Tanulságok: a korábbi és az új Otthonfelújítási Program

Főoldal » Otthonfelújítási Program
Értékelés:
0
(0)

Otthonfelújítási Program 2021 vs 2024

2022 végéig tartott az az Otthonfelújítási Program, amelynek keretében összesen 295 ezer család otthona újulhatott meg, összesen 620 milliárd forintból. Ebben a programban maximum 3 millió forinthoz lehetett hozzájutni, ami a beruházási összérték 50%-a lehetett.

Bár szinte megkötés nélkül lehetett fürdőszobát felújítani és kerítést építeni is akár, mégis már a korábbi programban is a támogatást a pályázók jellemzően hőszigetelésre és a homlokzati nyílászárók cseréjére fordították, ahogy az a 2024-es Otthonfelújítási Pályázatban is kiemelt cél. Emellett nem a fűtéskorszerűsítés, hanem a tetőcsere volt a legnépszerűbb. Az akkori programban a kazáncsere mellett hőszivattyú, napelem és klíma beszerelése is lehetséges volt.

A 2021-es első Otthonfelújítási Program azonban még az energiaválság előtt indult, így a prioritások fokozatosan tolódtak el az energiahatékonysági felújítások felé.

Találd meg a legjobb szakembert a feladatra!

Kattints a gombra, és keress szakit elérhető közelségben, belátható határidővel! Böngéssz a szakemberek között vagy írd le a feladatot és indíts ajánlatkérést pár perc alatt.

A mostani Otthonfelújítási Program keretében mintegy 20 000 ház újulhat meg, miközben több mint 2 millió olyan ház van Magyarországon, ami a felhívás előírásainak megfelel – és rá is férne az energetikai korszerűsítés.

Új Otthonfelújítási Program 2024

A 2021-es pályázathoz képest nagy különbség, hogy akkor csak a kisgyerekes családok pályázhattak. Ez a kikötés a mostani pályázatban nincs – bár a gyermeket nevelő családok továbbra is kapnak bizonyos engedményeket, aminek révén sokkal több esélyük van a maximális vissza nem térítendő támogatási arány, azaz 3.5 millió forintnyi támogatás elnyerésére.

Míg az előző Otthonfelújítási Programban 3%-os volt a kamattámogatott hitel, addig most teljesen költségmentesen, kamatmentes hitelt lehet igénybe venni. Azonban ez az elem nem választható, hanem kötelező: azaz csak hitelképes pályázók juthatnak hozzá a támogatáshoz – akkor is, ha amúgy a beruházás másik felét ki tudnák fizetni zsebből. Míg a 2021-es programban a hitelt kiutalták, és abból el lehetett kezdeni a felújítást, addig most csak akkor jut előleghez a nyertes pályázó, ha szállítói finanszírozást kér: ilyen esetben az általa megbízott, választott szakember tud lehívni 50-75%-os előleget. Ellenkező esetben a teljes összeg utófinanszírozásos (amit nettó 500 ezer forintos részelszámolások tudnak valamelyest könnyíteni).

Drágulnak-e az építőipari árak a pályázatok hatására?

Ács Balázs, a Masterplast alelnöke a Világgazdaság számára úgy nyilatkozott, hogy nem kell jelentősebb áremelkedésre számítani, sőt, akik most szigetelnek jobban járnak, mint azok, akik két éve vágtak bele ugyanígy támogatásból. A Masterplastnál a polisztirol ára például 30-45%-kal kedvezőbb, mint két éve.

Az ÉVOSZ elnöke, Koji László felhívta a figyelmet rá, hogy az év második felében az egyébként is szokásos piaci hatások miatt 5-6%-os emelkedésre azért számítani kell.

Kérdés, hogy ezzel a tényezővel hogyan lehet számolni a pályázatok költségvetésében? Hiszen a pályázatok beadásától a szerződéskötésig – és így a megvalósítás megkezdéséig – akár 3-5 hónap is eltelhet. Egy 7 millió forintos összköltségvetés esetén pedig az 5%-os áremelkedés 350 000 Ft-ot jelent. Ha ezt önerőből kell finanszíroznia a pályázóknak, akkor 35%-kal magasabb önerőt kell kitermelniük: az eredeti 1 millió forint helyett 1 350 000 Ft-ot.

A 2021-es Otthonfelújítási Programból tanulva érdemes legalább az anyagokat rögtön a pályázat megnyerése után beszerezni, így nem tesszük ki magunkat az infláció bizonytalanságának. Két év hosszú idő: nem érdemes a megvalósítást a pályázat által biztosított határidő végére hagyni.

Jó tudni, hogy a pályázat megengedi, hogy a beadás után keletkező költségeket már elszámoljuk, így aki mindenképp szeretne felújítani, azok akár már a beadás után megkezdhetik a bevásárlást.

Az árak tekintetében tehát közel sem várhatunk olyan felhajtó erőt, mint amit 2021 és 2022 között tapasztalhattunk (ami egybeesett a rendkívüli inflációval), hiszen ott 200 ezer lakás volt érintett és 600 milliárd forint került a rendszerbe, míg most 20 ezer házban szabták meg a plafont és csak 108 milliárd forint kerül kiosztásra.

Mire elég az új Otthonfelújítási Program 2024?

Az ÉVOSZ számítása szerint: egy több mint 25 éve épült és nagy felújításban még nem részesült, átlagosan 100 m² nagyságú területtel rendelkező ingatlan esetében összesen 11 millió forintból lehet energiamegtakarítást hozó felújítást végezni hazai gyártású építési termékeket figyelembe véve, 2023. évi áron, a vállalkozói nyereséggel együtt.

Termikus burok (bruttó összeg)
  • Homlokzati hőszigetelés: 5 millió Ft
  • Homlokzati nyílászárók cseréje: 4 millió Ft
  • Födém hőszigetelés: 2 millió Ft
  • Összesen: 11 millió Ft

A felújításoknál az a jellemző, hogy az összes költségen belül 40% a felhasznált építési termékek, anyagok aránya és 60% az élő munka, vagyis a munkadíj.

Mennyi lesz az állam bevétele?

Az állami bevétel számításakor egy felújításnál a következő tételeket lehet figyelembe venni:

  • Építőanyag áfa: 27%
  • Munkadíj munkáltató (szocho): 13%
  • Munkavállaló (szja): 15%
  • Munkavállaló (tb járulék): 18,50%
  • Eredmény társasági adó: 9%

Így – az ÉVOSZ szerint – 12 millió Ft értékű felújítás esetén 4 millió forint az állami bevétel. Általánosságban a vállalkozási ár egyharmada kerül vissza a költségvetésbe.

Az Otthonfelújítási Program 2024 forrásai

Az új Otthonfelújítási Program 2024 teljes egészében EU-s forrásból finanszírozott, az állam nem ad bele pénzt. Így az a hányad, ami adók formájában az államkasszába visszafolyik (az áfa, a foglalkoztatási járulékok és a társasági adó) kvázi plusz bevételt teremt az államkassza számára.

Megéri pályázni az Otthonfelújítási Programra 2024-ben?

Aki amúgy is felújítana, annak mindenképp: a vissza nem térítendő támogatás 2,5-3,5 millió forint, ami sokat könnyít a bekerülési költségeken. Ráadásul a kamatmentes kölcsönrész (ami szintén 2,5-3,5 millió forint lehet) az infláció miatt 10 éves visszafizetési ütemezés mellett rendkívül kedvező: jelenértéken ez a pénz sokkal többet ér, mint jövőértéken, amikor apránként visszafizetésre kerül.

Érdemes figyelembe venni a tényleges energiamegtakarítást is: a hitel törlesztőrészlete havi 20-30 ezer forint lesz maximum (az igényelt összegtől és a futamidőtől függően), amit a megspórolt rezsiből fizethetünk.

A lebonyolítás természetesen plusz adminisztrációval jár, aminem vagy időben vagy pénzben mindenképp lesz olyan költsége, amitől megkímélhetnénk magunkat, ha nem vesszük igénybe a támogatást. De arányaiban valószínűleg sokkal többet nyerünk a pályázat beadásával.

Ne maradj le!

Ha mindig pontos és jól értelmezhető információkat szeretnél kapni az aktuális korszerűsítési támogatásokról, iratkozz fel az Otthonfelújítási Programmal kapcsolatos hírlevelünkre, és garantáljuk, hogy azonnal értesítünk a legfontosabb hírekről!
Világosan, részletesen, szakértelemmel.

 

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!