Irodafestés kisokos – a praktikumtól a lélekig

Főoldal » Szobafestés
Értékelés:
5
(9)

Az iroda a cég egyik arca. Amikor egy ügyfél, partner vagy más vendég belép az irodába, akarva-akaratlanul is felméri a környezetet, szerez egy első benyomást, és egy bizonyos hangulatba kerül, ami hatni fog arra, hogy milyen véleményt alakít ki a cégről.  Természetesen a vélemény kialakulásának még számos tényezője van egy látogatás során, de bizony a vizuális élmények súlyosan esnek a latba. Ugyanez a helyzet egy üzlethelyiséggel vagy vendéglátó egységgel is. Egyszerűen van, ahová szívesebben megyünk, mert olyan az enteriőr.

Az irodahelység stílusa, kialakítása, hangulata tehát sok mindent elárulhat a vállalkozás szemléletmódjáról, de ugyanakkor nagy hatással van az ott dolgozók lelkiállapotára, kreativitására, teljesítményére is. Egy vezetőnek alaposan érdemes megfontolni, hogyan alakítja ki az irodahelyiség atmoszféráját:

Kétrétegű festés gletteléssel együtt 2900 Ft-ba kerül négyzetméterenként.

A legalacsonyabb ár 2500 Ft, a legmagasabb 3300 Ft körül mozog. Tájékozódj, mielőtt árajánlatot kérsz, hogy ne verjenek át!

A COVID-19 járvány óta persze sok minden megváltozott a világban. Az emberek nagy része home office-ban kezdett el dolgozni, ami sok vállalkozásnál bevált és tartós megoldássá vált. Ám még az ilyen helyeken is általában 1-2 napra bejárnak a dolgozók az irodába, és nagyon nem mindegy, mennyire szívesen teszik ezt.

Tervezés – színhatások

Mire érdemes odafigyelni, ha szeretnénk az irodánkat felújítani és egy olyan munkakörnyezetet kialakítani, ahol mind az ott dolgozókra, mind az oda látogatókra pozitív hatással van?

Már egy egyszerű tisztasági festés is csodákra képes, főleg, ha előtte alaposan átgondoljuk, hogy milyen színű falfelület illik a bútorokhoz, berendezési tárgyakhoz. Merthogy a tisztasági festés egyáltalán nem csak fehér lehet! Nyugodtan kérjük ki a szobafestő tapétázó szakember tanácsát is.

A világosabb, halvány pasztell színek tágítják a teret, és kevésbé nyelik el a fényt, így jobb hangulatot okoznak.

Az erősebb, sötétebb színek intenzívebben hatnak az idegrendszerre, és optikailag szűkítik a teret. 

Ha az irodahelységben kis méretű ablakok vannak, és kevés a természetes fény, mindenképpen érdemes világos falfelületeket tervezni.

Ha szeretnénk élénkebb színeket is látni a falon, akkor alkalmazzuk azokat csak egy bizonyos, előre jól meghatározott felületen! Gondolkodjunk speciális díszítő festés technikákban

💡Tipp: Az elképzelt színárnyalatokat kevertessük ki festékboltban, és készítessünk a szobafestő tapétázó szakemberünkkel próbafestést egy eldugottabb falfelületen. Így látni fogjuk, milyen lesz száradás után a valódi, végső szín, illetve azt is, hogy a kiválasztott árnyalatok jól harmonizálnak-e egymással.

Ezeket is érdemes elolvasnod:

Esztétika és minőség – 6+6 trendi díszítő festés technika

Fontos a sorrend! – A szobafestés menete lépésről-lépésre

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a szobafestésről

Ha a falakat nem festetjük telibe színnel a plafonig, hanem kihagyunk egy körülbelül 10-15 centiméter széles sávot a fal tetején, és azt a plafonnal megegyező (általában fehér) színnel festjük, az szintén tágítja a teret, és pozitív hatással van a benntartózkodók pszichéjére.

Egy nagy alapterületű irodahelységben nem csak a berendezési tárgyakkal alakíthatunk ki kisebb egységeket, de a térelválasztó funkciót megerősíthetjük a különböző színű falfelületekkel is.

A falfelületek színe, mintája, textúrája sosem lehet független a berendezéstől és az adott hely funkciójától.

Tervezés – funkciók

Gondoljuk át az irodánk tereit és funkcióit, és ehhez alakítsuk ki a megfelelő környezetet!

A kávé- vagy konyhasarokba tervezhetünk vidámabb, élénkebb színeket, a pihenő sarokba érdemesebb lágy, halványabb színekkel dolgozni (akár például batikolt technikával, több szín keverésével) vagy természeti környezetet megjelenítő tapétát, falfestést választani.

Egyes belsőépítészek ajánlják a pihenésre, kétszemélyes beszélgetésre kialakított minitereket, zajvédett boxokat is az irodán belül. Ezeknek a tereknek egyik javasolt színe lehet a legfrissebb trendek szerint a 2022-es év színe, a „Very peri”, ami tulajdonképpen egy melegebb tónusú lila, mely „vidám, örömteli hozzáállást és dinamikus jelenlétet sugall, amely bátor kreativitásra és fantáziadús megnyilvánulásra ösztönöz”. A Pantone Intézet szerint ez a szín megtestesíti azt az átmenetet, amiben most az egész világ van, a korábban nem tapasztalt változásokat, a fizikai és digitális színterek összeolvadását.

A tárgyalóban, ügyfélfogadó térbe válasszunk a cég arculatához megfelelő dizájnt! Manapság már egy ügyesebb festő bármit el tud készíteni, akár a cég logóját is felfesti a falra, ha épp azt szeretnénk.

Pszichológiai hatások

A hatékonyságra és a kreativitásra óriási hatással van, ha az irodai dolgozók jól érzik magukat a munkakörnyezetükben. A nagy térben egymás mellett és mögött sorakozó elszeparált íróasztal boxok, szürke egyszemélyes munkaállomások kora lejárt. Gondolkodjunk inkább nyitott, napfényes, tágas érzetű terekben, melyekben időnként eleven színfoltok vagy karakteres elemek tűnnek fel.

Jó választás egy világosabb pasztelesebb, matt vagy selyemfényű alapfestés, melynek felületét itt-ott megtöri egy élénkebb falfelület, egy dekortapéta, dekorfestés vagy egy struktúráltabb falfelület.  Az emellé választott bútorok és kiegészítők  – dísztárgyak, képek, textilek, növények – segítségével tökéletes harmóniát alakíthatunk ki.

💡 Tipp: Ha a nagyobb falfelületek semleges színűek, a későbbiekben bármikor könnyedén átalakíthatjuk az iroda atmoszféráját a hangulatot adó kiegészítők lecserélésével.

A mai trendeknek megfelelően a belsőépítészek egyre jobban odafigyelnek a „kint is bent is” érzésére, és igyekeznek egyre jobban „bevinni” a természetet a belső terekbe.

Csak világosan, természetesen…

Javasolt a természetet ábrázoló faldekoráció és a sok élő cserepes növény, melyek természetes módon tisztítják az iroda levegőjét, ezzel és relaxáló hatásuk révén is elősegítik a fókuszálást, javítják az energiaszintet.

A terek kialakításánál részesítsük előnyben a természetes anyagokat, nem csak a berendezés esetében, de a kiválasztott falfesték, falburkolatok esetében is.

Ha nincsen megfelelő méretű ablakok, akkor nagyon fontos a megfelelő megvilágítás. Nyugodtan kérjük ki a szobafestő tapétázó szakember tanácsát is, a legtöbben foglalkoznak rejtett világítások kialakításával is, mellyel nagyon változatos, egyedi hatást tudunk elérni. Emellé választhatunk még olyan egyedi lámpatesteket, melyek a kialakítandó dizájnhoz járulnak hozzá.

Fontos!  A lámpatestek kiválasztásánál vegyük figyelembe az esztétikán túl a funkcionalitást is.
Az irodahelyiség legyen jól bevilágított, és használjunk melegebb fénytónusokat.

 👷 Jó tudni! Szórt fényben, illetve a direktben megvilágított felületeken az apró falhibák, festési és glettelési hiányosságok könnyebben észrevehetőek. A tervezéskor érdemes a fényviszonyokat is figyelembe venni, és szükség esetén például a legmagasabb Q4 glettelési minőséget kérni a szobafestő tapétázó szakemberünktől.

Mivel jár az irodafestés? Mennyi ideig tart?

Természetesen egy iroda kifestése jó, ha nem akadályozza nagyban és hosszú ideig a munkát. 

Minél pontosabban tudjuk, mit akarunk, annál időhatékonyabbá tud válni a kivitelezési fázis.
Érdemes hát időt szánnunk a tervezésre, majd pedig a megfelelő szakember kiválasztására is. Sőt, sok esetben érdemes a szobafestő tapétázó szakembert bevonni a tervezésbe, majd pedig az anyagbeszerzésbe és ütemezési terv kialakításába is.

Vannak olyan szakemberek, akik kifejezetten irodafestésre specializálódtak, és képesek a kivitelezési fázist (igényektől függően) akár egy hétvége alatt is lebonyolítani, így a felújítási munkálatok egyáltalán nem akadályozzák az irodai dolgozók munkavégzését. Ha gyors és kiváló minőségű végeredményt szeretnénk, bízzuk profira a munkátAjánlatot kérek most!

Ez a cikk a JóSzaki.hu szobafestő-tapétázó szakembereinek közreműködésével készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a Jószakin keresztül, vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalmakért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 9

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Profi szakemberre bíznád az irodafestést?

Keress szakembert a közeledben, belátható határidővel!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!