A vakolatok tipikus hibái – javítás és karbantartás

Főoldal » Lakásfelújítás
Értékelés:
4.8
(11)

Természetes folyamat, hogy az idő előrehaladtával az avulás, a környezeti hatások, a napsugárzás rontja a vakolat állapotát és tartósságát. Súlyosbító tényező lehet a nem szakszerű használat és épületüzemeltetés is.

Nézzük, milyen tipikus hibákkal találkozhatunk, hogyan előzhetjük meg az állagromlást, és mit tehetünk, ha már megtörtént a baj!

Elhasználódás során keletkező vakolathibák

Egy 100 nm-es ház oldalfal-vakolatának elkészítése közel 2 millió forintba kerül.

Pontos árakért kérj árajánlatot kőműveseinktől vagy tájékozódj az aktuális vakolás árakról!

Leesés, elválás, táskásodás

  • A vakolat elválik az alaptól, nagyobb darabokban leesik
  • A vakolat lehámlik, “foszlik”
  • “Táskásodás”, azaz a vakolat kipúposodik bizonyos foltokban, fellazul a tapadása

A leválások, elválások oka jellemzően az alap nem megfelelő előkészítéséből fakad:

  • szennyezett az alapfelület: akár poros, akár nem került alapozásra, de az is lehet, hogy a falazás során különböző szerves anyagok, oldószerek, zsírok, olajok kerültek a felületre, amik akadályozzák a vakolat kellő megtapadását.
  • fagyott alapfelület: a fagy megváltoztatja a falazat szerkezetét, később az időjárás felengedésekor “ledobja” magáról az anyagot
  • az alap túl száraz, nem történik meg a megfelelő alapozó anyag felvitele, vagy túl sima (nem történik érdesítés, ha az szükséges)

De okozhat táskásodást vagy leválást túl nagy szilárdságú vakolat alkalmazása (a rigorózus anyag nem tud kellő tapadást elérni), a túl vastag vagy túl vékony vakolatréteg, és később elszenvedett mechanikai ütések is.

Repedések

A repedések a leggyakoribb hibák közé tartoznak. Hajszálrepedések keletkeznek a vakolaton, betöredezik, vagy a ház bizonyos pontjain “végigfut” egy-egy repedés akár függőlegesen, akár vízszintesen.

Oka elsősorban a hőhatások és annak nyomán az elégtelenül szabolyozott nedvességtartalom:

  • a habarcs nem megfelelő összetétele (pl. túl nagy arányú cementtartalom vagy szükségtelen anyagok belekeveredése, túl sok víz hozzáadása után történő száradás során keletkező repedések)
  • túl gyors kiszáradás (pl. nagy melegben a víz túl gyors párolgása). A nagy meleg már az alap megképzése során is problémát jelenthet: ha nem tudjuk kellő mértékben megnedvesíteni az alapfelületet, az is később repedéseket okozhat
  • kivitelezés során repedéseket kockáztatunk, ha túl gyorsan kerül felhordásra a második réteg vakolat, vagy ha eleve repedezett alapra dolgozunk
  • a nagy hőingadozás (gyors felmelegedése és lehűlése a felületnek) is okozhat repedéseket a már kész vakolaton.

Esztétikai hibák

  • Elszíneződés, piszkolódás, foltosodás: A síkból kiálló díszítő elemeken hajlamos megállni a por, és a függőleges elemek mentén csíkban koszolni a falat.
  • ún. Kivirágzás, azaz a vakolat anyagminősége porózus lesz, megváltozik. Az esztétikai hibák csoportjába tartozó kivirágzások kisebb területeken jelentkeznek, és jellemzően valamilyen kémiai elem (nitrátok, szulfátok) kicsapódását jelentik. Általában az anyag száradása során, vagy egy-két nappal később válnak láthatóvá ezek a foltok, amik speciálisan erre fejlesztett szerekkel eltávolíthatóak. 
  • A gyantás lábazati vakolatok hajlamosak a kifakulásra UV- és napsugárzás hatására.

A kivitelezés során elkövetett hibák

Anyagválasztás hibája

Például kültérre beltéri vakolóhabarcs használata, az időjárási körülmények, jellemző nedvesedés, hőhatások nem megfelelő figyelembevétele), vagy nem volt rendesen kikeverve az anyag.

Alapozás hibája

Az alap nem kellő mértékben került előkészítésre, azaz nem volt megfelelően kialakítva a tapadás, így az anyag idővel elválik, lehullik.

Felhordás hibája

Nem megfelelő technikával történik a felhordás. Például túl vastagon kerül egyszerre a falra a vakolat, így nem tud kiszáradni, nem egyenletes felhordás, kedvezőtlen időjárási körülményekben történik a vakolás stb.

Kivitelezés során keletkező vakolathibák

Hajnali pára 

Pára képes lecsapódni a száradó felületen, amitől visszavizesedhet a vakolat. Ilyenkor a még meg nem kötött műgyanta részek a száradási vízzel a felszínre jutnak, és kicsapódnak apró világosszürke pontok formájában. Ezt csak átfestéssel lehet orvosolni. 

Erős napsütés hatása

Ha egy falon a benapozottság és árnyékosság változó, akkor nem lesz egyenletes a felület száradása. Ez színezett vakolatok esetében foltokban eltérő színárnyalatokat eredményezhet. Az ilyen foltok átfestéssel vagy újravakolással tüntethetők el, illetve az állvány hálózásával előzhető meg a jelenség. 

Szakaszos vakolás

Ha a vakolás szakaszosan történik, kialakulhat az “atomvillanás”  jelensége, amikor az állvány különböző szintjein végzett vakolatok árnyalatai eltérnek egymástól, ezért vízszintes világos sávok alakulnak ki a falon. Sajnos az összedolgozás hiánya később pikkelyszerű leváláshoz, repedésekhez, elnyíláshoz vezethet.

Kedvezőtlen időjárás, fagy

Ha kedvezőtlen időjárási körülmények között készül a vakolat, előfordulhat hogy éjszaka kifagy, megfagy, ennek következtében később enyhe időben lepedősen leválik. Ilyenkor a leváló részeket spaklival meg kell kaparni, minden laza felületet el kell távolítani, és a vakolathiányos részeket lehet lokálisan javítani. 

Helytelen hálózás

Hálótoldás elmaradása esetén a felvált kéregrészeket el kell távolítani, majd glettelést követően új hálót kell beágyazni szabályos toldásokkal. Ezt követően újravakolás következik. Ha az élvédők, profilok beépítése maradt el, azokat pótolni kell: újakat kell beragasztani, majd legalább 20-25 cm szélességben hálózni kell őket, és teljes újravakolás ajánlott. Amennyiben az túlzónak tűnik, javítósáv felvakolása is megoldás lehet – ami esztétikailag talán színelválasztással (azaz direkt eltérő árnyalattal történő sávos vakolással) a legelőnyösebb. 

Helytelen élvédőzés

Ha az élvédők mellett megrepedt a vakolat, de jól tart a sarok, akkor ráhálózás és újravakolás ajánlott.

További tipikus vakolathibák

Porló, laza kötésű, kézzel morzsolható vakolat 

A porlás oka lehet, hogy nem tartalmaz elég kötőanyagot, vagy egész egyszerűen elfárad az anyag, elhasználódik. Ha a mállás csak a felső réteget érinti, akkor megfelelő felületkezeléssel (vakolaterősítő szerekkel, timsóval, oldószeres mélyalapozókkal) helyileg javítható a probléma. Ha a porlás a mélyebb rétegeket is érinti, akkor a vakolatot teljes mélységben le kell verni, és újra kell vakolni, hézagolni. 

Vízfoltos, átnedvesedett vakolat 

Első lépés a kiszárítás, illetve ha beázás okozza, akkor a kiváltó ok megszüntetése.

Salétrom, sóvirágzás 

Általában a vakolóanyagban levő vízben oldódó sók kicsapódása okozza, amik a felszínre kerülve száradás után visszamaradnak. Javítása bonyolultabb folyamat: a nedvesedés, vízvándorlás okát meg kell szüntetni, a falat ki kell száratani, a sóvirágokat le kell kefélni. Ha a nedvesség állandó, akkor megfelelő mélységben le kell verni a vakolatot, ki kell javítani a szigetelést, és újra kell vakolni a felületet. 

Eltérő hőtágulás

Fém indító sínek hőtágulása eltérő a szigeteléstől és a vakolattól, ezért idővel a fémtől elválhat a ragasztó és a nemesvakolat, felrojtozódhat – főleg, ha nagy hőingadozásnak, napsugárzásnak kitett felületről van szó.

Elválás lábazattól

A falakat határoló járdák süllyedhetnek vagy emelkedhetnek, így felnyomhatják a falat vagy elválhatnak a lábazattól.

Ezeket is érdemes elolvasnod:

A vakolatok típusai

A vakolás menete lépésről-lépésre

Régi vakolat leverése

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a vakolásról

A vakolat karbantartása, tisztítása

A folyamat lassítása érdekében érdemes rendszeresen ellenőrzéseket végeznünk a vakolat különböző pontjain, hiszen az igénybevétel sem külső sem belső vakolás esetében nem egyenletes, ahogy időszakonként is más-más behatások érhetik a felületet (pl. cserélődik a szomszéd, változnak a forgalmi viszonyok, az időjárás stb.)

  • Fontos a kártevők (madarak, rágcsálók) távoltartása a falaktól, illetve a védelem a mechanikai behatások ellen (pl. beütés, berúgás, nekitolatás).
  • A különböző szennyeződések inkább esztétikai problémát okoznak, a porlerakódás lemosással megszüntethető, extrém esetben vízsugárral, enyhe kefés vagy seprűs átdörzsöléssel jellemzően minden por-alapú folt eltávolítható. Olajos, kormos szennyeződések mosószerrel, vagy speciális homlokzattisztító oldatokkal lemoshatók. A súlyos szennyezettség csak elhanyagoltság esetén ül meg a falfelületen, ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni, és tisztán tartani azt.
  • Algásodás, penészesedés, moha lemosható külső vakolaton nagynyomású hidegvizes lemosással, keféléssel, amit javasolt gombaölő vegyszerekkel kiegészíteni. Az oldószer felhordását követően eső és szél hatására a biológiai szennyeződések maguktól leválnak, de a vakolat csak javítással – újrafestéssel, újravakolással – varázsolható hibátlanná.

A vakolat felújításának módjai

Szakszerűtlen kivitelezésből eredő hibák esetén lehet a javítási munkák nagyon eltérőek lehetnek. A felújítás jellemzően történhet átfestéssel vagy újravakolással attól függően, hogy milyen állapotban van a fal és hogy mi a cél: foltok, hibák javítása, vagy a textúra, szín megváltoztatása. Ritkán szükség lehet a vakolat teljes visszabontására is.

Átfestés

Átfestés esetén fontos, hogy az alapfelületnek megfelelő anyagokat válasszunk a munkához. Az átfestés esetén a vakolat felületének érdessége tompulhat, a réteg vastagszik, látható lesz, hogy utólagos festés történt. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy bizonyos mértékű felületi hibák új festékréteg felhordásával is mérsékelhetők. A festés minden esetben alapozással és azt követően a fedőréteg felhordásával történik; érdes felületre korongecsettel érdemes dolgozni.

Újravakolás

Újravakolás esetén új vakolatréteg kerül felhordásra. Ennek első lépése a portalanítás, tiszta, száraz felület megképzése, majd a glettelés, ami a meglévő felület érdességét kisimítja. Ezt követi a csiszolás, és az új vékonyvakolat felhordása. 

Kisebb javítások

Konkrét, jól körülhatárolt sérülés javítása történhet helyi beavatkozással is. Ezt okozhatja egy nagyobb ütés, baleset, de a helytelen kivitelezés is. Ha a felület benyomódik vagy beszakad egy külső ütés hatására, akkor sajnos a javítás nem lesz nyomtalan. Ha a vakolatot, hálót, esetleg alatta levő hőszigetelő réteget is javítani kell, akkor a folt egyenes határoló vonalak mentén körbevágásra kerül, majd az adott területre új rétegben az eredetivel megegyező anyagok kerülnek beépítésre. Ez eredményezhet kis mértékű vastagság-eltérést, és a friss vakolat színében is el fog ütni a már szikkadt, “beöregedett” falfelülettől. A javítást azzal csinyosíthatjuk, hogy esetleg nagyobb felületet jelölünk ki, határoló törésekig festjük újra a felületet, hogy az inkább mintának, mintsem javításnak hasson.

Ez a cikk a JóSzaki.hu kőműves szakembereinek közreműködésével készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalmakért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

4.8 / 5. Vote count: 11

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő kőművesre?

Keress szakembert a közeledben, belátható határidővel!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!