Hogyan definiáld a munkát a szakinak, hogy egyértelmű, pontos, tartható árajánlatot kapj vissza?

Főoldal » Lakásfelújítás
Értékelés:
4
(1)

Látatlanban nem könnyű egy szakmunkára árajánlatot adni, ezzel szinte mindenki tisztában van. Az azonban, hogy a szakember előzetes helyszíni felmérés nélkül is a lehető legpontosabb árajánlatot tudja adni, az nem csak rajta múlik, rajtad is.

Abban az esetben ugyanis, ha a javítandó eszköz hibáját vagy az elvégzendő munkát úgy írod le a szakinak, hogy az alapján egyértelművé és világossá válik számára, hogy az adott feladat milyen várható költségekkel fog járni, akkor arra a lehető legpontosabb árajánlatot fogod tőle kapni.

Egy tű-pontosan definiált munkaleírással, a tapasztalatok szerint jó eséllyel elkerülhetőek az árajánlaton el nem számolt és a teljes költségbe be nem kalkulált extra kiadások, valamint a végtelen, idegőrlő viták a mesterrel.

Hogyan adj pontos leírást az elvégzendő munkáról?

CTA szöveg, hogy miért jó a joszaki.hu!

Donec nec bibendum dolor. Sed tortor ante, ornare a ligula nec, vulputate condimentum justo. Quisque velit risus, pellentesque ut rhoncus sit amet, fermentum a ligula. Suspendisse potenti.

Legfőképpen legyél rövid és tömör és szorítkozz a lényegre. Nem az autó vagy színe a fontos (kivéve fényezésnél) vagy, hogy ki vezette, hanem hogy mi baja van. Egy meghibásodott hűtőnél is lényegesebb a hibajelenség leírása, mint az, hogy mennyire nehéz volt felvinni a harmadikra.

A továbbiakhoz a Jószaki.hu-n szerzett tapasztalatok alapján pontokba szedtük számodra azokat a dolgokat, amelyeket (ha lehet ebben a sorrendben) mindenképpen tartalmaznia kell egy jól megfogalmazott szövegnek.

1. A feladat megfogalmazása (vagyis, milyen szakembert keresel, milyen munkára)

Ez az, amivel gyorsan és pontosan pozícionálható, hogy milyen szakipari vagy szolgáltatási területet érint az orvosolandó probléma.

Pl. „Ácsot keresek, 2 nm tető javításához.” vagy „Autófényezőt keresek, személygépkocsi teljes újrafényezéséhez.” esetleg „Biokertészetben jártas kertészt keresek, konyhakerti magas ágyás kialakításához.”

A feladat megfogalmazása
A feladat megfogalmazása

2. A munka helyének megadása (szükséges, hogy az elvégzendő munka helye viszonylag jól behatárolható legyen)

Mindenképpen településnévvel feltüntetve, nagyobb város esetén kerület vagy városrész nevével pontosítsd az elvégzendő munka helyét. Jelen esetben tehát nem elég megadni azt, hogy a Dunántúlon vagy Pest környékén.

Miért? Azért, mert sem neked, sem a pénztárcádnak nem mindegy, hogy az a szakember, aki ért pl. az ácsmunkákhoz oda tud-e érni hozzád akár önköltségen reggel 7-re 5 perc alatt, vagy 100 kilométerről érkezne, alkalmankénti kiszállási díjért, extra benzinköltség elszámolásával terhelve a végösszeget.

3. A munka elvárt kezdő és befejező ideje (vagy a két M: Mikor és Meddig)

Általában a munka ügyfél részről elvárt és a szakember oldaláról majdani várható kezdése körül lángolnak fel a legnagyobb viták. Ezen a területen tehát különösen lényeges a pontos fogalmazás.

Ami kerülendő tehát, amikor a munka időpontjának megadására kerül sor, az az elnagyolt időintervallum, vagy a csak körülbelüli időmeghatározás. Kifejezetten rossz például a „jövő héttől”, „szeptemberben”, vagy „hetente egyszer”,„nyári munkára”,„alkalmanként” –jellegű, pontatlan leírás.

Mit ajánlunk ezek helyett? Állíts fel határozott, céltudatos, a szakember részéről is várhatóan könnyen betartható elvárásokat.

Maradva az ácsmunkánál példaként, ha csak két nm tető sérült, akkor annak javítása egy fővel számolva két nap alatt garantáltan elvégezhető, vagyis ennek megfelelően add meg az időintervallumot, amikorra ácsmunkában jártas szakembert keresel, pl. március 20. és 21-ére.

Természetesen így is akadnak olyan munkák, amelyek összetettek és a lehető legpontosabb leírást követően is további egyeztető levélváltást igényelhetnek, mint mondjuk egy garázs építése alapozással együtt, vagy egy konyhaszekrény készíttetése személyes elvárások alapján, egyedi méretre.

Minden, az elvégzendő munkával kapcsolatos megegyezés legyen dokumentálható!

Sokan most talán felkapják a fejüket arra, hogy további „levélváltást” írtunk, miközben esetlegesen szerintük egy telefonhívással mindezt egy csapásra le lehetne tudni.

Minden, az elvégzendő munkával kapcsolatos megegyezés legyen dokumentálható!
Minden, az elvégzendő munkával kapcsolatos megegyezés legyen dokumentálható!

Őket itt szeretnénk emlékeztetni arra a mondásra, hogy „a szó elszáll, az írás megmarad”, ez jelen esetben azért is kiemelt érvényű, mert hivatkozási alapot képezhet egy írásbeli, e-mailbeli, vagyis dokumentált megállapodás még akkor is, ha az nem tekinthető konkrét megbízási szerződésnek.

Az összetett feladatokat, vagy hosszabb időintervallumot igénylő munkák esetében is érdemes tehát a fentebbieknek megfelelően eljárnod; vagyis törekedve a lehető legpontosabb és legtömörebb írásbeli megfogalmazásra, amikor a Jószaki.hu-n keresed a legjobb mestert a feladatra.

Máskülönben a szakemberrel könnyen elbeszélhettek egymás mellett, vagy kimaradhatnak olyan lényeges és akár költséges munkamozzanatok, amelyek nagyban növelhetik a kiadásaidat.

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

4 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

Kategóriák

Összehozzuk a szakembereket a megrendelőkkel!

Indulásunk óta több, mint 60.000 szakember regisztrált nálunk. 

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Összehozzuk a szakembereket a megrendelőkkel!

Indulásunk óta több, mint 60.000 szakember regisztrált nálunk.