kerítés készítés árak 2024

Akár 5 árajánlat 24 órán belül

Az Árkalauz gombra kattintva megtalálod, hogy hogyan épül fel a kerítés készítés árazása. A Szakemberek, árak gombra kattinva pedig böngészni tudsz a szakemberek között. Minden árajánlatkérés ingyenes.

Akár

Akár 10500 Ft / ㎡

Nincs időd böngészni?

Díjmentes ajánlatkérés értékelt szakemberektől 2 perc alatt!

Fogadok munkát
Demjén István [Döme, Pisti]
Kedves Érdeklődő! Építkezik, felújít? Kovácsolt jellegű vagy lemezkerítések, korlátok, kapaszkodók, lépcsők, garázsok, előtetők, dísztárgyak, egyedi fémszerkezetek gyártását és javítását vállalom rövid határidővel, precíz munkával. Elégedett lesz velem! 1996 óta dolgozom könnyűszerkezetes lakatosként, 2019 óta KFT-ként. Pontos, precíz, igényes munkát végzek, szeretem a kihívásokat. A következő termékek gyártását, javítását vállalom: - kovácsoltvas és kovácsolt jellegű, vagy gondozásmentes lemezkerítések, kerítéselemek, kapuk - úszókapuk, tolókapuk - előtetők, pergolák, teraszok - vaslépcsők, csigalépcsők - könnyűszerkezetes épületek - biciklitárolók, csukható kukatárolók (társasházakhoz) - lépcsőkorlátok, erkélykorlátok - védőrácsok, biztonsági rácsok, állványok - kerékpártartók - garázsok - raktárak, csarnokok, üzemi létesítmények - korlátok, saválló korlátok - INOX kipufogók, gallytörő rácsok, küszöbvédők, egyedi kiegészítők gyártása márkafüggetlenül - bútorok, dísztárgyak Ha a felsoroltak között nincs, amit Ön szeretne, akkor is hívjon, hisz termékpalettámnak csak az Ön fantáziája szabhat határt! További szolgáltatásaim: - hegesztést, AWI hegesztést, javítást, karbantartást vállalok lakossági ügyfeleknek és cégeknek egyaránt - szelvényhengerlés (hajlított elemek készítése), bérmunka - bontási munkálatok IPARI MEGRENDELÉSEKET is vállalok összeszokott csapatommal! Terményszárítók és egyéb üzemi létesítmények felújítása az energiahatékony, korszerű működés érdekében. Csarnoképítés, lépcsők, korlátok, nyílászárók, egyedi gépsorok telepítése, munkaasztalok, alkatrészek gyártása, savállózás stb. Célom a Megrendelőim igényeinek gyors, pontos, magas szakmai minőségben történő kiszolgálása, ezért munkámra garanciát vállalok. Az eredménnyel Ön is elégedett lesz! Ingyenes szakmai tanácsadásért, árajánlatért keressen bátran! Jó tervezést kívánok! Demjén István lakatos
Bővebben
Nyíregyháza
Jószaki

kerítés készítés

30 000 Ft - 50 000 Ft / ㎡

21 megbízás
5 vélemény
21 fotó
Fogadok munkát
Pásztori Viktor

Lakatos

Hegesztés

Vállalom lakossági és céges megrendelők számára lakatos munkák kivitelezését, kerítések, tolókapuk, előtetők, tervezését kivitelezését, számlaképes teljesítéssel. Alumínium és rozsdamentes termékek gyártását és javítását valamint öntvények javítàsàt is vállalom. Keressen bizalommal!
Bővebben
Békéscsaba
Jószaki

kerítés készítés

15 000 Ft - 65 000 Ft / ㎡

13 megbízás
8 vélemény
34 fotó
Fogadok munkát
Molnár-Steel Kft.

Lakatos

Zárszerelés

Vízszerelő

A Molnár-Steel Kft.-ről Családi vállalkozásként hoztuk létre, melyben apa és fiai közösen bonyolíták le munkáikat. Vállalkozásunk számára fontos az ügyfelek elégedettsége, ezért kiemelt célunk, hogy mindig precíz és gyors szolgáltatást nyújtsunk, megfelelő kommunikáció kíséretében. Önnek csak egy dolga van, megálmodni elképzeléseit, mi pedig biztosítjuk annak teljes szakmai és minőségi hátterét, tervezéstől egészen a kivitelezésig. -díjmentes felmérés -ingyenes árajánlat -szerződéskötés -gyors anyagbeszerzés -rövid határidős kivitelezés -számlázás -12 hónap jótállás Fémszerkezetes kapuk (akár elektromos vezérléssel), kerítések, korlátok, kocsibeállók, féltetők, teraszok, és egyéb fémszerkezeti munkák teljes elkészítését vállaljuk Szegeden és környékén, rövid határidővel és sok éves szakmai tapasztalattal. Látogasson el a weboldalunkra is: molnar-steel.hu Keressen bizalommal! +36 (30) 386 6084
Bővebben
Szeged
Minősített jószaki

kerítés készítés

10 000 Ft - 40 000 Ft / ㎡

40 megbízás
20 vélemény
61 fotó
Fogadok munkát
Polgár Szebasztian

Kőműves

Betonozás

Épületbontás

Szeb -ép Generálkivitelezéssel festéssel gipszkartonozással és egyéb kőműves munkákkal foglalkozunk már 3éve .ingyenes felmérést készítünk !keress bátran ha felkeltettük az érdeklődésed
Bővebben
Tapolca

kerítés készítés

15 000 Ft / ㎡

5 válasz
18 fotó

A kerítés készítés ára nagyban függ a választott kerítés típusától. Anyag- és munkadíjjal együtt egy drótkerítés lábazat nélkül akár már 300 Ft-ért is telepíthető méterenként. Egy gondozásmentes WPC kerítés kb. 12000 Ft/nm, kovácsoltvas kerítést átlag 28000 Ft/nm-ért, léckerítést 20000 Ft/m áron tudunk készíttetni. Egy zajvédelmi fal kb. 135 000 Ft/m.

Kerítés készítés

A kerítések lehetnek fából, fémhálóból vagy betonból is, de manapság kifejezetten népszerűek az időjárásálló és esztétikus trapézlemez kerítések vagy a modern és gyorsan építhető wpc kerítések is. A kerítéskészítés során figyelembe veszik az adott terület jellemzőit, az esztétikai szempontokat és a funkcionális igényeket. A megfelelő kerítés kiválasztása segít a privát élet védelmében, a terület biztonságának megőrzésében és az esztétikus környezet kialakításában is. Előfordulhat, hogy a kerítés alapozását kőműves, a kerítéslécek vagy elemek rögzítését asztalos végzi, egyedi fémkerítések tervezését és kivitelezését pedig lakatosokra bízhatjuk.

🧑‍🔧 Ha gyorsan szeretnél hozzávetőleges árat kalkulálni saját kerítés terveidre, próbáld ki a JóSzaki árkalkulátorát a következő linkekre kattintva: JóSzaki kerítés építés árkalkulátor

Kerítésépítés árak

Kerítésépítés árak Minimum ár Átalgár Maximum ár
Kerítés alap ásás, vasalás, betonozás (/m) 6000 9000 11000
WPC kerítés készítése (/nm) 5715 12000 23500
Fonatos (drót) kerítés építés, lábazat nélkül
(munkadíj/m)
300 750 1270
Drótkerítés épített lábazattal
(anyag+munkadíj /m)
13500 22500 33790
Kerítés műanyag bevonatos horganyzott
kerítésfonatból, 50 cm-es lábazattal
(anyag- és munkadíj/nm)
16500 20000 23400
Kerítés 1,2 m magas zártszelvényből,
alapozással, 50 cm magas lábazattal
(anyag- és munkadíj)
19800 24000 27000
Kovácsoltvas kerítés (anyag- és munkadíj/m) 18000 28000 42000
Vörösfenyő kerítés (anyag- és munkadíj/m) 16000 21200 28000
Kőkerítés építés, terméskő kerítésburkolás
(munkadíj/nm)
11000 12100 14000
Téglakerítés építés bontott téglából (munkadíj/nm) 5800 6500 8000
Gabion támfal építése 1.5 m magas,
földmunkával, beton sávalappal
(munka- és anyagdíj/m)
125000 160000 175000
Zajvédelmi kerítés építése 2 m magas,
tömör betonalappal, alapozással
(anyag- és munkadíj)
110000 135000 150000

Hogyan értelmezzük a kerítés készítés árakat?

A JóSzaki.hu-n közölt árakat az adatbázisunkban található szakemberek által megadott árak, iparági normák és publikusan elérhető áradatok elemzésével és összevetésével állítottuk össze.

Fontos megjegyezni:

 • ÁFA-kérdés: A szakik a listaáraikat attól függően szokták bruttó vagy nettó összegekben megadni, hogy jellemzően lakossági vagy vállalati megrendelésre dolgoznak, illetve hogy maguk, mint vállalkozók ÁFA-fizetők-e vagy sem. Lakossági megrendelőként nekünk mindig a bruttó összeget kell majd megfizetni, ha ÁFA-fizető vállalkozáson keresztül történik a megrendelés, az ÁFA később visszaigényelhető lesz. Mindig kérdezzünk rá, hogy a közölt árak nettó vagy bruttó árak, és hogy végül mennyi lesz a fizetendő összeg!

 • Tényleg ilyen olcsó? Néha a táblázatban egy bonyolultabbnak tűnő feladathoz látszólag olcsóbb minimálár tartozik. Ez azt jelenti, hogy valóban volt olyan szaki, aki ezt az árat közölte vállalási díjként.

 • Egy feladat, többféle ár: Egy adott kerítés telepítési vagy építési feladatot a szakik többféleképpen választhatnak szét árkategóriákra: vannak szakik, akik szigorúan csak anyagáras árat adnak meg - méterre vagy négyzetméterre. Ez azt jelenti, hogy az árban minden költség benne van. De van olyan ár is, ami nagyon részletesen veszi a tételeket: külön az alap ásást, külön a betonozást, külön a kerítés készítést és telepítést stb. Ezek az árak jellemzően nem tartalmaznak semmilyen anyagköltséget: se a kerítés árát, se a segédanyagokat. Vannak szakik, akik csak az alapárat közlik egy adott kerítés típus (pl. táblás kerítés) telepítésére, és csak később derül ki, hogy a magasabb verzió vagy a szélesebb lábazat építése mind-mind feláras. Mások viszont részletes árakat közölnek a különböző vastagságú és magasságú variációk telepítésére. Az áradatok között a teljesség igényével szerettük volna megmutatni, hogy a piacon melyek a legelterjedtebb árkategóriák.

 • Anyagárral vagy anélkül: Ahol kifejezetten tudjuk, hogy az adott ársávok anyagárat is tartalmaznak, ott ezt mindig jelezzük (jellemzően középkategóriás, standard anyagokat tartalmaznak az árak). Ugyanakkor lehetnek olyan tételek, ahol a minimálár anyag nélküli, míg a maximum ár már anyaggal együtt értendő.

A szakik nem mindig teszik egyértelművé, hogy a közölt ár csak munkadíj, tartalmazza a segédanyagokat, vagy kompletten, minden beépítésre kerülő anyaggal együtt értendő. Ezért nagyon fontos egyedi árajánlatot kérni, és mindig rákérdezni ezekre a részletekre is, mert enélkül nem lehet összehasonlítani a kapott árajánlatokat!

 • Fontos tisztázni, hogy mit ért a szaki egy adott tételen, és mi a mi elvárásunk! Egy “vörösfenyő kerítés” még nagyon sokféle formát, elrendezést, kezelést jelenthet: hogy néznek ki a deszkék, mihez vannak rögzítve, milyen sűrűséggel vannak felfogatva stb. Ezen paraméterek függvényében természetesen az ár is változni fog!

 • Nagyon kevés szaki ad meg listaárakat kerítésépítési feladatokra. Ennek oka, hogy a helyszín adottságai nagyban befolyásolják a telepítési árakat. Egy igazán jó árkalkulációhoz nélkülözhetetlen a helyszíni felmérés.

🧑‍🔧 Tudtad? A JóSzaki-n már készíthetsz előzetes költségkalkulációt magadnak! Csak 3 kattintás, és már mutatjuk is, hogy hozzávetőlegesen mennyibe kerül a kerítésed - legyen az fém-, fa vagy gondozásmentes kivitel! Próbáld ki most a JóSzaki Kerítés építés árkalkulátorát és hasonlítsd össze az árakat!

Célunk az itt közölt információkkal segítséget nyújtani a szakemberek árainak értelmezésében, és a reális piaci árak megtalálásában. Nem ritka, hogy akár egy egyszerű drótkerítés kifeszítésére érkezik párezer forintos és 40,000 Ft-os méteráron is árajánlat. Ezek reális árkülönbségek! Olvassunk a sorok között, derítsük ki, mi okozza az eltérést!
Mindig mérlegeljünk az időfaktor (milyen sürgős a munka), mekkora a feladat, a költségvetés, és a legjobb szakember megtalálására szánt energia tekintetében! **Ha tehetjük, kérjünk be több árajánlatot, vessük össze az árakat az itt közölt árakkal, és azt a szakit bízzuk meg a munkával, aki nem csak szimpatikus, de kellő referenciákkal és gyakorlattal is rendelkezik.

🧑‍🔧 Ebben segít a JóSzaki! Olvasd el blogcikkeinket is, nézd meg szakijaink válaszait egy-egy fogós szakmai kérdés kapcsán a SzakiVálaszon! Keress szakit hozzád közel, vagy mondd el, hogyan segíthetünk még!

A kerítésépítés árát befolyásoló tényezők

Költségnövelő tényezők:

 • Bontandó kerítés
 • Rendezetlen, egyenetlen terület
 • Nagy szintkülönbségek
 • Kapuk, világítás és díszítések beépítése

Költségcsökkentő tényezők:

 • Meglévő sávalap
 • Átlagosnál hosszabb vagy alacsonyabb kerítés rendelése: Minél hosszabb kerítést rendelünk, annál alacsonyabb lehet a munkadíj költsége. Bizonyos kerítéskészítők akár 75%-kal olcsóbb árat is tudnak adni egy 100 m feletti kerítés hosszra, mintha csak egy 1-10 m-es szakaszt szeretnénk kialakítani. Ezért érdemes minden esetben konkrét árajánlatot kérni, mert a listaárak csalókák lehetnek!
 • Olcsó anyagok választása
 • Alapozás: a pontbeton és az előregyártott lábazat telepítésének ára között akár 30%-os eltérés is lehetséges. A pontbetonos alapozás mindig olcsóbb.

Milyen kerítést válasszunk?

A kerítésépítés célja szerint lehet:

 • Lakossági kerítés
 • Ipari kerítés, telephely elkerítésére szolgáló kerítés
 • Védelmi, biztonsági kerítés
 • Játszótér, focipálya, kutyafuttató kerítés
 • Lakópark kerítés

Tartós megoldás kerítésekre: a gondozásmentes kerítés. A fakerítések sajnos igénylik a karbantartást, és idővel elfáradnak. Ha igazán tartós megoldásra vágyunk, választhatunk gondozásmentes kerítést, aminek számos előnye van:

 • Színezett, kész kerítéselemekkel dolgozhatunk, amik megjelenésükben esztétikusak.
 • Könnyű szerelhetőség, hiszen a kész kerítéslapokhoz általában komplett rendszerek kaphatók, melyek könnyítik az alapozást, tartóelemek kialakítását és a táblák rögzítését.
  A gondozásmentes kerítés alumíniumból készül, így rendkívül könnyű, mégis tartós szerkezet, ami nem vetemedik, karbantartást nem igényel. Ma már számtalan kő-, faerezet mintával, valamint sokféle színben kapható, akár egyszerű csavarokkal is szerelhető, könnyen méretre vágható, esztétikus és tartós megoldás.
  A trapézlemez kerítések vízszintes és függőleges elrendezésben is szerelhetőek, megfelelő fém váz kialakítását követően. Gondolni kell az élzáró U-profilok beszerzésére is, melyek védik és igazán esztétikussá teszik a kerítést. A trapézlemez kerítések is sokféle mintával és színben kaphatóak: akár egyoldalt, akár kétoldalt.

Kapuk, kiskapuk, kocsibeállók

A kerítésekhez sokszor van szükség kapuk kialakítására is (kiskapu, nagykapu, automata kapu, kocsibeálló), amik minden esetben egyedi felmérés alapján kerülnek megtervezésre és legyártásra vagy felszerelésre.
Valamennyi kerítéstípushoz kapható vagy gyártatható hozzá illő kapuszerkezet. A legjellemzőbb megoldás úszókapu beépítése, amit azonnal automatizálni is lehet. Az úszókapun sokszor kialakítanak egy személybejárásra alkalmas, mechanikusan nyitható kiskaput is, ami feláras.
A kapu elkészítésénél az alábbi tényezők fogják befolyásolni a kapu árát:

 • A kapunyílás mérete, a kapu magassága
 • A kapu típusa (faborításos, fémpálcás, zártlemezes, alumínium, WPC , táblás kerítés borítással készült vagy csak a váz, ami később kerül burkolásra)
 • Szükség van-e külön személybejáró kialakítására (a nagykapu mellett vagy kapu a kapuban megoldással)
 • Szükség van-e a kapu ellensúlyának elkészítésére, kapuautomatizálásra
 • Szükség van-e a kapu beépítését megelőzően valamilyen kőműves- vagy terepmunkára, esetleg villanyszerelésre az automatizáláshoz
 • A kivitelezés helyszíne

Kerítéstípusok

Tekercses - drótháló (kalkulátor):

 • A legismertebb típus a jellemzően acéldrótból készült, műanyaggal bevont, fonott, négyzetes kerítéshálós, hagyományos drótháló kerítés. Ezekre jellemzően 10 év átrozsdásodási garanciát vállalnak a gyártók.
 • A csomózott, nagyobb rácsokkal rendelkező dróthálót általában vadak elleni védelemre használják, autópályák mellett gyakran látható.
 • Az ezeknél merevebb dekoratív kerítésháló általában szintén a műanyaggal bevont, keményebb acéldrótból készült, jellemzően sodort, és a tetején ívesen visszazárt, tekercsben kapható kerítés alapanyag. Általában virágágyások, kertrészek leválasztására használt, akár egész alacsony kivitelben is kapható.
 • A hegesztett hálós megoldások kifejezetten ellenállóak, merevek. Különböző rácssűrűségben (0.6 mm x 0.6 mm lyukbőségtől a 10 cm x 8 cm-es lyukbőségig) és drótvastagságban kaphatóak. Van belőle horganyzott és PVC-vel bevont változat is.
 • Csirkeháló: szintén létezik belőle horganyzott és PVC-vel bevont változat, általában fél méteres és méteres szélességben kapható, tekercsben.

💡TIPP: A betonoszlopos dróthálós kerítésnél bizonyos vállalkozók lehetőséget biztosítanak arra, hogy az ügyfél maga mérje fel a kívánt kerítés hosszát. Ha a talaj fúrhatóságát is tesztelni tudja, akkor ilyen esetekben nincs szükség helyszíni felmérésre. Ez a kerítéstípus az, amelyiknél kvázi egységárakban lehet kalkulálni, azaz egy méterre meg lehet határozni az össz anyagköltséget és munkadíjat látatlanban is. Egy méter betonoszlopos dróthálós kerítés megépítéséhez szükség lesz: egy méternyi dróthálóra, tüskésdrótra, vezérdrótra, elegendő kötöződrótra, betonoszlopra és erre jön rá a munkadíj. A méterárat a kerítés magassága, a drótháló vastagsága és a kerítésoszlop típusa (vastagsága) fogja meghatározni.

Fakerítések (kalkulátor):

 • Apácarács jellegű kerítések: létezik keret nélküli változata, ami tetszőleges méretre és formára alakítható, általában térelválasztónak, növények mellé és szűrt árnyékolásra belátásgátlására alkalmas. Előre gyártott, táblás - egyenes és íves - változatban is kapható.
 • Szintén táblás, előregyártott változat a fűzött, vízszintes elrendezésű fa táblás kerítés. A szövésmintában egymás mellé helyezett deszkák tökéletes belátásgátlást eredményeznek.
 • Fa kerítések építhetők tetszőleges léctávolsággal, szabályos vagy szabálytalan lécekkel, vízszintes vagy függőleges szereléssel. Választhatunk, hogy a fém váz egyoldalon vagy minkét oldalon takart legyen, a léceket szerelhetjük egy oldalra vagy átfedéssel, két oldalról - ez tökéletes belátásgátlást eredményez.
 • Ágyásszegélyek, leválasztó kerítések is kaphatók egyedi mintákban és méretekben, akár hagyományos stílusú vadászkerítésről, sima léckerítésről, vagy pár tíz centi magas ágyásszegélyről legyen szó.

WPC (Wood Plastic Composit) kerítések (kalkulátor):

 • A WPC-kerítés a deszkákra megszólalásig hasonlító kerítéselemek bambuszrost és műanyag keverékéből készülnek. Ugyanúgy gondolkodhatunk szerelésében és elrendezésében, mint a fadeszkákéban. A WPC profilokat telepíthetjük tökéletesen zárt rendszerben vagy szellősen is - zárt rendszer esetén nem csak a belátásgátlás funkcióját élvezhetjük, de észrevehetjük zajszűrő képességét is.
 • A WPC nagy előnye a fával szemben, hogy nem szükséges karbantartani, a kovácsoltvassal és egyéb fém kerítésekkel szemben pedig alacsonyabb egyszeri bekerülési költséggel számolhatunk.
 • A WPC-rendszerek kiválóan alkalmasak nem csak kerítések, de terasz- vagy lépcsőburkolat kialakítására is, így az anyagokat megfelelően összekombinálva modern kertet és egységes megjelenést alakíthatunk ki telkünk minden szegletében.

Mechanikus és elektromos kerítésrendszerek a mezőgazdaságban, vadhálók, villanypásztorok:

Bizonyos szolgáltatók kifejezetten szakosodnak a mezőgazdasági és vadvédelmi kerítésrendszerek kialakítására. Ezek általában kifejezetten ebből a célból gyártott tekercses kerítéshálóból: feszített drótfonatos vagy ponthegesztett táblás kerítésekből kerülnek kialakításra. A vadhálók általában rugalmasak, csúszásmentes csomózással és biztonsági csomóval ellátottak, alul sűrítettek. A villanypásztorok közül a könnyűszerkezetesek ideiglenes védelemre, a masszívabb kivitelűek szarvasmarha tartására vagy vaddisznó elleni védelemre kerültek kiképzésre.

Kőkosaras Gabion rendszer (kalkulátor)

 • Ponthegesztett fémhálóba töltött kövekkel, kavicsokkal kialakított szerkezet, ami nem csak kerítésnek, de ágyásszegélynek is kiváló. Fagyálló, vízálló, könnyen építhető és bontható szerkezet.
 • Nem igényli külön lábazat kialakítását, noha a fém rácsszerkezetet oszlopokhoz rögzítik, majd ezt követően töltik fel kaviccsal, kövekkel, de akár fatörmelékkel, üveggel vagy bármilyen más anyaggal. A tetejét ezt követően lezárják.
 • Nagy előnye, hogy a rácsszerkezet egyedi formára alakítható, a magassága tetszőlegesen szabható, illetve nagyon jó támfal-helyettesítő, ha a kerítés egyik oldalán magasabb a földfelszín.

Táblás kerítés (kalkulátor):

Az acélhuzalból gyártott kerítések közül a legtartósabb. Jellemzően parkok, ipartelepek elkerítésére használják, mert a drótkerítésnél masszívabb, és olcsó, gyorsan telepíthető rendszer, de ma már a kertvárosi övezetekben is népszerű megoldás telekhatárok elkerítésére vagy akár utcafrontra is. A táblás kerítés fém hálót jelent, ami lehet sík (2D vagy hajlított (3D). Készülhet lábazattal vagy anélkül, általában 1-2 m magasságban és 2-2.5 m szélességben szerelt táblákban kapható a récs maga, amit a rendszer részeként kapható fém oszlopokhoz kell rögzíteni. Nagy előnye a gyors szerelhetőség, az előre gyártott alapanyagok.

 • 2D dupla pálcás kerítés
 • 3D kerítés, 3D paneles rendszer

Trapézlemez kerítés:

Felületvédelemmel ellátott acéllemezek. Szerelhető magában és betétlemezként is: oszlopok közé, lábazatra.

Tégla kerítés:

 • új téglából és bontott téglából is megépíthető
 • Rendkívül fontos hozzá a stabil betonalap és vízszigetelés, aminek biztosítása érdekében akár kő- vagy zsalukő lábazatra is építhetjük a tégla kerítést. A téglakerítést általában kőművesek készítik.
 • Esztétikus, fantáziadús mintákat, áttöréseket, párkányokat lehet kialakítani a tégla kerítésben, címeres téglák beépítésével pedig egészen egyedi hangulatot kölcsönözhetünk megjelenésének.

Zsalukő kerítés:

Általában lábazatokat készítenek zsalukőből vagy kerítés oszlopokat, de az alapozás minden esetben nagyon fontos első lépés, ami egyrészt kijelöli a kerítés síkját, másrészt biztosítja a vízszigetelést.

Betonkerítés (kalkulátor):

 • Jellemző szerkezet, mely táblákból és oszlopokból épül fel, és tökéletes belátás-gátlást és átjárhatatlanságot biztosít. Nehéz, időtálló, masszív, felülete lehet sima vagy mintás, illetve léteznek színezett elemek is, amik akár kombinálhatóak egymással.
 • Telepítéséhez nem szükséges külön lábazat. Előregyártott oszlopai megfelelő hosszúságúak a leveréshez, általában 1.5-2 m magas panelekkel rendkívül gyorsan építhetőek a betonkerítések.

Mekkora egy átlagos kerítés?

Az utcafronti kerítések általában 15-20 m hosszúak, magasságuk általában 130-150 cm, de a tökéletes belátás gátláshoz akár 2 méteres is lehet.

A kerítés építésre vonatkozó törvényi szabályozások

A kerítés építése nem engedélyköteles, ugyanakkor helyi önkormányzati szabályok, illetve műemlék esetén műemlékvédelmi szabályok vonatkozhatnak az építés módjára, a kerítés anyagára, külalakjára, magasságára vagy pozíciójára vonatkozóan. Az országosan érvényes, általános előírásokat a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről 44§-a tartalmazza.

Alapesetben a kerítést saját telken kell felhúzni, a szomszédok közötti kerítés esetében pedig mindig az utcán a házzal szemben állva jobbkézre eső kerítés megépítése lesz a mi feladatunk. A hátsó szomszédtól elválasztó kerítés közös felelősség és költség - tehát fele-fele arányban hárul ránk és a hátsó szomszédra - alapszabály szerint a hátsó telekhatár vonalában a felezőponttól jobbra eső szakasz megépítése a mi felelősségünk.
Általános szabály, hogy a tömör kerítés nem lehet 2.5 m-nél magasabb (támfalkerítés pedig maximum 3 m-es lehet), és hogy különböző bemászást akadályozó, veszélyes szerelvények csak 2 m magasságot meghaladóan kerülhetnek felszerelésre. Fontos szabály, hogy a kapu nem nyílhat kifelé.
Telekhatáron belül csak nem tömör kerítés építése illetve élősövény kialakítása engedélyezett.
Önkormányzati rendeletek olyan kiegészítéseket vagy szigorításokat tartalmazhatnak, mint például:

 • Saroktelek esetében 5 m hosszban teljesen áttört kerítés telepíthető csak a kereszteződések jó beláthatóságának biztosítása érdekében
 • Bizonyos utcákban nem lehet a homlokvonali kerítés tömör, vagy bizonyos távolságokban kötelezővé tehetik az áttörésket, és azok minimum méretét.
 • Ártéri területeken kötelező lehet a lábazat nélküli kerítés
 • Maximalizálhatják a kerítések magasságát
 • Bizonyos anyagokat tilthatnak az adott településen (pl. mezőgazdasági háló, nádszövet vagy hullámlemez alkalmazását)
 • Településképi bejelentéshez köthetik bizonyos kerítéssel csatlakozó építmények felépítését vagy meglévő kerítések korszerűsítését

Kerítés építés menete

1. Kerítés alapozás

Sávalap, vagy pontszerű alap kialakítása, általában 30 cm szélességben és 70 cm mélységben, megfelelő vasalattal

2. Kerítés lábazat kialakítás

Ha van lábazat, akkor általában falazóelemből készül, de kaphatóak már előregyártott vasbeton lábazati elemek is bizonyos típusú kerítésekhez. A legnépszerűbb megoldás a zsalukő lábazatok, de lehet bármilyen más fém-, beton- vagy tégla lábazat is ajánlott. A lábazatot lehet terméskővel burkolni, vakolni vagy bármilyen más egyedi, esztétikus és időjárásálló bevonattal ellátni.

3. Kerítés oszlopok telepítése

A talajban vagy a lábazatban kerülnek rögzítésre. Fontos, hogy a terhelésnek megfelelő méretű és alapanyagú oszlopok kerüljenek kiválasztásra. Az oszlop lehet egyszerű zártszelvény vagy fa oszlop, de lehet épített zsalukő, beton, tégla, kő is - különböző vastagságban vagy szélességben rakva, felhúzva. Ezek burkolása történhet a lábazattal azonos módon, vagy attól eltérően is. Általában 2-3 m-es távolságokban kerülnek elhelyezésre tartóoszlopok egy-egy kerítésben.

4. Kerítés építés - burkolás

Amikor a váz kész, felkerül a kerítés maga - szereléssel, falazással vagy egyéb módon rögzítve. Ezzel egy időben kerülnek beépítésre a kapuk, ajtók. A művelet végeredménye a tökéletesen lekerített terület, a zárt kerítésrendszer. Amennyiben a beépítésre kerülő anyagok kezelést igényelnek (pácolás, zománcozás, egyéb felületvédelem kialakítása), az is ebben a szakaszban kerül elvégzésre.

5. Egyéb kiegészítő szerelvények felhelyezése

A kerítések esetében felmerülhet egyéb kiegészítő szerelvények elhelyezésére az igény, így kaputelefon, kapuautomatizáló rendszerek kerülhetnek kialakításra, vagy egyedi világítás, díszítőelemek. Ezek kiállásait már az építés során elhelyezheti ka szakemberek. A végső lépés a törmelék és esetleges hulladékok elszállítása, és a tereprendezés.

Kerítés javítás és felújítás

Az idő előrehaladtával, időjárás, vandalizmus vagy egyéb balesetek hatására, illetve a nem szakszerű telepítés következtében szükségünk lehet a kerítések javítására, helyreállítására. Sokat spórolhatunk egy új kerítés kialakításával szemben, ha a meglévő kerítés lábazatát vagy alapozását, tartószerkezetét még jónak találjuk, és arra telepítünk egy új borítást. Akár a lábazat is felújítható, sőt, olyan megoldás is létezik, amiben a lábazat megtartásával csak az oszlopok kerülnek kicserélésre vagy megerősítésre. Érdemes minden esetben szakértői felmérést kérni, és egyedi árajánlatok összehasonlításával dönteni a leggazdaságosabb megoldás mellett.
Amennyiben a kerítés annyira megrongálódott, hogy egyik eleme sem menthető, akkor a bontás és a törmelék elszállításának költsége pluszt jelent majd az új kerítés megépítésének költsége mellett. Ezzel érdemes számolnunk akkor is, ha csak esztétikai szempontokból szeretnénk megújítani kerítésünket - például egy komplex házfelújítás kapcsán.

💡 Jó tudni: A táblás kerítésekhez kapható külön javítófesték spray is, ami apró sérülések esertén jó megoldást jelenthet a további korrózió megelőzésére. Akkor is jó szolgálatot tehet, ha bizonyos táblákat méretre kell vágni. Ilyenkor a vágás helyén érdemes a javítófestékkel kezelni a drótok végződését hasonló célból.

További kapcsolódó kerítésépítés árak:

Tájékozódj részletesebb kerítés építés árakról az alábbi oldalakon:

🏡 A saját költségeidre vagy kíváncsi? Kérj árajánlatot kerítés tervedre vagy próbáld ki gyors és egyszerű kalkulátorunkat: JóSzaki Kerítés építés Árkalkulátor

Szakemberek

Válaszd ki a lakhelyed!

Így azokat a szakikat látod, akik vállalnak kiszállást hozzád.

Nincs időd böngészni?

Díjmentes ajánlatkérés értékelt szakemberektől 2 perc alatt!