fizetni?
    Gyakori, hogy a szobafestő szakink nem kéri előre a munkadíjat, de az anyagköltséget igen. Ilyen esetben érdemes átvételi elismervényt írni és pontosan egyeztetni, mit és mekkora mennyiséget fog vásárolni, és természetesen kérjünk számlát vagy blokkot a vásárlásról. Az is megoldás lehet, hogy az anyagot – pontosan egyeztetve, mire van szükség – magunk szerezzük be, sőt az sem ritka, hogy a megrendelő és a szakember együtt mennek el a festékért és egyéb szükséges anyagokért, amire a szobafestés során szükség lesz.
  • Van-e bármi egyéb költség, amit állnom kell a szerződésben foglaltakon túl? (pl. kiszállási díj, parkolási díj, szállásköltség, hulladékelszállítás költsége)
  • Számlázási adatok egyeztetése

Gyanús esetek

Hogy kezeljem, ha a szaki nagyobb összegű előleget kér? – Merjek-e előleget adni?

Rengeteg rémtörténetet lehet hallani arról, hogy valaki jóhiszeműen előleget fizetett a szakembernek és aztán soha többé nem tudta elérni – a szobafestő vagy épp más szakmabeli hirtelen az előleg felvétele után felszívódott, a munkát el se kezdte. A másik gyakori sztori, hogy a munka szépen haladt, ezért az utolsó részletet a megrendelő még a befejezés előtt odaadta a csapatnak, és utána azok már nem jöttek vissza befejezni a félbemaradt munkát. Sajnos ezek nem csak nagyvárosi legendák, legyünk elővigyázatosak!

❗ Fontos:  Ha a szakember még a szerződéskötés előtt (vagy akár a helyszíni felmérés előtt) előleget kér, utasítsuk vissza! 

Mindenképp írjunk szerződést, és abban rögzítsük a fizetés ütemezését is.  Gyakori, hogy a kifizetés részletekben – elkészülési szakaszok szerint – történik. Az adott részletet mindig a szemrevételezés és elfogadás után fizessük ki, mert utólag már nagyon nehéz lesz reklamálni. Az utolsó részletet csakis a munka teljes befejezésével adjuk oda, ha megnéztük, és átvettük a munkát!

Ha túl olcsónak tűnik vagy túl drága

Ilyen esetben mindig azt javasoljuk, hogy öntsünk tiszta vizet a pohárba! Kérdezzünk rá választott szobafestőnknél, hogy mi okozza az eltérést a jelenlegi magyarországi szobafestés átlagártól. Nem jó taktika csendesen örülni annak, hogy milyen olcsó, mert az olcsóságnak sok oka lehet, amiről jó előre tudomást szereznünk. Például a szaki nem számolt valamelyik részmunkafolyamattal, ami pedig számunkra fontos lehet (pl. mélyalapozás, vagy csak egyszeri gurítást tervez stb.), az is lehet, hogy nem tud számlát adni (erre mindenképp rá kell kérdezni), vagy például egyedül fog dolgozni és sokkal hosszabb ideig fog tartani a munkálat, mint ha lenne egy segédje is. Tudjuk meg az okot! 

Ha a kapott árajánlatban vastagabban fogott a festő ceruzája, akkor is nézzük át vele az árajánlatot, és kérdezzünk rá az okokra. Lehet, hogy találunk olyan tételt, amit át lehet tárgyalni és költséget csökkenteni, ha pedig nem, még mindig jelezhetjük, hogy sajnos az ajánlat meghaladja a pénzügyi kereteinket, így nem tudjuk elfogadni.

Honnan tudom, hogy jó szakember-e a szakim?

Egy laikus számára nem mindig könnyű első látásra eldönteni, hogy egy szakember jó szakember-e. Természetesen a szerződéskötés előtt elkérhetjük a szobafestőnk szakképesítését igazoló okmányokat, de ezzel a lehetőséggel valószínűleg nagyon kevesen élnek manapság, és lássuk be, nem mindig a papír a fokmérője annak, hogy valaki mennyire jó a szakmájában.

Jó taktika lehet, és hasznos is – ha kikérjük a mester tanácsát például festékválasztásban, megkérdezzük, be tudná-e azonosítani, jelenleg milyen festék van a falon (bár ez egyes esetekben még az öreg rókáknak sem olyan egyszerű, és sokan nem mernek csak úgy maguktól próbakaparást végezni, de erre nyugodtan hatalmazzuk fel a festő szakembert). Megkérhetjük azt is, vázolja fel nekünk, pontosan miféle munkálatokat fognak végezni, mire készüljünk. A kapott válaszok valóban segítenek nekünk a felkészülésben, de mindamellett (remélhetőleg) meggyőződhetünk általuk a szobafestőnk hitelességéről, hozzáértéséről is.

Tételes ellenőrző lista a legfontosabb kérdésekkel

  • Pontosan mi van benne a négyzetméter árban (pl. javítások, takarás, takarítás külön tétel-e)? – Rögzítsük szerződésben!
  • Van-e bármi egyéb költség, amit állnom kell a szerződésben foglaltakon túl? (pl. kiszállási díj, parkolási díj, szállásköltség, hulladékelszállítás költsége)
  • Hányan jönnek dolgozni?
  • Hány nap lesz a munka? (Ha fontos a határidő, rögzítsük szerződésben, és akár kötbért is határozzunk meg!) 
  • Hánytól hányig dolgoznak majd?
  • Kulcsot kérnek vagy folyamatosan legyen velük valaki?
  • Tér előkészítésének egyeztetése (bútorok összetolása,takarása, kiköltözés/bentlakás kérdései)
  • Takarás – ki csinálja, benne van-e az árban?
  • Takarítás – ki csinálja, mit takar, benne van-e az árban?
  • Ki lesz a kapcsolattartó (ha többen dolgoznak)?
  • Ki veszi az anyagot, milyet és mennyit? (Ha a szaki, mikor kell kifizetni?)
  • Kér-e előleget, anyagdíjat vagy elég egyben a végén fizetni?
  • Számlázási adatok egyeztetése
  • Hol fog parkolni?
  • Mire van szüksége tőlem? 
  • Hulladékkezelés (hova teszi majd a szemetet, mennyi szemét lesz, hova öntheti a szennyvizet?)
Lista azokkal a kérdésekkel ,amit mindenképp kérdezzünk meg a szobafestásre vonatkozó megállapodás előtt a szobafestőtől: az árral kapcsolatban, hogy mi van benne az árakban, milyen plusz költség merülhet fel és kérjük el a számlázási adatokat. A munkával kapcsolatban, hogy ki, mikor, hogyan dolgozik, hogy jut be, és kit lehet hívni, ha kérdés van.

Bónusz: Ellenőrző lista – nyomtatható verzió (PDF)

Ez a cikk a JóSzaki.hu szobafestő-tapétázó szakembereinek közreműködésével készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalmakért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 21

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szobafestő-tapétázóra?

Keress szakembert a közeledben, belátható határidővel!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!