Régi vakolat leverése

Főoldal » Vakolás
Értékelés:
4
(5)

Házfelújítás során előfordulhat, hogy teljes helyiségek vagy egy ház teljes külső vakolását el kell távolítani ahhoz ,hogy igazán minőségi és tartós legyen a kivitelezés. 

A vakolat számos meghibásodása javítható helyileg: általában kis területen történő pótlással, átfestéssel vagy megfelelő tisztítással és adalékanyagok segítségével. Ugyanakkor ha a vakolat porlását tapasztaljuk, vagy erős vizesedésnek van kitéve a felület, és ez a mélyebb rétegeket is érinti, akkor elkerülhetetlen a vakolat teljes mélységű leverése.

Pontos árakért kérj árajánlatot kőműveseinktől vagy tájékozódj az aktuális vakolás árakról!

Egy 100 nm-es csarnok vakolatának leverése (mennyezetről és oldalfalakról) 440 000 Ft-ba kerül.

Amikor a vakolat teljes leverésére van szükség:

  • Repedések – ha azok a vakolóanyag nem megfelelő összetétele miatt alakultak ki, illetve ha egyből a száradás után megjelennek a repedések, ami a túl gyors kiszáradás eredménye. Ilyenkor jobb a vakolatot visszabontani, és megfelelő összetételű anyaggal, ideális időjárási körülmények között újravakolni.
  • Felpúposodás, duzadás, dudorok – Előfordulhat a nem megfelelően kikevert anyag miatt (pl. a mészvakolatban mészdarabkák maradtak), vagy rendkívüli nedvességtartalom miatt. Mindkét esetben muszáj visszabontani a vakolatot. Utóbbi esetben a nedvesség okának megszüntetése után érdemes újravakolni.
  • Zsugorodás, leválás – Ha az anyag húzása nem tökéletes, azaz az alapfelület túl nedvszívó, és masszív anyag kerül rá, akkor leverés és megfelelő alapozás után lehet újravakolni a felületet.
  • Esztétikai hiányosságok – Ha a frissen felvitt vakolat egyenetlen, durván mínuszos és/vagy pluszos felületekkel van tele, és már több réteg nem felhordható a felület kiegyenesítéséhez, akkor érdemes elgondolkodni az újravakoláson. Az egyenetlenségeken a glettelés bizonyos mértékig segíthet, a legjobb stratégiát a konkrét felületdiagnosztika fogja eldönteni. Különösen fontos lehet az egyenetlenségek szakszerű javítása hidegburkolás előtt.

💡 TIPP: Akkor is érdemes a teljes vakolatleverés és újravakolás mellett dönteni, ha régi lakóépületekben új – nehéz – burkolatokkal tervezünk. Ne kockáztassuk a vakolat idő előtti elöregedését! Talán most még “elég jónak” tűnik, de lehet, hogy az újravakolás megspórolása 5-10 év múlva a csodás új burkolatok kárára megy.

Amikor a részleges vakolat leverés a megoldás:

  • Penészesedés – Penész esetén elképzelhető, hogy egy jó állapotú vakolatot elegendő részlegesen leverni ahhoz, hogy tartósan kezelni tudjuk a falakat. Ezt általában elég a penészfolt kiterjedésében elvégezni – a penészesedést területében és mélységében is teljesen el kell távolítani. 
  • Részleges leválás – Amikor a vakolatnak csak a felső rétegei válnak le, de az alsóbb rétegek masszívak, tartanak, elég a részleges leverés. Ilyenkor csak a vakolat felső, könnyen leeső rétegeit távolítjuk el, és az alsó, tartós rétegre kerül felhordásra az új vakolatréteg.

👷🏻‍♂️ JÓ TUDNI: Különböző adalékanyagokkal, alapozókkal, száradást lassító vagy gyorsító szerekkel, vakolatkeményítőkkel optimalizálni lehet a vakolatok tulajdonságait – akár a felhordás során, akár utólag, faljavítási műveletek alkalmával. Egy-egy helyi hibajavítás esetén elképzelhető, hogy a szigetelés célirányos, egy foltban történő pótlásával a szerkezeti hibákat javíthatjuk, ám az ilyen típusú javítások mindig meglátszanak, és az utólag felhordott anyag mindig kicsit máshogy fog viselkedni, öregedni, mint a teljes falfelületen lévő vakolat.

Ezeket is érdemes elolvasnod:

A vakolás menete lépésről-lépésre

A vakolatok típusai

A vakolatok tipikus hibái

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a vakolásról

A vakolat leverésének lépései

Felületdignosztika

Ha a vakolat átvizsgálása után arra a döntésre jutunk, hogy a vakolat eltávolítására van szükség, akkor érdemes meghatározni a visszabontás mélységét. Egy kijelölt helyen kaparjuk le a vakolatot egészen tégláig, és vizsgáljuk meg, hogy teljes mélységében könnyen elválik-e a vakolat a falazattól. Ha igen, a teljes vakolat leverés következik, ha nem, kijelölhetjük a részleges vakolat visszabontás mértékét.

💡 TIPP: Ha csak részleges vakolatelbontásra van szükség, akkor eltávolítjuk a könnyen leváló réteget, majd alapos mélyalapozás és megfelelő minőségű új vakolatréteg felhordásával javítjuk a vakolatot. Ez rendkívül idő- és költséghatékony megoldás.

Munkaterület előkészítése

A vakolat leverése koszos és jelentős zajjal járó munka. Ezért gondoskodjunk a környezet óvásáról, védjük meg a nyílászárókat, igyekezzünk a zajártalmakat csökkenteni, a porosodást fóliázással akadályozni. Gondoskodjunk a törmelék szakszerű elszállításáról, semlegesítéséről!

Vakolat leszedése

A vakolat leverése történhet kézzel vagy géppel. Kőműves kalapács, laposvéső segítségével lokálisan. Vésőgéppel, vakolatmarókkal és fejtőkalapáccsal nagyobb területeken tudunk dolgozni.

FIGYELEM: A vakolat leverése általában a vakolat nagy darabjainak lefejtését jelenti az alapról (téglafalról vagy betonról), és nem tartalmazza a felület tökéletes tisztítását. Így az új vakolat felhordása előtt a falfelület kaparása, tisztítása, esetleg a fugák pótlása, javítása külön munkatételt jelent majd.

Mennyezeti vakolat leverése

A mennyezeti vakolat leverése általában feláras, mert rendkívül kényelmetlen és fárasztó művelet. A mennyezeti vakolatot részben és egészben is el szokták távolítani. Részleges leverésről akkor beszélünk, ha az egyenetlenségeket szeretnék megszüntetni – például álmennyezet készítést megelőzően. Teljes leverésre pedig az anyaghibák és a fal túlzott nedvesedése, vagy visszafordíthatatlan vakolat sérülések miatt lehet szükség.

Hagyományos vakolatok felújítása

  • Vályogházak esetében a vályogház falának agyagalapú vakolata idővel berepedezhet, ami a falak hőtartó képességét gyengíti. Minden esetben a teljes vakolat megújítása ajánlott.
  • A mészvakolat gyengülése esetén is érdemes a korábbi vakolóhabarcsot eltávolítani, és új vakoló rétegeket kialakítani.

A vakolat leverés átlagára (2023)

  • Vakolat leverése mennyezetről: 1 500 – 2 500 Ft / négyzetméter
  • Vakolat leverése oldalfalról vagy homlokzatról: 800 Ft – 2 500 Ft / négyzetméter
  • Repedezett, levegős vakolat leverése: 1 500 Ft – 2 500 Ft / négyzetméter
  • Csempe és alatta lévő vakolat leverése: 3 810 Ft – 4 500 Ft / négyzetméter
  • Vakolat leverése nyers téglafalig: 2 500 – 4 000 Ft / négyzetméter
  • Vakolat javítás oldalfalon: 1 270 Ft – 2 000 Ft / négyzetméter
  • Vakolat javítás (levert csempe, Ytong): 2 750 Ft – 3 600 Ft / négyzetméter

*Az itt feltüntetett árak bruttó árak.

Ez a cikk a JóSzaki.hu kőműves szakembereinek közreműködésével készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalmakért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

4 / 5. Vote count: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő kőművesre?

Keress szakembert a közeledben, belátható határidővel!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!