Mázolási feladatok a ház körül

Főoldal » Lakásfelújítás
Értékelés:
5
(9)

A mázolás jellemzően több rétegben történik, így megkülönböztetünk alapozó, közbenső és fedő- vagy átvonó réteget is. A mázolás menete felülettől és anyagminőségtől függetlenül a felület alapos előkészítésével, a tapadás tökéletesítésével kezdődik, majd a különböző bevonó rétegek felhordására kerül sor. Minden egyes réteg felkenése után száradás, majd a kialakult felület csiszolása következik (kivéve a fedőréteg esetében, ami már csak szárad, esetleg polírozzuk a végén. A rétegek felhordása akár három-négy rétegben is történhet, így a mázolás napokig is tarthat.

A szobafestés mellett – ami a falak dízsítését és védelmét szolgálja -, minden hát körül található fa-, fém- és műanyag berendezés, kiegészítő mázolható. Ilyen lehet a kerítés, ajtók, ablakok tokozása, az ereszdeszka, ereszcsatorna, kültéri és beltéri bútorok stb. 

Nézzünk néhány tipikus, ház körüli mázolási munkát, és hogy a mázolás menete során mire kell különösen figyelni ezen berendezések állagmegóvása során:

40 méter ereszdeszka lazúrozása 2 rétegben vékonylazúrral kb. 230 000 Ft-ban kerül.

Legfrissebb áradatok, számítási módok és példa árajánlatokért kattints ide:

Ajtótok mázolása 

Falc-tok-bélés vagy falc-bélés-tok sorrend. Mindig a falc az első, amit ecsettel festünk meg, leginkább olyan irányban, ahogy kézre esik. Ha az egyik falccal végeztünk az ajtótok egyik oldalán, akkor a vele párhuzamos falccal folytatjuk a tok másik oldalán. A bélést alsó és felső széle mentén snájdoljuk, és akár kis hengerrel, akár szélesebb ecsettel megfestjük a bélés teljes felületét. A tok azon felületén, ahol a zsanérok vannak, a zsanérokat kisebb ecsettel először körbefestjük, és utána kezeljük le a tok lapját. 

Mindig az a cél, hogy olyan sorrendet alakítsunk ki, hogy a festék száradási idején belül a lehető legkisebb megakadásokkal, szakaszolással dolgozzunk, hogy ne látszódjanak meg az egyes szakaszok közötti összedolgozások.

Ajtólap festése

Nagyobb felületeknél a festék felhordása három fázisból áll: anyagfelhordás, oszlatás, befejező eldolgozás. 

Ablak mázolása 

Mindig a felületnek és a helynek legmegfelelőbb eszközöket válasszuk: nagyobb felületet hengerelhetünk, kisebb réseket, szegélyeket ecsettel festünk. A gépi és kézi csiszoló szerszámokat is e szerint választjuk meg. Ha jó tempóban dolgozunk, akkor az egyes szakaszok közötti váltások során semmiféle csík nem látszik majd, de kalkuáljunk vele, hogy a vizes bázisú festékek jellemzően gyorsabban szikkadnak, száradnak. Az ablakszárnyak mázolásához érdemes leakasztani az ablakokat, hogy minden felületéhez kényelmesen hozzáférjünk. Az ablakszárnyak leakasztása után a keret mázolását a falcokkal folytatjuk/kezdjük. Mindig belülről haladunk kifelé, így fix üvegek körbemázolását is az üveglaphoz közelebb eső felületen kezdjük, és onnan haladunk a tok külső lapja felé. Ha bármilyen nút, díszrés van az ablaktok felületeken, azokat minél keskenyebben festjük elő ecsettel, és utána a lapos felületeket hengerrel folytatjuk. Az ablakkeret festésére jó technika lehet a felfalcolás, melynek során a zsanéros oldalát és a tetejét előfestjük, majd visszaakasztjuk a helyére, és úgy folytatjuk a mázolást. A második sori fedőfestéket is ugyanezzel a technikával végezzük. Két-három órás száradást követően már csukható állapotban lesz az ablak. 

Ezeket is érdemes elolvasnod:

A mázolás menete lépésről-lépésre

Mázolás árak 2023

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a mázolásról

Kerítés mázolás

A megkopott felületeket időről-időre érdemes felújítani. 

  • Fa: általában gyakoribb karbantartást igényelnek, legnagyobb ellensége a víz
  • Fém: legnagyobb ellensége a rozsda, melyet a felület átcsiszolását követően le kell maratni. A rozsda kiújulását korrózió gátló alapozóval tudjuk megakadályozni, késleltetni, melyre még egy réteg alapozó kerül. Erre hordhatjuk fel a fedőréteget, mely kerítésünk végleges színét adja.

Fém kerítés mázolás 

A leggyorsabban elektrosztatikus szóróberendezésekkel tudjuk elvégezni a kerítések, bonyolultabb fémszerkezetek zománcozását, mivel ezek a berendezések csökkentik a festékköd által fellépő anyagveszteséget.

Ipari kapuk, ajtók, lemezburkolatok mázolása 

Ajánlott festékszóró vagy henger használata. A fémfelületek felületén lévő, korrodált anyagokat lehetőleg el kell távolítani. A minél alaposabb tisztítás a jobb tapadás záloga, mivel a fémfelületek jellemzően nem porózusok, így a tapadás gyengébb.

Radiátorok, fűtéscsövek, csövek mázolása

Léteznek kifejezetten radiátorzománcok, melyek a fűtésrendszerek fém szerelvényeinek bevonására készültek. Ezek a festékek jól ellenállnak a magas hőmérsékletnek, hő hatására nem sárgulnak olyan könnyen, mint a hagyományos zománcfestékek. Szintén létezik belőlük vizes bázisú és oldószeres is. Amennyiben a radiátort falra szerelt pozíciójában festjük, a hosszú nyelű radiátorecset sokat segíthet az egyenletes bevonatképzésben. 

Horváth István budapesti szakemberünk munkája. Több, mint 60 megbízással és kiváló értékelésekkel rendelkezik.

Széldeszka festése, lazúrozása

A széldeszkákat festik vagy lazúrozzák. Létezik vékony és vastaglazúr. Az időjárásnak jobban kitett helyeken elsősorban vékonylazúrozni érdemes, mivel ez az anyag jobban be tud szívódni a fába, így erősebb védőréteget képez. A vastag lazúr szebb, húsosabb felületet képez, de inkább esőtől és naptól védett helyeken tud csak tartós maradni. Ha mégis a mázolás mellett döntünk, olyan fedőfelületet kapunk, amin nem üt át a fa erezete. A kültéri vizes bázisú festékek a legajánlottabbak, melyek rugalmas víztaszító réteget képeznek.

Kisuczky Attila regisztrált JóSzaki munkája. Attila Budapesten vállal munkát.

Rétegelt falemez, farostlemez, pozdorja mázolása 

Mivel ragasztóanyagaik olyan összetevőket tartalmazhatnak, melyek erősen gátolják a tapadást, komoly tisztítást és alapozást követően tudunk bevonatot felvinni rájuk.

Síküveg mázolás

Síküveg mázolása is lehetséges, elsősorban díszítő céllal, noha tartós tapadás az üveg és a festékbevonat között nem hozható létre. Ez az üveg maratásával, mattításával, huzalozásával, illetve alapos tisztítással, zsírtalanítással javítható körülmény.

Papír-, textil- és műbőrfelületek mázolása

A papír-, textil- és műbőr felületek mázolására is van példa – jellemzően ipari körülmények között, direkt ezekre a célokra gyártott festékekkel.

Aranyozott, ezüstözött felületek

Nemesfémek felületvédelmére nincs szükség. 

Ez a cikk a JóSzaki szobafestő-mázoló-tapétázó szakembereinek közreműködésével készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalmakért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 9

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!