A fekete penész egészségkárosító hatásai

Főoldal » Lakásfelújítás
Értékelés:
4.8
(5)

Ha az interneten böngészünk, sokszor találkozhatunk túlzó, szenzációhajhász, pánikkeltő és még sorolhatnánk a jelzőket típusú címekkel, tartalmakkal.

Így van ez a fekete penésszel kapcsolatban is, ha utána szeretnénk nézni, mi is ez valójában, és mit érdemes tudnunk róla, pillanatok alatt eljuthatunk oda, hogy halálos veszélyben vagyunk egy penészes falú lakásban. Igaz lehet ez?

Penészes a fal? Ne ess kétségbe!

A Jószaki szakemberei segítenek, hogy végleg megszabadulj a problémától! Írd meg, pontosan mi a gond, és szakembereink felveszik veled a kapcsolatot! Az ajánlatkérés ingyenes!

Mi is a penész tulajdonképpen?

A Wikipédia szócikke szerint a penészgombák a soksejtű, hifás gombák egy csoportja, amelyet külső megjelenésük és életmódjuk miatt sorolnak egy kategóriába.

Az ide tartozó több ezer faj azonban rendszertani szempontból sokszor egész távol állhat egymástól. A penészgombák megtelepednek különböző felületeken és azokon változatos színű bevonatot képeznek. Láthatunk, zöld, fekete sárga, vörös fehér, bolyhos stb színű variációkat is. Magyarországon mintegy 10-15 faj gyakori, köztük például a az Alternaria, az Aspergillus, a Cladosporium és a Penicillum, amelyekkel találkozhatunk például a falakon, bútorokon, élelmiszereken.

A penészgombák lebontják a közvetlen környezetükben található szerves anyagokat, ezzel az élelmiszerek megromlását vagy az épületek szerkezeti elemeinek meggyengülését okozhatják.
Ha élelmiszereken tenyésznek, egyes penészfajok szekretált toxinjaikkal (aflatoxin, ochratoxin, fumonizin, trichotecén, citrinin, patulin) mérgezővé tehetik az ételt.
Bizonyos penész fajokat az élelmiszeriparban vagy a gyógyszeriparban használnak fel, míg mások bizony tényleg károsak az egészségre.

Az egészségre káros penészfajok nagy tömegben termelt spórái rövidtávon légzőszervi allergiás tüneteket idézhetnek elő, hosszú távon belélegezve pedig asztmához is vezethetnek.  Kiválasztott toxinjaikkal megmérgezhetik az élelmiszert, sőt egyes fajok a test belsejében is elszaporodhatnak (főleg immunkárosodott betegeknél).
Ezek közé az egészségre ártalmas fajok közé tartozik a nedves, magas páratartalmú vagy rosszul szigetelt épületek falain megjelenő fekete penész több fajtája is.

A fekete penész előfordulása

Magyarországon a fekete penész sajnos igencsak elterjedt. Általában azt tudjuk, azt olvashatjuk róla, hogy a lakásokban elsősorban a nyirkos, nedves helyeken tenyészik, a fürdőszobában, konyhában, beázott helyiségekben, pincékben; különösen ha ezeknek a helyiségeknek rossz a szellőzése. Fontos információ, hogy a penész nem csak látható, de rejtett helyeken is megjelenik, sőt a sötétebb, nyirkosabb zugok, ahol nem jár a levegő (és esetleg a porszívó sem gyakran…)  kifejezetten kedveznek a szaporodásának.

Figyelem! Attól, hogy a penész nem látható, még a spórái benne vannak a levegőben, és kifejtik hatásukat!
Ha a fertőzés magas szintű, akkor a penész jellegzetes szaga is megjelenik.
Sajnos gyakori, hogy egy hideg, nem jól szigetelt kő- vagy téglafal elé belülről egy gipszkarton falat húznak fel, így a hideg, nyirkos falon megjelenő penész sokáig rejtve marad a gipszkarton mögött.

Ugyancsak gyakran elmozdíthatatlan szekrénysorok, falra csavarozott konyhaszekrények, vastag szőnyegek, faliszőnyegek vagy akár a mosógép mögött üti fel a fejét, láthatatlanul maradva.

Ha egy gócpontot felfedeztünk – induljunk „hajtóvadászatra, és nézzük végig a kritikus helyeket!

A penész a nedves, magas páratartalmú, sötét, nyirkos helyeket kedveli.

Nemzeti Népegészségügyi Központ infógrafikája

A penész egészségkárosító hatásai

A penészgombák és spóráik gyakorlatilag mindenütt megtalálhatóak.  A házipor egy részét például a spóráik teszik ki. Ezen spórákat nagyobb mennyiségben belélegezve allergiás tüneteket és légzési nehézséget válthatnak ki.

A mikotoxinokat kiválasztó penészfajok –  melyek közé a fekete penész több faja is tartozik – komoly egészségkárosító hatással bírhatnak. Egyes vizsgálatok szerint mérgeik neurológiai betegségeket vagy akár kritikus esetben halált is okozhatnak. Az egészségkárosító hatást fokozhatja a krónikus kitettség, azaz, mikor a spórákkal való érintkezés folyamatos – például, mert a lakás levegőjében jelen vannak a penész spórák vagy mert folyamatosan olyan élelmiszert fogyasztunk, melyben a toxinok jelen vannak. Bár a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint a táplálékkal bevitt mikotoxinok hatása a jelentősebb, azért nem elhanyagolható a belégzéssel bevitt spóramennyiség sem, hiszen egy-egy gombatelep akár több milliárdnyi spórát termel és juttat a levegőbe.  A fekete penész jelenléte izgathatja a száj, az orr és a torok nyálkahártyáját.


A penészallergia tünetei:

  • szemirritáció
  • krónikus köhögés
  • fejfájás és migrén
  • légzési nehézségek
  • kiütések
  • fáradékonyság
  • orrdugulás
  • tüsszögés

A fekete penész legyengült immunrendszer esetén különféle betegségeket is kiválthat, vagy épp súlyosbíthatja a már meglévőket. Különösen a légzőszervi betegségekben, például asztmában szenvedőknek veszélyes a jelenléte, és akár súlyos tüdőbetegségeket is előidézhet.

Ha a lakásban hosszú éveken keresztül fennáll a fekete penész problémája, az egyéb súlyosabb tüneteket is okozhat, úgy, mint hányinger, hányás, vérzés az orrban és a tüdőben, de akár még depresszió is kialakulhat. Másoknál fényérzékenység, súlynövekedés, koncentrációs zavar, arcüreggyulladáshoz hasonló tünetek léptek fel.

Ha ilyen tüneteink vannak, akkor kérhetünk olyan laboratóriumi vizsgálatokat, amelyek képesek kimutatni a toxinok jelenlétét a szervezetben, melyet aztán speciális gyógymódokkal, diétákkal módszeresen ki lehet üríteni a szervezetből.

A fekete penész „kezelése”

Ha penész okozta toxinok vannak a szervezetünkben, akkor mindenképpen érdemes szakember tanácsát kérni a méregtelenítéssel kapcsolatban. Rengeteg gyógymód létezik manapság.  Egyszerű természetes szerektől és javaslatoktól kezdve (pl. fokhagyma, aktív szén, klorofill vagy grapefruitmag kivonat alkalmazása) a különféle kapszulák, cseppek használatán túl, a komplex méregtelenítési programokig és speciális diétákig mindennel találkozhatunk. Találjuk meg a számunkra legmegfelelőbbet, de ne dőljünk be a sokat ígérő sarlatánoknak!

Nyilván nem elég csak a tüneteket kezelni, fontos, hogy a penészesedés is mihamarabb megszűnjön, ehhez pedig érdemes szakember segítségét kérni!

A felfedezett penészfoltokat ki kell irtani mechanikai (pl. kaparás) vagy vegyszeres úton (pl. penészirtó szerekkel). Vannak bizonyos házi praktikák is, melyeket egy nem túl nagy mértékű folt esetén érdemes lehet kipróbálni.

Figyelem! Sose dörzsöljük a falról szárazon a penészfoltot, mert a levegőbe jutó spórák szétszóródnak, és újabb telepek jöhetnek létre, emellett pedig az egészségünk is kárát láthatja!

Ha a fertőzés nagy mértékű vagy régóta fennáll, akkor valószínűleg a gomba már a fal mélyebb rétegeibe is behúzódott, ezért a felszíni vegyszeres eltávolítás kevés lesz. Ilyen esetben a fal mélyebb rétegeit is át kell itatni gombaölővel, illetve egyes esetekben a vakolat eltávolítása is indokolt lehet.

Kérjük szakértő segítségét, aki segít abban, hogy tudjuk hathatósan megszüntetni a penészesedést lakásunkban!

A megjelent penész eltávolítása után szükség van a kiváltó ok feltérképezésére, és megszüntetésére is ahhoz, hogy végérvényesen megszabaduljunk a problémától. A kiváltó okok fajtáiról és orvoslásukról bővebben itt is olvashatsz.

A sikeres harc utolsó lépéseként pedig mindenképpen szükség lesz a sérült falfelület újrafestésére, amihez szakszerű segítséget nyújtanak a Jószaki mesterei is!


Sok jószakis szobafestő nagy tapasztalattal rendelkezik penész témában, az ő véleményeiket, javaslataikat olvashatjátok ebben a blogbejegyzésben!

Hogy milyen penészgátló festékek vannak a piacon, arról ebben a cikkben írtunk bővebben!

Ne késlekedj, szabadulj meg a penésztől! Add le az ajánlatkérésedet ingyenesen még ma!

Ezeket is érdemes elolvasnod:

11 módszer – tények és tévhitek a penész eltávolítása kapcsán

Penészes fal festése – Mire figyeljek?

A penész eltávolítása – házi praktikák

Penészgátló festékek összehasonlítása

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a penészről

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

4.8 / 5. Vote count: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

Keress penészmentesítésben jártas szakembert a Jószaki adatbázisában!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!