Hangszigetelő gipszkarton – jó megoldás?

Főoldal » Gipszkartonszerelés
Értékelés:
5
(6)

A zaj káros

Találd meg a legjobb szakembert a feladatra!

Kattints a gombra, és keress szakit elérhető közelségben, belátható határidővel! Böngéssz a szakemberek között vagy írd le a feladatot és indíts ajánlatkérést pár perc alatt.

Minden olyan hang, amit kellemetlennek, zavarónak érzékelünk, zajnak számít. A zaj megítélése szubjektív, bizonyos esetekben, (például, ha valamilyen tevékenységünket, koncentrációnkat, pihenésünket zavarja,) akár egy halkabb zene is lehet zavaró – és ezáltal „zaj”.
A túl erős hangjelenségek pedig kifejezetten károsak mind a pszichénkre, mind az életfunkcióinkra.

A hosszú időn át fennálló vagy ismétlődő zajok hatással vannak az ember vegetatív és hallószervi működéseire, sőt komoly károsodásokhoz is vezethetnek.
Az éjszakai zajok erősen hatnak az alvásminőségre is, ami hosszú távon az idegrendszer túlterhelődéséhez, fáradékonysághoz, ingerlékenységhez vezet.

A hangerősséget decibelben mérjük. Nagyjából a 50 dB-es hangerősséget találjuk kellemesnek, ez a hétköznapi beszéd szintje. A falevelek kb 10 dB-en susognak, a suttogás kb. 30 dB, egy kisbaba pedig akár 80-90 dB-en képes bömbölni. A fül fájdalomküszöbe olyan. 120 dB-nél van, és az ilyen erősségű hang már rövid távon is halláskárosodást okozhat.

A hangerő érzékelése mindig szubjektív, és azt, hogy milyen hangosnak érzékelünk egy hangot, az egyéni tulajdonságaink mellett az is befolyásolja, hogy a fülünk és a hang kibocsájtója milyen messze van egymástól. Másik érdekesség, hogy minden 10 dB-es hangerő-növekedést nagyjából kétszer olyan hangosnak érzékelünk. Ennek megfelelően például a 60 dB-es hangerőt kétszer olyan hangosnak fogjuk érzékelni, mint az 50 dB-est.

Ha egy hanghatás folyamatos, az már 40 dB felett is tanulási és koncentrációs nehézségeket okozhat, 60 dB felett pedig már halláskárosodás is jelentkezhet.

65 dB felett hosszabb ideig tartó zajhatás esetén 20%-kal nő a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.

A legkárosabb zajforrások a közlekedésből származnak, majd ezt követik az ipari és mezőgazdasági zajok, és a szabadidős tevékenységekből származó zajok!

Az ELZA (Elektromos Levegő- és Zajvédelmi Adattár) adatai szerint:

Európa lakosságának 65 %-át napi szinten 55 dB szintű zajterhelés éri – ez alvászavarokat vált ki.

Európa lakosságának 17 %-át 65 dB átlagos zajterhelés éri, ez már kimutatható károsodással jár.

Európa lakosságának 1,4 %-át 75 dB feletti zajterhelés éri, ez meghaladja az egészségügyi határértéket.

A hangszigetelés fontos

A fentiekből egyértelműen következik, hogy otthonunk hangszigetelése nem elhanyagolható kérdés.

A hangszigetelésnek manapság már rengeteg alternatívája van, mi most kifejezetten a hangszigetelő gipszkartont vesszük górcső alá.

A hangszigetelő gipszkartonokat használhatjuk meglévő falak utólagos hangszigetelésére és új, hanggátló falak építésére is.

A legelterjedtebb és a Jószaki mesterei, így például Berzi Péter szakink által is ajánlott hangszigetelő gipszkarton a Rigips Blue Acoustic gipszkarton, amit a legideálisabb hatás érdekében érdemes duplán alkalmazni. A pontos kivitelezési tervhez kérjük szakember segítségét! A Rigips Blue Acoustic gipszkartonról jó tudni, hogy hangszigetelő tulajdonsága mellett kiváló tűzgátló hatása is van, így a Jószaki mesterei, például Oláh Sándor is, tetőtérbe kifejezetten ajánlják.

Berzi Péter adatlapját, értékeléseit itt tudod megtekinteni! Ha tetszik, amit látsz, kérj árajánlatot a szakembertől ingyenesen, és kötelezettségmentesen MOST!

Oláh Sándor adatlapját, értékeléseit itt tudod megtekinteni! Ha tetszik, amit látsz, kérj árajánlatot a szakembertől ingyenesen, és kötelezettségmentesen MOST!

A hangszigetelő gipszkartont érdemes 75 vagy 100 mm-es profilhoz rögzíteni – a szakik általában 2 rétegben ajánlják, de lehetőség van szükség esetén 3 rétegre is. Posta Lajos szakember szerint a dupla vázat érdemes használni, ha van rá megfelelő tér, mert árban nem kerül sokkal többe, ám strapabíróbb, mint a szimpla váz és gyorsabban megy vele az építkezés.

Posta Lajos adatlapját, értékeléseit itt tudod megtekinteni! Ha tetszik, amit látsz, kérj árajánlatot a szakembertől ingyenesen, és kötelezettségmentesen MOST!

A táblák közé ásványgyapot szigetelőanyagot kell tenni.  A szigetelő kőzetgyapot egy a Jószaki mesterei által is preferált megoldás. A gyapot kiválasztásánál ügyeljünk rá, hogy megfelelő testsűrűségű anyagot válasszunk, mert a kívánt hatás csak így érhető el. Az alacsonyabb testsűrűségű gyapot olcsóbb, de a hangszigetelő tulajdonságai elmaradnak a magasabb testsűrűségű társai mellett.

Ökölszabály, hogy minél több zajt szeretnénk kirekeszteni, annál magasabb testsűrűségű szigetelőanyagot kell választanunk. Egy jó kőzetgyapot rendszer egy jó hanggátló gipszkartonnal akár 49-55 decibelt is képes megfogni. A „megfelelő testsűrűségű hangszigetelő anyag” meghatározása attól függ, hogy milyen zajforrásokkal állunk szemben és milyen szinten kívánjuk csökkenteni a zajt. Általában a 30-60 kg/m3 közötti testsűrűségű kőzetgyapot vagy üveggyapot hangszigetelőanyagot ajánlják a gipszkarton falakhoz, hogy hatékonyan csökkentsék a zajt.

Ajánlott szakember segítségét kérni a megfelelő hangszigetelő anyag kiválasztásához és az optimális megoldás kialakításához, amely a legjobb eredményt nyújtja.

Tekintsd meg Tóth József szakember referenciáit, és kérj tőle árajánlatot díjmentesen vagy hívd fel a virtuális számán!

A kiválasztott kőzetgyapotot a fal teljes felületén kell alkalmazni!

Az áttörések számát minimalizáljuk, amennyire csak lehetséges, és mindig törekedni kell az áttörések kőzetgyapot szigeteléssel történő körbeburkolására. Erre a célra használható az extra magas, 100-110 kg/m3- testsűrűségű kőzetgyapot szigetelőanyag, mint például a Rockwool vagy a Knauf  termékei.

Hangszigetelő gipszkarton válaszfalak építésekor az épületgépészeti csövek, vezetékek hangszigetelésére is figyelnünk kell is, ezeket érdemes hangszigetelő anyagba ágyazva elhelyezni, hogy ne érintkezzenek közvetlenül a gipszkarton burkolattal.

https://bit.ly/gipszkartonszerelok

Figyelni kell arra is, hogy a konnektor a fal két oldalán ne essen egybe, mert ez azt eredményezné, hogy azon a ponton nincs hangszigetelés. Ha az egyik konnektor legalább 50 centivel arrébb van elhelyezve, az már megfelelő.

Ha különböző hőmérsékletű terek közé tesszük a szigetelést, ügyeljünk rá, hogy a fűtött oldalra párazáró réteg is kerüljön, ami megakadályozza, hogy a szigetelőanyagba nedvesség jusson.

Fontos kiegészítő, amit nem szabad kihagyni a hangszigetelő gipszkarton beépítése során a szigetelő szivacscsík, melyet a vízszintes profilok alá helyez el a szakember.

Jó tanács!
Tovább fokozhatjuk a válaszfal hanggátlását, amennyiben a függőlegesen elhelyezett CW profilok oldalára, a gipszkartonok felcsavarozása előtt csatlakozó szivacscsíkot ragasztunk. Így elérhetjük, hogy a válaszfal laboratóriumban vizsgált léghanggátlási értékét 1-2 dB-lel növeljük.

Ezeket is érdemes elolvasnod:

Miért jó a gipszkarton és mikor érdemes használni?

Gipszkarton fal vagy vakolás? Melyiket válasszam?

Kicsi a lakás? Tegyél bele boltívet!

Gipszkartonozás árak 2023

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a gipszkarton szerelésről

A jó szakember elengedhetetlen

Ez a cikk csak az alap tudnivalókat érintette. A megfelelő hangszigetelés kialakításához a körülmények és igények pontos ismeretére van szükség, és mindenképpen ajánlott szakképzett mester bevonása!

A Jószakin a  gipszkarton építés szakmát és a megfelelő várost kiválasztva láthatjuk az összes elérhető szakembert egy listában. A szakik adatlapján érdemes tájékozódni az értékeléseiről, árairól és megnézni a referenciaképeket.

Ha a szakember szimpatikus a számunkra, kérjünk tőle árajánlatot!

Az ajánlatkérés gyors, ingyenes és kötelezettségmentes!

Megnézem az elérhető gipszkarton szerelő szakemberek listáját és kiválasztom a várost!

Ez a cikk a JóSzaki.hu gipszkarton szerelő szakembereinek közreműködésével készült.


Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalomért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 6

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

Nálunk 2 perc alatt elindíthatod a folyamatot. Minek várnál tovább? Indíts írásos ajánlatkérést vagy hívd fel a szimpi szakikat telefonon MOST!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!