7 tennivaló a kertben az idei nyárra

Főoldal » Lakásfelújítás
Értékelés:
5
(1)

Jön a tavasz, a szomszéd kertjében szép sorjában megjelennek az első hóvirágok és színpompás krókuszok, míg a miénkben ördögszekeret söpör a szél, és másik oldalukra dőlnek a gazok, hogy tovább álmodják zavartalan téli álmukat.

A látvány hatására többünkben felpezseg az ügybuzgalom, és az első napsugaraktól fűtött, mámoros fejekben menten felrebbennek a már szinte megszokott fogadalmak: „idén hetente le fogom vágni a füvet!”, meg „a hétvégén – ha jó lesz az idő – esküszöm, összerakom a kert végében az asszonynak azt a komposztálót!”.

Az örök klasszikus is biztos, hogy sokak ajkáról hangzik majd el: „ha nem fog esni, mindjárt megyek, és megjavítom a kerítést/sufnit/murvás utat/kerti világítást”. A hirtelen tett fogadalmak azonban, miként az újéviek is, általában hamar elillannak.

Ideje végre tényleg rendbe hozni a kertet, profi segítséggel
Ideje végre tényleg rendbe hozni a kertet, profi segítséggel

Szakemberek, a közösség ajánlásával

Bármilyen munkára is van szükséged, a Jószakin biztos találsz hozzá megfelelő szakembert. Add fel az ajánlatkérésedet még ma!

Ideje végre tényleg rendbe hozni a kertet, profi segítséggel!

Valljuk be, a legtöbb ember el sem jut az első kapavágásig, vagy az ásó nyelére támaszkodás közben egy fejvakarást követően dobja be végleg a törölközőt. Mi azonban azt mondjuk, hogy idén is nyugodtan tegyen fogadalmakat, viszont ezúttal a tervei véghezvitelétől ne hagyja eltántorítani magát!

Pontosan ez az, amiben a szakemberek örömmel nyújtanak segítő kezet – nekik az a hivatásuk, hogy kertet rendezzenek, sövényt nyírjanak, kerítést mázoljanak, vagy éppen újracserepezzék a tetőt. Ön pedig?

Nos, eközben tegye azt, amihez a legjobban ért, majd pedig élvezze a végeredményt! De melyek a legsürgősebb tavaszi munkálatok egy kertben?

Ezek a legfontosabb tennivalók a kertben

Ha a tavasz beköszöntével idén egy olyan teljesen megújult kertben szeretne gyönyörködni, ami nem a szomszédé, most ragadjon kesztyűt és telefont!

Ezek a legfontosabb tennivalók a kertben
Ezek a legfontosabb tennivalók a kertben

De mielőtt felvenné a kesztyűt, a magabiztos induláshoz keresse ki a Jószaki.hu weboldalát. Kezdje a következő tennivalókkal a kert előkészítését, vagy bízzon meg vele hazai szakikat!

1. Kertgondozás és kertrendezés

Egy kertes ház esetében már-már általános tennivalónak tekinthető a kert gondozása, valamint az olyan szezonális, munkakesztyűs kerti munkák, mint például most az őszről megmaradt levéltakaró összegereblyézése, a kert gyomlálása, kapálása és a hagymás egynyári virágok dugványozása.

Az ezeken túlmutató, nagyobb lélegzetvételű kertrendezés viszont legtöbbször gondosan feltűrt ingujjakat és egy ásónál, gereblyénél komolyabb munkaeszközöket igényel, ezek azonban nem lapulnak csak úgy, jelre várva, mindenki fészerében.

Az alábbi eszközök nélkülözhetetlenek, ha komolyabb kertdekorálási, ágyáskialakítási, növénytelepítési, kertrendezési terveket szövögetünk:

  • rotációs kapa,
  • talajlazító,
  • kultivátor,
  • rendrevágó,
  • sövényvágó,
  • láncfűrész,
  • ágdaráló, kerti aprítógép,
  • fűkasza vagy
  • fűnyírótraktor,
  • magasgazvágó.

Illetőleg a munka volumenének függvényében szükség lehet akár kisebb földmozgatási-, ásási feladatokra is alkalmas földmunkagépekre.

Egy kerti munkákra szakosodott szakembernek mindezek rendelkezésre állnak, mi több, egy igazi kertmester, ezek mellett olyan egyéb szaktudással is rendelkezhet, mint a méheket és pillangókat vonzó mézelő növények ültetése, a pázsit és az örökzöldek megfelelő trágyázása vagy a gyümölcsfák oltása.
Pont egy ilyen szakemberre lenne szükséged neked is? Nézz körül nálunk, és válaszd a legszimpatikusabb kertészt a lakhelyedhez közeli régióból.

Kertészek a Jószakin »

2. Kertépítés

A kertrendezés magas szintje, ha a kertben olyan komolyabb átalakítási munkálatokat végzünk, amelyek már a kertépítő mestereknek is becsületére válna. Ilyen kertátalakító munkálat például a növényekkel beültetett támfal építése, a szeparált, elvonulásra alkalmas kertrészek kidolgozása, dekorációinak telepítése, az emelt-ágyások készítése, a sziklakert vagy épp kerti csobogó kialakítása.

Ezek alapozásához valamint stabil alapra helyezéséhez elengedhetetlenek az olyan speciális kertészeti-építőipari gépek, mint a

  • talajfúró,
  • döngölőbéka,
  • lapvibrátor,
  • betonkeverő,
  • betonsimító.

Magas ágyás készítése

A hivatásos kertépítők fát, cementtömböket, szikladarabokat vagy téglát használnak a kert meghatározó elemeinek, díszeinek elkészítéséhez. Az emelt ágyások alapjai is főleg ezekből az alapanyagokból kerülnek ki.

Az első ültetés előtt érdemes a lehető legjobb minőségű termőtalajjal feltölteni az emelt ágyásokat

Érdemes előre tájékozódni, hogy milyen típusú növényekhez milyen talaj a legalkalmasabb, vagy jó előre kertész szakember segítségét kérni, nehogy a végén azzal kelljen szembesülnünk, hogy nem fejlődnek megfelelő ütemben a palántáink.

Vagy épp elmértük a ládák méretét, és több helyre lenne szükségük az ágyásoknak.

A gyepről se feledkezzünk meg
A gyepről se feledkezzünk meg

Kerti támfalak építése

A kisebb-nagyobb szintkülönbségek áthidalására szolgáló, növényekkel beültethető lépcsős, vagy egyenes kő, beton és fa támfalak kiépítésével is izgalmasabbá tehető a kert, ugyanakkor szakszerű alkalmazásukkal megakadályozható az általuk tartott földtömeg akár veszélyes szintű elmozgása is.

Amennyiben erősen lejtő terep támfalazására, vagy nagyobb terepszintkülönbség áthidalására volna szükség a kertben, a munkálatok nehezét és a talajtani, mérnöki szaktudást igénylő részét a biztonság kedvéért ne maga végezze, bízza azt egy hivatalos kertépítőre!

Kertépítők a Jószakin »

3. Komposztáló kialakítása

Egy növényekben gazdag kert általában sok zöldhulladékot termel. Zöldhulladék lehet a rendre kigyomlált, megszáradt, többkosárnyi gaz, a levágott tetemes mennyiségű fű, a visszanyírt bokrokról származó nyesedék, valamint a konyhakertből származó, meghámozott-pucolt zöldség- gyümölcshéj is.

Régen ezeknek a felszámolását egyszerűen megoldották pár napnyi égetéssel. Azonban ennél sokkal környezetbarátabb (és hosszú távon költséghatékonyabb) megoldás, ha amit csak lehet ezekből visszaforgatunk, vagyis felhasználunk a talaj és a növények táplálásához, például komposztálással.

A kerítés építése és felújítása szintén tavaszi tennivaló
A komposztáló építése és felújítása szintén tavaszi tennivaló

Komposztálót lehet a nagyobb kertészeti árudákban már fröccsöntve, készen is kapni, ami bár egyszeri, de igen költséges kiadás. Kisebb, kevesebb kiadással járó, mégis tartós komposztládát viszont akár készíthetünk magunk is.

A barkács komposztláda elkészítéséhez az alábbiak szükségesek:

  1. méretre vágott fűrészáru, valamint, ha nem ismerjük a fa csapolási módokat, akkor
  2. faanyag ragasztó és csavar, illetőleg csavarhúzó.

Abban az esetben, ha nagyobb kerttel rendelkezünk, a láda helyett érdemesebb egy több rekeszes komposzt tárolót építeni, amelyben a különböző érettségű komposztálandó anyagokat megfelelően tárolhatjuk, levegőztethetjük.

A nagyobb mennyiségű komposzt készítéséhez, annak biztonságos és szakszerű kezeléséhez azonban már nem árt egy kertészetben és komposztálásban egyaránt jártas szakember véleményét is kikérni.

4. Térkövezés, térkő újrarakása, szegélykövezés

A kertrendezésnek ma már egyre inkább szerves része egy térkövezett kocsi kihajtó vagy beálló készítése. A szomszédnak is van. A szomszéd szomszédjának is.

A szomszéd szomszédjának a szomszédja pedig jó eséllyel épp most döngöli a bejárón az alapot a térkő lerakásához.

Sokan a praktikum miatt választják a különböző színű és méretű térköveket, hiszen nem csak kevesebb lesz általa a rendszeres gondozást igénylő zöld felület, de a gépkocsi tiszta használatát is nagyban megkönnyítik.

A dús növényzetű, virágos kertek tetszetős szegélykövezésével, és kerti taposó kövek elhelyezésével a kertészkedést kedvelők könnyen és gyorsan kedvük szerint formálhatják környezetüket.

Térkövezés, térkő újrarakása

A több négyzetméternyi felületű térkő szakszerű lerakása azonban ennél már sokkal nagyobb falat, ha még soha nem csinált hasonlót, érdemes a kezdetekhez szakértő segítséget is igénybe venni.

Egy-egy igényesebb, esztétikailag tetszetős, térkövezett beálló, kocsibehajtó vagy terasz ugyanis akár az ingatlan fogalmi értékét is képes pozitívan befolyásolni.

Térkövező mesterek a Jószakin »

5. Kocsibeálló építése

Egy kocsibeálló nem csak saját használatra lehet praktikus, de egy- vagy többállásos kivitelben akár második autó, vagy vendég gépkocsi beállójaként is használható, ha épp úgy kívánja azt a szükség vagy a család.

Vannak, akik a különálló, pergolaszerű kivitelre esküsznek, és vannak, akik inkább a garázs melletti vagy bejárat előtti, előtető meghosszabbításként is kiválóan funkcionáló, 2in1 megoldás mellett döntenének, ha kocsibeálló építésére kerülne sor.

Anyagválasztás terén érthetően, akár önálló-, akár az épület szerves részeként funkcionáló beállóról is legyen szó, az időjárásálló elemekből készült szerkezetek a nyerők.

Óvjuk autónkat az időjárástól kocsibeálló segítségével!

Ennek megfelelően egy kocsibeálló készülhet előre gyártott elemű, szinterezett felületkezelésű, alumínium szerkezettel, polikarbonát tetővel, vagy természetes fa könnyűszerkezettel, lemez és zsindelyfedéssel is.

Az alumínium szerkezetű kocsibeálló szemben a fával nem igényel rendszeres kezelést és hosszútávon ellenáll a környezeti eróziónak, a fa azonban természetes és rendszeres ápolás mellett generációkon keresztül kiváló szolgálatot tehet.

Ami mindkettő esetén azonos pont, hogy szakszerű telepítést igényelnek, így mindenképpen érdemes megbízható, hozzáértő ács vagy lakatos szakemberrel elvégeztetni a munka oroszlánrészét.

6. Kerti világítás

A kert bevilágítása általában az utolsó simítások között szerepel, ha kertrendezésről van szó. De a kert világítását érdemes előre megtervezni és az ezekhez szükséges lámpákat is beszerezni, ha azt szeretnénk, hogy kertünk kialakításához és felmerülő igényeinkhez a már kész világítás egyaránt illeszkedjen.

A fény csökkenésével bekapcsoló, mozgásérzékelővel rendelkező közlekedő- és járdamenti lámpákat valamint a nagy fényerejű reflektorokat általában azok részesíti előnyben, akiknél elsődleges szempont a biztonság.

A kert bevilágítása általában az utolsó simítások között szerepel, ha kertrendezésről van szó
A kert bevilágítása általában az utolsó simítások között szerepel, ha kertrendezésről van szó

Az alábbi kültéri lámpatípusok nagy fényerővel rendelkeznek, így kiválóan alkalmasak a bejáratok, a nagyobb kertek valamint a lépcsők megvilágítására:

  • szenzoros reflektorok,
  • pásztázók,
  • kültéri mozgásérzékelők,
  • alkonykapcsolós fali lámpák,
  • lépcsőbevilágítók,
  • taposólámpák.

Ezzel szemben a lágyabb, selymesebb szórt fényű kerti lámpák inkább csak dekorációs célt szolgálnak, és mint ilyenek, elsődlegesen a hangulatos kertvilágításra vágyók számára ideálisak.

Ezeknek megfelelően választhatunk a különböző hálózat nélkül is működő, napelemes, LED-es, valamint igény szerint erőteljesebb fénnyel rendelkező vagy nagy teljesítményű hálózatra kötött kültéri világítási megoldások közül. Míg az előbbiek telepítése gyors és egyszerű, addig az utóbbiak kábelezést, vagyis villanyszerelői közreműködést igényelnek.

7. A régi kerítés felújítása

Egy rendezett kert látványát elcsúfíthatja egy elhanyagolt fa, rozsdás fém, vagy egy nem igazán dekoratív drótkerítés. De az idő vasfoga által megrágott kerítések nem mindegyike menthetetlen.

A korrodált, de szép vaselemeket érdemes megmenteni egy kis csiszolással és korróziógátló felújító festéssel, valamint azok a fa kerítéselemek is menthetőek, amelyeken a festék épp csak elkezdett hámlani, de a fa anyaga még nem szívta meg magát nedvességgel.

Abban az esetben viszont, ha a látvány nem csak lehangoló, de a károsodás mértéke is helyrehozhatatlan, egyértelmű, hogy a régi helyére új kerítést kell építeni.

A kerítés építése és felújítása szintén tavaszi tennivaló
A kerítés építése és felújítása szintén tavaszi tennivaló

Új kerítés építése

Az új kerítés lehet egyszerű, oszlopos drótkerítés, aminek a kivitelezése kevésbé időigényes és a költsége is a legalacsonyabb, vagy készülhet variálható, előre gyártott, könnyű szerkezetű kerítéselemekből vagy tömör fa kerítéslécekkel is. Ezeknek a kivitelezése is megoldható házilag így csak az alapanyagtól függhet a kész kerítés végső ára.

Amennyiben nyíló- vagy toló kapus, méretre gyártott, táblás vagy acél kerítéselemekkel készült prémium kategóriás kerítésről ábrándozik, érdemes azt a gyártótól megvásárolnia, és a nyíló szerkezetre kapható garanciák miatt szakemberrel telepíttetnie.

Örömteli tavaszi készülődést!

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

Csak pár kattintás, és máris csörögni fog a szakember a megadott telefonszámodon!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!