Hogyan válasszak kivitelezőt az Otthonfelújítási Programban?

Főoldal » Otthonfelújítási Program
Értékelés:
0
(0)

Az Otthonfelújítási Támogatás 2024 keretén belül magyarországi családi házak energetikai korszerűsítésére van lehetőségünk. Az 1990-ig épített (első használatbavételi engedélyt kapott) ingatlanokon olyan beruházások finanszírozhatóak, melyek révén legalább 30%-os energiamegtakarítás érhető el.

A pályázat keretében összesen maximum 6 millió forintot kaphatunk EU-s forrásból, melynek egy része (2.5-3.5 millió forint) vissza nem térítendő támogatás, másik része pedig (2.5 – 3.5 millió fornt) kamatmentes kölcsön, legalább 10 éves futamidővel.

A pályázatok beadása 2024. július 1-jén indul meg a lakossági MFB Pont Pluszokon, személyesen és papíralapon. A pályázat sikerességének alapdokumentuma az induló energetikai tanúsítvány, valamint az energetikus kalkulációja, hogy hogyan érhető el a 30%-os energiamegtakarítás. Ennek alapján lehet elkészíteni a költségvetést és a megvalósítási tervet, melyhez professzionális szakemberekre lesz szüskégünk. 

Dolgozhatunk egyetlen generál kivitelezővel, aki valamennyi lehetséges korszerűsítési feladatot (nyílászáró- csere, külső hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés) el tud vállalni, de választhatunk akár külön-külön szakikat is az egyes részfeladatokra.

Találd meg a legjobb szakembert a feladatra!

Kattints a gombra, és keress szakit elérhető közelségben, belátható határidővel! Böngéssz a szakemberek között vagy írd le a feladatot és indíts ajánlatkérést pár perc alatt.

A pályázathoz dedikált adatbázisban gyűjtik a beadásra felkészült szakembereket, de nem kötelező a regisztrált szakik közül választani. Hogy hogyan találjuk meg a legjobb szakit? Regisztrált szakemberrel vagy regisztrációval nem rendelkező szakemberrel járunk-e jobban? Milyen vállalkozókkal dolgozhatunk együtt? Ezekre a kérdésekre válaszolunk:

Milyen kivitelezőre is lehet szükségünk?

Az Energiaügyi Minisztérium hivatalos tájékoztatója az Otthonfelújítási Program 2024 legfontosabb elemeiről

Az Energiaügyi Minisztérium által kiadott infografika kiválóan foglalja össze a beruházás lehetséges elemeit: a vissza nem térítendő támogatással és kamatmentes hitellel akkor tervezhetünk, ha:

  • nyílászáró cserét (csak külső falon levőt),
  • kazáncserét (és hozzá tartozó kémény-felújítást, fűtőtest cserét),
  • hőszivattyú telepítését
  • külső hőszigetelést,
  • lapostető szigetelést (vízszigeteléssel együtt),
  • fűtetlen tetőtérben padlásfödém, beépített tetőtérben tetősík szigetelést,
  • fűtetlen pince alsó zárófödém szigetelését,
  • melegvíz-rendszer korszerűsítést,

kívánunk felújítani vagy megvalósítani.

Ezek alapján a következő szakemberekkel érdemes felvenni a kapcsolatot:

Regisztrált vagy nem regisztrált szakit válasszak?

Regisztráció előnyei

A pályázat keretében nem kötelező regisztrált szakemberrel dolgoztatni. Ugyanakkor jó tudni, hogy a regisztráció folyamata során a pályázatkezelő számos fontos dolgot vizsgál, aminek meglétét a kivitelezői adatbázisban történő szereplés garantálja:

  • a cég vagy egyéni vállalkozó hivatalosan működik és rendelkezik a szükséges engedélyekkel, jogosultságokkal
  • a cégben (vagy az egyéni vállalkozó) valóban dolgozik megfelelő végzettséggel rendelkező szakember
  • a cég vagy egyéni vállalkozó legalább két éve működik, és nem veszteséges
  • sőt, három referenciát is fel tudott mutatni az elmúlt két évből, a megbízó megnevezésével.

🧑‍🔧 JÓ TUDNI: Mind a regisztrált mind a nem regisztrált kivitelezőkre igaz, hogy legalább 2 év garanciát (szavatosságot és jótállást) kell adniuk az általuk elvégzett munkákra.

Nem regisztrált kivitelező sem lehet bárki

A nem regisztrált kivitelezőkkel szemben is támaszt követelményeket a pályázat:

  • legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkeznek
  • nem állnak jogi eljárás, csődeljárás vagy felszámolás alatt
  • jelenleg hivatalosan űzik azt az adott tevékenységet, amiről számlát fognak kiállítani (a TEÁOR-szám szerepel a cégnyilvántartásban vagy egyéni vállalkozói nyilvántartásban)
Regisztrált és nem regisztrált kivitelezőkkel szembeni feltételek listája az Otthonfelújítási Támogatás 2024-ben

Csak egy regisztrált kivitelező, nem több

Többféleképpen tervezhetjük az Otthonfelújítási Program keretében tervezett felújítások megvalósítását. Választhatjuk azt, hogy egyetlen generálkivitelezővel szerződünk le, de úgy is dönthetünk, hogy minden szakipari munkára külön-külön szakembert keresünk. Így például keresünk egy ablakost, egy kazánost és egy brigádot a külső hőszigetelésre is. Sőt, arra is van lehetőség, hogy az anyagokat közvetlenül forgalmazóktól vagy gyártóktól szerezzük be, és a szakikat csak a kivitelezésre szerződtessük le.

A kivitelezőkön felül mindenképp szükségünk lesz energetikai tanúsítvány kiállítására jogosult, TÉ-jogosultsággal rendelkező energetikusra is. Ha vályogházon vagy könnyűszerkezetes házon történik a felújítás, elkerülhetetlen a statikai szakvélemény is. És sokan fognak pályázatírót megbízni a pályázat benyújtásával. Bizonyos kivitelező cégek azonban ezeket a feladatokat is átvállalják, és teljeskörű szolgáltatás keretében lebonyolítják a pályázat megvalósítását a megrendelő számára: a dokumentáció összállításától az energetikai tanácsadáson át a teljes kivitelezéséig és elszámolásig.

Akár így, akár úgy döntünk, a regisztrált szakemberek között találni fogunk mindenféle konstrukcióra partnereket: a kivitelezők ugyanis háromféle minőségben regisztrálhatnak:

  • szakági kivitelező: aki valamelyik részfeladat ellátását vállalja (pl. csak ablakot cserél)
  • generálkivitelező: az adott pályázatban minden szakterület feladatait ellátja (pl. szigetel és ablakot cserél, és fűtést is felújít)
  • integrátor: nem csak, hogy a teljes kivitelezést vállalja minden elemével, de magának a pályázatnak a lebonyolítását is megoldja: a hitelkérelem beadását, energetikai tanúsítványokat, statikai szakvéleményt, ha kell.
Regisztráció típusai az Otthonfelújítási Program 2024 keretében: szakági, generál, integrátor

FONTOS: A regisztrált szakik közül csak egyet választhatunk. Ez az egy lehet integrátor, generál kivitelező vagy szakági kivitelező!

Tehát nem tehetjük azt meg, hogy az adatbázisból kikeressük a nekünk legjobban tetsző hőszigetelőt, ablakost és fűtésszerelőt is, és velük kötünk szerződést. Ha szakági kivitelezőt szeretnénk, akkor csak egyet – a számunkra legfontosabbat, vagy, ha az előleg lehívásának mértéke számít, akkor a legdrágábbat – érdemes választani.

Szállítói finanszírozás: 50% vagy 75% előleg

Ha már finanszírozás: jelentős különbség van a között, ha regisztrált vagy nem regisztrált kivitelezővel dolgozunk.

A pályázat alapvetően utófinanszírozásos: azaz neked előre mindent ki kell tudnod fizetni, és csak a 30%-os energiamegtakarítás leigazolása után kapod meg a pénzt a bankszámládra. 

Ha nem áll rendelkezésedre a teljes projekt költség (az önerő + a vissza nem térítendő támogatás + a hitelrész), akkor egyetlen módon juthatsz előleghez a pályázatból: szállítói finanszírozással.

És itt jön a különbség: regisztrált szakik az össz költség 75%-a erejéig tudnak előleget lekérni, míg a nem regisztrált szakik számára maximum 50%-ot fizetnek ki előlegszámlára vagy díjbekérőre.

Hogyan keressek szakembert?

Ha regisztrált szakival szeretnél dolgoztatni, akkor még ne keress! A regisztráció 2026. június 26-án délután indul, és a vállalkozók jelentkezésének elbírálására 15 munkanap van. Így lehet, hogy az első jelentkezőket csak három hét múlva fogjuk látni az ofp.emi.hu oldalán.

Otthonfelújítási Program 2024 regisztrált kivitelezők adatbázisa képernyőfotó

A szakik által felvett tevékenységek, vármegyék és járások alapján lesznek elérhetők a regisztrált vállalkozások a lakossági kölcsönigénylők részére. Tehát fogunk tudni keresni hőszigetelőt a Jászberényi járásban, ami nagy segítség.

A kivitelezők vármegyénkénti bontásban, ABC sorrendben kerülnek listázásra az ofp.emi.hu weboldalon.

FONTOS: Az adatbázisban valamennyi szakit megtaláljuk, kivéve az energetikusokat. Akik csak energetikai tanúsítványt állítanak ki, azokat a Magyar Mérnöki Kamara adatbázisában találjuk meg.

A TÉ-engedéllyel rendelkező energetikai szakértők adatbázisa a Magyar Építész Kamara weboldalán

Ha többet szeretnél tudni az energetikusról, mint egy név egy listán, keress energetikai szakembert a JóSzakin: 

FONTOS: Az energetikusnak alá kell írnia a jelentkezési lap első oldalát eredetiben, mint ahogy a kivitelezőnek is kivitelezői nyilatkozatot kell tennie, amit szintén a ML153U_Költségvetés és nyilatkozatok_(Hatályos 2024.06.17-től).xlsx fájl tartalmaz.

Hogyan állapodjak meg a szakemberrel?

Ha regisztrált szakembert választasz, kötelező a Vállalkozási szerződés sablon használata a köztetek létrejövő szerződés rögzítéséhez.

Töltsd le a szerkeszthető verziót itt >>>  Vállalkozási szerződés minta

❗ FONTOS: A Vállalkozási szerződés mindkét fél aláírása után az Otthonfelújítási Program Felhívás alapján a kölcsönkérelmi dokumentáció kötelező eleme, tehát hamarabb kell leszerződnöd a vállalkozóval, minthogy a pályázati kérelmet benyújtanád!

Amennyiben nem a szerződésmintát használjátok, vagy azt módosítjátok, akkor hiánypótlásban fogják javíttatni a hibát!

Ha nem regisztrált szakemberrel fogsz együttműködni, bármilyen szerződésben megállapodhattok a teljesítésről, viszont jó tudni, hogy a vállalkozónak két év jótállást és szavatosságot kötelező vállalnia. Akkor is érdemes a szerződésmintát használni, ha nem regisztrált a vállalkozó, de ez esetben szerkeszthetitek, kiegészíthetitek a szöveget, ha máshogy szeretnétek rendezni az együttműködéseteket.

Rokont, kollégát ne!

A pályázati felhívás és a Lakossági Eljárási Rend is kimondja, hogy olyan szakemberrel nem tudsz megállapodni, akinek a cégével neked, házastársadnak, élettársadnak vagy adóstársadnak bármilyen jogi vagy rokoni viszonya van: nem lehetnek közvetlen hozzátartozók, nem lehet közös a cégetek, amelyik számláz, nem lehetsz az adott cégnek dolgozója vagy ügyvezetője sem.

Összefoglalás

Tehát alapvetően bármilyen szakemberrel dolgozhatsz a pályázat keretében, aki legalább egy éve folyamatosan működik, és hivatalosan felvette az adott tevékenységet, amire számlázni fog. Fontos, hogy ne legyen rokon, aki számláz vagy ne a saját cégeddel szerződj le.

Ha nem regisztrált szakival szerződsz, akkor maximum 50%-os előleget fogtok tudni lekérni a pályázati pénzből. Ha regisztrált szakival szerződsz, az előleg 75% lehet. Előleget azonban csak az önrész maradéktalan elköltése után tudsz lekérni.

Dönthetsz úgy, hogy külön szerződsz ablakossal, kazánossal és szigetelővel is, de akár egyetlen cégre is rábízhatod a teljes kivitelezést. Bármelyik kategóriában találhatsz regisztrált kivitelezőket is. 

Ha regisztrált kivitelezővel dolgoztatsz, akkor biztos lehetsz benne ,hogy referenciákkal rendelkező, stabil, szakértő szakikkal dolgozó céggel kötsz megállapodást.

Bárhogy is döntesz, a szakival már azelőtt le kell szerződnöd, hogy a pályázatot benyújtanád. Ha regisztrált szakit szeretnél, ők 2024. június 26-án délután kezdhetik meg regisztrációjukat a programra, és lehet, hogy csak július közepén válik elérhetővé az adatbázis, amiben keresni tudsz közöttük.

Olvasd el cikksorozatunkat, hogy teljes képet kapj a pályázatról:

A pályázat feltételei:

Az adminisztrációs követlemények:

Szaki és megrendelő viszonya:

Ne maradj le!

Ha mindig pontos és jól értelmezhető információkat szeretnél kapni az aktuális korszerűsítési támogatásokról, iratkozz fel az Otthonfelújítási Programmal kapcsolatos hírlevelünkre, és garantáljuk, hogy azonnal értesítünk a legfontosabb hírekről!
Világosan, részletesen, szakértelemmel.

 

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!