7+1 azonnal bevethető optikai trükk, amitől tényleg nagyobb lesz a lakásod

Főoldal » Lakásfelújítás
Értékelés:
4.7
(6)

Ki ne akarna nagyobb lakásban élni? Tágas tér, hosszú folyosó és még a bringát sem az erkélyre kell tolni. No de lakásunk méretein ritkán lehet úgy változtatni, hogy a szomszédunk ne perelne be azért, mert egy délután elfoglaltuk az egyik szobáját, amit a mi lakásunkhoz csatoltunk. Pedig még az ajtaját is gondosan lefalaztuk. Érthetetlen!

Ezek után nem maradt más, minthogy olyan optikai trükköket vessünk be, amitől garantáltan nagyobbnak fogjuk érezni a teret.

  1. Szabadulj meg a bútoroktól!
  2. Használj kevesebb színt az otthonodban!
  3. Cseréld le a kanapédat szellősebbre!
  4. Fesd fehérre a falakat!
  5. Engedj be sokkal több fényt!
  6. Az ajtókat, ablakkereteket is mázold fehérre!
  7. Használj tükröket mindenhol!
  8. +1: Ne pakolj nyakig minden polcot!

1. Szabadulj meg a bútoroktól!

Rájöttél, hogy szeretnél újrafesteni?

Nézd meg a legfrissebb festés árakat most!

Ha nem is rakjuk ki az összeset, legalább próbáljuk meg csökkenteni a számukat, mert a legtöbb teret a nagy bútorok veszik el. Hosszú szekrénysorok faltól-falig, amik persze nem üresek. Kezdj el szortírozni és akár egész szekrényektől is megszabadulhatsz! Az otthonod érted és nem a felesleges cuccaidért van. Tedd fel valamelyik apróhirdetős oldalra a felesleges holmikat – és bútorokat is -, és egy percig se bánd!

A "cucc" kitölti a rendelkezésére álló teret. Egy szekrény előbb-utóbb mindig megtelik holmikkal. Egy selejtezés után szinte fellélegzik a lakás! Legyünk radikálisak, szabaduljunk meg a feleslegtől - és a felesleges bútoroktól is!

Ha pedig épp új bútorokat tervezel vásárolni, vegyél többfunkciósat, pl. ami egyben dohányzóasztalként és felnyitható tárolóként is üzemel. Két (vagy több) bútor egy helyen.

tobbfunkcios_butor_tagasabb_ter-4779212

💡 TIPP: Sokszor meglepő, hogy az asztalosok a bolti árakkal azonos árakon mennyire szívesen és kreatívan készítenek egyedi méretezésű bútorokat. Érdemes ajánlatot kérni akkor is ha bolti mintát tudunk mutatni az álom-szekrényről, csak épp pár centi hibázik itt-ott.

2. Használj kevesebb színt az otthonodban!

A sok szín túlzsúfoltság érzetét kelti. A kevesebb szín harmonikusabbá és tágasabbá varázsolja az otthonod. Hogy mit jelent ez? Alapszínként ragaszkodj a fehérhez és a szürkéhez, és kiegészítőkön keresztül csempéssz egy-egy kedvenc színt a lakásodba.

Divatos és optikailag is jó megoldás a hófehér szobának csak egyetlen falát tapétázni: rendkívüli optikai hatásokat érhetünk el egyedi poszter-tapétákkal. A vlies tapéták felrakása és leszedése döbbenetesen tiszta és egyszerű művelet. Közvetlenül festett falra is dolgozhatunk vele, és a szobafestők szívesen vállalnak egy-egy ilyen dísztapéta felhelyezést, ami egy-két óra alatt kész van.

A falakat érdemes minél világosabb, egyszínű festéssel ellátni, és a kiegészítőkkel, egy-egy markáns színű bútorral hangulatot csempészni a helyiségbe. Ezeket cserélni is könnyebb, így az arculatváltás gyors és olcsó lehet.

3. Cseréld le a kanapédat szellősebbre!

Nappalink egyik legnagyobb helyfoglalója általában a kanapé. Add el és vegyél helyette szellősebbet, légiesebbet, mert a nagy, vaskos ülőgarnitúrák aránytalanul elfoglalják a szobát. Figyelj oda rá, hogy legyen lába, mert a macskának is van és ő sem panaszkodik rá.

Jó, nemcsak a macska miatt, hanem a térélmény miatt! Egyszerűen az, amelyiknek van lába, több levegőt hagy. És még takarítani is jobban lehet alatta!

szellos_kanape_labakkal-1607058

Ne aggódj, egy a szoba méreteihez passzoló kanapé nem lesz kényelmetlenebb, csak otthonosabb. Ugyanolyan finom lesz benne nézni a pároddal a filmet, csak közben a kanapé nem túr ki titeket a lakásotokból.

4. Fesd fehérre a falakat!

Oké, tudom, ezt mindenki tudja, de mégsem fogadja meg. Szerencsére az emberiség túlélte a ’90-es évek falszíneit, de simán lehet, hogy visszatér és lesből újra ránk támad. Állj ellen és tartsd magad a fehér, de minimum világos falakhoz és akkor nem lesz gond. Egy szoba kifestése akár egy-két nap alatt is megvan, ha festőt hívsz, és a fal állapotának függvényében szobafestésre vagy tisztasági festésre fogsz árajánlatot kapni. Ha magad kened le a falakat, akkor tényleg csak a festék lesz az anyagi beruházás. Persze ha nem vagy elég profi, háromszor annyi időbe is telhet a folyamat és akkor meg az időd a pénz, de majd te eldöntöd!

A fehér, világosszürke és bézs színek minden teret nagyítanak optikaliag. Óriási lehet a különbség érzetre: érdemes akár a bútorokat vagy padlóburkolatokat, szőnyegeket is világosabbra cserélni a térélmény növelése érdekében.

Viszont figyelj oda, hogy a barkácsáruházakban ha nem is márkás, de minőségi festéket vegyél, ha nem akarod ötödjére is újrafesteni, mert a gyengébb minőségű nem fedi a kávéfoltot, amit még István hagyott ott a falon, azon a bizonyos bulin. Azt hitte nem vettem észre…

Ezeket is érdemes elolvasnod:

Szobafestés menete lépésről-lépésre

Esztétika és minőség – 6+6 trendi díszítő festés technika

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a szobafestésről

5. Engedj be sokkal több fényt!

fuggony_helyett_savrolo-2430124

A fény és a fehér falak a barátaid. Szabadulj meg a nehéz sötétítőfüggönyöktől! Ezek nem illenek kis terekbe. A sima függönyt is nézd meg, hogy mennyi fényt fog meg. Ha túl sokat, akkor add el és helyette inkább használj például sávrolót, amit mindig úgy állítasz be, ahogyan éppen szükséged van rá.

Sávrolót lehet egyedi méretre is csináltatni, keress rá! Ha szerencséd van, akkor barkácsáruházakban és lakberendezési boltokban is találsz sokkal olcsóbban, fix méretekben.

6. Az ajtókat, ajtókereteket is mázold fehérre!

De mindenképp világosra. Főleg a kicsi szobákból nagyon sokat elvesznek a karakteres ajtó-, és keretszínek. Fehérrel ezt a kontrasztot hatékonyan megszüntethetjük. Ha nem akarjuk fehérre, akkor válasszunk világosszürkét. A lényeg, hogy ne legyenek barnák! Egy kis szobát simán agyonnyom.

feher_ajto_feher_ajtokeret-5493395

Ha pedig most is a fényes fehér van, csak elsárgult, akkor egy újra mázolás is szembeötlő különbséget jelenthet. Egy festő általában darabra adja meg az árat, és kábé 10-15 ezerből megcsinál már egy ajtófestést. Keress rájuk! Egymagad olcsóbban is kihozhatod, de szánj rá időt és az alapozót semmi esetre se felejtsd el!

💡 TIPP: A szobafestő-tapétázó szakemberek szívesen vállalnak összetett feladatokat: nem csak a falakat tudják átkenni, de ki vannak képezve ajtó- és ablakmázolásra, bútorok átfestésére, bútorfóliázásra vagy tapétázásra is. Egyetlen szaki képes teljesen átalakítani életterünket tokkal-vonóval. Ráadásul több szolgáltatás megrendelésével a munkafolyamatok közötti száradási idők jobban ütemezhetőek, és az árakba is többféle kedvezmény beépülhet.

7. Használj tükröket mindenhol!

Többszáz éves trükk. A tükröt nemcsak praktikai okokból használjuk, hanem térnövelésre is. Segít a fényt is eljuttatni olyan helyekre, ahova magától már nem jutna el, így a sötét folyosók is világosabbá tehetőek. Üvegesek foglalkoznak az egyedi méretű tükrök készítésével és simán kijön már négyzetméterenként 10 ezerből. Mindenképp megéri!

A tükrök a falakon képesek optikailag jelentősen tágítani a teret. Használjuk őket keret nélkül, vegyünk tükrös ajtós gardróbszekrényeket a minél jobb hatás érdekében. Járulékos nyereség a fény még jobb terjedése a lakásban.

+1 Ne pakolj nyakig minden polcot!

Egy félig megpakolt polc sokkal szellősebb és tágasabb teret varázsol, mint egy minden négyzetcentiméteren megtömött. Próbáld tartani magad ahhoz, hogy a polc nem arra van, hogy mindent feltegyünk rá, ez nem kaszinó (ott se tedd, rossz stratégia! :)).

Törekedjünk rá, hogy az újonnan felszabadított tereket ne töltsük meg újra padlótól plafonig dolgokkal. Pakoljunk szellősen, ne érezzünk kényszert a polcok teletömésére! Egész más érzés lesz otthon lenni, ha meg tudjuk állni a túlzsúfolást.

Látod, a nagy lakás nem csak a négyzetmétereken múlik. Bőven van benne mozgásterünk nekünk is. Ha pedig tudsz olyan trükköt, amit itt nem látsz, írd meg kommentben! Köszi!

Ha pedig szakemberre van szükséged az átalakítások bármely szakaszában, itt a segítség! —>

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

4.7 / 5. Vote count: 6

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szobafestőre?

Keress profi szakembert a közeledben, belétható határidővel!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!