Miért jó a gipszkarton és mikor érdemes használni?

Főoldal » Lakásfelújítás
Értékelés:
4
(8)

A gipszkarton az elmúlt évtizedekben az egyik legközkedveltebb építőanyaggá vált Magyarországon. Alkalmazása mellett olyan érveket szoktak felsorolni, mint hogy gyorsan készre szerelhető, könnyen formázható, kevés szemetet termel, környezetbarát, költséghatékony, klimatizáló hatású, esztétikai értéke pedig mind az elrejtési kapacitásában, mind a dizájn területén megmutatkozik.

Találd meg a legjobb szakembert a feladatra!

Kattints a gombra, és keress szakit elérhető közelségben, belátható határidővel! Böngéssz a szakemberek között vagy írd le a feladatot és indíts ajánlatkérést pár perc alatt!

A gipszkarton alapanyaga a gipsz és kartonpapír.  Gyártása során elvileg mindenféle káros anyagot (nehézfémeket, oldható sókat) eltávolítanak belőle, ezért sem károsanyag kibocsájtása, sem radioaktív sugárzása nincs, teljesen környezetbarát, egészségre ártalmatlan építőanyag.

Készítése során gyakorlatilag egy belső gipszréteget sajtolnak két rétegnyi strapabíróbb papír közé. Ráadásul általában a felhasznált papír is újrahasznosításból származik.

A gipszkarton lapokat 2 méter, 2,5 méter, 2,75 méter és három méteres hosszúságban, és 60 cm,  1,2 méter és 1,25 méter szélességben lehet megvásárolni. A lapok viszonylagos nagysága átlag  2,5 m².

A gipszkarton lehetővé teszi a szárazvakolást, ami egyre népszerűbb belsőépítészeti megoldás. Előnyeiről és hátrányairól, illetve a Jószaki mesterei szerint felmerülő és megfontolandó kérdésekről itt olvashatsz bővebben.

Emellett léteznek már tűzgátló, hangszigetelő és vízálló típusok is, melyek méltán vehetik fel a versenyt a sima tégla falazatokkal, sőt olyan is akad már, amelyik könnyebben hajlítható, így íves felületek kialakítására is kiválóan alkalmas.

Lássuk tehát, mi mindenre jó a gipszkarton, és ezen belül mik azok a területek, ahol nem, vagy csak nagy körültekintéssel érdemes alkalmazni!

Belső terek kialakítása – válaszfalak felhúzása

Ha nagyobb szobából szeretnénk két kisebbet létrehozni, gyors és egyszerű megoldás lehet a gipszkarton válaszfal. Ezek a falak egy fa vagy fémvázra rögzített gipszkartontáblákból kerülnek kialakítása. A vázat a mennyezethez illetve a padlóhoz rögzítik, nem jár különösebben nagy kosszal az elkészítés, és a padlóburkolatot sem kell megbontani miatta.  Másik nagy előnye, hogy könnyen le lehet bontani, ha esetleg a későbbiekben vissza akarjuk állítani az eredeti állapotot.  A tartóváz közeibe kőzetgyapot réteget szoktak helyezni, ami hő- és  hangszigetelő hatású is, de az azért elmondható, hogy ezeknek a falaknak a hangszigetelése sokkal kisebb, mint egy hagyományos téglafalé.

Amennyiben hangszigetelt falat szeretnénk, úgy plusz anyagi forrás ráfordításával erre is van lehetőség, speciális, hangszigetelő gipszkarton és szigetelés segítségével.

Térelválasztók

Gipszkartonból készülhetnek nem teljes falak, hanem olyan polcok, pultok, határoló elemek is, melyek egyrészt tagolják a teret, másrész esztétikai értékük is van, a lakás díszeként is szolgálnak. A gipszkarton felületek könnyedén festhetők, tapétázhatók vagy burkolhatók, így a variációk száma végtelen. Amire érdemes odafigyelni, az a terhelhetőség. Ha az adott felület nagyobb terhelésnek lesz kitéve, pl súlyt hordoz, akkor keményebb, strapabíróbb változatot érdemes választani és üveghálóval megerősíteni.

Tetőtér beépítése

A tetőtérbeépítés nagyszerű módja annak, hogy több helyet teremtsünk otthonunkban, ám egy sokszor nagy macerával és kosszal járó procedúra. A gipszkartonnal kialakított (tető)terek és burkolatok lényegesen gyorsabbá, egyszerűbbé és tisztábbá tudják tenni a munkálatokat. A ráfordított idő és pénz arányában is jobban járunk, mintha hagyományos téglafalakban és például lambériában gondolkodnánk.  Manapság már rengeteg féle gipszkarton profil és gipszkarton tábla létezik, melyek tökéletesen illeszthetőek még a nem sík felületekhez is, és akár dizájn felületek is kialakíthatók a segítségükkel, sőt, a vízálló verzióval a fürdőszoba kialakítása is egyszerűen kivitelezhetővé válik. Mindemellett a gipszkarton rendszerek súlya is minimális a téglához képest, így ahol például a födém terhelhetősége kétséges, ott is alkalmazható.

A gipszkarton falakat és mennyezeteket szinte bármilyen festékkel festhetjük, dekorálhatjuk vagy tapétázhatjuk, így a szobáknak bármilyen stílust adhatunk.

Fontos figyelembe venni, hogy a gipszkarton csak akkor működik megfelelően, ha helyesen telepítik. A megfelelő szigetelés mellett biztosítani kell a megfelelő páraáteresztést is, különben penészesedés alakulhat ki. A helyes beépítés érdekében érdemes szakember segítségét igénybe venni.

A gipszkarton hátrányai közé tartozik, hogy a belőle kialakított falak és mennyezetek nem olyan erősek, mint a téglafal. Nagyobb súlyokat nem lehet rájuk helyezni, és a kisebb polcok, berendezési tárgyak rögzítéséhez is speciális tiplikre lesz szükségünk.

Előtét falak

A szabálytalan, görbe, egyenetlen, csúnya felületű falak vagy a szembetűnő falhibák elfedésére gyakran alkalmaznak gipszkartonból készült előfalakat. Az előtétfal a gépészeti szerelvényeket vagy a lakásban futó csöveket, vezetékeket is eltakarja, de figyeljünk oda, mert egyes csövek (pl. gázcső) eltakarása tilos, vagy csak bizonyos szabályok betartásával lehetséges! Ha ilyesmit tervezünk, mindig kérjük ki a megfelelő szakember tanácsát!
A gázcső eltakarásáról a Jószaki szakemberei így vélekednek.

Egyesek szerint a gipszkarton előtétfalak a szigetelés javítására is alkalmasak.  Fontos azonban megvizsgálni, hogy a szigetelni kívánt fal milyen állapotban van, mert például ha nedvesedik, penészesedésre hajlamos, akkor egy előtétfal felhúzásával csak elfedjük a problémát, sőt komolyabb gondok kialakulását segítjük elő.

Emellett bizonyos falak esetében, például a vályogfalaknál, a gipszkarton felragasztása nem ajánlott, mert a vályogfal nem tud megfelelően lélegezni a gipszkarton alatt. Mindemellett vannak olyan szakemberek, akik ezzel is kísérleteznek, ebben a videóban többet is megtudhatsz a témáról:

Álmennyezet

Nagy belmagasságú lakásokban a szobák magasságát könnyen csökkenthetjük álmennyezet beépítésével. Panellakások felújításánál, ahol nincs lehetőség a vezetékek, szerelvények falba süllyesztésére, egy álmennyezet vagy előtétfal megoldja a problémát. Mindent, amit nem akarunk szem előtt hagyni, az álmennyezet vagy előfal mögé rejthetünk, és ha szigetelő anyagot is teszünk pluszban, akkor a fal és a a plafon hőszigetelését is javíthatjuk vele. Dekorációs célokra is alkalmas, például különféle hangulatfényeket helyezhetünk el az új álmennyezetbe. Sőt, létezik lenyitható álmennyezet is, aminek segítségével plusz pakolófelületeket alakíthatunk ki a lakásban

Erről bővebben itt.

Beépített világítás

A gipszkartonba épített világítás napjainkban  – hogy stílusosan fogalmazzunk – fénykorát éli! Extravagáns legyen vagy inkább elegáns? Játékos, modern vagy épp sejtelmes, romantikus?
A gipszkarton falakba vagy mennyezetekbe épített világítás egyre népszerűbb lakberendezési elem. A beépített világítás különböző formái közül a leggyakoribbak a LED-es spotlámpák, halogén lámpák és a ledcsíkok, amelyek energiatakarékosak és hosszú élettartammal rendelkeznek. Az ilyen típusú világítás segít abban, hogy a szobák világosabbak és hangulatosabbak legyenek, de kiemelhetjük vele a lakás egy adott pontját vagy például egy különösen kedves tárgyat, festményt stb. is.

Kivitelezés esetén odafigyelést és előzetes, pontos tervezést igényel, hogy hol helyezkedjenek majd el a világítótestek, és milyen típusú lámpákat használunk majd, hol fut a kábelezés stb. Mindenképpen kérjük szakember segítségét!

Burkolás – belső szárazvakolás

A gipszkarton lapokkal egyszerűen burkolhatjuk a helyiségek falát úgy is, hogy közvetlenül a falra ragasztjuk a lapokat.

A gipszkartont ragasztógipsszel kell a tégla vagy beton falra ragasztani.  Csak megfelelően hő- és vízszigetelt falon érdemes ezt a módszert választani, mert ha a fal vizesedik, akkor gipszkarton mögött be fog penészedni, ami komoly egészségügyi károkat is okozhat. A gipszkartonnal készült vakolat vastagsága 2-2,5 cm, vagyis vastagabb a hagyományos vakolathoz képest.

Figyelem! A plafonra nem lehet ragasztani gipszkartont, mert le fog potyogni! Mennyezetre mindenképpen tartószerkezet vagy függeszték szükséges, és érdemes a hőszigetelést is betenni, illetve nagyon kreatív, esztétikus és praktikus beépített világítást is kialakíthatunk.

Hőszigetelés

Ha egy-egy hideg falat szeretnénk burkolni gipszkartonnal, körültekintően kell eljárni, szakemberek közreműködésével. Fontos, hogy megfelelő szigetelést használjunk, hogy megakadályozzuk a páralecsapódást, a burkolat alatti penészedést, illetve a hőhídak kialakulását. Sajnos sok esetben, ha a fal kívülről nincs szigetelve, és a meleget a belső gipszkartonos hőszigeteléssel házilagosan szeretnénk pótolni, komoly hibákat véthetünk. Kérjük ki inkább az ilyen téren tapasztalt szakemberek tanácsát, és bízzuk rájuk a munkát!

Ha a fal eleve problémás, akkor semmiképp ne burkoljuk gipszkartonnal, míg a hibát ki nem küszöböltük!

Hangszigetelés

A gipszkarton alapjáraton nem jó hangszigetelő, de vannak speciális fajtái és bele való speciális szigetelések, melyek kifejezetten ezzel a céllal kerültek forgalomba. Általános szabály, hogy minél nagyobb a sűrűsége egy anyagnak, annál jobb a hangszigetelése. A hangszigetelő hatású gipszkartonok üvegszállal készülnek, és közéjük nagy sűrűségű gyapot kerül. Jó tudni, hogy ezeknek a rendszereknek a súlya jóval nagyobb, mint az átlagos gipszkartonoké, ezért mindenképp kérjük szakember segítségét, mielőtt például a tetőtér kialakításába belekezdenénk.

Bútorhelyettesítők  – beépített polcok, tárolók

A gipszkartonra lakberendezési kellékként is tekinthetünk, mert nagyon könnyen alakíthatunk ki belőle beépített polcokat, tárolókat, dizájn elemeket, melyeket kombinálhatunk beépített világítással vagy meglepő faltextúrával, burkolóanyaggal. A manapság nagyon népszerű amerikai konyhát is könnyű gipszkartonból készült pulttal tagolni. Lehetőségeinknek csak a kreativtásunk szab határt, de egy-egy tapasztalt szakemberrel ötletelve, összedolgozva csodák születhetnek!

A gipszkarton beépítése szaktudást igényel. Bár sokan nekiállnak a házilagos kivitelezésnek, igazán csak pontos tervezéssel és munkával lehet szép felületet kialakítani.

Kérj árajánlatot még ma ingyenesen a Jószaki gipszkartonozó szakembereitől!

Még nincs konkrét elképzelésed, de tájékozódnál az árakról?
Itt összegyűjtöttük neked őket!

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalomért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

4 / 5. Vote count: 8

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre, de nincs időd keresgélni?

Adj fel gyorsított ajánlatkérést, és várd, hogy a szakik keressenek téged telefonon!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!