Ijesztő tévhitek és még ijesztőbb (?) tények a fekete penész kapcsán

Főoldal » Szobafestés
Értékelés:
5
(5)

A penészes fal a magyar ingatlanok „népbetegsége”.

Nem csoda, hogy egész iparág épült ki a penészmentesítésre. Számtalan módszer, vegyszer, termékcsalád és egyéb komplex és kevésbé komplex eljárás ígéri, hogy megszabadít minket a rettegett „szörnyetegtől”. Emellett tele van az internet ijesztőbbnél ijesztőbb információkkal arra vonatkozólag, milyen egészségügyi károsodásokat okoz a fekete penész: a légzőszervi megbetegedésektől kezdve, az allergián és idegrendszeri problémákon túl egészen a halálig… minden megtalálható a listán.

Penészes a fal? Ne ess kétségbe!

A Jószaki szakemberei segítenek, hogy végleg megszabadulj a problémától! Írd meg, pontosan mi a gond, és szakembereink felveszik veled a kapcsolatot! Az ajánlatkérés ingyenes!

Ezeknek a tüneteknek a penészspórák illetve a penészgombák által termelt toxinok és allergének szervezetünkbe jutásával való összefüggése részben megalapozott és valós. Sajnos valóban vannak olyan penészfajok Magyarországon, melyek komoly légzőszervi és egyéb megbetegedéseket képesek kiváltani. A legtöbbet emlegetett mumus: “a fekete penész”.

Amikor viszont a „fekete penészről” és az általa okozott problémákról olvasunk, sokszor egyáltalán nem egyértelmű, melyik penészfajról van pontosan szó.

Vannak ugyanis olyan penészgomba fajok, melyek, fekete színűek ugyan, és elcsúfíthatják otthonunk, épületeink falait, ám komolyabb élettani hatásuk az emberi szervezetre nincsen. Ugyanakkor van többféle allergén is, amelyeket nagyon is komolyan kell venni!

Ha az ember egy kicsit mélyebben utánaolvas, akkor kiderül, hogy a „klasszikus fekete penész”, a Stachybotrys chartarum.

Dr Magyar Donát aerobiológus tanulmányában bemutatja ezt a penészgombát, és emellett részletezi hasonló színű „társait” és azok hatásait is. Nézzük tehát, miféle fekete rémekkel találkozhatunk otthonunkban, és melyik mit okoz!

Stachybotrys chartarum

A rettegett “mérgező fekete penész” latin neve Stachybotrys chartarum. Általában hosszan tartó beázáskor jelenik meg cellulóz tartalmú építőanyagokon. Egészségkárosító hatása jelentős, és függ a belélegzett spóramennyiségtől és a fennálló helyzet időbeli hosszától is. A tünetek jelentkezhetnek krónikus fáradság, fejfájás, szem- ill. nyálkahártya-irritáció, tüsszögés, bőrkiütések, idült köhögés formájában. Súlyos esetben émelygés, hányinger, hányás, orr- és tüdővérzés alakulhat ki.

Ez utóbbi – igen súlyos –  tünettel kapcsolatban legtöbbször egy amerikai (azóta is tudományos vitákat generáló) esettanulmányt idéznek, melyben tíz kisgyermeknél mutattak ki összefüggést a gomba és a betegség között.  A közvéleményt sokkolta a hír, és a penészgomba körül felizzott pánik hevében anno irodaépületeket zártak be, iskolákat ürítettek ki.

A Stachybotrys chartarum méreganyagokat termel, (úgynevezett mikotoxinokat), és ezek a vegyületek okozzák az  – elsősorban légzőszervi – panaszokat.
A penészgomba által termelt mikotoxin (a satratoxin) a spórákban képződik. Az, hogy a toxin a spórákban található, nem szokványos, ugyanis a penészgombák többsége a gombafonalakban (micélium) vagy pedig a hozzá kötődő anyagban (pl. építőanyag vagy élelmiszer) halmozza fel a toxinokat.  A spórák „alapállapotban” nyálkásak, ám kiszáradásukat követően könnyedén a levegőbe kerülnek, és panaszt okoznak. Ráadásul a toxin a spóráknál kisebb részecskékre tapadva is képes a levegőbe jutni.  A penészspórával szennyezett lakásban lakók véréből a toxinok ellen termelődött szérumot kilehetett mutatni.

A Stachybotrys chartarum gomba a toxinokon túl más biológiailag aktív vegyületeket is termel, amelyek valószínűleg többféle módon is képesek károsítani az emberi szervezetet, de főként a tüdő működését befolyásolják kedvezőtlen módon, illetve allergén anyagokat is termel; melyek I-es típusú allergiát váltanak ki. Az I-es típusú allergia azonnali érzékenységi reakciót vált ki, azaz pár perccel az allergén szervezetbe kerülése után jelentkezik (ilyen pl. a mogyoróallergia is.)  A penészspórák toxinjai az idegrendszer károsodását is okozhatják, sőt az immunrendszer működését is gátolhatják – főleg kisgyermekek esetében.

Ez a fekete penész fajta tehát tényleg veszélyes lehet, és  – ellentétben ugyancsak fekete, de ártalmatlan társaival – jellegzetes szaga van.

A jó hír mindezekben az, hogy az idézett szakember tapasztalatai szerint a falon megjelenő fekete penész sok esetben nem a Stachybotrys chartarum!

Vajon akkor megkönnyebbülhetünk?

A Stachybotrys chartarum mellett számos más gombafaj – Magyarországon mintegy 14 különböző gombanemzetség tagjai – (pl.: Alternaria, Cladosporum, Ulocladium, stb.) is hasonló megjelenésű, fekete telepeket hoz létre. Ezek között is találunk toxintermelő fajokat, melyek allergiát, asztmát stb okozhatnak, ugyanakkor vannak köztük teljesen ártalmatlanok is.  

Nézzük, milyen fekete penészgomba típusok burjánozhatnak a lakótereinkben – sőt akár háztartási gépeinkben – és melyek ezek közül a valóban veszélyesek!

Cladosporium

A Cladosporium a leggyakoribb penészgomba nemzetség.  A kültéri levegőben, avarban, a növények zöld részein „korompenészként”, illetve a lakásokban a nedvesedő (páralecsapdásból származó vizekkel érintett) felületeken jelenik meg nagy tömegben. Sok különböző faja van.  36 különböző allergént tartalmaz, erősen allergizáló hatású mindegyik.

Aspergillus section Nigri   – (Aspergillus niger)

Ez a nemzetség kb. 25 fajt foglal magába, köztük a fekete kannapenészt, az Aspergillus nigert.
Ez a penészgomba is allergén, I-es  és III-as típusú allergiát okoz. ( Az I-es típusú allergia azonnali érzékenységi reakciót vált ki, azaz pár perccel az allergén szervezetbe kerülése után jelentkezik (ilyen pl. a mogyoróallergia is.)  A III-as típusú, immunkomplex-közvetített reakció (szérumbetegség) – 2-8 órán belül jelentkezik.) Toxinja az ochratoxin, mely karcinogén, teratogén és neurotoxikus hatású. Belélegezve asztmát és allergiás tüneteket válthat ki, emellett vesekárosító hatással rendelkezik. Emellett a gomba egyéb fertőzésekért is felelős lehet (otomycozis, aspergillozis, aspergilloma). Hazánkban az épületanyagokon ritkán alakulnak ki a telepei, de spórái révén szinte mindig jelen van, ugyanis szennyezett zöldségekkel, ( pl. vöröshagymával)  gyakran  bejut a lakásba. A zöldségekről kiszóródott spórák sokáig fertőzőképesek maradnak a háziporban.
Mivel komposztban általában előfordul, kertészkedőknek érdemes védőeszközről gondoskodni a komposzt halom forgatása esetén.
Az Aspergillus niger más penészfajokkal gyakran fordul elő sírkamrákban, és a spórák életképesek maradhatnak évezredeken keresztül is. A „múmia átka” – mely különféle megbetegedések formájában érte utól az egyiptomi sírkamrák felfedezőit, valószínűleg ennek a penészgombának tulajdonítható.

Scolecobasidium  humicola

Szinte minden lakásban fellelhető fekete penész. A fürdőszobákban találkozunk vele, kádak, zuhanyzók, mosdók sziloplaszt tömítésein, amelybe a gombafonalak mélyen behatolnak (innen vegyszeres kezeléssel sem irtható ki). Újabban kimutatták, hogy e gomba képes bontani-ezáltal táplálékként hasznosítani-a tusfürdőkben található vegyületeket. Elsősorban a cisztás fibrózisban szenvedő betegekre jelentenek veszélyt.
Érdekesség, hogya szintén hasonló megjelenésű fekete élesztő gombák (Exophiala  dermatitidis, E.  phaeomuriformis) egy nemrég megjelent tanulmány szerint a mosogatógépek 56% -ában kimutathatók, emellett más háztartási gépek, például kávéfőzők és mosógépek tömítéseiben is találkozhatunk velük!  Mindkét faj kiemelkedő módon ellenáll a magas hőmérsékletnek, a sónak, a zsíroknak, savaknak és lúgoknak. Ilyen különleges képesség-kombinációt gombáknál még nem figyeltek meg a tudósok. Az Exophiala dermatitidis fajt a természetben ritkán találni, de gyakran előfordul, mint betegségokozó az embernél: egészségeseknél és legyengült immunrendszerrel rendelkező embereknél egyaránt. A cisztás fibrózisban szenvedő emberek tüdejét megtámadja, és néha egészséges embernél is okozhat végzetes fertőzést.

Ophiostoma

Fekete telepei faanyagon, gerendákon vagy padlón, jelennek meg. Főként gazdasági kárt okoz a faanyag minőségromlása révén. Spórája ragadós, főleg a szú terjeszti, kiszáradás után jut a légkörbe. Az emberi egészségre gyakorolt hatása nem ismert, csupán esztétikai ún.”kozmetikai penész”.

Phoma

A Phoma-fajok telepei, termőtest-csoportjai is feketés színűek.
I-es  és  III-as  típusú allergiát okoznak.

Alternaria

Az Alternaria–fajok szintén sötét telepeket hoznak létre.  E gombanemzetség is I-es és III-as típusú allergiát okoz, és toxikus hatása sem elhanyagolható.
Figyelem! A légkondicionáló készülékekben gyakran megjelenik!

Ulocladium

Az Ulocladium telepei gyakori kísérői a rettegett Stachybotrysnak.
Irodákban a hűtő-fűtő berendezések, légkondicionálók lamellái között gyakran előfordulnak.
I-es típusú allergiát és bőrfertőzés okozhatnak.

Chaetomium

I-es típusú  allergiát  okoz,  toxinja a chaetomin,  és  körömfertőzést is kiválthat.
Gyakran papíron, tapétarétegek alatt, könyveken fejlődik ki.

Ascotricha/Dicyma-fajok 

Arcüreggyulladást válthatnak ki.

+ 1 – A poratka

A fent említett gombákon túl fekete elszíneződést okozhat a poratkák által lerakott ürülék is, melyről sokan azt gondolhatják, hogy penészfolt. Az ürülékben emésztett gombaspórák is vannak, valamint penészgombák is megtelepednek rajtuk. E lerakódás allergén hatása valószínűleg igen összetett.

Konklúzió

Sajnos a tanulmányt végigolvasva arra a következtetésre juthatunk, hogy bár nem minden fekete penész Stachybotrys chartarum, de azért bizony a legtöbb felsorolt faj rendelkezik egészségkárosító hatással.

Ráadásul az is kiderül a végén, hogy nem csak a fekete penésszel van baj, a fehér és egyéb (zöld, vörös, barna) színű társai közt is akadnak allergén, toxintermelő és patogén fajok.

Összefoglalóul azt tanácsolhatjuk, hogy érdemes a lakásban megjelenő penészt nagy óvatossággal kezelni, és mielőbb megszabadulni tőle!

A „megszabadulás folyamata többlépcsős – a fizikai eltávolítástól kezdve a kiváltó ok megtalálásán és megszüntetésén keresztül egészen a fertőzött terület helyreállításáig mindent magába foglal.

Ha fekete penész jelent meg a lakásod falán, kérd a Jószaki szobafestőinek a segítségét!
Sok szakembernek van nagy tapasztalat a penészmentesítés területén, ezért érdemes tőlük tanácsot illetve árajánlatot kérni.

Tanulmányozd át az adatlapokat, és válaszd ki a számodra legszimpatikusabb szakembereket!

Hívd fel őket a virtuális számukon, melyet teljesen normál díjon hívhatsz, és mondd el nekik a problémát!
Vagy adj le írásos ajánlatkérést a szakinak, és várd, hogy ő keressen téged telefonon!

Még mindig bizonytalan vagy?

Nézd meg Turo András adatlapját, értékeléseit, erre a linkre kattintva!

Láttad már Fabók László szaki adatlapját, értékeléseit és a penésszel, festéssel kapcsolatos kérdésekre adott válaszait? Ide kattintva nézd meg most!

https://joszaki.hu/szakember/gipszhome-color-turo-andras-acs-teherfuvarozas-epuletbontas-szobafesto-tapetazo-komuves

Tovább böngésznél a szakik között? Kattints ide, és nézd meg a listaoldalakat a megfelelő város kiválasztásával!

Ezeket is érdemes elolvasnod:

11 módszer – tények és tévhitek a penész eltávolítása kapcsán

Penészes fal festése – Mire figyeljek?

A penész eltávolítása – házi praktikák

Penészgátló festékek összehasonlítása

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a penészről

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

Keress penészmentesítésben jártas szakembert a Jószaki adatbázisában!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!