hány fokon üzemeljen a vegyestüzelésű kazán?
Mező István kérdése:
vegyestüzelésű kazánom van. Tavaly akárhogy próbálkoztam, nem tudtam 60 fok fölé tornázni a víz hőfokot (gondolom, nem volt jó a fa) most viszont épp csak alápörköltem, és úgy felment a nyomás, hogy megijedtem. Ennyire nagy különbség lehet a fák között? Vagy valami baj van a kazánnal? Most engedtem le a vízből, de picit félve gyújtom be megint... hány fok lenne ideális neki?
10 hónappal ezelőtt
Szakemberek válaszai
60 fok alatt jelentős lehet a kátrányosodás a kéményben, mivel nagy esélye van annak, hogy nem lesz elég meleg az égéstérben. A fa gázainak legalább részleges elégéséhez jelentős hőmérséklet szükséges, ha a kazán nem tudja felvinni a hőmérsékletet 60 fok fölé, akkor van esély arra, hogy pl túl vizes a fa. A fában levő víz égéskor fizikai szempontból "párologni" fog - mint tudvalevő, ez hőelvonással jár, mert a hőenergia egy részét felveszi a vízpára. Eközben az égés nem tökéletes, több a korom - + forró vízpára = kátrány. Rossz a kéménynek, rossz a kazánnak. Modernebb vegyes tüzelésű kazánok pl el is zárják a levegő beáramlás, ha a vezérlésen beállított időn belül nem emelkedik min. 60 fokig a vízhőmérséklet. A kazánhoz szerelt biztonsági berendezések hagyhatók el! Illetve csak megfelelő gyártói ajánlás/tanúsítvány esetén lehet vegyes tüzelésű kazánt zárt rendszerben üzemeltetni.
60 fok az ideális, be kell állítani a hutaszabályzót viszont ne engedj le a rendszerből vizet. Keress bizalommal!
A közösség ajánlásával