Hogyan regisztrálj vállalkozóként az Otthonfelújítási Támogatás 2024 kivitelezőjének?

Főoldal » Otthonfelújítási Program
Értékelés:
0
(0)

Útmutató az ”Otthonfelújítási Program Lakossági energiahatékonysági beruházások megvalósításához című programban kivitelezőként történő közreműködéshez”

Ha szeretnél felkerülni a RRF-REP-10-13-1-24 kódjelű Program (a továbbiakban: Otthonfelújítási Program) Kivitelezői (szállítói) Regisztrációs Listájára, a következőket kell tenned: először is, ellenőrizd, hogy jogosult vagy-e a regisztrációra!

A regisztráció típusai

Kétféle regisztráció létezik:

Megbízókat keresel?

Van még kapacitásod idén? Regisztrálj a JóSzakira, és töltsd fel az üres helyeket!

  • szállítói (vagy más néven, kivitelezői)
  • szakértői

Kivitelezőként pedig az alábbi kategóriákban lehet regisztráláni:

  • szakági kivitelező: aki valamelyik részfeladat ellátását vállalja (pl. csak ablakot cserél)
  • generálkivitelező: az adott pályázatban minden szakterület feladatait ellátja (pl. szigetel és ablakot cserél, és fűtést is felújít)
  • integrátor: nem csak, hogy a teljes kivitelezést vállalja minden elemével, de magának a pályázatnak a lebonyolítását is megoldja: a hitelkérelem beadását, energetikai tanúsítványokat, statikai szakvéleményt, ha kell.
Regisztráció típusai az Otthonfelújítási Program 2024 keretében: szakági, generál, integrátor

FONTOS: A regisztrált kivitelezők igénybevétele ajánlott, de nem kötelező! Azaz ha szakiként szeretnél egy pályázaton induló megrendelőt kiszolgálni, nem muszáj regisztrálnod.

A megvalósítható tevékenységek

A pályázat keretében az alábbi tevékenységeket valósíthatják meg a támogatottak:

  • külső hőszigetelés, födémszigetelés, pincefödém szigetelés
  • nyílászáró csere vagy korszerűsítés
  • fűtéskorszerűsítés (kazáncserét csak a 2024. december 31-ig megkötött kölcsönszerződések esetén lehet a pályázatból finanszírozni).

Az Otthonfelújítási Program 2024 kivitelezői regisztráció feltételei

A következő feltételek teljesülése esetén szerepelhet egy vállalkozás a regisztrált kivitelezők között. (A feltételeknek a kiírás teljes időtartama alatt meg kell felelni.)

  • vállalkozás, nonprofit gazdasági társaság jelentkezhet, amely
  • legalább 2 teljes lezárt üzleti évvel rendelkezik (azaz 2023. és 2022. év 01.01. és 12.31. között folyamatosan üzemelt)
  • és ebben a két évben az adózott eredménye nem volt negatív (azaz nem volt veszteséges)
  • ráadásul a saját tőke sem esett a jegyzett tőke szintje alá.

A tevékenységek szempontjából:

  • a hatályos cégkivonat (vagy egyéni vállalkozó esetén a vállalkozók nyilvántartása) legalább egy teljes naptári éve tartalmazza a pályázatban megvalósítható tevékenységek közül legalább az egyik TEÁOR kódot (négy számjegy pontossággal).
  • ezen túlmenően legalább egy TEÁOR-kód szerinti tevékenységet (hat számjegy pontossággal) gyakorolja is. Ezt leginkább azzal lehet igazolni, hogy az elmúlt egy évben történt számlakiállítás az adott tevékenység megadásával.
  • fontos, hogy legalább egy olyan alkalmazott vagy vállalkozásban közreműködő ember legyen, aki az adott fenti tevékenység űzéséhez szükséges megfelelő szakképesítéssel rendelkezik.

Szükséges TEÁOR-kódok az Otthonfelújítási Támogatás 2024 regisztrációhoz

Hőszigetelés esetén:

412001 – Épületszerkezet felújítás (a bármilyen típusú lakóépület szerkezetének felújítása, átépítése, bővítése)

432906 – Hang- és hőszigetelés

Nyílászáró csere és felújítás esetén:

433203 – Nyílászáró beszerelése

Használati melegvíz korszerűsítése esetén:

432203 – Szennyvízcsatorna-, vízvezeték-szerelés

432208 – Fűtőberendezés szerelése

Fűtéskorszerűsítés esetén:

432201 – Gázvezeték-szerelés

432202 – Központi fűtés és csőhálózat szerelés (nem elektromos)

432206 – Gázkészülék szerelés

432208 – Fűtőberendezés szerelése

🧑‍🔧JÓ TUDNI: Tehát ha a fenti tevékenységek közül egyet űzünk rendszeresen, akkor szakági kivitelezői regisztrációra vagyunk jogosultak, ha többet, akkor generál kivitelezői regisztrációt indíthatunk.

Ha integrátorként szeretnénk regisztrálni, akkor a pályázat lebonyolításával kapcsolatos tevékenységekre is kell rendelkeznünk megfelelő TEÁOR-számmal:

Integrátori regisztráció esetén:

71.12 – Mérnöki tevékenység, műszaki tanácsadás

74.90 – Mns egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenység

71.20 – Műszaki vizsgálat, elemzés

A regisztráció feltétele, hogy a vállalkozás tevékenységi besorolása közé  fenti négyjegyű kódú tevékenységek valamelyike már bejegyzésre került legalább 6 hónappal a kivitelezői regisztrációt megelőzően és a regisztráció pillanatában is szerepel a tevékenységek között.

Regisztrált és nem regisztrált kivitelezőkkel szembeni feltételek listája az Otthonfelújítási Támogatás 2024-ben

Egyéb feltételek

A regisztráció során meg kell adni a kapacitásodat is: azaz, hogy hány kivitelezést vállalsz 2024-ben és 2025-ben. Továbbá vállalást kell tenned, hogy ha az adott szerződésszámot teljesíted, akkor bármilyen jogviszony keretében (akár megbízási szerződéssel is) fixen rendelkezned kell bizonyos számú TÉ (energetikai tanúsító) jogosultságú szakemberrel:

  • 1-50 szerződés esetén: 1 fő TÉ-szakember
  • 51-200 szerződés esetén: 4 fő TÉ-szakember
  • 201-400 szerződés esetén: 6 fő TÉ-szakember
  • 400+ szerződés esetén: 8 fő TÉ-szakember.

Meg kell adni továbbá, hogy melyik vármegyékben és melyik járásokban vállalunk munkát.

Természetesen nyilatkoznunk kell majd, hogy a vállalkozás:

  • nem áll csődeljárás, felszámolás alatt
  • átlátható szervezet
  • nincs köztartozása
  • nem szerepel az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) által vezetett nyilvántartásban (http://nyilvantartas.ommf.gov.hu/)

Referencia

Az elmúlt két évből legalább három referencia bemutatása kötelező a regisztrációhoz. A referencia igazolása nyilatkozattal történik, amiben megadásra kerül a megbízó neve, telefonos elérhetősége, e-mail címe, a megvalósult projekt műszaki tartalma, időpontja és pénzbeli értéke. Nem kötelező, de csatolható fotó és/vagy a megbízó által aláírt igazolás is.

A regisztráció menete

Kivitelezőként regisztrálni a www.ofp.emi.hu oldalon lehet 2024. június 26-án délután 16:00-tól. A regisztráció elektronikusan történik, egy regisztrációs űrlap kitöltésével és az AVDH-aláírással hitelesített mellékletek csatolásával, beküldésével.

Regisztrálni technikailag egészen az Otthonfelújítási Pályázat beadására nyitva álló időszak végéig, azaz 2025. december 31-ig lehetséges. 

Csatolandó dokumentumok

  • a regisztrációs űrlap lezárásakor az informatikai rendszer által generált nyilatkozat, amivel a kérelemben megadott adatok hitelesíthetők
  • nyilatkozat átlátható szervezetekről
  • referencia igazolása
    • kivitelezői nyilatkozat és/vagy
    • fényképek és/vagy
    • referencia igazolások
  • eredeti vagy ügyvéd által ellenjegyzett aláírási címpéldány
  • meghatalmazás (ha az eljáró személy és az aláírásra jogosult személy eltérő)
  • NAV nemleges igazolás (KOMA adatbázis alapján vagy 30 naptári napnál nem régebbi, a kivitelező köztartozásmentes adózói minőségéről szóló igazolás benyújtásával)

FONTOS: Az ofp.emi.hu oldalon azonna lfelhívják a figyelmünket rá, hogy az MKIK kamarai regisztráció elengedhetetlen a pályázati adatbázisban történő regisztrációhoz: https://mkik.hu/altalanos-tajekoztato-2  

Mi történik a kérelem benyújtása után?

A regisztráció elbírálása 15 munkanap (azaz kb. 3 hét). Sikeres regisztrációt követően a vállalkozás automatikus értesítést kap az ügyvezető, és a megadott kapcsolattartó(k) elérhetőségeire.

Előfordulhat hiánypótlás: az értesítés kézhezvételét követően 5 munkanapunk van a benyújtására. Hiánypótlás akár több körben is lehetséges.

  • Ha pozitív az elbírálás, akkor a vállalkozás azonnal bekerül az adatbázisba, és kereshetővé válik a pályázók számára. Az elérhetőségei nyilvánosak lesznek az adatbázisban.
  • Ha elutasítják a jelentkezését, akkor újra jelentkezhet egy későbbi időpontban

Regisztráció módosítása, törlése

Az adatok módosítására bármikor van lehetőség a [email protected] email címen keresztül.

A vállalkozás akár törölheti is magát az adatbázisból, ez esetben azonban a folyamatban lévő beruházások és már aláírt, érvényes kivitelezői szerződésekben a megrendelők sorsa tisztázandó!

🧑‍🔧 JÓ TUDNI: A regisztrációs felhívás 4.2 pontja szerint: “törléskor hatályban lévő, általa aláírt Vállalkozási szerződések felmondására a Vállalkozási szerződés mintában foglaltak az irányadók.” – ugyanakkor a vállalkozói szerződés minta semmilyen erre vonatkozó rendelkezést nem tartalmaz. Erről így érdemes a Megrendelőnek és a Regisztrált kivitelezőnek külön megállapodnia.

A regisztrált státusz az ÉMI által törlésre kerül, amennyiben:

  • a vállalkozás hibájából már 3 projektben nem teljesítette vállalásait
  • a vállalkozás már legalább 3 projektben elállt a szerződéstől
  • tisztességtelen vagy megtévesztő piaci gyakorlatot állapítottak meg az adott vállalkozásnál
  • a megrendelők pénzügyi vagy pályázói érdekei sérülnek.

Hogyan lesz megrendelőm?

A megrendelők az ofp.emi.hu weboldalon tevékenységenként és járásra pontosan fognak tudni keresni az adatbázisban. Alapértelmezettként a kivitelezők vármegyénkénti bontásban, ABC sorrendben kerülnek listázásra.

FONTOS: Amennyiben egy megrendelőtől megkeresés érkezik, és szeretnétek együtt dolgozni, akkor kötelező a pályázathoz elkészült Vállalkozási szerződés mintát használni a megállapodás elkészítéséhez!

📝 Töltsd le a szerkeszthető verziót itt >>>

A Vállalkozási szerződés mindkét fél aláírása után az Otthonfelújítási Program Felhívás alapján a kölcsönkérelmi dokumentáció kötelező eleme.

Amennyiben nem a szerződésmintát használjátok, vagy azt módosítjátok, akkor hiánypótlásban fogják javíttatni a hibát!

Ha nem akarok regisztrálni

Amennyiben nem szeretnél regisztrálni, de szívesen működsz közre olyan projekt megvalósításában, amit az Otthonfelújítási Program 2024 keretében finanszírozna a megrendelő, akkor is meg kell felelned néhány kitételnek:

(további információ: Lakossági Eljárás Rend 15. o., 7.2. pont)

  • nem állhatsz semmilyen jogi eljárás alatt
  • ne legyen folyamatban csődeljárás, felszámolás, végelszámolás
  • a cég lehet külföldi vagy belföldi, de fontos, hogy
  • rendelkezzen legalább 1 teljes lezárt üzleti évvel
  • szerepeljen a megfelelő TEÁOR-kód az aktuális cégjegyzékében

Tehát itt a szabályok jóval “lazábbak”.

Rokoni szálak, baráti megállapodások

Általánosan érvényes szabály, hogy nem köthetsz szerződést közeli hozzátartozóddal. Nem pályázhat olyan saját céggel között szerződéssel, aki tulajdonosa, ügyvezetője vagy alkalmazottja a kivitelezőnek vagy beszállítónak. Ezt vizsgálják az Adóstárs és élettárs/házastárs tekintetében is.

A regisztráció szabályait a https://www.palyazat.gov.hu/programok/helyreallitasi-es-ellenallokepessegi-terv/rrf/rrf-rep-10131-24/dokumentumok oldalon elérhető Regisztrációs felhívás kivitelezőknek REP-10.13.1-24.pdf c. dokumentumban találod meg. Regisztrálni 2026. június 26. 16:00-tól az https://emi.hu/emi_ofp/index.html oldalon lehetséges. 

Olvasd el cikksorozatunkat, hogy teljes képet kapj a pályázatról:

A pályázat feltételei:

Az adminisztrációs követlemények:

Szaki és megrendelő viszonya:

Ne maradj le!

Ha mindig pontos és jól értelmezhető információkat szeretnél kapni az aktuális korszerűsítési támogatásokról, iratkozz fel az Otthonfelújítási Programmal kapcsolatos hírlevelünkre, és garantáljuk, hogy azonnal értesítünk a legfontosabb hírekről!
Világosan, részletesen, szakértelemmel.

 

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!