Az Otthonfelújítási Támogatás 2024 feltételei

Főoldal » Otthonfelújítási Program
Értékelés:
0
(0)

2024. július 1-jétől pályázható az Otthonfelújítási Program 2024. A végleges kiírás 2024. június 17-én jelent meg a palyazat.gov.hu oldalon: https://www.palyazat.gov.hu/programok/helyreallitasi-es-ellenallokepessegi-terv/rrf/rrf-rep-10131-24/dokumentumok

Ebben a cikkünkben a pályázás feltételeinek részleteit nézzük meg: ki pályázhat, milyen ingatlanra pályázhat és mire fordíthatja az elnyert összeget. Mi a pályázat sikerének mércéje, és mi történik, ha nem teljesül.

Találd meg a legjobb szakembert a feladatra!

Kattints a gombra, és keress szakit elérhető közelségben, belátható határidővel! Böngéssz a szakemberek között vagy írd le a feladatot és indíts ajánlatkérést pár perc alatt.

Ki pályázhat?

Felnőtt, magyar állampolgár, akinek van magyar adóazonosító jele. 

Vagy EGT-tagországból származó felnőtt, aki legalább egy éve igazoltan Magyarországon él.
Legyen tulajdoni hányadod a házban, amire pályázol, vagy legyen holtig tartó haszonélvezeti jogod.

Ha résztulajdonos vagy, vagy ha holtig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezel, akkor minden tulajdonos hozzájárulására szükség lesz. De ők nem lesznek automatikusan adósok. A felelősség nálad marad.

FONTOS: Az ingatlan tulajdonosai között nem lehet vállalkozás: nem kizárólagosan természetes személy(ek) tulajdonában álló ingatlan korszerűsítésére nem nyújtható támogatás.

Nyugdíjas nagymamám pályázhat?

Hány éves pontosan? Ha a kölcsönszerződés lejártáig betölti a 75. életévét, akkor Adóstárssal tud csak pályázni, aki nem fogja betölteni a 75. életévét addig és a jövedelem feltételeknek is megfelel.

Mi a támogatás feltétele?

A támogatásnak egyetlen egy feltétele van – illetve ez az, amiben az eredményességét mérik a teljesítésnek: 30%-os energiamegtakarítást kell elérned a korszerűsítés révén. De hogy mit jelent ez?

Legalább 30%-kal jobbnak kell lenned – elsősorban gázfelhasználásban. Az áram nem számít. Ha a felújítás után egy év alatt 30 %-kal kevesebb gázt használsz fel a fűtésre, tiéd a támogatás. Ha 40%-kal leszel jobb, akkor +5%-ot kapsz vissza nem térítendő támogatás formájában – azaz ennyivel kisebb lesz a hitel, amit vissza kell fizetned.

De: a 40%-ot már a hitelkérelem beadásakor tudni kell. Ha utólag magasabb arányú energiamegtakarítást sikerül elérni, mint az eredeti vállalás, akkor utólag már nem emelik meg a támogatás arányát.

> “a Hiteldöntés során odaítélt Vissza Nem Térítendő támogatási résznél nagyobb támogatási rész nem nyújtható, abban az esetben sem, ha a Projekt eredményességmé-réskor magasabb sávnak megfelelő eredményt hozna.” (Lakossági Eljárási Rend, 22. o. 8.2. pont)

Az energiamegtakarítás igazolására Energetikus jogosult: ő fogja elkészíteni a kezdő állapotról az energetikai tanúsítványt. Majd számításokat végez, hogy milyen felújítási munkálatok révén lehet elérni legalább 30%-os energiamegtakarítást. Az alapján elkészülnek a tervek és a költségvetés. Végül a megvalósult beruházás után egy újabb energetikai tanúsítványt állít ki, ami legalább 30%-kal kisebb energiafelhasználást mutat majd. Ez esetben sikeresen teljesítetted a pályázatot, és megkapod a vissza nem térítendő támogatást és a kamatmentes hitelt.

Mit jelent a 30%-os energiamegtakarítás?

A 30%-os energiamegtakarítást az energetikus fogja kiszámolni. Készít egy energetikai tanúsítványt a ház jelenlegi energiafogyasztásáról (amit egy teljes naptári évre vetítve, fosszilis energiában fejez ki. Ebbe nem értendő bele a villamosenergia előállításra vonatkozó energiamegtakarítás). Majd kiszámolja, hogy a tervezett beruházások révén milyen energiafogyasztása lesz a háznak. A végállapotnak legalább 30%-kal jobbnak kell lennie. Általában az energetikus akár 2-3 féle tervet is el tud készíteni, amivel ez az energiamegtakarítási mérték elérhető. A kivitelezés után újabb energetikai tanúsítvány készül, és ha a számok 30%-kal jobbak, a pályázat nyert, és a teljes támogatás kifizetésre kerül.

Eredményesség igazolása

A beruházások és korszerűsítések befejezése után 30 napon belül el kell készíteni a záró energetikai tanúsítványt. Ezt 30 napon belül elbírálják, és megállapítják a vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsönrész végső arányát. Ezt követően utalják ki a finanszírozási összeg utolsó részletét. Ehhez a záró dokumentációt is be kell nyújtani az energetikai tanúsítvány mellett.

Amennyiben a 30%-os energiamegtakarítás nem került megvalósításra: a visszafizetendő összeg a tőketartozáson túl, a kölcsönszerződés szerinti ügyleti kamattal (valamint esetleges késedelmi kamattal), és a Szabálytalanságból Eredő Ügyleti Kamattal, és késedelem esetén Ptk. szerinti Késedelmi Kamattal növelve kerül meghatározásra.

  • Ha túlteljesítettük a vállalásunkat, az eredeti vállalásunk szerinti arányban kapjuk meg a vissza nem térítendő támogatást és a kamatmentes kölcsönt. 
  • Ha pontosan teljesítettük a vállalásunkat, akkor minden a terv szerint halad.
  • Ha teljesítettük a 30%-os elvárt energiamegtakarítást, de 40%-ra tettünk vállalást, akkor a 30%-os rátának megfelelő arányokra módosul a vissza nem térítendő támogatás és a kamatmentes kölcsön aránya.
  • Ha nem teljesítettük a minimum elvárt 30%-os energiamegtakarítást, akkor szabálytalansági eljárás indul.

Ld. Lakossági Eljárási Rend, 43-44. o. 13. pont)

Milyen ingatlanra lehet pályázni?

Olyan családi ház felújítására lehet pályázni, ami:

  • folyamatosan lakott,
  • 1990. december 31. előtt használatbavételi engedélyt kapott. 

*Mit jelent a családi ház? A kiírás így fogalmaz: belterületi-, külterületi-, zártkerti lakóház, szabadon álló családi ház, sorházi családi ház, ikerház (Osztatlan közös tulajdonban álló ingatlan önálló használati egysége vonatkozásában a Lakossági Eljárási Rend alapján) bejegyzett, életvitelszerűen lakott ingatlan.

🧑‍🔧 JÓ TUDNI: Ha azóta történt hozzáépítés, ráépítés, bővítés, az nem baj. Az a dátum irányadó, amit az energetikus tüntet fel az energetikai tanúsítványon.

Jó hír, hogy lehet a ház többgenerációs családi ház is. Ugyanakkor ha a házban működik valamilyen vállalkozás is, akkor annak az energiafelhasználását teljesen külön mérőórákkal kell tudni mérni – de csak a fejlesztéssel érintett energiahordozókra vonatkozóan. Ezt már a kölcsön igénylésekor be kell mutatni.

A háznak saját tulajdonnak kell lennie, ami saját lakóhelye a pályázónak (és erről lakcímkártyája is van) (ld. Lakossági Eljárási Rend 7.1. pont)

Ha osztatlan közös tulajdonról van szó, akkor a kölcsönigényléshez csatolni kell a használati megosztási megállapodást, a megosztási vázrajzot, és ha a beruházás nem csak az önállóan használt területeket érinti, de közös tulajdont is (pl. kémény, homlokzat), akkor valamennyi tulaj hozzájárulása is szükséges lesz – tulajdonosi nyilatkozat formájában.

Frissen vettük a házat. Pályázhatunk?

Adásvételi szerződés is ér, ha 2024. július 1-je előtt kötöttétek. Amikor benyújtod a pályázatot, fontos, hogy már széljegyen legyen az adásvételi szerződés. Mire jóváhagyják a pályázatodat -, addigra teljes jogú tulajdonossá kell válnod a házban, és neked vagy egy közeli hozzátartozódnak már lakcímkártyával igazoltan a házban kell laknotok.

És hogy mennyi időd van erre?

A kölcsönkérelem benyújtása után a hitelintézetnek 70 napja van, hogy elbírálja azt. Ha pozitív az eredmény, akkor 30 napon belül szerződést kell kötni, de ez a 30 nap egyszeri 30 nappal meghosszabbítható. Tehát itt már 4 hónapnál tartunk. Ha 4 hónap alatt sem sikerül a tulajdonjogot 100%-ban bejegyzetetni és leigazolni – és ez a saját hibádon kívül eső okokból történik -, akkor van lehetőséged további 60 nap haladékot kérni. De: ha több mint 90 nap telik el a pozitív hitelbírálatot követően ,akkor a bank kérni fogja, hogy újra igazold le a jövedelmeded, aktualizált a személyes adataidat. 

De összességében érdemes bátran pályázni egy folyamatban lévő adásvétel esetén, mert maximum 70+120 = 190 napot tudunk nyerni az adásvétel teljes értékű lebonyolítására. Szóval lehet még nyerni egy pár hónapot.

Használatbavételi engedély

A pályázott ingatlannak kell, hogy legyen jogerőre emelkedett használatbavételi engedélye vagy a használatbavételre vonatkozó hatósági bizonyítványa (hatósági határozata) – ezt a kérelemben be kell tudni nyújtani

Nem lehet pályázni olyan ingatlan vonatkozásában

  • amelynek használatbavételét a hatóság használatbavétel tudomásulvétele iránti eljárásában a kölcsönkérelem benyújtását megelőzően nem vette tudomásul;
  • amelyre az ingatlannyilvántartás szerint végrehajtási jog, vagy vételi jog van bejegyezve.

Lehet egyszerre többféle energetikai korszerűsítést is különböző EU-s pályázatokból finanszírozni?

Rossz hírem van:

  • ha 2021 után EU-s finanszírozású pályázatból valósítottál meg bármilyen energetikai felújítást ugyanezen a házon, akkor most nem pályázhatsz!
  • A főszabály az, hogy egy ingatlanra csak egyszer lehet EU-s forrást igénybe venni energetikai korszerűsítésre – és ez esetben mindegy, hogy előtte te pályáztál vagy a feleséged, esetleg a házban működő vállalat.

De ugyanez igaz Rád is: ennek a kiírásnak a keretében csak egyszer pályázhatsz.

Erre a támogatásra is csak gyerekes családok pályázhatnak?

Röviden: nem. De ha egynél több kiskorúval élsz egy háztartásban, akkor kedvezőbb feltételekkel tudsz pályázni annyiban, hogy könnyebben megkapod a lehető legmagasabb vissza nem térítendő támogatási arányt. 

Ha egyedül pályázol, akkor a te havi nettó jövedelmed számít csak, viszont számít az is, hány gyermek van bejelentve veled egy lakcímre. Oszd el a fizetésedet a gyerekek számával, és megkapod, hogy mennyi  a jövedelmed a pályázat szempontjából.

Pl. ha havi nettó 400 000 Ft a fizetésed, de három gyermeked van,  akkor 400 000 /3 = 133 333 Ft lesz a fizetésed. Alacsonyabb fizetés esetén  magasabb vissza nem térítendő támogatásra vagy jogosult, így ez nagyon kedvező szabály!

Olvasd el cikksorozatunkat, hogy teljes képet kapj a pályázatról:

A pályázat feltételei:

Az adminisztrációs követlemények:

Szaki és megrendelő viszonya:

Ne maradj le!

Ha mindig pontos és jól értelmezhető információkat szeretnél kapni az aktuális korszerűsítési támogatásokról, iratkozz fel az Otthonfelújítási Programmal kapcsolatos hírlevelünkre, és garantáljuk, hogy azonnal értesítünk a legfontosabb hírekről!
Világosan, részletesen, szakértelemmel.

 

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!