szigetelés vastagság számítás a gyakorlatban

Gábor kérdése:

mondjátok meg őszintén, mikor egy ház utólagos hőszigetelésére kerül sor, ki számolja ki, és mennyire tudományosan, hogy hány cm hőszigetelés kerüljön a házra? Mi ebben a bevett gyakorlat?

4 hónappal ezelőtt

Szakemberek válaszai

5 válasz

Normál esetben az építész tervező, vagy energetikus számolja ki. Két fő paraméter van: a falazat (és a lábazat) rétegtervi hőátbocsátási tényezője, amire van egy jogszabályban meghatározott maximum. Ezt nem túl nehéz kiszámolni, minden építőanyagnak van egy hővezetési tényezője, egy vastagsága, a kettő hányadosának reciprokösszegéből lehet meghatározni a teljes rétegrend összesített hőátbocsátását. Az energetikai követelmények számítása ennél sokkal komplexebb feladat, ott a szabvány egy sok tényezős szempontrendszer (fűtési rendszer elemei, nyílászsárók, benapozottság, túlmelegedési kockázat stb) alapján hasonlítja össze a tervezett épületet egy fiktív referencia-épülettel.

4 hónappal ezelőtt
1 válasz

15 cm

4 hónappal ezelőtt

Profi szakemberre bíznád a munkát?

Keresd meg a hozzád legközelebb lévő minősített szakembert és kérj árajánlatot 2 perc alatt!

Tovább a jószakira!
Genis Dursun
5 megbízás 4 válasz
5 megbízás 4 válasz

Valakozu

4 hónappal ezelőtt
21 válasz

Hello.Minden fêle képen szakember kell hozzá.Mivel függ milyen a falakat anyaga( tégla.blokk.kö. beton blokk .kő.vályog)Attól fűggően lehet.hungarocell vagy kőzetgyapot.Amit idáig csínàltam az 10-15 cm volt.Természetessen pénztálca és stablon deszka vtg függ.!! Keres bizalommal

4 hónappal ezelőtt
BB-Industrial Kft.
2.5
7 megbízás 53 válasz
2.5
7 megbízás 53 válasz

Ha pontos választ akar akkor energetikus. Én a kőházra 20-25 graffit vagy kőzetgyapot szigetelést, a téglákra 30-as vagy annál vastagabb falnál 12-15 graffit szigetelést szoktam ajánlani, bár nagyon fontos hogy a födém, vagy a tetősík mivel és milyen vastagon van szigetelve, annak illik kicsit vastagabbnak lenni mint a homlokzaton.

4 hónappal ezelőtt
Szarka Ferenc
20 válasz
20 válasz

Normális esetben a Tervező.! Tervezi meg.! Más esetben a kivitelező a fal minősége vastagsága alapján számítja ki..! De minden esetben szakembere kell bizzni .

4 hónappal ezelőtt
1 válasz

Változó.Attól függ milyen a fal szerkezete(miből készült).Kézenfekvő példa és kiindulási pont az új építési házaknál a tervezőmérnök 15cm es vastagságot ír ki.Én személy szerint azt szoktam mondani hogy 10-13 cm-es a minimum,ha kölcséghatékonyabban szeretnének kijönni belőle

4 hónappal ezelőtt
Fábri Sándor
2 megbízás 12 válasz
2 megbízás 12 válasz

Üdv. Tóvári kolléga hozzászólását már nincs értelme továb magyarázni. Esetleg csak annyi, hogy maguknak a hőszigetelő rendszereknek is különböző a tulajdonsága. Magyarországon a legelterjetebb az EPS80 , azaz hungarocel , ennek is van grafitos válltozata,(jobb a hőszigetelési értéke). De a legjobb vállasztás a kőzetgyapot, ugyan is a megfefelő rétegrendnél működik az átszellőztető tulajdonság. Persze egyértelműen ez a legdrágább és természetesen itt is kellene szellőztető rendszer, vagy annak egy alternatívája. Nagyon sok eps sel szigetelt épületnél ( ahol nem építettek ki szellőztető rendszert, vagy el se magyarázták a megrendelőnek) be van "DUNC"olva a falazat. Le van zárva, nincs lehetősége a párának távoznia. Így aztán a "szigetelt" háztulajdoonosok a penésszel, gombával harcolnak. A szakirodalom egyébként azt mondja , minnél vastagabb a szigetelés, annál hamarabb el lehet érni a Fűtettlen, illetve klimatizált állapotot. Egyébként a leggyakoribb a 10 - 15 cm. Ha esetleg tudok még segíteni hívjon bizalommal.

4 hónappal ezelőtt · szerkesztve 4 hónappal ezelőtt

Olvasnál cikkeket hasonló témában?

Irány a blog!
FARKAS GROFI
1 válasz
1 válasz

50 cm és falra elèg 5 cm 30 cm falra 10 cm!! De a bevett szokãs az àlltalãban 10 javarészt mindenhová !épp most 12 cm amit rakok!hívj bizalommal és megbeszèljük! köszönöm és küldök kèpeket is és elmagyarãzom !

4 hónappal ezelőtt · szerkesztve 4 hónappal ezelőtt
Markó zsolt
5.0
36 válasz
5.0
36 válasz

50 cm és falra elèg 5 cm 30 cm falra 10 cm!! De a bevett szokãs az àlltalãban 10 javarészt mindenhová !épp most 12 cm amit rakok!hívj bizalommal és megbeszèljük!köszönöm és küldök kèpeket is és elmagyarãzom !

4 hónappal ezelőtt · szerkesztve 4 hónappal ezelőtt
23 válasz

Atolfűg mibőlépűlt a ház az itong őnmágátol hőszigetelt. Porton űvegszálastégla 30cas szinténhőszigetelt a sima 30cas porton 10től15ig de. Ár fűgő

4 hónappal ezelőtt