Otthonfelújítási Program 2024 jelentkezés menete

Főoldal » Otthonfelújítási Program
Értékelés:
0
(0)

2024. július 1-jétől pályázható az Otthonfelújítási Program 2024. A végleges kiírás 2024. június 17-én jelent meg a palyazat.gov.hu oldalon: https://www.palyazat.gov.hu/programok/helyreallitasi-es-ellenallokepessegi-terv/rrf/rrf-rep-10131-24/dokumentumok

Nézzük meg, mi lesz a támogatás igénylésének, a szerződéskötésnek a menete, mennyi idő a pályázat elbírálása, és mi mindennek kell történnie a program teljesítéséig.

Találd meg a legjobb szakembert a feladatra!

Kattints a gombra, és keress szakit elérhető közelségben, belátható határidővel! Böngéssz a szakemberek között vagy írd le a feladatot és indíts ajánlatkérést pár perc alatt.

A jelentkezés folyamata

  • kölcsönkérelem összeállítása
  • kölcsönkérelem leadása az MFB Plusz Pontokon – erről átvételi elismervény átvétele
  • hiánypótlás – ha van – ami 15 napon belül teljesítendő (ami egyszeri 15 naptári nappal meghosszabbítható). A hiánypótlás beérkezését követően kaphatunk még További Kérdéseket is (pontosítást, további dokumentumokat kérhetnek be), amire 15 napunk van, ami szintén meghosszabbítható egyszeri további 5 nappal. Ha ezekre a felhívásokra nem válaszolunk, akkor is elbírálják a kérvényünket, de a beadott információk alapján.

A pályázat elbírálása

  • elbírálás – 70 nap: emailben érkezik a pozitív válasz, postán az elutasítás

A szerződéskötés

  • dokumentáció összegyűjtése szerződéskötéshez
  • szerződéskötés (erre a hiteldöntéstől számított 120 napon belül kerülhet sor, de  Eljárási Rend 8.4. pont szerint a Hiteldöntésről szóló értesítést követően 30 napunk van a szerződéskötésre – ami egyszeri 30 nappal meghosszabbítható, ami önhibáján kívüli körülmények esetén további 60 nappal meghosszabbítható > ha ezt kérvényezzük, az MFB Zrt. 7 napon belül hagyhatja jóvá kérésünket).
    • Kölcsönszerződéshez szükséges dokumentumok:
      • érvényes személyi igazolvány vagy útlevél, jogosítvány + lakcímkártya másolata
      • ügyfél-azonosítási dokumentumok eredeti, aláírt péládnya (okmánymásolatok, tényleges tulajdonosi nyilatkozat, kiemelt közszereplői nyilatkozat(ok) hiánytalanul és megfelelő adattartalommal)
      • ha még nem volt végleges tulajdonjog a benyújtás pillanatában, akkor azt igazoló hiteles szemle típusú tulajdoni lap
      • osztatlan közös tulajdon esetén a tulajdonostársak hozzájárulása, ha közös tulajdont is érint a beruházás
      • jogerős építési engedély
      • KHR-igazolás
      • nyilatkozat saját forrás rendelkezésre állásáról
      • nyilatkozat, hogy még le nem zárt felújításra lesz fordítva a hitel- és támogatási összeg
      • aktualizált Folyósítási terv

Kommunikációs kötelezettség

A szerződéskötést követő 3 napon belül teljesítenünk kell az EU-s finanszírozásokban megszokott kommunikációs kötelezettséget. Ez jelen pályázat esetében egy tájékoztató matrica kiragasztásával történik. Lássuk a részleteket:

  • Tájékoztató matrica a felújítandó házon: jól látható helyen kell kihelyezni. A matricát a szerződéskötéskor adják át a bankban. Ha a matrica lekopik, újat kell igényelni, és ismét ki kell helyezni. 
  • A matricáról legalább két fotót kell készíteni: az egyiken legyen olvasható a szöveg, a másikon jól láthatónak kell lennie az elhelyezés helyszínének: hogy a tábla/matrica jól látható helyen szerepel az ingatlanon. 
  • A fotókat e-mailen kell megküldeni a kapcsolattartó MFB Plusz Pontra a kihelyezést követő 3 napon belül.

A program megvalósítása

A program megvalósítására a szerződéskötéstől számítva összesen 2 évünk van, amit egyszeri alkalommal további 6 hónappal meghosszabbíthatunk. Ez idő alatt többször is van lehetőségünk finanszírozást lekérni. Ez többféleképpen történhet, de mindig szükséges:

  • folyósítási feltételek teljesítése
  • lehívási értesítő benyújtása, valamint a
  • rendszeres adatszolgáltatás teljesítése.

Eredményességmérés

  • eredményességmérés
  • végső kalkuláció 

Hiteltörlesztés megkezdése

  • hiteltörlesztés megkezdése
  • teljes törlesztés után a kölcsönszerződés megszüntetése (maradéktalan visszafizetés vagy nem teljesítés miatti felmondás)

Lehetséges további lépések

  • kölcsönszerződés módosítása
  • szabálytalansági eljárás
  • kifogás- és panaszkezelés

Az egész folyamat alatt egy választott MFB Pont Plusz ügyintézővel állunk kapcsolatban. Ez történhet emailen és személyesen. 

FONTOS: Az email esetében elfogadható végződések: hu, com, eu, info, org, net, at, a teljes email cím hossza maximum 100 karakter lehet.

Automatikus értesítő leveleket a [email protected] email címről fogunk kapni.

Az emailek a beérkezés másnapjától tekintendőek kézbesítettnek – a határidők innentől számolódnak. Ha postán is kiküldik ugyanazt az értesítést, a postai kézbesítés az irányadó. 

🧑‍🔧 JÓ TUDNI: Az MFB Zrt. SMS üzeneteket is küldhet tájékoztatási céllal.

Lakossági MFB Pont Pluszok

A Kölcsönigénylő jogosult bármely Lakossági MFB Pont Pluszhoz Kölcsönkérelemmel fordulni, de az ügyintézét végig abban a fiókban kell tartania, amelyiket kiválasztotta. Később minden eredetiben vagy elektronikusan benyújtandó dokumentumot erre a kapcsolattartási pontra kell bevinni és megküldeni.

A bankfiókok listája itt érhető el: https://www.mfb.hu/backend/documents/MFB-PONT-PLUSZ-lakossagi-fiokok_20240618.pdf

És ezen az oldalon lehet az MFB keresőjét használni: https://mfb.hu/mfb-pont-plusz-halozat-s2638

Ha menet közben változtatni akarunk a kapcsolattartón, akkor panasszal élhetünk, és a Kölcsönkérelm áthelyezésére irányuló kérelmet nyújthatunk be (Lakossági Eljárási Rend 4. pont). Az MFB a panaszkezelési rend szerint bírálja el a kérelmet és helyezi át ügyünket egy másik fiókba.

Hiteligénylés benyújtása

Csak hiánytalanul kitöltött és minden melléklettel rendelkező anyagot lehet leadni, csak így veheti át az ügyintéző a kérelmet – egy eredeti példányban, személyesen. Időt kell arra szánni, hogy az ügyintéző az adatokat felrögzíthesse, majd ezt követően a rendszerből kinyomtatható átvételi elismervénnyel igazolhassa a pályázati anyag benyújtását. Az átvételi elismervény generálja le a pályázat iktatószámát, és igazolja a benyújtás pontos időpontját. Az átvételi elismervényt 3 munkanapon belül elektronikusan is megkapjuk email címünkre.

A kölcsönkérelem – és bármilyen más későbbi, eredeti dokumentum – meghatalmazott útján is benyújtható. Ha csak dokumentumokat akarunk beküldeni, elég a magánokiratba foglalt meghatalmazás (két tanúval), de ha a kölcsönszerződés aláírását is meghatalmazott útján kívánjuk gyakorolni, akkor közjegyző előtt tett meghatalmazásra lesz szükség.

Ha meghatalmazott adja be a kölcsönigénylést, plusz költséget jelent a közjegyzői meghalatmazás, és a személyazonosság igazolásához szükséges dokumentumok (személyi másolat) hitelesítése:

“Az okirat hiteles másolata abban az esetben fogadható el az azonosítás és a személyazonosság igazoló ellenőrzés teljesítéséhez, ha

  • azt közjegyző vagy magyar külképviseleti hatóság a közjegyzőkről szóló 1991. évi XLI. törvény (Kjtv.) másolat hitelesítésének tanúsítására vonatkozó szabályai szerint hitelesítette, vagy
  • a másolatot az okirat kiállításának helye szerinti állam hiteles másolat készítésére feljogosított hatósága készítette, és – nemzetközi szerződés eltérő rendelkezése hiányában – a magyar külképviseleti hatóság felülhitelesítette a hatóság másolaton szereplő aláírását és bélyegzőlenyomatát.”

(további információ: Lakossági Eljárási Rend 5.2)

Mikor kapom meg a pénzt?

A pályázat beadása után elbírálják azt, majd jöhet a köcsönszerződés megkötése. Pénz azonban csak akkor kerül kiutalásra, ha már leigazoltad, hogy az önerődet teljesen elköltötted.

A kölcsönt és a vissza nem térítendő támogatást (tehát minden pénzt, amire pályázni tudsz) utófinanszírozással kapod meg. 

Ha a legkisebb összegre pályázol (azaz 2.5 millió forintot szeretnél kapni), akkor az önerőd 357 143 Ft lesz. De nem csak ennyit kell tudod elkölteni,  hanem az egész 2.5 millió forintot ahhoz, hogy megkapd a támogatást,  miután leigazoltad a 30%-os energiamegtakarítást.

Ha a maximum összegre pályázol, 7 millió forintot kell tudnod megfinanszírozni, amiből 6 millió forintot visszautalnak.

A kiutaláshoz teljesíteni kell az elő- és lehívási feltételeket (Lakossági Eljárási Rend, 26.o. 10. pont). Ezek igazolását mindig a megfelelő dokumentumok személyes benyújtásával lehet igazolni. 

Olvasd el cikksorozatunkat, hogy teljes képet kapj a pályázatról:

A pályázat feltételei:

Az adminisztrációs követlemények:

Szaki és megrendelő viszonya:

Ne maradj le!

Ha mindig pontos és jól értelmezhető információkat szeretnél kapni az aktuális korszerűsítési támogatásokról, iratkozz fel az Otthonfelújítási Programmal kapcsolatos hírlevelünkre, és garantáljuk, hogy azonnal értesítünk a legfontosabb hírekről!
Világosan, részletesen, szakértelemmel.

 

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!