Salétrom, penész, nikotinfolt a falon

Főoldal » Lakásfelújítás
Értékelés:
0
(0)

A különböző falhibák tartós megszüntetésének kulcsa a kiváltó okok helyes diagnózisa, majd lehetőség szerint közvetlenül az okok megszüntetése. Ha erre nincs mód (mert az időjárási körülményeken nem tudunk változtatni, vagy mert a fürdőszobát nem akarjuk hálószobává alakítani), akkor mindig az adott igénybevételnek megfelelő anyagok megválasztása adja a legtartósabb megoldást. Ha szoros a költségvetésünk, mindenféle falhiba orvoslására vannak időszakos receptek is – amik időt nyernek a végleges megoldásig, és enyhítik a károkat.

A falak foltosodása noha felszíni problémának tűnik, könnyen meglehet, hogy a fal alulról/belülről történő vizesedése okozza. Azt, hogy a javítás egy egyszerű újrafestéssel vagy a szigetelés teljes felújításával, a vakolat leverésével jár, szakember tudja megállapítani.

Fontos, hogy a különböző házi praktikákat, boltban kapható ilyen-olyan folteltávolítókat és réstömítőket a megfelelő elvárásokkal kezdjük el használni. Egy komolyabb penészesedés vagy salétromos falak kezelését érdemes profi szobafestőkre és kőművesekre bízni, de ne nézzük tétlenül az ingatlanunk állapotromlását, amíg a szaki megérkezik!

Jelen cikkünkben összeszedtük a tipikus falhibákat. Segítünk ezeket azonosítani, számba vesszük a lehetséges okokat, a gyors megoldásokat, és hogy hosszú távon hogyan érdemes a javítást kivitelezni.

Találd meg a legjobb szakembert a feladatra!

Kattints a gombra, és keress szakit elérhető közelségben, belátható határidővel! Böngéssz a szakemberek között vagy írd le a feladatot és indíts ajánlatkérést pár perc alatt.

A falak meghibásodásai

A falak meghibásodását okozhatja a fokozott környezeti terhelés (levegő hőmérséklete, páratartalma), illetve az anyagok fáradása, a nem megfelelő anyagválasztás vagy felhordás. Általában a természetes festékeknél a tünetek korábban, míg a diszperziteknél kicsit később jelentkeznek. Egy vastagabb fűrészporos tapéta pedig egész hosszú ideig tudja titkolni az alatta kialakuló pennészesedést. 

Rejtett falhibák: Egy vastagabb tapéta sokféle falhibát képes tartósan elrejteni, amit csak a tapéta leszedése után fedezünk fel.

A fal legnagyobb ellensége a nedvesség, ami kialakulhat:

  • nagy hőingadozástól,
  • a levegő természetes páratartalmától,
  • vizes helyiségekben a levegőbe kerülő vízgőztől,
  • az időjárás következtében,
  • illetve a külső és belső hőmérséklet közötti eltérés miatt is, de
  • a falak képesek felszívni a természetes talajvizet is, és
  • a nem megfelelő szellőzés is okozhat galibát.

A falhibákat okozhatja a szigetelés elégtelensége; érintheti a fal alapját, a vakolatot vagy “csak” a külső bevonóréteget.

A falak korai állapotromlását okozhatja továbbá:

  • a kivitelezés során a száradási idők figyelmen kívül hagyása,
  • nem megfelelő anyagokkal történő kivitelezés, az anyagok nem megfelelő kezelése (hígítás, rétegvastagság),
  • egyszerűen rossz minőségű anyagok használata,
  • az épületek természetes mozgásai,
  • balesetek: azaz rendkívüli ütődések, fizikai behatások.

Ezen felül az anyagoknak van egy természetes fáradása, elhasználódása is, ami elkerülhetetlen. De időről-időre történő felújítással könnyen megtarthatjuk falaink egészségét és esztétikus megjelenését.

Tipikus falhibák

Felületi és esztétikai hibák

Krétásodás

A festékréteg leporlik, ezt a kötőanyag elfáradása okozza, megszűnik a tapadás az alapfelülethez. A festés felújításával orvosolható.

Mattulás

Esztétikai hiba. Új festékréteg felhordásával javítható.

Sárgulás, színváltozás

Esztétikai hiba, a természetes elhasználódás következménye. Erős sugárzás vagy kémiai hatás is okozhatja. Új festékréteg felhordásával javítható.

Lehámlás

Az alapvakolat nem kellő szilárdsága vagy az alapozás elégtelensége okozza, így ezen rétegek felújításával orvosolható a probléma.

Riedggé válás

A kötőanyag kémiai változásainak hatására a festékbevonat rugalmassága csökken. A régi bevonatot el kell távolítani és újat kell ráhúzni az alapozástól kezdve.

Súlyos falhibák

Falon lévő penész, nikotinfolt, rozsdafolt és salétrom tünetei

Salétrom 

Salétrom akkor válik ki a falon, ha előzetesen nedvesség érte, tartósan nedves volt. A salétrom fehér, porszerű réteg a falfelületen. A legkönnyebben akkor alakul ki, ha a fal belső szerkezete nedvesedik át – pl. talajvizet szív fel -, és a nedvesség kipállik a vakolaton keresztül, átmosva, kioldva a fal anyagában található ásványi anyagokat. Ez okozza a fehér, porszerű réteget, az úgynevezett sóvirágzást

A fal lemosása előtt ezt kefével távolítsuk el, és derítsük ki, mi okozta a nedvességet, hiszen a probléma az újrafestés után az ok megszüntetése nélkül ismét jelentkezni fog. A salétromra megoldást a teljes vakolatcsere jelent, ezt követően pedig fokozott figyelmet kell szentelni a helyiség megfelelő fűtésére, szellőztetésre.

Penész

Szobafestés alkalmával orvosolható speciális vegyszerekkel vagy háztartási receptúra alapján kevert penészölő eleggyel. A penészes rétegek teljes leáztatása, lekaparása után a területet penészölővel kezelve újrafestéssel helyrehozható a hiba. Ezt követően fokozottan kell ügyelni a megfelelő szellőztetésre, fűtésre, és az egészséges páratartalom fenntartására.

Ezeket is érdemes elolvasnod:

11 módszer – tények és tévhitek a penész eltávolítása kapcsán

Penészes fal festése – Mire figyeljek?

A penész eltávolítása – házi praktikák

Gyakori kérdések a penészről

Penész ellen a Szavó penészölő jó lehet?

Szobafestők szerint mindig a penész kiváltó okát kell megkeresni és orvosolni, a Szavó szerei csak átmeneti megoldást jelenthetnek. Ráadásul jellemzően hypót és más erős kemikáliákat tartalmaznak ,amik még károsíthatják is hosszú távon a falat. A hypo fakít, tehát fel kell készülni rá, hogy a színes fal a kezelés után foltos lesz.

Nézd meg a szakik válaszát, és válassz közülük egyet saját problémád megoldására >>>

Penész ellen szódabikarbóna jó lehet?

Egy profi páramentesítő gép jobb, főleg nagy páratartalmú helyiségekben. A szódabikarbóna jól megköti a nedvességet, de akár a felületbe bedörzsölve vizes oldatként is segíthet enyhíteni a problémát.

Nézd meg, kik válaszolták meg ezt a kérdést a SzakiVálaszon. Kattints az adatlapjukra, és kérj tőlük ajánlatot pár perc alatt >>>

Mi a hideg penész oka?

Általában hőhíd okozza, de nem biztos, hogy a külső szigetelés szorul javításra, cserére. Ez a fal szerkezetétől függ. Súlyosbítja a helyzetet, ha az épület nagyon zárt, nem szellőzik jól, ugyanez igaz a falra is: ha műanyag festék zárja le a falat hermetikusan, és az nem tud szellőzni, kialakulhat hideg penész. Télen még a zárt szobában bent történő teregetés is kiválthat átmeneti penészesedést.

Ha konkrét tippek és további okok érdekelnek, olvasd el szakijaink válaszát a SzakiVálaszon >>>

Fekete penész ellen milyen festék jó?

Ideiglenes megoldásnak jó a penész eltávolítása, a fal penészgátlóval történő lefújása, mélyalapozása, majd izolációs festékkel történő átfestése. Ez kb. 1.5 évig kitart. Tartós megoldáshoz érdemes a teljes vakolatot cserélni, és a penész kiváltó okát megszüntetni.

A kiújulás megelőzéséhez fontos a jó szellőzés, páramentesítés, temperáló fűtés, a víz elleni szigetelés.

További tippek regisztrált szakembereinktől itt >>>

Makacs foltok – beázás, cigarettafüst

Maradandó sárgás foltokat okoz egy-egy beázás vagy a nagy mennyiségű cigarettafüst, a konyhában kifröccsenő zsírok, de bármilyen vízszivárgás, rosszul szigetelő cső is, ami újra meg újra átüt a vízbázisú festékeken. A foltok eltüntetésének titka a megfelelő felülettisztítás, és az ezt követő alapozás. Az érintett felületet zsírtalanítsuk enyhe zsíroldós oldattal, majd a teljes száradást követően alaposan keféljük át a foltokat. A foltra ezután egy megfelelően szigetelő „szűrőréteget” kell kialakítani. Erre alkalmas lehet a kifejezetten erre a célra gyártott szigetelő hatású spray, vagy a végső festésre szánt festéktől függetlenül előzőleg szigetelés céljából pár rétegben felhordott oldószeres festék is. Ha azt tapasztaljuk, hogy az alapozás után még mindig átütnek a foltok, az alapozást meg kell ismételni.

Rozsdafoltok, „átvérzések”

Ha a régi festék olyan vízoldható színezéket tartalmaz, ami nedvesség hatására feloldódik, akkor a frissen felhordott festéken nyomot fog hagyni. A diszperziós festékek oxidatív hatása a fémeket rozsdásodásra hajlamosítja, ami rozsda-átütéseket eredményez. Ezeket az átfoltosodásokat szigetelő festékréteg felhordásával tudjuk megelőzni. A szigetelő réteg megakadályozza a nedvesség átszivárgását: letisztított, portalanított felületre felhordva – akár spray formátumban is – tökéletes száradás és csiszolás után festhető felületet kapunk.

További cikkek a falhibákról:

A vakolatok tipikus hibái – javítás és karbantartás

A leggyakoribb falhibák és azok házi javítása

5 tipikus és bosszantó hiba gipszkartonfal glettelése és festése során

Ez a cikk a JóSzaki.hu szobafestő-tapétázó szakembereinek közreműködésével készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a Jószakin keresztül, vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalmakért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!