Falon kívüli villanyszerelés biztonságos?

Kovács Kinga kérdése:

Falon kívüli villanyszerelésnek vannak ellenérvei? Panellakás, gyerekszoba. Ezek a műanyag sínek a nappaliban úgy leestek, mint a sicc, a ragasztó nem tart rendesen. Mennyivel teszi biztonságosabbá a szerelvényeket ez a műanyag sín, mint ha csak a kábelek lennének a szobában? A nagyobbik gyerek már négykézlábazik és mindent megrág, kicsit ódzkodom a külső sínektől. Mi lehet a megoldás?

1 évvel ezelőtt

Szakemberek válaszai

Csimár László
5.0
5 megbízás 6 válasz
5.0
5 megbízás 6 válasz

Kedves Kinga! A vezeték csatornázás önmagában nem rossz, de tiplivel és csavarral kell rögzíteni, továbbá kábelt kell bele tenni, mert az nehezebben sérül olyan mértékben hogy áramütés veszélye álljon fenn. Sajnos lakott panel lakásban nehéz és körülményes a falakba kettős szigetelésű vezetéket tenni, és az anyagi vonzata is sokkal nagyobb mivel javítani kell utána a nyomvonalakat és festeni a helyiségeket.

1 évvel ezelőtt
1 válasz

Vannak nagyon jó minőségű sínek, aminek a teteje sem esik le. Azonban a ragasztás nem elég, tiplivel rögzíteni kell a síneket. Mivel panellakásról van szó, a falba süllyesztés nem megoldható, illetve ha mégis, a fasbeton szerkezetbe nagyon sokat kellene vésni, ami nagyon megnövelné a munkadíjat és a kivitelezés idejét. Ráadásul a társasházi szabályok betartása miatt a vésési munka csak meghatározott időszakban végezhető el. A fentiek figyelembe vételével mindenképp egy jó minőségű kábelcsatornát javaslok, ami mechanikusan (tiplivel) rögzítve van.

1 évvel ezelőtt
2 válasz

Kedves Kinga Elég sok panellakást csináltunk meg kábelcsatornás szereléssel Egy jobb minőségű ( OBO, KOPOS , LEGRAND ) kábelcsatornával nem lesz probléma Bevésni is lehet a kábeleket , de az feláras Több munka, idő, Ha kérdése van akkor el tud érni

1 évvel ezelőtt · szerkesztve 1 évvel ezelőtt
1 válasz

Kedves Kinga! Személy szerint én nem vagyok híve a falon kívűli csatornázásnak,de ha igényesen meg van csinálva,lehet akár szép is.Rögzítéshez nem elég a kétoldalú ragasztó,egy idő után elengedi,ezért célszerű pár helyen tiplivel és csavarral megfogatni.Ha a pénztárca és a fal is úgy akarja,célszerű nyilván falba süllyeszteni a kábelt.Ha nincs más megoldás,akkor mindenképp kábelcsatornába kell helyezni a kábel védelme érdekében.Ha jó minőségű a csatorna,és megfelelően rögzítve van,nem kell félni,hogy a gyermek megrágja :) Üdv:Gábor

1 évvel ezelőtt
Fekete Zsolt
2 válasz
2 válasz

Kedves Kinga A falon kivüli szerelésnél nem minden esetben szerencsés a ragasztott kábelcsatornát alkalmazni. A csavaros rözitésű stabilab igaz a felszerelése panel lakásban macerás. A zárófedél nem egyszerüen eltávolítható így nem is rosz megoldás. Természetesen ha kábelcsatornás szerelésröl van szó mindig a menyezet és a fal találkozásánál lévő élbe szoktunk csatornázni és ha megoldható a leállások bele vannak vésve a falba. Ez a könnyen elérhető részek hozzá férését megakadályozza. Ha kérdés merülne fel keressen bizalommal Üdv Zsolti

1 évvel ezelőtt
Árpád Háza Hungary Kft.
1 megbízás 2 válasz
1 megbízás 2 válasz

Szép napot. Igazság szerint a panel lakásban vannak a falakban csatornák, amelyeket újra kéne fűzni ! Ez az első megoldás. A másik megoldás ami már létező, hogy a meglévő műanyag sínek el válnak a falról a ragasztás nem tart !? Ennek van egy másik megoldása is ! Nem csak ragasztani lehet, hanem minden 40 cm van egy lyuk a műanyag sín ragasztos felén amelyet fel lehet rögzíteni a falra. Amúgy a csupasz kábelek NAGYON veszélyes mindenki számára és nem csak a gyerekek részére !!!! Van a harmadik lehetőség, hogy a meglévő kábeleket amelyek a falon kívüli vezetékben vannak elvezetve, azokat befűzni Berman műanyag csőben és tiplis kapcsal a falhoz rögzíthető. Én az újra fűzés mellett választást javaslom a régi rendszerben.

1 évvel ezelőtt
2 válasz

Igen, biztonságos és a szabvány is engedi, csak jól kell megcsinálni.

1 évvel ezelőtt
Sólyom Ádám
4.5
1 megbízás 2 válasz
4.5
1 megbízás 2 válasz

Szia. Nincs vele probléma teljesen jó de nem csak ragasztani kell és akkor tuti fenn marad. Viszont jó lenne látni miről lenne szó akkor többet tudok mondani.

1 évvel ezelőtt

Olvasnál cikkeket hasonló témában?

Irány a blog!
Lénárt József
4.9
7 megbízás 2 válasz
4.9
7 megbízás 2 válasz

Üdvözlöm! Ha megfelelően van kivitelezve, igen! Bár azért jobb, ha pl a parketta szegélyléce alatt van vezetve.

1 évvel ezelőtt
3.5
17 megbízás 3 válasz
3.5
17 megbízás 3 válasz

Kedves Kinga! Vannak màr olyan parketta szegèlyek aminek a közepèt ki lehet pattintani ès abba el lehet vezetni a kábeleket. Vagy ha rögzitik a csatornát kis dübelekkel.

1 évvel ezelőtt
Cidor Csaba
5.0
4 megbízás 6 válasz
5.0
4 megbízás 6 válasz

Kedves Kinga! Panellakásokban vannak válaszfalak, amibe bele lehet vágni a vezetéket.A beton falakba is lehet vágni, de kizárólag statikus engedélye és méretezése alapján. Illetve vannak panelok amiben eredetileg a szobák aljzatbetonja és a fal találkozása mentén mentek az eredeti kábelek is, ott ki lehet szedni a betont és újra behúzni a kábelt és visszajavítani.Sajnos a panel ilyen, nehezebb ügy, de nem lehetetlen, ezért is meglehetősen drága a panel villanyszerelése.

1 évvel ezelőtt
1 válasz

Ki kellene cserélni a síneket ujját rakni.Vagy meg marni a falat és be últetni falba a kábeleket.De mivel panel ez túlságosan nagy zajjal járna.Latnom kellene a lakást hogy a meg oldás végleges legyen..

1 évvel ezelőtt
Kéri Krisztián
5.0
4 megbízás 2 válasz
5.0
4 megbízás 2 válasz

Kedves Kinga! Első sorban esztétikai hátránya van a kalsszikus kábelcsatornának. Az öntapadós verzió nem azért öntapadós, hogy az fenntartja a csatornát a kábellel együtt, hanem segítség a szakemberek, amíg elvégzi a csatorna megfelelő rögzítését, nincsen szüksége harmadik kézre. Ma már kaphatók kábelcsatorna rendszerek minden nagyobb gyártó kínálatában a legkülönfélébb idomokkal, toldókkal, megfelelő fedéllel, ezekbe beépíthető aljzatokkal, kapcsolókkal, különböző formákban, színben...

1 évvel ezelőtt
Hoksza Erik
5.0
3 megbízás 1 válasz
5.0
3 megbízás 1 válasz

Ha normálisan fel vannak a csatornák fúrva akkor nincs semmi probléma.. Nem a szerelvényeket védi a csatorna hanem a kilógó csúnya esztétikájú kabeleket rejti el Ellenérv az, hogy pár éven belül elszíneződik, meg lehullhat a fedele,de sokat véd, főleg ha kisgyerek van,például abban hogy a gyerek nem érintkezik közvetlen a kábellel, és ez sokkal biztonságosabbá teszi lakást is, és ha szépen gérbe van vágva a csatorna, és ki vanak a rések akrillal javitva, akkor gyönyörűen és esztétikusan tud kinezni! Ha gondolja, tudok pár képet csatolni hogy hogyan is néz ki egy esztétikusan megcsinált csatornázás!

1 évvel ezelőtt
8 megbízás 9 válasz

Tisztelt Kinga. A vezetèkcsatorna tipli csavar felfogatás szüksèges. Így biztonságos. Ragasztva a csatorna az ideiglenes megoldás csak. Így ebben az esetben èletveszèlyes. Sűrgősen át kell szerelni. Tisztelettel Vitkai Csaba

1 évvel ezelőtt
Pálffy Gábor
4.3
3 megbízás 2 válasz
4.3
3 megbízás 2 válasz

Kedves Kinga! "Műanyag sinek" gondolom a kábelcsatornára gondolsz. Én valamikor 30 éve MCs1 a legkisebb csatornát ragasztottam, melegítős ragasztóval. A ragasztással nem volt gond, ezért a fal külső rétegevel együtt jött le. Azóta csak annyira ragasztom, hogy megálljon addig , amíg le nem csavarozom. Használjátok kettős szigetelesuű kábelt MT vagy MBCU, úgy rögzítve, hogy a szerelevenyből ne lehessen kitépni. Ha csatorna fedele konnyen lejön akkor tegyetek rá kabelkötegelőt. Röviden: Meg lehet csinálni biztonságosan, inkább az esztétikája miatt nem szeretjük. Üdvözlettel: Pálffy Gábor

1 évvel ezelőtt
Bubla Zoltán
1 válasz
1 válasz

Tiszteletem! Nem szép de mivel nem ez volt a kérdés így lényegtelen, de biztonságosabbá tehető, ha a kábelcsatorna burkolatát megfelelő technologia alkalmazásával roncsolásmentesen oldható kötéssel rögzítjük! Így első blikkre mondjuk csavarozással! Remélem segítettem! :)

1 évvel ezelőtt
El-Önt Kft
1 válasz
1 válasz

Üdv Kinga, Én is csak azt tudom mondani mint az előző üzenetekben elhangzott, hogy egy minőségi kábelcsatornával nem lesz olyan problémád, hogy leesik a fedele még akkor sem, ha a gyerekek számára hozzáférhető helyen van szerelve. Panel lakás, a vésést nem ajánlanám.

1 évvel ezelőtt
Katona Attila
1 válasz
1 válasz

Tisztelt Kinga! Ellenervei, maximum az esztetika. De az is festheto takarhato stb. A kabelcsatorna kotelezo falon kivul, mely a kabel megovasa celt szolgalja. Nelkule, ha fizikalisan serul a kabel barmi behatas miatt, akkor azonnal megtud razni, mig a csatorna felfog mindent. A csatorna azert esett le eddig mert lusta kontar rakta fel, aki nem dubelezte be, hanem csak felragasztotta.

1 évvel ezelőtt
Pákozdy Gyula Gábor
4.8
4 megbízás 1 válasz
4.8
4 megbízás 1 válasz

Kedves Kinga! Egyszer kell rendesen megcsinálni. Csimár Lacival èrtek egyet.

1 évvel ezelőtt
Molnár József
4.5
2 megbízás 1 válasz
4.5
2 megbízás 1 válasz

Nem helyeslen ezt a fajta szerelést hosszú távra. Főleg ott ahol kisgyerek van.

1 évvel ezelőtt
Váradi Roland
4.5
20 megbízás 2 válasz
4.5
20 megbízás 2 válasz

Tisztelt Kovács Kinga! A műanyag sineket(kábel csatorna) mi felfúrva szoktuk szerelni, mert pl ha poros stb akkor nem tartos, de a legstabilabb felfúrva! Biztonságos ha dupla szigetelésű kábelt használnak(mi csak és kizárolag azzal szerelünk. Pl:mbcu kábel. A szerelvényeknél pedig kiemelő keretet használunk, így esztétikus és biztonságos. Fúrás közben pedig porszívót használunk. Keressen bizalommal . Üdvözlettel: Váradi Roland villanyszerelőt.hu

1 évvel ezelőtt
Lovas Krisztián
5.0
3 megbízás 2 válasz
5.0
3 megbízás 2 válasz

A műanyag kábelcsatornákat felszoktuk fúrni pont azért,hogy ne pörögjön le.A dugaljakat kapcsoló magasságba felszerelni így,a kis gyerek nem éri el.Panel lakásokban vannak házgyári hornyok abban a kábeleket ellehet vezetni.

1 évvel ezelőtt
Timm Roland
1 válasz
1 válasz

Kedves Kinga! Massziv erős csatornák/dugalja léteznek akár gyerekzárral, falonkivüli rögzítés csavarozással megoldható! üdv:Timm Roland

1 évvel ezelőtt · szerkesztve 1 évvel ezelőtt
Danyi Gábor
5.0
8 megbízás 2 válasz
5.0
8 megbízás 2 válasz

Szia. Szerintem nem ragasztható csatornát kellett volna használni hanem tiplivel rögzíteni és az nem esik le. Falon kívüli szerelést csak ipari környezetben használunk!

1 évvel ezelőtt
Nagy Endre
4.8
25 megbízás 1 válasz
4.8
25 megbízás 1 válasz

Helló a gyerek szobába magasabbra kell rakni a szerelvényt és a gyerek nem éri el,ez is lehet egy megoldás.

1 évvel ezelőtt
Molnár László
4.3
16 megbízás 3 válasz
4.3
16 megbízás 3 válasz

Tisztelt Hölgyem. A kérdésére több válasz is van. Pontositani kell egykét dolgot. Tisztelt Molnár László

1 évvel ezelőtt · szerkesztve 1 évvel ezelőtt
Rajcsányi Péter
4.2
6 megbízás 2 válasz
4.2
6 megbízás 2 válasz

Tiszteletem! Az ilyen eseteket jobb személyesen megbeszélni. Meg kell nézni. Ha gondolja egyeztethetünk.

1 évvel ezelőtt
Palotás Sándor Gábor EV
5.0
3 megbízás 2 válasz
5.0
3 megbízás 2 válasz

Üdvözlöm ha a meg felelő en van kivitelezve és a hely adósságát figyelembe van véve akár biztonságos nem esztétikus de biztonságos . Ha bármi kérdése lenne keresen bizalommal .

1 évvel ezelőtt
Gasparik Zoltán
2 megbízás 5 válasz
2 megbízás 5 válasz

Üdvözlöm! A falon kívüli szerelés is biztonságos, a rögzítést csavarosan és nem ragasztással kell megoldani. Egyéb más megoldás lehet a megfelelő vezeték falba süllyesztése, vagy parkettaszegély alatt történő elvezetése.

1 évvel ezelőtt
Edvi Márk EV.
3.3
3 megbízás 1 válasz
3.3
3 megbízás 1 válasz

Jó napot! Én nem javaslom sehol! Sérülékeny, csúnya, nem időtálló! Ha lehetőség van, akkor süllyesztett szerelvények használata az ideális így a vezetékek is kellően el vannak szigetelve. Kábelcsatornát tiplivel illik rögzíteni!

1 évvel ezelőtt
2 válasz

Kedves Kinga! Termesztesen tipli es csavar használata ajanlott a felhelyezeshez. Így nem esik le csak abban az esetben ha valaki erősen feszegeti. Kábel hasznalata javasolt hozzá. Általában a dugaljakat 50 cm helyezuk el a helységekbe. Ilyen esetben magasabbra kell rakni. A gyerek ebben az esetben nem érheti el.

1 évvel ezelőtt
Kasztel Balázs
1 megbízás 1 válasz
1 megbízás 1 válasz

Üdv! Panelban is lehet a falban vinni a vezetéket csak a mennyezeten kell a műanyag. Illetve lehet a falon is olyannal amit a gyerkőc hiába rángatna mivel nem ragasztós hanem tiplivel van rögzítve. Kasztel Balázs Villanyszerelő

1 évvel ezelőtt · szerkesztve 1 évvel ezelőtt